Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Regulamentul privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție

Regulamentul privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție

Decizia (UE) 2015/451 referitoare la aderarea Uniunii Europene la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES)

CARE ESTE ROLUL ACESTE CONVENȚII ȘI AL ACESTEI DECIZII?

  • Convenția are scopul de a garanta faptul că comerțul internațional cu exemplare de animale și plante sălbatice nu le amenință supraviețuirea.
  • Decizia aprobă aderarea Uniunii Europene (UE) la convenție.

ASPECTE-CHEIE

Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES)

  • CITES a intrat în vigoare în 1975.
  • 183 de țări și organizații regionale sunt părți ale convenției, inclusiv UE și toate statele membre ale UE.

Reglementare

Convenția stabilește diferite grade de reglementare pentru diferite specii de plante și animale. Aceste specii sunt specificate în anexele la convenție.

  • Anexa I include speciile amenințate cu dispariția, pentru care comerțul trebuie reglementat strict și trebuie autorizat numai în circumstanțe excepționale.
  • Anexa II include speciile care, chiar dacă nu sunt neapărat amenințate în prezent cu dispariția iminentă, pot ajunge în această situație dacă comerțul nu este reglementat strict. Pentru a facilita un control mai eficient al acestor specii, anexa poate include, de asemenea, specii asemănătoare – acestea au un aspect similar cu cel al speciilor pe cale de dispariție.
  • Anexa III include specii care sunt reglementate de o parte și pentru care este necesară cooperarea altor părți pentru a controla exploatarea acestora prin comerț internațional.

Permise și certificate

  • Permisele și certificatele sunt folosite în temeiul CITES pentru a reglementa și monitoriza comerțul cu specii pe cale de dispariție. Acestea sunt emise de autoritățile de gestionare desemnate ale fiecărei părți (în UE, de autoritățile statelor membre).
  • Permisele și certificatele sunt emise doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții. În funcție de categoria de specii, acestea cuprind:
    • dacă comerțul ar afecta supraviețuirea speciei;
    • dacă exemplarul a fost achiziționat legal;
    • în cazul animalelor vii, condițiile de transport și de adăpost.
  • Speciile din anexa I nu pot fi comercializate în scop comercial.
  • Autoritățile științifice confirmă autorităților de gestionare acordarea permiselor de export pentru a asigura faptul că statutul de conservare al speciilor din anexa I se menține cu mult peste nivelul necesar pentru includerea în anexa I.
  • Există o serie de excepții de la unele dintre aceste norme, inclusiv pentru:
    • exemplarele achiziționate înainte să devină convenția aplicabilă pentru acestea;
    • tranziturile sau transbordările pe teritoriul unei părți, unde exemplarul rămâne sub control vamal;
    • animale crescute în captivitate și plante propagate în mod artificial;
    • schimbul de exemplare aflate în colecții ale oamenilor de știință și ale instituțiilor științifice și de exemplare crescute în captivitate sau achiziționate înainte de aplicabilitatea convenției, deținute de expoziții itinerante.

Monitorizare și punere în aplicare

  • Părțile trebuie să ia măsuri adecvate pentru:
    • incriminarea comerțului cu sau a posesiei de exemplare vizate de normele CITES;
    • confiscarea sau returnarea către statul exportator a exemplarelor confiscate în comerțul ilegal.
  • Părțile trebuie să înregistreze și să raporteze anual toate datele comerciale secretariatului CITES. Comisia Europeană întocmește, de asemenea, o analiză a raportului comercial anual al UE.
  • Părțile transmit secretariatului un raport pe trei ani privind normele juridice și măsurile luate pentru punerea în aplicare a CITES.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Convenția a intrat în vigoare pentru UE, ca parte, la 8 iulie 2015.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (JO L 75, 19.3.2015, pp. 4–15)

Decizia (UE) 2015/451 a Consiliului din 6 martie 2015 referitoare la aderarea Uniunii Europene la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) (JO L 75, 19.3.2015, pp. 1-3)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, pp. 1-69)

A se vedea versiunea consolidată

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2019/1587 al Comisiei din 24 septembrie 2019 de interzicere a introducerii în Uniune a exemplarelor din anumite specii ale faunei și florei sălbatice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 248, 27.9.2019, pp. 5-21)

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră [COM(2016) 87 final, 26.2.2016]

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 al Comisiei din 23 august 2012 de stabilire a modelelor pentru permisele, certificatele și alte documente prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (JO L 242, 7.9.2012, pp. 13-45)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 792/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 27.09.2021

Top