Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document Ares(2022)1200666

    2022 Strategic Foresight Report – Better understanding of the twinning between the green and digital transitions

    CERERE DE CONTRIBUȚII

    CU PRIVIRE LA O INIȚIATIVĂ (fără o evaluare a impactului)

    Prezentul document are ca scop să informeze publicul și părțile interesate cu privire la activitatea Comisiei, oferindu-le astfel posibilitatea de a transmite observații și de a participa în mod eficace la activitățile consultative.

    Le solicităm acestor grupuri să își exprime opiniile cu privire la modul în care Comisia înțelege problema și cu privire la soluțiile posibile și să ne ofere orice informație relevantă pe care ar putea să o dețină.

     Este de dorit să finalizați acest document în stadiile incipiente ale procesului de pregătire, astfel încât să poată fi valorificate la maximum observațiile părților interesate.

    Titlul inițiativei

    Raportul de analiză prospectivă strategică 2022 – O mai bună înțelegere a conexiunii dintre tranziția verde și cea digitală

    DG coordonatoare – unitatea responsabilă

    Secretariatul General, Comisia Europeană, Unitatea A5 Analiză prospectivă și comunicare strategică

    Tipul probabil de inițiativă

    Comunicare a Comisiei

    Calendar orientativ

    T2 2022

    Informații suplimentare

    https://ec.europa.eu/info/strategy/strategic-planning/strategic-foresight_ro 

    A. Contextul politic, definirea problemei și verificarea subsidiarității

    Contextul politic

    ·Scopul Pactului verde european este acela de a transforma UE într-o societate echitabilă și prosperă, cu: o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, în care să nu existe emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050, iar creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor. Transformarea digitală a UE urmărește să le ofere întreprinderilor și cetățenilor instrumentele de care au nevoie într-un viitor digital axat pe factorul uman, durabil și mai prosper. Cele două procese se desfășoară în paralel și se influențează reciproc.

    ·Aceste tranziții, cea verde și cea digitală – „dubla tranziție” – se numără printre prioritățile agendei politice a UE și vor modela Europa și viitorul său.

    ·Pentru a atinge obiectivele UE care vizează o Europă mai ecologică, mai adaptată din punct de vedere digital și mai echitabilă, Comisia a adoptat mai multe inițiative și a stabilit o serie de ținte clare.

    ·Tranziția către o societate mai ecologică și cu o dimensiune digitală mai pronunțată necesită o abordare prospectivă având ca orizont anul 2050, precum și o analiză aprofundată a interconexiunilor verzi și digitale și a modalităților de consolidare a acestora. O abordare prospectivă de acest tip poate aduce o valoare adăugată procesului de elaborare a politicilor, întrucât se realizează o explorare și o anticipare a viitorului și, astfel, o consolidare și o exploatare a inteligenței colective în mod structurat și sistemic, pentru a permite o anticipare a evoluțiilor și a contribui la inițiativele de politică.

    ·Raportul de analiză prospectivă strategică reprezintă o comunicare a Comisiei și nu va mai fi însoțit de alte inițiative.

    Problema pe care urmărește să o abordeze inițiativa

    Întrebări/aspecte de care trebuie să se țină cont

    ·Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022 se va concentra pe o mai bună înțelegere a relației sau a conexiunii dintre tranziția verde și cea digitală. Luând ca orizont anul 2050, se va face o analiză a interconexiunilor între cele două tranziții și a modalităților de consolidare reciprocă a acestora. Prin acest raport se dorește obținerea de răspunsuri la următoarele întrebări:

    ·Care sunt principalele sinergii și principalele puncte de tensiune care decurg din dubla tranziție, de exemplu deșeurile electronice, amprenta digitală de carbon?

    ·Care sunt tehnologiile esențiale care vor permite reușita acestei duble tranziții? Prin ce tehnologii interconectate cu transformarea digitală continuă se permite atingerea țintelor stabilite în Pactul verde european?

    ·Ce rol joacă în această dublă tranziție factorii care nu țin de tehnologie, cum ar fi reglementarea, finanțarea, schimbările comportamentale, acceptarea la nivelul societății și competențele?

    Temeiul pentru acțiunea UE (temeiul juridic și verificarea subsidiarității)

    Temei juridic

    ·Nu este nevoie de un temei juridic, deoarece nu este vorba despre o inițiativă legislativă.

    ·Președinta von der Leyen l-a mandatat pe vicepreședintele Maroš Šefčovič să conducă eforturile de consolidare a culturii pe care o are Comisia de elaborare a politicilor pe bază de dovezi. Un aspect important al acestei abordări îl reprezintă elaborarea de rapoarte anuale de analiză prospectivă strategică, care stau la baza programelor de lucru și a exercițiilor de programare multianuală ale Comisiei, precum și a inițiativelor individuale, după caz. Aceste exerciții de analiză prospectivă strategică se desfășoară prin intermediul unui proces participativ și de analiză prospectivă transsectorială condus de serviciile Comisiei în cadrul consultărilor cu statele membre (în special prin intermediul rețelei de prospectivă la nivelul UE), al discuțiilor din cadrul Sistemului european de analiză a strategiilor și a politicilor, precum și cu diverse părți interesate externe.

    Necesitatea practică a unei acțiuni la nivelul UE

    ·Schimbările climatice și de mediu, împreună cu procesul de digitalizare, produc un efect profund aspra economiei și a vieții din Europa. Se produc schimbări la toate nivelurile, de la politica manifestată la nivel local până la structurile de putere la nivel mondial. Pentru a sprijini tranziția către o Europă verde, digitală și mai echitabilă, Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022 va oferi o analiză având ca orizont anul 2050. Astfel, vor beneficia de sprijin cultura pregătirii și elaborarea de politici anticipative bazate pe dovezi în domeniul tranziției verzi și al celei digitale.

    B. Ce urmărește să realizeze inițiativa și în ce mod

    ·Principalul obiectiv al Raportului de analiză prospectivă strategică 2022 este de a contribui la o mai bună analiză a dublei tranziții verzi și digitale. În acest scop, raportul va asigura o abordare prospectivă atât pentru sinergiile, cât și pentru principalele puncte de tensiune care decurg din dubla tranziție. În cadrul raportului se vor analiza căile tehnologice de facilitare a dublei tranziții și se va lua în calcul rolul jucat de factorii care nu țin de tehnologie.

    Impacturi probabile

    ·La fel ca în precedentele rapoarte de analiză prospectivă strategică, cel din 2022 va sta la baza programului de lucru al Comisiei și a exercițiului de programare multianuală.

    ·De asemenea, acest raport va reprezenta o sursă de informații pentru factorii de decizie de la diferite niveluri, prin aceea că va oferi o analiză prospectivă a interconexiunilor dintre tranziția verde și cea digitală. 

    Evaluarea impactului

    Întrebări/aspecte de care trebuie să se țină cont

    ·Raportul de analiză prospectivă strategică 2022 este o inițiativă fără caracter legislativ. Scopul acestui raport este de a contribui la elaborarea politicilor UE; nu reprezintă o punere în aplicare directă a politicilor UE. Prin urmare, nu este necesară o evaluare a impactului.

    ·Dat fiind că este vorba despre o comunicare a Comisiei, raportul nu va mai fi însoțit de nicio inițiativă și nu există piedici directe în calea punerii în aplicare.

    Strategia de consultare

    Întrebări/aspecte de care trebuie să se țină cont

    ·În contextul Raportului de analiză prospectivă strategică din 2022, va fi nevoie de cererea de contribuții în scopul sensibilizării diferitelor părți interesate, incluzând aici și comunitatea de afaceri și de cercetare, cu privire la dubla tranziție. Consultările vor dura patru săptămâni. Contribuțiile pot fi furnizate, în cele 24 de limbi oficiale ale UE, folosind linkul https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_ro 

    ·În cadrul procesului de analiză prospectivă, Comisia va implica statele membre (prin intermediul rețelei de prospectivă de la nivelul UE) și alte instituții ale UE prin Sistemul european de strategie și analiză politică (ESPAS). Vor fi, de asemenea, implicate părți interesate externe, inclusiv comunitatea de afaceri și de cercetare, grupurile de reflecție și altele.

    ·La elaborarea raportului de analiză prospectivă strategică 2022, Comisia Europeană va face trimitere la constatările prezentei cereri de contribuții.

    Top