EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ajutoare de stat pentru întreprinderi aflate în dificultate

Ajutoare de stat pentru întreprinderi aflate în dificultate

Comisia Europeană și-a revizuit normele referitoare la evaluarea ajutoarelor de stat (subvenții publice) acordate în statele membre ale UE pentru sprijinirea întreprinderilor aflate în dificultate. Prin acest demers dorește să se asigure că banii publici ajung acolo unde este cel mai necesar și că proprietarii societăților își achită partea cuvenită din costurile de restructurare.

ACT

Comunicare a Comisiei - Orientări privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (JO C 249, 31.7.2014, pp. 1-28)

SINTEZĂ

Comisia Europeană și-a revizuit normele referitoare la evaluarea ajutoarelor de stat (subvenții publice) acordate în statele membre ale UE pentru sprijinirea întreprinderilor aflate în dificultate. Prin acest demers dorește să se asigure că banii publici ajung acolo unde este cel mai necesar și că proprietarii societăților își achită partea cuvenită din costurile de restructurare.

CARE ESTE ROLUL ACESTOR ORIENTĂRI?

Ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate oferă acestora un avantaj față de concurenții lor mai prosperi și mai eficienți, care nu beneficiază de un astfel de ajutor (adică pot denatura concurența). În același timp însă acestea pot încetini creșterea economică, prin devierea banilor contribuabililor de la utilizări alternative potențial mai productive. Orientările stabilesc normele care reglementează acordarea ajutoarelor de stat întreprinderilor aflate în dificultate, prin impunerea unor condiții stricte de eligibilitate.

Obiectivul acestor orientări este acela de a se asigura că ajutoarele de stat acordate în statele mebre ale UE sunt cu adevărat în interesul public. Un exemplu în acest sens ar putea fi salvarea unei întreprinderi pentru evitarea apariției unei dificultăți sociale rezultate din închiderea unei entități într-o zonă care deja se confruntă cu o rată a șomajului ridicată. Orientările includ exemple de situații pentru ilustrarea cazurilor în care acordarea ajutorului de stat poate fi justificată.

Totodată, cei care acordă aceste ajutoare trebuie să demonstreze că ajutorul acordat va aduce rezultatele dorite. În acest sens, aceștia trebuie să prezinte o comparație cu un scenariu alternativ credibil care nu implică un ajutor de stat.

Ajutorul pentru salvare ajută întreprinderile care se confruntă cu o prăbușire iminentă să își poată desfășura în continuare activitatea până în momentul în care să poată pregăti un plan de restructurare. Acest plan trebuie să constea într-un aport temporar de lichidități (sub forma împrumuturilor sau garanțiilor) și să nu dureze mai mult de șase luni.

După această perioadă de șase luni, ajutorul trebuie să fie rambursat ori planul de restructurare trebuie să fie notificat Comisiei în vederea aprobării ajutorului drept „ajutor de restructurare”.

Ajutorul de restructurare poate fi acordat doar o singură dată într-o perioadă de 10 ani (principiul „pentru prima și ultima dată”) (*). Planul de restructurare trebuie să arate cum se va restabili viabilitatea pe termen lung a întreprinderii fără ajutoare de stat ulterioare.

Ca o condiție prealabilă pentru acordarea ajutorului de restructurare și pentru reducerea cotei banilor contribuabililor implicați, orientările impun ca pierderile firmei să fie alocate integral acționarilor existenți și creditorilor subordonați.

De asemenea, firma trebuie să stabilească măsuri delimitare a denaturărilor concurenței ce pot rezulta de pe urma ajutorului primit (de exemplu, acest lucru ar putea presupune vânzarea unor părți profitabile din întreprindere).

După ce redevine profitabilă, firma care a beneficiat de ajutor este de acord să returneze o parte din profitul său statului.

CÂND SE APLICĂ ORIENTĂRILE?

Orientările se aplică începând de la 1 august 2014 și vor fi valabile până la 31 decembrie 2020. Acestea înlocuiesc orientări asemănătoare adoptate în 2004.

CONTEXT

Comunicare a Comisiei Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19

TERMENI-CHEIE

(*) Principiul „pentru prima și ultima dată”: ajutorul poate fi acordat doar o singură dată într-o perioadă de 10 ani.

Data ultimei actualizări: 07.04.2020

Top