EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Norme privind comerțul peste linia verde în Cipru

Norme privind comerțul peste linia verde în Cipru

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 de stabilire a normelor specifice care se aplică mărfurilor provenind din zone unde Guvernul Ciprului nu exercită un control efectiv și care intră în zone unde acest guvern exercită un control efectiv

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/455 de rectificare a Regulamentului (CE) nr. 1480/2004 de stabilire a normelor specifice care se aplică mărfurilor provenind din zone unde Guvernul Ciprului nu exercită un control efectiv și care intră în zone unde acest guvern exercită un control efectiv

CARE ESTE ROLUL ACESTOR REGULAMENTE?

  • Regulamentul (CE) nr. 1480/2004, care este adoptat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 866/2004 (Regulamentul privind „linia verde”):
    • stabilește norme privind comerțul cu mărfuri peste linia verde* din zonele din Cipru care nu se află sub controlul efectiv al guvernului cipriot („zonele”) către zonele din Cipru aflate sub controlul efectiv al acestuia;
    • prevede autoritatea necesară pentru ca experții independenți numiți de Comisia Europeană să efectueze controale fitosanitare* asupra tuturor fructelor și legumelor cultivate în aceste zone.
  • Regulamentul (UE) nr. 2023/455 modifică regulamentul de mai sus pentru a include o dispoziție care prevede că experții pot inspecta cartofii obținuți din cartofi de sămânță păstrați la fermă în zonele respective, pentru a stabili dacă aceștia pot fi comercializați dincolo de linia verde.

ASPECTE-CHEIE

Documente de însoțire

Pentru a fi comercializate peste linia verde, toate mărfurile din aceste zone trebuie să fie însoțite de un document prevăzut în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1480/2004. Acest document:

  • conține detalii de identificare a mărfurilor (descriere, volum, valoare, număr de articol și cantitate, numele și adresele producătorului, expeditorului și destinatarului);
  • oferă garanții privind respectarea regulilor de origine și certifică faptul că mărfurile provin din zonele respective;
  • este eliberat de Camera de Comerț Cipriotă Turcă, care verifică dacă informațiile sunt corecte;
  • nu se eliberează pentru mărfurile care fac obiectul măsurilor de apărare comercială ale Uniunii Europene (UE).

Operatorii care solicită documentul trebuie:

  • să prezinte o cerere scrisă, în conformitate cu anexa II la regulament, care să conțină declarații din partea producătorului privind originea mărfurilor și din partea expeditorului privind destinația acestora;
  • să păstreze toate documentele relevante timp de cel puțin trei ani.

Republica Cipru:

  • informează Comisia în cazul în care suspectează că regulile de origine sunt încălcate; în astfel de cazuri, mărfurile pot fi comercializate peste linia verde, dar sub rezerva plății tuturor taxelor și impozitelor, în cazul în care se constată că documentele nu sunt în regulă;
  • percepe taxa pe valoarea adăugată pentru bunurile provenite din aceste zone, în cazul în care acestea sunt trimise ulterior în alte state membre ale UE.

Inspecția și raportul fitosanitar

Comisia numește experți fitosanitari independenți. Acești experți:

  • inspectează toate plantele, produsele vegetale și alte produse care necesită un certificat fitosanitar, în timpul producției, recoltării și comercializării;
  • stabilesc dacă mărfurile sunt lipsite de paraziți supuși carantinei în UE sau dacă respectă pragurile pentru paraziți care nu sunt supuși carantinei;
  • verifică dacă cartofii sunt cultivați din cartofi de sămânță certificați sau din cartofi de sămânță păstrați în fermă, sub supravegherea unui expert;
  • întocmesc un raport, în conformitate cu anexa III la regulament, în cazul în care se asigură că loturile respectă criteriile de transport și îl atașează la documentul de însoțire;
  • sigilează camioanele sau alte mijloace de transport utilizate, pentru a se asigura că lotul nu este deschis până când nu trece linia verde, unde este examinat de autoritățile cipriote.

Siguranța alimentelor și securitatea produselor

  • Anexa IV la regulament conține o listă de decizii ale Comisiei care interzic, din motive de siguranță alimentară, transportul peste linia verde a unor articole precum furajele combinate și aditivii utilizați în hrana animalelor.
  • Autoritățile din Cipru și zona de suveranitate orientală* se asigură că mărfurile transportate respectă normele UE în materie de sănătate, siguranță, mediu și protecția consumatorilor, precum și interzicerea comerțului cu mărfuri contrafăcute și piratate.

Obligații în domeniul comunicării

Camera de Comerț Cipriotă Turcă și autoritățile cipriote informează Comisia în fiecare lună cu privire la:

  • tipul, volumul și valoarea mărfurilor eliberate cu un document de însoțire și comercializate peste linia verde;
  • orice nereguli descoperite și sancțiuni aplicate și, în cazul autorităților cipriote, orice drepturi tarifare sau vamale percepute pentru mărfurile care fac obiectul unor restituiri la export sau al unor măsuri de intervenție.

Autoritățile cipriote informează Comisia la fiecare trei luni cu privire la tipul, volumul și valoarea mărfurilor a căror destinație finală se află în afara țării.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTELE?

  • Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 se aplică de la 23 august 2004.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/455 se aplică de la 6 martie 2023.

CONTEXT

În urma adoptării Regulamentului (UE) 2016/2031 privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor (a se vedea sinteza), o varietate mult mai mare de fructe și legume a trebuit să fie supusă unei inspecții fitosanitare pentru a putea intra în UE. Aceleași norme trebuie să se aplice în aceste zone pentru ca schimburile comerciale existente peste linia verde să continue.

TERMENI-CHEIE

Linia verde. Este o zonă tampon controlată de Națiunile Unite, care delimitează comunitățile greacă și turcă din Cipru. Aceasta se întinde pe o distanță de aproximativ 180 km de-a lungul insulei. Limitele sale nordică și sudică sunt liniile pe care se aflau cele două entități după încetarea focului din 16 august 1974, așa cum au fost înregistrate de Forța Organizației Națiunilor Unite de menținere a păcii în Cipru.
Controale fitosanitare. Măsuri de protecție a sănătății umane, animale sau vegetale.
Zona de suveranitate orientală. Este o zonă din Cipru (fostă colonie a Regatului Unit) care rămâne sub suveranitate britanică în scopuri militare, în conformitate cu tratatul de independență din 1960 semnat de Regatul Unit, Grecia, Turcia și reprezentanții comunităților grecești și turcești din Cipru.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 al Comisiei din 10 august 2004 de stabilire a normelor specifice care se aplică mărfurilor provenind din zone unde Guvernul Ciprului nu exercită un control efectiv și care intră în zone unde acest guvern exercită un control efectiv (JO L 272, 20.8.2004, pp. 3-10)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1480/2004 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/455 al Comisiei din 2 martie 2023 de rectificare a Regulamentului (CE) nr. 1480/2004 de stabilire a normelor specifice care se aplică mărfurilor provenind din zone unde Guvernul Ciprului nu exercită un control efectiv și care intră în zone unde acest guvern exercită un control efectiv (JO L 67, 3.3.2023, pp. 41-42)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 al Comisiei din 28 noiembrie 2019 de stabilire a unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 690/2008 al Comisiei și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 al Comisiei (JO L 319, 10.12.2019, pp. 1-279)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2016 privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 228/2013, (UE) nr. 652/2014 și (UE) nr. 1143/2014 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivelor 69/464/CEE, 74/647/CEE, 93/85/CEE, 98/57/CE, 2000/29/CE, 2006/91/CE și 2007/33/CE ale Consiliului (JO L 317, 23.11.2016, pp. 4-104)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 14.06.2023

Top