This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Indirect taxes on raising capital
Impozitarea indirectă a majorărilor de capital
Impozitarea indirectă a majorărilor de capital
Impozitarea indirectă a majorărilor de capital
SINTEZĂ PRIVIND:
Directiva 2008/7/CE – impozitarea indirectă a majorării de capital
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
ASPECTE-CHEIE
Impozitele și societățile vizate
Directiva are ca obiectiv reglementarea impozitării indirecte a:
Directiva vizează următoarele companii:
În prezenta directivă, „societate de capital” înseamnă orice societate, firmă, asociație sau persoană juridică:
Directiva clarifică sensul expresiei „aporturi de capital” (care include constituirea unei societăți de capital sau transformarea într-o societate de capital ori majorarea capitalului social prin aporturi în natură sau prin capitalizarea profiturilor sau a rezervelor). De asemenea, aceasta definește operațiunile de restructurare, cum ar fi fuziunile prin aporturi în natură sau prin schimb de acțiuni.
Interzicerea impozitării indirecte a majorărilor de capital
Se interzice țărilor UE să aplice o impozitare indirectă pentru majorările de capital efectuate în favoarea societăților de capital.
Aceste tranzacții afectează în special următoarele:
De asemenea, directiva interzice impozitarea indirectă a emiterii anumitor valori mobiliare și titluri de valoare. Totuși, țările UE pot impune anumite taxe de cesiune sau taxe sau taxa pe valoarea adăugată.
Exceptări
Norme speciale se aplică țărilor din UE care au aplicat o taxă pe contribuțiile de capital către societățile de capital (impozitul pe capital) la 1 ianuarie 2006. Aceste țări pot continua să aplice impozitul pe capital sub forma unei cote unice, care nu poate depăși 1 % și care poate fi aplicat numai aporturilor de capital, adică taxa pe capital nu poate fi imputată altor operațiuni, cum ar fi operațiunile de restructurare.
Impozitul pe capital poate fi aplicat de către o țară din UE doar dacă sediul administrativ al societății de capital este situat în țara respectivă la momentul în care are loc aportul de capital. În plus, impozitul pe capital poate fi perceput o singură dată în UE.
Societățile de capital care furnizează servicii de utilitate publică sau care urmăresc exclusiv obiective culturale ori sociale pot beneficia de exonerări de la impozitul pe capital.
DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?
Se aplică de la 12 martie 2008. Aceasta a trebuit transpusă în legislația țărilor UE până la 31 decembrie 2008.
TERMENI-CHEIE
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Directiva 2008/7/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 privind impozitarea indirectă a majorării de capital (JO L 46, 21.2.2008, pp. 11-22)
Modificările succesive aduse Directivei 2008/7/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Data ultimei actualizări: 07.11.2017