Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Statisticile comparabile ale costului forței de muncă la nivelul UE

Statisticile comparabile ale costului forței de muncă la nivelul UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 450/2003 privind indicele costului forței de muncă

CARE ESTE OBIECTIVUL REGULAMENTULUI?

  • Obiectivul regulamentului este de a institui norme comune pentru elaborarea, transmiterea și evaluarea de indici comparabili ai costului forței de muncă* (ICFM) în Uniunea Europeană (UE).
  • ICFM măsoară costul forței de muncă ca factor de producție.

ASPECTE-CHEIE

Acoperirea

  • ICFM acoperă toate întreprinderile, indiferent de numărul de angajați, și toate activitățile economice acoperite de Nomenclatorul statistic al activităților economice din UE, NACE*, cu excepția agriculturii, silviculturii și pescuitului, gospodăriilor private și organizațiilor de peste mări.
  • Prima compilare a datelor pentru ICFM stabilită în conformitate cu NACE Rev. 2 (adică versiunea cea mai recentă a nomenclatorului NACE) s-a efectuat pentru primul trimestru al anului 2009. Ulterior, datele au fost culese pentru fiecare trimestru al fiecărui an.

Sursele de date

  • Trimestrial, instituțiile de statistică ale țărilor UE colectează date din diferite eșantioane pe care le analizează, cât și din înregistrările administrative ținute de întreprinderi. Acestea trebuie să transmită aceste date Comisiei Europene (Eurostat) în termen de 70 de zile de la încheierea trimestrului în cauză.
  • ICFM trebuie să fie furnizați separat pentru cele trei categorii de costuri ale forței de muncă, după cum urmează:
    • costul total al forței de muncă;
    • salarii și plăți;
    • contribuțiile sociale ale angajatorilor și impozitele plătite de angajator, minus subvențiile primite de angajator.

Asigurarea calității

Eurostat verifică toate datele ICFM pe care le transmit țările UE pentru asigurarea integralității și a coerenței acestora.

Comitetul

Comitetul Sistemului Statistic European format din experți naționali oferă asistență și consiliere Comisiei, inclusiv privind proiectele de acte normative.

Raportarea

Din doi în doi ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la punerea în aplicare a regulamentului. Acest raport evaluează calitatea datelor seriilor transmise cu privire la ICFM și calitatea datelor retrospective transmise (adică a datelor corespunzătoare perioadei de la primul trimestru al anului 2000 până la cel de-al patrulea trimestru al anului 2008).

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică începând cu 2 aprilie 2003.

CONTEXT

Indicele costului forței de muncă arată evoluția pe termen scurt a costurilor forței de muncă și a costurilor totale orare ale ocupării forței de muncă pentru întreaga economie sau diverse subsectoare.

Pentru informații suplimentare, consultați:

* TERMENI-CHEIE

Costurile forței de muncă: costurile de bază suportate de angajatori cu ocuparea forței de muncă. Acestea includ salarii și plăți, contribuțiile sociale ale angajatorilor și impozitele plătite de angajatori. Ele nu includ costurile formării profesionale sau cheltuielile de recrutare.
NACE: abrevierea denumirii în franceză Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne (Nomenclatorul statistic al activităților economice din Comunitatea Europeană). Au fost elaborate diverse versiuni din 1970.

ACTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 450/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 februarie 2003 privind indicele costului forței de muncă (JO L 69, 13.3.2003, pp. 1-5)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 450/2003 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 450/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind indicele costului forței de muncă (LCI) [COM(2015) 42 final, 3.2.2015]

Regulamentul (CE) nr. 1216/2003 al Comisiei din 7 iulie 2003 de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 450/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind indicele costului forței de muncă (JO L 169, 8.7.2003, pp. 37–43)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 17.10.2016

Top