EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Notificarea maladiilor la animale

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Legea UE privind sănătatea animală' for an updated information about the subject.

Notificarea maladiilor la animale

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 82/894/CEE – notificarea maladiilor la animale în cadrul Uniunii Europene

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva prevede o listă a maladiilor contagioase la animale (animale terestre și de acvacultură*) care trebuie să fie notificate din cauza pericolului răspândirii acestora ca urmare a schimburilor comerciale dintre țările Uniunii Europene (UE).
  • Directiva stabilește metoda notificării rapide a acestor maladii, astfel încât să se poată monitoriza evoluția acestora.
  • Această notificare permite aplicarea rapidă de măsuri de protecție variate prevăzute în legislația UE.

ASPECTE-CHEIE

  • Pentru a preveni răspândirea anumitor maladii contagioase la animale, țările UE trebuie să notifice Comisia Europeană cu privire la:
    • un focar* al oricărei maladii menționate pe lista din anexa I la directivă;
    • eliminarea restricțiilor instituite în legătură cu focarul oricăreia dintre aceste maladii, după eradicarea ultimului focar.
  • Țările UE trebuie:
    • să notifice Comisia și celelalte țări ale UE în termen de 24 de ore, atât despre un focar primar*, cât și despre eliminarea restricțiilor instituite după eradicarea ultimului focar; și
    • să notifice Comisia despre orice focare secundare* constatate pe teritoriul lor în prima zi lucrătoare din fiecare săptămână. Aceste informații sunt transmise ulterior de Comisie serviciilor veterinare din fiecare țară a UE.
  • Comisia este asistată în activitatea sa de către Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

Abrogare

Directiva va fi abrogată și înlocuită de Regulamentul (UE) 2016/429 începând cu 21 aprilie 2021.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică de la 23 decembrie 1982. Țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 1 ianuarie 1984.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

* TERMENI-CHEIE

Acvacultură: creșterea peștilor, a scoicilor, a plantelor acvatice, a algelor etc.

Focar: ferma sau locul, situat pe teritoriul UE, în care sunt ținute animalele împreună și în care au fost confirmate oficial unul sau mai multe cazuri.

Focar primar: orice focar care nu este legat de un focar anterior constatat în aceeași regiune a unei țări a UE sau prima apariție a maladiei într-o regiune diferită din aceeași țară a UE.

Focar secundar: un focar care apare după un focar primar într-o regiune deja infectată.

ACTUL PRINCIPAL

Directiva 82/894/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1982 privind notificarea maladiilor la animale în cadrul Comunității (JO L 378, 31.12.1982, pp. 58-62)

Modificările ulterioare aduse Directivei 82/894/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Decizia 2007/142/CE a Comisiei din 28 februarie 2007 de instituire a unei Echipe de urgențe veterinare a Comunității pentru a sprijini Comisia în susținerea statelor membre și a țărilor terțe în ceea ce privește problemele veterinare referitoare la anumite boli animale (JO L 62, 1.3.2007, pp. 27-29)

Decizia 2005/176/CE a Comisiei din 1 martie 2005 de stabilire a formei codificate și a codurilor privind notificarea bolilor animalelor în aplicarea Directivei 82/894/CEE a Consiliului (JO L 59, 5.3.2005, pp. 40-41)

Data ultimei actualizări: 06.12.2016

Top