Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Protecția consumatorilor - acțiuni în reprezentare

Protecția consumatorilor - acțiuni în reprezentare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2020/1828 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și de abrogare a Directivei 2009/22/CE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Aceasta conferă organizațiilor sau organismelor publice desemnate de statele membre ale Uniunii Europene (UE) competența de a solicita măsuri în încetare sau reparatorii în numele grupurilor de consumatori prin acțiuni în reprezentare (inclusiv acțiuni transfrontaliere în reprezentare). Aceasta include solicitarea de compensații de la comercianții care încalcă drepturile consumatorilor în domenii precum serviciile financiare, călătoriile și turismul, energia, sănătatea, telecomunicațiile și protecția datelor, după caz și disponibile în conformitate cu legislația UE sau națională.

Având în vedere că atât procedurile judiciare, cât și procedurile administrative ar putea servi în mod efectiv și eficient la protejarea intereselor colective ale consumatorilor, se lasă la latitudinea statelor membre să aleagă dacă o acțiune în reprezentare poate fi introdusă în cadrul unei proceduri judiciare, în cadrul unei proceduri administrative sau în cadrul amândurora, în funcție de domeniul de drept relevant sau de sectorul economic relevant.

ASPECTE-CHEIE

Entități calificate

Statele membre desemnează entitățile care vor putea să aducă acțiuni în reprezentare în numele consumatorilor (entități calificate).

Pentru a li se permite să aducă acțiuni în reprezentare într-un stat membru altul decât cel desemnat (acțiuni transfrontaliere), entitățile calificate trebuie:

  • să fie o persoană juridică constituită în conformitate cu legislația națională a statului membru în care a fost desemnată;
  • să poată dovedi desfășurarea a 12 luni a unei activități publice efective în ceea ce privește protecția intereselor consumatorilor, înainte de cererea sa de desemnare;
  • să fie o entitate nonprofit;
  • să demonstreze scopul său legal de a avea un interes legitim în protejarea intereselor consumatorilor, astfel cum se prevede în legislația UE menționată în anexa I la directivă;
  • să nu facă obiectul procedurilor de insolvență și să nu fie declarat insolvabil;
  • să fie independenți și să nu fie influențați de alte persoane care nu sunt consumatori, în special comercianți;
  • au o procedură stabilită pentru a preîntâmpina o astfel de influență și conflicte de interese;
  • dezvăluie public modul în care este finanțat;
  • să facă publice structura organizatorică, de gestionare și de aderare, obiectivele, metodele de lucru și activitățile sale;
  • să facă publice informațiile care demonstrează că respectă toate criteriile de mai sus.

Statele membre pot aplica, de asemenea, criteriile menționate mai sus entităților calificate desemnate în prealabil și autorizate să inițieze acțiuni interne (în statul membru desemnat de acesta). Statele membre pot, de asemenea, desemna entități calificate în mod ad hoc în scopul introducerii unei anumite acțiuni în reprezentare interne.

Comisia Europeană publică lista entităților calificate desemnate pentru acțiuni transfrontaliere pe un portal online, actualizat după caz.

Măsuri privind acțiunile în încetare

O măsură privind acțiunile în încetare este o măsură provizorie sau definitivă de încetare sau interzicere a unei practici. Ambele ar putea fi folosite pentru a opri o practică existentă sau pentru a interzice o practică iminentă. De asemenea, ar putea include (în funcție de legislația națională) obligația de a publica decizia instanței sau o declarație corectivă.

Entitatea calificată nu trebuie să dovedească pierderea reală sau daunele consumatorilor individuali afectați de încălcare sau intenția sau neglijența comerciantului.

Măsuri reparatorii

O măsură reparatorie obligă comerciantul să le ofere consumatorilor în cauză remedieri, precum despăgubirea, repararea, înlocuirea, reducerea prețului, încetarea contractului sau rambursarea prețului plătit, după caz și în conformitate cu dreptul UE sau cu dreptul intern.

Statele membre să asigură că:

  • consumatorii care și-au exprimat în mod explicit sau tacit consimțământul de a fi reprezentați într-o acțiune în reprezentare („a participa” sau „a nu participa”) nu pot fi reprezentați într-o altă acțiune în reprezentare sau să introducă acțiuni individuale cu aceeași cauză și împotriva aceluiași comerciant;
  • consumatorii nu primesc despăgubiri de mai multe ori pentru aceeași cauză;
  • o măsură reparatorie dă dreptul consumatorilor să beneficieze de remedieri fără a fi nevoie să introducă o acțiune separată;
  • sunt stabilite reguli privind termenele pentru ca consumatorii individuali să beneficieze de măsuri reparatorii.

Aceste remedieri nu aduc atingere oricăror remedieri suplimentare care nu fac obiectul acțiunii în reprezentare.

Pentru a evita un conflict de interese în cazul în care o parte terță oferă finanțare pentru despăgubiri, statele membre care permit acest tip de finanțare trebuie să se asigure, în special, că:

  • deciziile entităților calificate nu sunt influențate de furnizorul terț de finanțare într-un mod care ar putea fi în detrimentul intereselor colective ale consumatorilor în cauză;
  • acțiunea în reprezentare nu este introdusă împotriva unui concurent al furnizorului de finanțare sau unui pârât de care finanțatorul terț este dependent.

Tranzacții

Statele membre trebuie să asigure că:

  • entitatea calificată și comerciantul pot propune în comun o tranzacțiie privind remedierile; sau
  • instanța sau autoritatea administrativă, după consultarea entității calificate și a comerciantului, poate invita părțile să ajungă la un acord într-un termen rezonabil;
  • decontările aprobate de instanță sau de autoritatea administrativă sunt obligatorii pentru entitățile calificate, comercianții pârâți și consumatorii în cauză, dar statele membre pot stabili reguli care să permită consumatorilor în cauză să accepte sau să respingă tranzacția.

Costurile de procedură

  • Partea care nu are câștig de cauză este, în principiu, obligată la plata costurilor de procedură.
  • Consumatorii individuali dintr-o acțiune în reprezentare nu plătesc costurile procedurii, cu excepția cazului în care costurile au fost suportate ca urmare a comportamentului intenționat sau neglijent al consumatorului individual.
  • Statele membre trebuie să introducă norme care vizează să se asigure că costurile procedurilor legate de acțiunile în reprezentare nu împiedică entitățile calificate să își exercite în mod efectiv dreptul de a solicita măsurile privind acțiunile în încetare.
  • Statele membre pot stabili reguli care să permită entităților calificate să solicite consumatorilor care doresc să fie reprezentați de acestea într-o anumită acțiune în reprezentare specifică pentru măsuri reparatorii să plătească o taxă modestă de înscriere sau o taxă similară pentru a participa la respectiva acțiune în reprezentare.

Sancțiuni

Statele membre trebuie:

  • să stabilească reguli privind sancțiunile pentru nerespectarea sau refuzul de a respecta o măsură privind acțiunile în încetare, obligația de informare sau divulgarea obligației de probă;
  • să se asigure că acele reguli sunt puse în aplicare - sancțiunile trebuie să fie eficiente, proporționale și descurajante.

Abrogare

Directiva (UE) 2020/1828 abrogă Directiva 2009/22/CE (a se vedea sinteza) din 25 iunie 2023.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Aceasta a intrat în vigoare la 24 decembrie 2020. Aceasta trebuie să devină lege în statele membre până la 25 decembrie 2022 și să se aplice în statele membre începând cu 25 iunie 2023.

CONTEXT

Directiva face parte din pachetul „noile avantaje pentru consumatori”.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia (UE) 2020/1828 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și de abrogare a Directivei 2009/22/CE (JO L 409, 4.12.2020, pp. 1-27).

Modificările succesive aduse Directivei 2020/1828/UE au fost integrate în documentul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 02.05.2023

Top