Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ajutoarele de stat în cazul dezvoltării rețelelor de comunicații în bandă largă

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Ajutoarele de stat în cazul dezvoltării rețelelor de comunicații în bandă largă

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea Comisiei – Orientări ale UE pentru aplicarea normelor privind ajutoarele de stat în cazul dezvoltării rapide a rețelelor de comunicații în bandă largă

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

  • Aceste orientări sintetizează principiile politicii Comisiei în aplicarea normelor privind ajutoarele de stat din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul măsurilor care sprijină dezvoltarea rețelelor de comunicații în bandă largă în general.
  • Obiectivul controalelor ajutoarelor de stat în sectorul comunicațiilor în bandă largă este de a se asigura că intervențiile publice vor avea drept rezultat un nivel superior sau un ritm mai rapid al acoperirii și penetrării* comunicațiilor în bandă largă decât ar fi fost posibil în absența finanțării publice, sprijinindu-se în același timp serviciile de calitate superioară și mai accesibile ca preț, precum și investițiile care susțin concurența.
  • La baza orientărilor stă principiul că intervențiile publice în rețelele de comunicații în bandă largă ar trebui să aibă loc numai în cazurile în care nu sunt suficiente investițiile private – prin urmare, în zone cu disfuncționalități ale pieței (adică zone în care realizarea unor investiții suficiente nu poate fi lăsată în seama pieței/sectorului privat). Se dorește astfel evitarea subminării investițiilor private de către finanțarea publică în zonele în care operatorii de piață ar alege în mod normal să investească sau au investit deja și deci protejarea concurenței ca factor-cheie pentru prețuri mai favorabile și o calitate sporită a serviciilor pentru consumatori și pentru întreprinderi.
  • Orientările urmează principiul inițiativei Comisiei Europene privind modernizarea ajutoarelor de stat (MAS), al cărei scop este de a facilita acordarea de ajutoare bine concepute care vizează remedierea unor disfuncționalități ale pieței pentru a îndeplini priorități care pot spori creșterea economică, simplificând totodată normele pentru un proces decizional mai rapid.

ASPECTE-CHEIE

Consultare

Orientările din 2013 au fost formulate în urma unei consultări publice în 2 etape și a unui dialog intensiv cu toate părțile interesate (țările UE, autorități naționale de reglementare a telecomunicațiilor, autorități care acordă ajutoare de stat, operatori de telecomunicații, asociații ale întreprinderilor, asociații ale consumatorilor și cetățeni), cu scopul de a crea un cadru pentru intervențiile publice pe piețele cu evoluție rapidă ale tehnologiei și de a facilita investițiile publice care favorizează concurența.

Context

  • Rețelele de comunicații în bandă largă mai bune și mai rapide sunt de importanță strategică pentru creșterea economică europeană și pentru inovarea în toate sectoarele economiei, precum și pentru coeziunea socială și teritorială. Agenda digitală pentru Europa (ADE), o inițiativă emblematică a strategiei Europa 2020, stabilește ca obiective pentru dezvoltarea infrastructurii de bandă largă asigurarea accesului tuturor europenilor la comunicații în bandă largă până în 2013 și asigurarea faptului că, până în 2020, toți europenii vor avea acces la viteze de internet de peste 30 Mbps pentru descărcare de date, cel puțin 50 % dintre gospodăriile europene având conexiuni cu viteze de descărcare de peste 100 Mbps.
  • În 2016, la ADE s-a adăugat Comunicarea Gigabit, care definește ca obiective strategice pentru 2025 acoperirea în proporție de 100 % a tuturor gospodăriilor cu viteze de descărcare de cel puțin 100 Mbps, cu posibilitate de modernizare la 1 Gbps, 1 Gbps simetric pentru toți factorii socioeconomici importanți, precum și acoperire 5G neîntreruptă pentru toate zonele urbane și toate căile de transport terestre principale.

Ajutoare de stat

  • Sectorul comunicațiilor în bandă largă este foarte dinamic și generează investiții private semnificative. Pentru ca intervenția publică să nu denatureze concurența pe piața comunicațiilor în bandă largă, sunt interzise, în principiu, ajutoarele de stat acordate de autorități naționale, regionale și locale sau de entități publice. Cu toate acestea, în zone în care piața nu oferă investițiile necesare în infrastructură, pot fi permise ajutoarele de stat dacă sunt întrunite anumite condiții.
  • Pentru a evita retragerea investițiilor private, ajutoarele de stat trebuie să se asigure că investițiile publice corectează o disfuncționalitate a pieței. Prin urmare, ar trebui să se realizeze investiții publice numai în cazul în care piața nu asigură conectivitatea dorită, iar rețeaua finanțată public oferă o conectivitate care depășește semnificativ oferta comercială. Orientările includ o discuție detaliată privind normele care trebuie respectate.

Principii și priorități

Orientările se concentrează asupra următoarelor principii și priorități.

  • Cartografiere și consultare publică: pentru a asigura faptul că intervențiile ajutoarelor de stat abordează în mod proporționat disfuncționalitățile identificate ale pieței, este obligatoriu să se realizeze cartografieri și consultări publice. Infrastructura de comunicații în bandă largă existentă în zonele geografice vizate de intervenții publice trebuie să fie clar identificată pentru a evidenția zonele în care lipsește infrastructura adecvată de comunicații în bandă largă. Rezumatul intervenției publice planificate și zonele-țintă identificate prin exercițiul de cartografiere trebuie supuse unei consultări publice pentru a verifica planurile de investiții private în zonele-țintă.
  • Proces de selecție competitiv: pentru a asigura transparența și tratamentul egal și nediscriminatoriu, precum și pentru a reduce la minimum cuantumul ajutorului de stat implicat, ajutorul trebuie acordat ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, printr-un proces de selecție care să respecte spiritul și principiile directivelor UE privind achizițiile publice.
  • Neutralitate tehnologică: orientările țin seama de progresele tehnologice, recunoscând faptul că există diferite soluții tehnologice pentru furnizarea serviciilor de comunicații în bandă largă. Prin urmare, procedurile de selecție nu pot favoriza sau exclude o anumită tehnologie sau platformă de rețea capabilă să sprijine furnizarea serviciilor avute în vedere.
  • Rețele capabile de viteze de descărcare de cel puțin 100 Mbps: pentru a contribui la realizarea obiectivelor UE, orientările permit finanțarea publică și în zonele în care există investiții private actuale sau planificate, în măsura în care investițiile private respective nu pot asigura atingerea obiectivelor UE. Asemenea intervenții publice fac obiectul unor condiții stricte pentru a asigura un rezultat favorabil concurenței.
  • Schimbare semnificativă: pentru a proteja investitorii privați, investiția publică trebuie să realizeze o așa-numită schimbare semnificativă: aceasta trebuie să realizeze investiții noi semnificative în rețeaua de comunicații în bandă largă, iar infrastructura finanțată public trebuie să ofere o îmbunătățire semnificativă față de alte rețele existente și planificate în ceea ce privește disponibilitatea serviciilor de comunicații în bandă largă, capacitatea, vitezele și concurența, în beneficiul consumatorilor.
  • Acces deschis: operatorilor terți* trebuie să li se permită accesul efectiv la rețeaua subvenționată. Accesul la nivel angro le permite operatorilor terți să concureze cu ofertantul selectat (când acesta din urmă este prezent și la nivelul pieței cu amănuntul), consolidând astfel oferta și concurența și evitând în același timp crearea unor monopoluri. Când se dezvoltă o rețea folosind bani ai contribuabililor, este corect să beneficieze consumatorii de o rețea cu adevărat deschisă, în care este asigurată concurența.
  • Transparență: printre cerințele de transparență se numără obligații privind publicarea de documente, o bază de date centralizată pentru infrastructura existentă și transmiterea de rapoarte bazate pe rezultate („ex post”) către Comisie. Scopul cerințelor privind transparența este de a promova asumarea răspunderii în rândul autorităților publice care acordă sprijin public și de a reduce asimetriile de pe piață.

Comisia poate revizui orientările pe baza evoluțiilor care țin de piață, de tehnologie și de reglementare.

DE CÂND SE APLICĂ ORIENTĂRILE?

Se aplică de la 27 ianuarie 2013.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Penetrare: cota de piață sau adoptarea unui serviciu sau produs nou.
Operator terț: un operator care utilizează o rețea fără a fi proprietarul acesteia.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Comunicarea Comisiei – Orientări ale UE pentru aplicarea normelor privind ajutoarele de stat în cazul dezvoltării rapide a rețelelor de comunicații în bandă largă (JO C 25, 26.1.2013, pp. 1-26)

DOCUMENTE CONEXE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 2 – Ajutoarele de stat – Articolul 107 (ex-articolul 87 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 91-92)

Comunicare din partea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – O Agendă digitală pentru Europa [COM(2010) 245 final/2, 26.8.2010]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Conectivitate pentru o piață unică digitală competitivă – către o societate europeană a gigabiților [COM(2016) 587 final, 14.9.2016]

Comunicarea Comisiei de modificare a Comunicărilor Comisiei referitoare la Orientări ale UE pentru aplicarea normelor privind ajutoarele de stat în cazul dezvoltării rapide a rețelelor de comunicații în bandă largă, Orientări privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020, Ajutoarele de stat pentru filme și alte opere audiovizuale, Orientări privind ajutoarele de stat pentru promovarea investițiilor de finanțare de risc și Orientări privind ajutoarele de stat destinate aeroporturilor și companiilor aeriene (JO C 198, 27.6.2014, pp. 30-34)

Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (JO L 187 26.6.2014, pp. 1-78)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 651/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Lista deciziilor Comisiei privind ajutoarele de stat pentru banda largă

Data ultimei actualizări: 20.09.2019

Top