EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Unitățile de măsură din UE

Unitățile de măsură din UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 80/181/CEE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva enumeră și definește unitățile legale care trebuie utilizate pentru exprimarea mărimilor în Uniunea Europeană (UE). Aceasta precizează că unitățile de măsură metrice/Sistemul Internațional de Unități (unitățile SI)* se aplică în UE.

Directiva 80/181/CEE a suferit mai multe modificări. Cea mai recentă, introdusă prin Directiva (UE) 2019/1258 în scopul adaptării la progresul tehnic, modifică anexa în ceea ce privește definițiile unităților fundamentale din SI.

ASPECTE-CHEIE

Unitățile SI sunt obligatorii în UE în scopuri economice, de sănătate publică, de siguranță publică și în scopuri administrative.

Unitățile SI își au originea în rezoluții internaționale adoptate de Conferința generală privind greutățile (CGPM) la care aderă toate țările UE.

Directiva enumeră și definește unitățile de măsură permise și cele obligatorii într-o serie de anexe, inclusiv următoarele:

  • unitățile SI fundamentale:
    • timp: secundă (s);
    • lungime: metru (m);
    • masă: kilogram (kg);
    • intensitatea curentului electric: amper (A);
    • temperatura termodinamică: kelvin (K);
    • cantitatea de substanță: mol (mol);
    • intensitatea luminoasă: candelă (cd);
  • peste 20 de unități SI derivate, care au denumiri și simboluri speciale [de exemplu, frecvență: hertz (Hz), forță: newton (N), rezistență electrică: ohm (Ω)];
  • prefixele care desemnează multipli și submultipli zecimali (de exemplu, kilo: 103 și k, mili: 10-3 și m);
  • unitățile permise numai în domenii specializate (de exemplu, vergența sistemelor optice: dioptrie, masa pietrelor prețioase: carat metric);
  • unități compuse.

Definițiile unităților se bazează pe constante naturale, permițând măsurători precise chiar și la scară foarte mică. În consecință, acestea se pot utiliza nu doar în viața cotidiană, ci și în scopuri care necesită un grad foarte ridicat de precizie, precum cercetarea științifică sau aplicațiile tehnologice avansate.

Derogări: Directiva nu aduce atingere utilizării unităților din domeniul transportului aerian și maritim și al traficului feroviar, care au fost stabilite prin acorduri internaționale cu caracter obligatoriu pentru UE sau țările UE.

Derogările se aplică numai în Irlanda și în condiții limitate:

  • mila, yardul, piciorul și inch-ul sunt permise în continuare pe indicatoare de circulație și în măsurarea distanței și a vitezei;
  • pintul este permis în continuare pentru vânzarea laptelui în recipiente returnabile și pentru vânzarea berii sub presiune și a cidrului;
  • uncia troy se poate utiliza în continuare pentru metale prețioase.

Indicații suplimentare

Directiva permite, de asemenea, utilizarea unor indicații suplimentare (cele de mărime exprimate în unități de măsură care nu sunt cuprinse în directivă). Acestea nu pot fi utilizate însă singure, ci pot doar să însoțească unitățile SI enumerate și definite în directivă, iar unitățile SI trebuie să predomine.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 1 octombrie 1981, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 1 iulie 1981.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Sistemul Internațional de Unități (SI): un sistem de unități de măsură fizice bazat pe metru, kilogram, secundă, amper, kelvin, candelă și mol, împreună cu un set de prefixe care indică multiplicarea sau divizarea cu o putere a lui 10. Acesta este forma modernă a sistemului metric și singurul sistem de măsurare cu statut oficial în aproape toate țările lumii.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 80/181/CEE a Consiliului din 20 decembrie 1979 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură și de abrogare a Directivei 71/354/CEE (JO L 39, 15.2.1980, pp. 40-50)

Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 80/181/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 03.02.2021

Top