Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Statistici europene: cum funcționează Sistemul statistic european

Statistici europene: cum funcționează Sistemul statistic european

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 223/2009 - dezvoltarea, elaborarea și difuzarea statisticilor europene

CARE ESTE OBIECTIVUL REGULAMENTULUI?

Regulamentul urmărește crearea unui cadru juridic pentru dezvoltarea, elaborarea și difuzarea statisticilor europene, în conformitate cu următoarele principii:

  • independență profesional*;
  • imparțialitate;
  • obiectivitate;
  • fiabilitate;
  • confidențialitatea informațiilor statistice și
  • eficiența costurilor.

ASPECTE-CHEIE

  • Statisticile sunt importante pentru performanța activităților Uniunii Europene (UE). Acest regulament prevede un set de norme pentru o mai bună gestionare a procesului statistic.
  • Guvernarea statistică este exercitată de următoarele organisme:
    • Eurostat, o direcție-generală a Comisiei Europene, care este autoritatea europeană responsabilă de coordonarea activităților statistice din cadrul organismelor UE;
    • institutele naționale de statistică (INS), desemnate de țările UE ca puncte naționale de contact pentru Eurostat;
    • Sistemul statistic european (SSE), un parteneriat între Eurostat, INS-uri și alte autorități naționale. În temeiul acestui regulament se instituie Comitetul SSE, alcătuit din reprezentanții INS-urilor și prezidat de Eurostat. Acesta colaborează cu Comisia, printre altele, la programul statistic european, la chestiuni privind confidențialitatea statistică și la continuarea dezvoltării Codului de practici al statisticilor europene (care este și actualizat de SSE). De asemenea, SSE lucrează în strânsă colaborare cu Sistemul European al Băncilor Centrale.
  • Eurostat, INS-urile și alte autorități naționale difuzează statisticile europene pentru a le garanta tuturor utilizatorilor un acces larg și imparțial.
  • Cu excepția cazului în care sunt valabile anumite condiții (de exemplu accesul cercetătorilor în scopuri științifice), datele confidențiale pot fi accesate numai dacă sunt utilizate în scopuri statistice. O autoritate a SSE poate transmite date confidențiale altei autorități, cu condiția ca acest lucru să fie recunoscut ca fiind necesar pentru dezvoltarea, elaborarea sau difuzarea de statistici europene.
  • Regulamentul (UE) 2015/759 a modificat acest regulament, consolidând:
    • rolul INS-urilor în coordonarea activităților statistice;
    • independența profesională a conducătorilor INS-urilor și a directorului general al Eurostat;
    • punerea în aplicare a Codului de practici.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică de la 1 aprilie 2009.

CONTEXT

Sistemul statistic european anterior a fost modificat pentru a ține cont de provocările și de nevoile de natură politică apărute în urma crizei financiare globale. Scopul a fost de a garanta o mai bună coordonare a statisticilor europene și o flexibilitate sporită a difuzării acestora. Prin urmare, acest regulament redefinește cadrul statisticilor europene, consolidând activitățile SSE și clarificând rolul Eurostat, al INS-urilor și al altor autorități naționale.

* TERMENI-CHEIE

Independență profesională: procesul de dezvoltare, elaborare și difuzare a statisticilor folosind tehnici, definiții, metodologii și surse nesupuse niciunei presiuni din partea unor grupuri politice sau de interese ori din partea autorităților UE sau a celor naționale.

ACTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, pp. 164-173)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 223/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 06.02.2017

Top