Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Prevenirea și combaterea pestei porcine africane

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Legea UE privind sănătatea animală' for an updated information about the subject.

Prevenirea și combaterea pestei porcine africane

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2002/60/CE – norme specifice pentru combaterea pestei porcine africane

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva stabilește măsuri de prevenire, combatere și eradicare a pestei porcine africane, o boală infecțioasă în general fatală a porcilor și a mistreților, cu consecințe socioeconomice grave.

ASPECTE-CHEIE

  • Țările UE trebuie să se asigure că orice caz suspectat de pestă porcină africană este notificat imediat autorităților competente. Dacă se confirmă cazul, rezultatele investigațiilor se vor comunica Comisiei Europene și celorlalte țări ale UE.
  • Dacă nu este posibilă infirmarea prezenței bolii, exploatația va fi pusă sub supraveghere oficială și se va restricționa circulația porcilor, a produselor din carne de porc, a materialelor sau a deșeurilor care pot propaga virusul, precum și circulația persoanelor și a vehiculelor.
  • În cazul în care boala este confirmată în mod oficial, toți porcii din exploatație vor fi sacrificați, iar carcasele acestora vor fi transformate sub supraveghere oficială. Orice carne, materiale sau deșeuri care pot fi contaminate trebuie distruse, transformate sau tratate pentru a asigura distrugerea virusului, respectându-se instrucțiunile medicului veterinar oficial. Se va stabili o zonă de protecție cu o rază de cel puțin 3 km în jurul focarului, care este inclusă într-o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km în jurul focarului.
  • În cazul în care se suspectează infectarea porcilor mistreți, țările UE trebuie să notifice proprietarii de porci și vânătorii și să efectueze anchete asupra tuturor porcilor mistreți sacrificați cu armă de foc sau descoperiți morți. Zona infectată va fi delimitată, exploatațiile de porci din această zonă vor fi puse sub supraveghere oficială și se va lua în considerare aplicarea unei interdicții de vânătoare.
  • Documentul SANCO/7138/2013 cuprinde orientări privind supravegherea și combaterea pestei porcine africane în rândul porcilor mistreți.
  • Țările UE în cauză trebuie să prezinte Comisiei un plan de eradicare a bolii.
  • Țările UE trebuie să elaboreze planuri de intervenție luând în considerare factorii locali, precum densitatea de porcine, care pot influența propagarea virusului.
  • Experții Comisiei pot să efectueze controale la fața locului pentru a asigura aplicarea uniformă a acestei directive.

Adoptarea actului de punere în aplicare

În 2014, Comisia a adoptat un act de punere în aplicare (Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE), care prevede măsuri detaliate de control al sănătății animalelor care trebuie luate în legătură cu pesta porcină africană în țările UE (sau în regiunile acelor țări) care sunt afectate. Printre măsuri se numără interdicții privind expedierea de porci vii, de carne de porc și de produse din carne de porc, precum și de material seminal, de ovule și de embrioni.

Anexa la decizie, care este actualizată periodic, are 4 părți. Zonele țărilor UE în cauză sunt enumerate și demarcate în părțile I-IV din anexă, diferențiate în funcție de nivelul de risc pe baza situației epidemiologice în ceea ce privește pesta porcină africană.

Abrogare

Această directivă va fi abrogată de Regulamentul (UE) 2016/429 de la 21 aprilie 2021.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 9 august 2002, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până la 1 iulie 2003.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2002/60/CE a Consiliului din 27 iunie 2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane și de modificare a Directivei 92/119/CEE în ceea ce privește boala Teschen și pesta porcină africană (JO L 192, 20.7.2002, pp. 27-46)

Modificările succesive aduse Directivei 2002/60/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 84, 31.3.2016, pp. 1-208)

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei din 9 octombrie 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE (JO L 295, 11.10.2014, pp. 63-78)

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia 2003/422/CE a Comisiei din 26 mai 2003 de aprobare a manualului de diagnostic al pestei porcine africane (JO L 143, 11.6.2003, pp. 35-49)

Data ultimei actualizări: 18.09.2019

Top