Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0904(03)

    Obligația de serviciu public

    JO C 205, 4.9.2007, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    4.9.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 205/4


    Obligația de serviciu public

    (2007/C 205/04)

    În conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CEE) nr. 2408/92 al Consiliului din 23 iulie 1992 privind accesul operatorilor de transport aerian comunitari la rutele aeriene intracomunitare (1), guvernul finlandez (Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor) a decis impunerea unei obligații de serviciu public. Obligația se referă la zboruri regulate pe ruta Mikkeli-Helsinki în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2007 și 30 septembrie 2010. Obligația nu acoperă perioadele cuprinse între 20 iunie și 15 august 2008, între 19 iunie și 15 august 2009, respectiv între 18 iunie și 15 august 2010. Obligația de serviciu public intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Obligația de serviciu public în ceea ce privește ruta Mikkeli-Helsinki se prezintă după cum urmează:

    Numărul minim de zboruri

    Obligația se referă la zborurile pe ruta Mikkeli-Helsinki. Ruta poate fi asigurată fie printr-un zbor cu plecare din Mikkeli, fie printr-un zbor de legătură pentru o altă rută, cu condiția să existe un zbor direct de la Mikkeli la Helsinki. Zborurile retur corespondente trebuie să fie programate seara târziu.

    Orarul de zbor

    Zilnic de luni până vineri, se va asigura un zbor care să decoleze de pe aeroportul din Mikkeli suficient de devreme pentru a ateriza pe aeroportul Helsinki-Vantaa la timp pentru legăturile internaționale principale; seara, se va pune la dispoziție un zbor către Mikkeli suficient de târziu pentru a asigura conexiunea cu legăturile internaționale principale.

    Numărul de locuri

    Tipul de aeronavă utilizată trebuie să corespundă cererii de număr de locuri, iar cabina trebuie să fie presurizată. Rata medie lunară de ocupare a locurilor nu trebuie să depășească 80 %.

    Aeronava trebuie să permită transportarea unei cantități obișnuite de bagaje.

    Prețul și vânzarea biletelor

    Prețul biletelor trebuie să fie competitiv în comparație cu prețurile percepute pentru alte rute domestice.

    Operatorul de transport trebuie să încheie cu cel puțin un alt operator de transport care desfășoară operațiuni de transport aerian pe aeroportul Helsinki-Vantaa un contract interline pentru ruta la care se referă obligația de serviciu public.

    Operatorul de transport are obligația de a exploata în Finlanda un sistem internațional de rezervări și de emitere a biletelor și trebuie să dispună de un contract interline IATA care să prevadă stabilirea de prețuri ferme și condițiile de manipulare a bagajelor. Sistemul internațional de rezervare și emitere a biletelor trebuie să conțină informații cu privire la prețurile biletelor și la orarele de zbor.

    Operatorul de transport este obligat să încheie un acord de cooperare care să cuprindă dispoziții cu privire la stabilirea de prețuri ferme cu cel puțin o altă companie care operează zboruri internaționale de pe aeroportul Helsinki-Vantaa.

    Trebuie să existe cel puțin un sistem computerizat de rezervare pentru vânzarea biletelor.

    Furnizarea neîntreruptă a serviciului

    Prestarea de servicii aeriene pe ruta în cauză fără respectarea obligației de serviciu public menționate anterior poate atrage după sine aplicarea de sancțiuni administrative și/sau penale.

    Operatorii de transport aerian care intenționează să întrerupă furnizarea serviciilor de transport aerian programate pe ruta în cauză au obligația de a notifica Autoritatea finlandeză pentru aviația civilă cu cel puțin șase luni înainte de întreruperea furnizării serviciilor.

    Accesibilitate pentru persoanele cu handicap

    Operatorul de transport va lua toate măsurile necesare în vederea satisfacerii necesităților persoanelor cu handicap.


    (1)  JO L 240, 24.9.1992, p. 8.


    ANEXĂ

    APELURI

    Dreptul la apel

    Orice persoană poate înainta apel împotriva unei decizii a Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor, dacă decizia i se adresează personal sau dacă respectiva decizie aduce atingere drepturilor, obligațiilor sau intereselor sale. Se pot înainta apeluri cu invocarea caracterului ilegal al deciziei.

    Instanța de decizie și termenul de apel

    Orice parte care se opune unei decizii poate solicita modificarea acesteia prin înaintarea unui apel. Apelurile se depun în scris la Curtea Administrativă Supremă.

    Apelurile se înaintează în termen de 30 de zile de la data publicării obligației de serviciu public în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Apelurile trebuie înaintate cel mai târziu la sfârșitul programului de lucru al ultimei zile din această perioadă.

    Conținutul apelurilor

    Orice apel trebuie să indice:

    decizia care se contestă,

    aspectul din decizie împotriva căruia se face apel și modificările solicitate de apelant,

    temeiurile în baza cărora se solicită modificările.

    Orice apel trebuie, de asemenea, să conțină numele și adresa apelantului. În cazul în care apelantul a numit un reprezentant legal ori un agent care să îl reprezinte sau în cazul în care apelul a fost întocmit de un terț, se vor indica, de asemenea, numele și adresa respectivului reprezentant, agent sau terț.

    Apelul va conține, de asemenea, adresa poștală și numărul de telefon care vor fi utilizate pentru a comunica cu apelantul în legătură cu aspecte care privesc apelul.

    Orice apel trebuie semnat de către apelant, reprezentantul sau agentul acestuia.

    Anexele la apel

    Următoarele documente trebuie anexate la apel:

    decizia Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor în original sau în copie,

    documente justificative cu privire la data la care decizia a fost notificată sau alte documente justificative cu privire la începutul perioadei în care poate fi înaintat apelul,

    orice documente în susținerea solicitărilor apelantului care nu au fost încă înaintate autorităților,

    procura, în situația în care apelantul este reprezentat de un agent.

    Înaintarea apelurilor

    Apelurile trebuie trimise la grefa Curții Administrative Supreme înainte de data limită de înaintare. Curtea Administrativă Supremă este situată la următoarea adresă:

    Unioninkatu 16, Helsinki. Adresa poștală a Curții Administrative Supreme este: PL 180, FIN-00131 Helsinki.


    Top