EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Asistența medicală la bordul navelor

Asistența medicală la bordul navelor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 92/29/CEE privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru promovarea unei mai bune asistențe medicale la bordul navelor

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva urmărește să se asigure că există sisteme minime de securitate și sănătate pentru promovarea unei mai bune asistențe medicale la bordul navelor.

ASPECTE-CHEIE

Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) ar trebui să se asigure că navele înregistrate în țara respectivă sau care arborează drapelul său transportă la bord materiale medicale. Cerințele detaliate depind de categoria de navă și de detaliile precizate în anexele la directivă. În plus:

  • fiecare navă trebuie să transporte un dulap de medicamente rezistent la apă pentru fiecare dintre bărcile sale de salvare;
  • fiecare navă având mai mult de 500 de tone brute, al cărei echipaj cuprinde 15 sau mai mulți lucrători, care efectuează o călătorie cu o durată mai mare de trei zile, trebuie să aibă o infirmerie adecvată în care să poată fi administrat tratamentul medical;
  • fiecare navă al cărei echipaj cuprinde 100 sau mai mulți lucrători și care efectuează o cursă internațională cu durata mai mare de trei zile trebuie să aibă un medic la bord.

Orice navă care transportă substanțe periculoase trebuie să transporte antidoturi adecvate. În orice caz, feriboturile trebuie să transporte un minim de antidoturi (conform Anexei II) pentru a compensa posibilitatea necunoașterii în avans a substanțelor periculoase pe care le transportă, cu excepția cazului în care durata traversării regulate este de mai puțin de două ore. Toate antidoturile și materialele medicale disponibile trebuie detaliate într-un document de control.

Alte obligații

  • Proprietarul răspunde de aprovizionarea cu materiale medicale. Căpitanul sau un reprezentant delegat răspunde de administrarea materialelor medicale, care trebuie păstrate în condiții bune și completate sistematic strict pe cheltuiala proprietarului.
  • Materialele medicale trebuie însoțite de instrucțiuni de folosire, inclusiv instrucțiuni de folosire a antidoturilor obligatorii.
  • Pregătirea maritimă profesională trebuie să includă o pregătire medicală de bază cu privire la măsurile de prim ajutor care trebuie luate în caz de accident sau de urgențe medicale grave. Căpitanul și orice lucrător delegat care răspunde de materialele medicale trebuie să urmeze o pregătire specială, actualizată cel puțin o dată la cinci ani.

Asistență medicală prin radio sub formă de sfaturi

Statele membre trebuie să desemneze centre care să asigure gratuit lucrătorilor asistență medicală prin radio sub formă de sfaturi, inclusiv din partea unor medici pregătiți cu privire la condițiile speciale existente la bordul navei.

Controale anuale

Statele membre trebuie să se asigure că se efectuează controale anuale pentru verificarea conformității materialelor medicale cu cerințele directivei.

Acte delegate

Regulamentul (UE) 2019/1243 modifică Directiva 92/29/CEE, conferind Comisiei competențe, începând cu 26 iulie 2019, de a adopta acte delegate pentru a aduce modificări strict tehnice anexelor sale, pentru a ține seama de progresul tehnic sau de modificările reglementărilor sau specificațiilor internaționale și de noile descoperiri privind asistența medicală la bordul navelor.

Modificări

  • Directiva 2007/30/CE de modificare a Directivei 92/29/CEE în ceea ce privește raportul privind punerea în aplicare pe care trebuie să îl pregătească statele membre.
  • Directiva (UE) 2019/1834 de modificare a anexelor II și IV la Directiva 92/29/CEE în ceea ce privește adaptări de natură strict tehnică.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva 92/29/CEE se aplică din 10 aprilie 1992, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până în data de 31 decembrie 1994.

CONTEXT

Ca urmare a epidemiei de COVID-19 și a necesității de a introduce măsuri pentru a face față impactului crizei, Comisia a adoptat orientări privind protecția sănătății, repatrierea și aranjamentele de călătorie pentru navigatori, pasageri și alte persoane aflate la bordul navelor.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 92/29/CEE a Consiliului din 31 martie 1992 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru promovarea unei mai bune asistențe medicale la bordul navelor (JO L 113, 30.4.1992, pp. 19-36).

Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 92/29/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 12.11.2021

Top