EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Schimburi cu produse de origine animală între țările UE – controlul veterinar

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Aplicarea normelor UE pentru lanțul agroalimentar' for an updated information about the subject.

Schimburi cu produse de origine animală între țările UE – controlul veterinar

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 89/662/CEE – controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare

CARE ESTE OBIECTIVUL DIRECTIVEI?

  • Directiva stabilește norme pentru țările Uniunii Europene (UE) cu privire la controlul veterinar al produselor de origine animală importate în UE și care fac obiectul schimbului între țările UE.
  • Scopul final este ca astfel de controale să aibă loc numai în țara expeditoare, și nu la frontierele interne ale UE sau la destinație.

ASPECTE-CHEIE

Țările UE trebuie să asigure că produsele de origine animală destinate comercializării au fost controlate și etichetate în conformitate cu normele UE pentru destinația în cauză și sunt însoțite de un certificat sanitar corespunzător.

Dacă produsele sunt destinate exportului către o țară din afara UE, transportul trebuie să rămână sub control vamal până la punctul de ieșire de pe teritoriul UE.

Țările UE trebuie să asigure că se iau următoarele măsuri în timpul controalelor asupra importurilor dintr-o țară din afara UE în porturi, aeroporturi și la punctele de frontieră:

  • verificarea documentelor privind originea produselor;
  • produsele sunt expediate sub control vamal către posturile de inspecție în vederea efectuării controalelor sanitar-veterinare.

Controale la sursă

Țările expeditoare din UE trebuie să asigure că operatorii se conformează cerințelor veterinare în toate etapele de producție, depozitare, marketing și transport ale produselor.

În plus, țara de origine din UE va sancționa orice încălcare, mai ales dacă se constată că documentele nu corespund stării reale a produselor sau că produsele nu sunt conforme cu normele sanitare.

Controlul la destinație

  • Țara destinatară din UE trebuie să efectueze:
    • controale prin sondaj sau să preleve eșantioane pentru a verifica conformitatea cu cerințele veterinare;
    • controale în timpul tranzitului sau pe teritoriul de destinație unde se suspectează o încălcare.
  • Țara destinatară din UE poate solicita ca vânzătorul din țara de origine să aplice normele naționale ale țării destinatare. Sunt stabilite normele care trebuie respectate de vânzători, prin care aceștia trebuie să verifice procedurile în punctele de intrare în UE a produselor din țările din afara UE. De asemenea, sunt stabilite procedurile care trebuie să se aplice în cazul în care un control indică nereguli sau o amenințare gravă la sănătatea umană sau a animalelor.
  • Împreună cu Directiva 91/496/CEE a Consiliului, prezenta directivă vizează măsurile care trebuie luate dacă intervine vreo boală care se poate transmite la oameni de la animale, sau alte probleme care ar putea prezenta o amenințare gravă la sănătatea umană sau a animalelor. În cadrul schimburilor intracomunitare, țara de origine din UE este principala răspunzătoare de aceste măsuri.
  • În legătură cu produsele de origine animală din țările din afara UE, Comisia Europeană poate interzice importurile sau poate impune condiții speciale, ca o măsură de prevenire în cazul în care există un risc grav la adresa sănătății publice sau a animalelor.
  • Directiva 91/496/CEE modifică și procedurile la posturile de inspecție de frontieră. De asemenea, aceasta solicită Comisiei să introducă un sistem computerizat de prelucrare a datelor care să facă legătura între serviciile de inspecție de frontieră și propriile autorități veterinare.
  • Directiva 92/67/CEE a Consiliului modifică normele cu privire la schimburile intracomunitare în vederea realizării pieței interne.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică începând cu data de 22 decembrie 1989. Țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 1 iulie 1992, cu excepția Greciei, care a avut această obligație până la 31 decembrie 1992.

ACTUL PRINCIPAL

Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (JO L 395, 30.12.1989, pp. 13-22)

Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 89/662/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 12.09.2016

Top