EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sistemul de vot în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE

Sistemul de vot în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2003/223/CE a Consiliului privind modificarea articolului 10.2 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

  • Aceasta introduce un sistem de rotație a drepturilor de vot în cadrul Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), pentru a asigura un proces decizional echitabil și eficient, indiferent de numărul de state membre ale Uniunii Europene (UE) a căror monedă este euro.
  • Aceasta limitează numărul de drepturi de vot ale guvernatorilor băncilor centrale naționale (BCN) la 15 și stabilește normele privind atribuirea și rotația acestora.

ASPECTE-CHEIE

În conformitate cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale, fiecare membru al Consiliului guvernatorilor dispune de un vot. Pentru a menține capacitatea Consiliului guvernatorilor de a lua decizii eficiente și oportune pe măsură ce noi state membre aderă la zona euro, membrii Consiliului guvernatorilor au convenit ca numărul guvernatorilor cu drept de vot din partea BCN să nu depășească 15. Decizia ajustează metoda de vot în consecință.

Consiliul guvernatorilor

  • Consiliul guvernatorilor este unul dintre cele trei organe de decizie ale BCE. Celelalte două organisme sunt Comitetul Director și Consiliul general.
  • Consiliul guvernatorilor constituie principalul organ de decizie. Principalele sale misiuni sunt:
    • să definească în special politica monetară a zonei euro;
    • să adopte orientări și decizii pentru a atinge acest obiectiv; și
    • să adopte decizii generale de supraveghere.
  • De asemenea, Consiliul guvernatorilor este format din cei șase membri ai Comitetului Director și guvernatorii BCN ale țărilor membre ale zonei euro (în prezent 20). Numărul guvernatorilor crește astfel de fiecare dată când o nouă țară aderă la zona euro.

Rotația drepturilor de vot pe grupuri

  • Numărul total de drepturi de vot în Consiliul guvernatorilor BCE este limitat la 21. Cei șase membri ai Comitetului Director au drept de vot permanent. Ceilalți guvernatori împart cele 15 drepturi de vot rămase, care se rotesc între ei în fiecare lună.
  • Guvernatorii sunt repartizați în grupuri care sunt formate în conformitate cu un clasament al statelor membre din zona euro, pe baza:
    • ponderii acestora din produsul intern brut total la prețul pieței* în statele membre din zona euro;
    • ponderii acestora în bilanțul agregat total al instituțiilor financiare monetare* al statelor membre din zona euro.
  • În cadrul fiecărui grup, guvernatorii își păstrează dreptul de vot pentru perioade egale de timp. Un guvernator din primul grup nu poate vota mai rar decât un guvernator din al doilea grup.
  • Scopul acestor criterii este de a asigura transparența și obiectivitatea, luând în considerare ponderea economică a statului membru în zona euro și dimensiunea sectorului său financiar.
  • Decizia prevede două etape de punere în aplicare a sistemului prin rotație al voturilor.

Prima etapă (etapa actuală): alocarea drepturilor de vot atunci când numărul guvernatorilor este mai mare de 15, dar mai mic de 22.

  • Începând de la data la care numărul guvernatorilor depășește 15 și până când acesta ajunge la 22, guvernatorii sunt repartizați în două grupuri:
    • primul grup este alcătuit din cei cinci guvernatori ai BCN care ocupă locul cel mai înalt pe baza criteriilor de mai sus (în prezent, Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos);
    • cel de-al doilea grup este alcătuit din toți ceilalți guvernatori.
  • Cei cinci guvernatori din primul grup dispun împreună de patru drepturi de vot, ceilalți guvernatori dispunând cumulat de 11 drepturi de vot.
  • Prima etapă s-ar fi aplicat, în mod normal, începând cu ianuarie 2009, când Slovacia a devenit al 16-lea stat membru al zonei euro. Cu toate acestea, în decembrie 2008, Consiliul guvernatorilor a luat o decizie de a amâna începerea sistemului de rotație, astfel încât să se evite situația în care guvernatorii din cadrul unui grup au o frecvență de vot de 100 %.
  • În schimb, s-a introdus un nou sistem de rotație la 1 ianuarie 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al zonei euro.

Etapa a doua (etapa viitoare): alocarea drepturilor de vot atunci când numărul guvernatorilor ajunge la 22

  • Începând de la data la care numărul guvernatorilor ajunge la 22, guvernatorii vor fi repartizați în trei grupuri:
    • primul grup va fi alcătuit din cei cinci guvernatori care se clasează cel mai bine pe baza criteriilor de mai sus;
    • cel de-al doilea grup va fi compus din jumătate din numărul total de guvernatori. Acest grup este alcătuit din guvernatorii BCN din statele membre care ocupă pozițiile următoare în clasament, pe baza criteriilor de mai sus;
    • cel de-al treilea grup va fi alcătuit din toți ceilalți guvernatori.
  • Patru drepturi de vot vor fi atribuite primului grup, opt celui de-al doilea și trei celui de-al treilea.

Punerea în aplicare, ajustări și modificări viitoare

  • La fiecare creștere a numărului guvernatorilor, componența grupurilor va fi ajustată începând cu ziua în care guvernatorul (guvernatorii) respectiv(i) se alătură Consiliului guvernatorilor. La fiecare modificare a PIB-ului total la prețul pieței (ajustare necesară o dată la cinci ani), componența grupurilor va fi ajustată conform eventualelor modificări, ajustarea urmând a se aplica din prima zi a anului următor.
  • Orice decizie necesară pentru punerea în aplicare a detaliilor operaționale ale sistemului de rotație va fi adoptată de către toți membrii Consiliului guvernatorilor cu o majoritate de două treimi din numărul total de membri, indiferent dacă membrii Consiliului dispun sau nu de drept de vot la momentul deciziei.

    În 2009, Consiliul guvernatorilor a adoptat Decizia 2009/328/CE privind:

    • rata de rotație;
    • perioada de rotație;
    • repartizarea guvernatorilor în cadrul grupurilor; și
    • tranziția de la sistemul de două grupuri la cel de trei.

CONTEXT

În conformitate cu mecanismele instituționale actuale ale BCE, Consiliul guvernatorilor ia majoritatea deciziilor pe cale consensuală.

Rotația voturilor ține cont de câteva principii fundamentale, cum ar fi „un membru, un vot” pentru guvernatorii care își exercită dreptul de vot, participarea la reuniunile Consiliului guvernatorilor în calitate personală și independentă, reprezentativitatea, ajustarea automată a sistemului de rotație și transparența.

Voturile sunt exercitate în persoană sau, în mod excepțional, prin teleconferință. În vederea votului Consiliului guvernatorilor este necesar un cvorum de două treimi din membrii cu drept de vot. Consiliul guvernatorilor hotărăște cu majoritate simplă, iar în caz de egalitate de voturi, președintele are votul decisiv.

În prezent, 20 de state membre au aderat la zona euro. Croația a fost ultimul stat membru care a îndeplinit criteriile și a aderat la 1 ianuarie 2023.

TERMENI-CHEIE

Produsul intern brut la prețul pieței (PIB la prețul pieței). Valoarea totală în bani a producției interne brute sau a produsului intern brut al unei țări.
Instituții financiare monetare. Instituții financiare, cum ar fi Eurosistemul (BCE și băncile centrale naționale) și instituțiile de credit rezidente, care împreună formează sectorul emitent de monedă al zonei euro.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia 2003/223/CE a Consiliului, reunit la nivel de șefi de stat sau de guvern din 21 martie 2003 privind modificarea articolului 10.2 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (JO L 83, 1.4.2003, pp. 66-68).

DOCUMENTE CONEXE

Decizia 2004/257/CE a Băncii Centrale Europene din 19 februarie 2004 de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene (BCE/2004/2) (JO L 80, 18.3.2004, pp. 33-41).

Modificările succesive aduse Deciziei 2004/257/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Versiune consolidata a Tratatului privind Uniunea Europeana – Protocolul (nr. 4) privind Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (JO C 202, 7.6.2016, pp. 230-250).

Decizia 2009/5/CE a Băncii Centrale Europene din 18 decembrie 2008 cu privire la amânarea utilizării sistemului de rotație în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE/2008/29) (JO L 3, 7.1.2009, pp. 4-5).

Data ultimei actualizări: 13.03.2023

Top