This document is an excerpt from the EUR-Lex website
International Convention for the Conservation of Atlantic Tunas
Convenția internațională pentru conservarea tonului de Atlantic
Convenția internațională pentru conservarea tonului de Atlantic
Convenția internațională pentru conservarea tonului de Atlantic
Protocol de modificare a Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic
Notă: prezenta sinteză se referă la convenție, astfel cum a fost modificată ulterior prin protocol.
Structura
Convenția instituie ICCAT pentru a-și îndeplini obiectivele, aplicând o abordare precaută și ecosistemică, inclusiv:
Potrivit convenției, Comisia ICCAT ar trebui să se reunească o dată la doi ani și ar trebui să fie formată din cel mult trei delegați din partea fiecărui membru ICCAT, asistați de experți și consilieri. Practic, Comisia ICCAT se reunește în fiecare an și este responsabilă de:
Consiliul ICCAT se întrunește cel puțin o dată în intervalul de timp dintre ședințele ordinare ale Comisiei ICCAT. Acesta este alcătuit din președintele și vicepreședinții ICCAT împreună cu reprezentanții a cel puțin patru și cel mult 10 membri.
Comisia ICCAT numește un secretar executiv și poate înființa subcomisii pe specii sau zone geografice.
Recomandări
Pe baza dovezilor științifice, ICCAT formulează recomandări menite:
Obiecții și dispute
Membrii Comisiei ICCAT pot prezenta în scris obiecții la recomandări în cazul în care:
Părțile la orice litigiu trebuie să se consulte pentru a soluționa litigiile pe cale amiabilă și cât mai repede posibil. În cazul în care un litigiu nu este soluționat, acesta poate fi supus unui arbitraj final și obligatoriu, la cerere comună. O anexă stabilește procedurile de soluționare a litigiilor.
Punerea în aplicare
Membrii Comisiei ICCAT convin să ia toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea prezentei convenții și trebuie să transmită o dată la doi ani sau la solicitare, o declarație cu măsurile pe care le-a luat în acest sens. Membrii Comisiei ICCAT trebuie:
Dispoziții financiare
Fiecare membru al Comisiei ICCAT contribuie la buget cu o sumă calculată în conformitate cu regulamentele financiare adoptate de Comisia ICCAT, care se bazează parțial pe greutatea totală rotunjită a capturilor și greutatea netă a produselor conservate, precum și gradul de dezvoltare economică a membrilor comisiei.
Colaborarea
Convenția solicită o relație de lucru între Comisia ICCAT și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, precum și alte comisii internaționale de pescuit și organizații științifice care ar putea contribui la activitatea lor, cu posibilitatea de a participa (dar fără drept de vot) la reuniunile Comisiei ICCAT.
Regulamentul din 2017
Regulamentul (UE) 2017/2107 stabilește normele de conservare și control aplicabile speciilor de pești mari migratori gestionate de ICCAT (speciile vizate sunt enumerate într-o anexă). Regulamentul include norme detaliate privind măsurile specifice pentru următoarele specii din zona convențională ICCAT:
De asemenea include norme privind:
Pentru informații suplimentare, consultați:
Convenția internațională pentru conservarea tonului de Atlantic (JO L 162, 18.6.1986, pp. 34-38)
Modificările succesive aduse Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Protocol de modificare a Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic (JO L 313, 4.12.2019, pp. 3-13)
Decizia 86/238/CEE a Consiliului din 9 iunie 1986 privind aderarea Comunității la Convenția internațională pentru conservarea tonului de Atlantic, modificată prin protocolul anexat la Actul Final al Conferinței miniștrilor plenipotențiari ai statelor participante la Convenție, semnat la Paris la 10 iulie 1984 (JO L 162, 18.6.1986, p. 33)
Decizia (UE) 2019/2025 a Consiliului din 18 noiembrie 2019 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea provizorie a Protocolului de modificare a Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic (JO L 313, 4.12.2019, pp. 1-2)
Regulamentul (UE) 2017/2107 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 noiembrie 2017 de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1936/2001, (CE) nr. 1984/2003 și (CE) nr. 520/2007 ale Consiliului (JO L 315, 30.11.2017, pp. 1-39)
A se vedea versiunea consolidată.
Data ultimei actualizări: 17.01.2022