Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Exceptarea pentru acordurile de cercetare și dezvoltare

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Exceptarea pentru acordurile de cercetare și dezvoltare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1217/2010 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de acorduri de cercetare și dezvoltare

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) stabilește normele privind practicile concertate și acordurile între întreprinderi. Ca regulă generală, astfel de practici și acorduri concertate sunt interzise, cu excepția cazului în care acestea intră în domeniul de aplicare al articolului 101 alineatul (3), când acestea constituie excepții de la regulă.
  • Regulamentul (UE) nr. 1217/2010 prevede că articolul 101 nu se aplică în cazul acordurilor de cercetare și dezvoltare* (CD) atunci când părțile fie desfășoară activități comune de CD de produse sau procese și de exploatare în comun a rezultatelor acestor activități de CD, fie desfășoară oricare dintre aceste activități în mod separat.

ASPECTE-CHEIE

  • Articolul 101 alineatul (1) din TFUE nu se aplică acordurilor de cercetare și dezvoltare. Regulamentul (CEE) nr. 2821/71 oferă însă o exceptare pentru acordurile de CD care conțin norme referitoare la cesionarea drepturilor de proprietate intelectuală sau concesionarea licențelor pentru astfel de drepturi pentru desfășurarea activităților comune de CD, a activităților remunerate de CD sau pentru exploatarea în comun, cu condiția ca aceste dispoziții să nu constituie obiectul principal al acordurilor respective, dar să fie direct legate de punerea acestora în aplicare și necesare în acest scop.
  • De asemenea, regulamentul prevede exceptarea pe categorii a exploatării în comun a rezultatelor activității de CD desfășurate de părțile vizate de regulament. Acest regulament înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 2659/2000, care a expirat la 31 decembrie 2010.

Condiții de exceptare

  • Pentru a fi exceptat, acordul trebuie să prevadă că toate părțile beneficiază de acces nelimitat la rezultatele finale ale CD, inclusiv la drepturile de proprietate intelectuală și la know-how-ul rezultate, în vederea unor activități suplimentare de CD și de exploatare. În cazul în care părțile își limitează drepturile de exploatare în conformitate cu prezentul regulament, accesul la rezultate în vederea exploatării poate fi limitat în consecință.
  • În cazul în care acordul prevede doar CD în comun sau activitățile remunerate de CD, fiecare parte trebuie să beneficieze de acces la know-how-ul preexistent al celorlalte părți în cauză, dacă acesta îi este indispensabil pentru exploatarea rezultatelor. Acest schimb de know-how preexistent poate fi indemnizat, dar indemnizația nu trebuie să fie atât de ridicată încât să împiedice efectiv accesul respectiv.
  • Exploatarea în comun trebuie să se refere doar la rezultate protejate prin drepturi de proprietate intelectuală sau care reprezintă un know-how, care sunt indispensabile în vederea fabricării produselor contractuale sau a utilizării tehnologiilor contractuale.

Pragul cotei de piață și durata exceptării

  • Atunci când părțile acordului CD nu sunt întreprinderi concurente, exceptarea prevăzută de acest regulament se aplică pe toată perioada de CD. În cazul exploatării în comun a rezultatelor, exceptarea continuă să se aplice pe o perioadă de șapte ani de la data primei introduceri pe piața din Uniunea Europeană (UE) a produselor sau a tehnologiilor contractuale.
  • Atunci când părțile sunt întreprinderi concurente, în momentul încheierii acordului de CD, exceptarea se aplică numai dacă:
    • cota de piață cumulată a părților la un acord de cercetare și dezvoltare să nu depășească 25 % din piețele relevante ale produsului și ale tehnologiei, în cazul acordurilor de CD în comun;
    • cota de piață cumulată a părții finanțatoare și a tuturor părților cu care partea finanțatoare a încheiat contracte de CD în privința acelorași produse contractuale sau tehnologii contractuale să nu depășească 25 % din piețele relevante ale produsului și ale tehnologiei, în cazul acordurilor de CD remunerate.
  • La încheierea perioadei de șapte ani, exceptarea continuă să se aplice atâta vreme cât cota de piață cumulată a părților nu depășește 25 % din piețele relevante.

Restricții grave

  • Exceptarea nu se aplică în cazul acordurilor de CD care, direct sau indirect, separat sau cumulate cu alți factori aflați sub controlul părților, au ca obiect:
    • restrângerea libertății părților de a desfășura activități de CD într-un domeniu fără legătură cu domeniul vizat;
    • restrângerea libertății părților de a desfășura activități de CD într-un domeniu care are legătură cu acesta după încheierea activităților din acordul de CD;
    • limitarea producției sau a vânzărilor, cu anumite excepții.

Restricții excluse

  • Exceptarea nu se aplică următoarelor obligații cuprinse în acordurile de CD:
    • obligația de a nu contesta valabilitatea drepturilor de proprietate intelectuală după realizarea lucrărilor de CD;
    • obligația de a nu acorda terților licențe de fabricație a produselor contractuale sau de utilizare a tehnologiilor contractuale decât dacă exploatarea de către cel puțin una dintre părți a rezultatelor este prevăzută în acord și este efectuată în cadrul pieței interne față de terți.

Orientările Comisiei Europene

În 2011, Comisia Europeană a adoptat orientări privind interpretarea și aplicabilitatea articolului 101 din TFUE în cazul acordurilor de cooperare orizontală*, care includ acordurile CD (a se vedea sinteza).

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Acesta se aplică de la 1 ianuarie 2011 și expiră la 30 iunie 2023.

CONTEXT

În 2019, Comisia a demarat o evaluare pentru a examina dacă ar trebui să lase regulamentele UE care se referă la acordurile orizontale să expire atunci când acestea expiră în decembrie 2022 sau dacă ar trebui să le prelungească sau să le modifice (precum și orientările privind modul de interpretare a acestora). Rezultatele evaluării sale au fost publicate în iulie 2021 (a se vedea comunicatul de presă). Evaluarea a concluzionat că ar trebui abordate anumite aspecte pentru a îmbunătăți securitatea juridică. Comisia va lansa faza de evaluare a impactului din cadrul revizuirii pentru a analiza aspectele identificate în timpul evaluării, în vederea punerii în aplicare a unor norme revizuite până la 31 decembrie 2022, când expiră normele actuale.

TERMENI-CHEIE

Acord de cercetare și dezvoltare (CD). Un acord încheiat între două sau mai multe părți, referitor la condițiile în care părțile efectuează:
  • CD în comun a produselor sau a tehnologiilor contractuale, precum și exploatarea în comun a rezultatelor respectivei activități de CD;
  • exploatarea în comun a rezultatelor obținute din CD produselor sau tehnologiilor contractuale efectuate în comun, în temeiul unui acord încheiat anterior de către aceleași părți;
  • CD în comun a produselor sau tehnologiilor contractuale, fără exploatarea în comun a rezultatelor lor;
  • CD remunerată a produselor sau a tehnologiilor contractuale, precum și exploatarea în comun a rezultatelor lor;
  • exploatarea în comun a rezultatelor obținute din CD remunerată a produselor sau tehnologiilor contractuale, în temeiul unui acord încheiat anterior de către aceleași părți;
  • CD remunerată a produselor sau tehnologiilor contractuale, fără exploatarea în comun a rezultatelor lor.
Acorduri orizontale. Acorduri încheiate între două sau mai multe întreprinderi care operează la același nivel pe piață. Cooperarea orizontală se referă, în cele mai multe cazuri, la cooperarea între concurenți actuali sau potențiali în domenii precum cercetarea și dezvoltarea, producția, achizițiile, comercializarea sau standardizarea. De asemenea, aceasta poate implica schimbul de informații, fie ca acord de sine stătător, fie în contextul unui alt tip de acord de cooperare orizontală.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1217/2010 al Comisiei din 14 decembrie 2010 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de acorduri de cercetare și dezvoltare (JO L 335, 18.12.2010, pp. 36-42).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1217/2010 al Comisiei au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 101 (ex-articolul 81 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 88-89).

Comunicarea Comisiei – Orientări privind aplicabilitatea articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene acordurilor de cooperare orizontală (JO C 11, 14.1.2011, pp. 1-72).

Regulamentul (CEE) nr. 2821/71 al Consiliului din 20 decembrie 1971 privind aplicarea articolului 85 alineatul (3) din tratat unor categorii de acorduri, decizii și practici concertate (JO L 285, 29.12.1971, pp. 46-48).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 16.01.2023

Top