Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cerințe de proiectare ecologică — motoare electrice și variatoare de viteză

Cerințe de proiectare ecologică — motoare electrice și variatoare de viteză

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/1781 de stabilire a cerințelor de proiectare ecologică a motoarelor electrice și a variatoarelor de viteză

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește cerințele de proiectare ecologică* pentru introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a motoarelor electrice* și a variatoarelor de viteză (VSD)*, inclusiv în cazul în care sunt integrate în alte produse.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul se aplică pentru:

  • motoare electrice de inducție fără perii, comutatoare, inele colectoare sau conexiuni electrice la rotor, prevăzute să funcționeze la o tensiune sinusoidală de 50 Hz, 60 Hz sau 50/60 Hz, care:
    • au 2, 4, 6 sau 8 poli;
    • au o tensiune nominală de peste 50 V și mai mică sau egală cu 1 000 V;
    • au o putere utilă nominală mai mare sau egală cu 0,12 kW și mai mică sau egală cu 1 000 kW;
    • au caracteristici stabilite pe bază de funcționare continuă; precum și
    • sunt concepute să funcționeze prin conectare directă la rețea;
  • VSD cu intrare trifazată care:
    • sunt concepute să funcționeze cu motorul menționat la litera (a), în intervalul de puteri utile nominale ale motorului 0,12 kW-1 000 kW;
    • au o tensiune nominală de peste 100 V și mai mică sau egală cu 1 000 V C A;
    • au o tensiune de ieșire unică CA.

Unele tipuri de echipamente proiectate să funcționeze în anumite condiții sunt exceptate de la unele dintre cerințele privind eficiența energetică și informațiile despre produse, cum ar fi:

  • motoare sau VSD complet integrate într-un produs (de exemplu, într-un angrenaj cu roți dințate, într-o pompă, într-un ventilator sau într-un compresor) și a căror performanță energetică nu poate fi încercată independent de produs;
  • motoare special proiectate să funcționeze exclusiv la altitudini mari sau la temperaturi extreme;
  • motoare special proiectate și prevăzute să funcționeze complet imersate într-un lichid;
  • motoare sau VSD concepute special pentru siguranța instalațiilor nucleare;
  • motoarele protejate împotriva exploziilor, proiectate și certificate special pentru minerit;
  • motoare din echipamente fără fir sau care funcționează cu baterii;
  • motoare din echipamente portabile a căror greutate este susținută manual în timpul funcționării;
  • motoare din echipamente mobile ghidate manual și deplasate în timpul funcționării;
  • motoare introduse pe piață înainte de 1 iulie 2029 ca înlocuitori pentru motoare identice, integrate în produse introduse pe piață înainte de 1 iulie 2021 pentru motoarele menționate în anexa I punctul 1 litera (a) și înainte de 1 iulie 2023 pentru motoarele menționate în anexa I punctul 1 litera (b) și comercializate în mod special ca atare [a se vedea Regulamentul de modificare (UE) 2021/341 al Comisiei];
  • motoare proiectate special pentru tracțiunea vehiculelor electrice.

Regulamentul:

  • stabilește un calendar la anexa I pentru introducerea cerințelor de proiectare ecologică (inițial, la 1 iulie 2021, fiind introduse alte cerințe de la 1 iulie 2022 și de la 1 iulie 2023). Acestea acoperă:
    • eficiența energetică a motoarelor electrice;
    • cerințe privind informațiile referitoare la produs pentru motoarele electrice;
    • cerințe privind eficiența și informațiile referitoare la produs privind VSD;
  • stabilesc procedura de evaluare a conformității și, în anexa II, metodele de măsurare și calculele care trebuie aplicate.

Autoritățile naționale trebuie să aplice procedurile de verificare prevăzute în anexa III la efectuarea verificărilor de supraveghere a pieței.

Anexa IV prezintă valori de referință bazate pe cea mai bună tehnologie disponibilă pentru motoare și VSD pentru aspectele de mediu considerate semnificative și cuantificabile. Pentru motoare, nivelul IE4 a fost identificat drept cea mai bună tehnologie disponibilă.

Comisia trebuie să revizuiască regulamentul având în vedere progresele tehnologice și să prezinte rezultatele acestei evaluări, inclusiv, dacă este cazul, un proiect de propunere de revizuire, forumului de consultare nu mai târziu de 14 noiembrie 2023.

Regulamentul modifică Regulamentul (CE) nr. 641/2009 și abrogă Regulamentul (CE) nr. 640/2009.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 iulie 2021. Anumite obligații în ceea ce privește eludarea și actualizările de software și modificările aduse Regulamentului (CE) nr. 641/2009 se aplică de la 14 noiembrie 2019.

CONTEXT

Directiva 2009/125/CE instituie un cadru pentru stabilirea cerințelor de etichetare energetică a produselor cu impact energetic. Comisia trebuie să stabilească aceste cerințe pentru produsele care sunt comercializate la scară largă în UE și au un impact semnificativ asupra mediului.

Directiva DEEE stabilește măsuri privind recuperarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) pentru a reduce efectele negative asupra mediului ale generării și gestionării DEEE și a utilizării resurselor.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Proiectare ecologică: o politică de îmbunătățire, printr-o mai bună proiectare, a performanțelor ecologice ale produselor, în special a eficienței energetice, pe toată durata ciclului de viață al produselor respective.
Motor electric: dispozitiv care convertește puterea electrică consumată în putere mecanică utilă sub formă de mișcare de rotație cu o turație și un cuplu care depind de factori precum frecvența tensiunii de alimentare și numărul de poli ai motorului.
Variator de viteză (VSD): convertor electronic de putere care reglează permanent puterea electrică furnizată unui singur motor electric pentru a controla puterea mecanică utilă a acestuia în funcție de caracteristica cuplu-turație a sarcinii antrenate de motor, prin reglarea frecvenței și a tensiunii sursei de alimentare electrică a motorului. Include toată electronica conectată între rețeaua de alimentare cu energie electrică și motor, inclusiv extensii precum dispozitive de protecție, transformatoare și dispozitive auxiliare.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2019/1781 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile motoarelor electrice și variatoarelor de viteză în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 641/2009 cu privire la cerințele de proiectare ecologică aplicabile pompelor de circulație fără etanșare independente și pompelor de circulație fără etanșare integrate în produse și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 640/2009 al Comisiei (JO L 272, 25.10.2019, pp. 74-94)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2019/1781 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, pp. 10-35)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 641/2009 al Comisiei din 22 iulie 2009 de punere în aplicare a Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de proiectare ecologică aplicabile pompelor de circulație fără etanșare independente și pompelor de circulație fără etanșare integrate în produse (JO L 191, 23.7.2009, pp. 35-41)

A se vedea versiunea consolidată.

Comunicarea Comisiei în cadrul implementării Regulamentului (CE) nr. 640/2009 al Comisiei de implementare a Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică pentru motoarele electrice (Publicarea titlurilor și a referințelor standardelor armonizate în temeiul directivei) (JO C 394, 20.12.2012, pp. 20-21)

Data ultimei actualizări: 08.06.2021

Top