Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european

Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/1896 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

ASPECTE-CHEIE

Un corp permanent de 10 000 de polițiști de frontieră:

  • va asigura faptul că agenția poate sprijini statele membre ale UE ori de câte ori și oriunde este necesar;
  • va reuni membri ai agenției, precum și polițiști de frontieră și experți în materie de returnare detașați sau trimiși de state membre, care vor sprijini cei peste 100 000 de polițiști de frontieră naționali în exercitarea competențelor care le revin.

În plus, agenția va dispune de un buget pentru achiziționarea de echipament propriu, precum nave, avioane și vehicule.

Competențe executive

Corpul permanent va putea efectua sarcini de control la frontiere sau de returnare, precum controlul identității, autorizarea intrării la frontierele externe și efectuarea de supraveghere a frontierelor – doar cu acordul statului membru gazdă.

Mai mult sprijin la returnare

  • Suplimentar față de organizarea și finanțarea operațiunilor comune de returnare, agenția va putea acum sprijini statele membre în toate etapele procesului de returnare, statele membre rămânând responsabile de luarea deciziilor de returnare.
  • Acest sprijin poate include acum, de exemplu, acordarea de asistență persoanelor returnate înainte, în timpul și după sosire, precum și identificarea resortisanților din afara UE care nu au drept de ședere sau obținerea de documente de călătorie.

Cooperare mai strânsă cu țări din afara UE

Agenția va putea – după aprobarea prealabilă a țării vizate – să lanseze operațiuni comune și să trimită personal în afara UE, dincolo de țări care se învecinează cu UE, pentru a oferi sprijin cu privire la gestionarea frontierelor.

Birouri antenă

Agenția va putea înființa birouri antenă în state membre și într-o țară terță (sub rezerva unui acord privind statutul) pentru a sprijini logistic activitățile operative ale acesteia și pentru a garanta buna funcționare a operațiunilor.

Sistemul european de supraveghere a frontierelor (Eurosur)

  • Pentru a îmbunătăți funcționarea Eurosur, regulamentul îl încorporează în funcționarea poliției de frontieră și a gărzii de coastă la nivel european.
  • Regulamentul extinde domeniul de aplicare al Eurosur pentru a acoperi majoritatea componentelor gestionării europene integrate a frontierelor. Acest lucru înseamnă o mai bună capacitate de a detecta, anticipa și reacționa la situații de criză la frontierele externe ale UE și în țări terțe.
  • Un act de punere în aplicare al Comisiei Europene, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/581, stabilește normele privind schimbul de informații și cooperarea în scopurile Eurosur, inclusiv conștientizarea situației, analiza riscurilor și sprijinirea planificării și desfășurării operațiunilor de control la frontieră. Regulamentul stabilește:
    • normele pentru raportarea în Eurosur, inclusiv tipul de informații care trebuie furnizate și termenele de raportare;
    • detaliile straturilor de informații* ale tablourilor situaționale*;
    • procedurile de stabilire a tablourilor situaționale specifice;
    • responsabilitățile legate de raportare, de gestionarea tablourilor situaționale, precum și de operarea și de mentenanța diverselor sisteme tehnice și rețele care sprijină Eurosur;
    • normele privind securitatea și protecția datelor Eurosur;
    • mecanismele de asigurare a controlului calității.

Abrogare

Regulamentul abrogă Regulamentele (UE) nr. 1052/2013 privind Eurosur de la 4 decembrie 2019 și (UE) 2016/1624 de la 31 decembrie 2020.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

  • Se aplică de la 4 decembrie 2019.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Returnare: procesul unui resortisant din afara UE care se întoarce voluntar sau care este obligat să se întoarcă în țara sa de origine, o țară de tranzit convenită sau alt stat membru în care persoana vizată decide în mod voluntar să se întoarcă și în care va fi acceptată.
Straturi de informații: tablourile situaționale (a se vedea următoarea intrare) cuprind trei straturi de informații:
  • un strat de evenimente (rapoarte privind evenimente susceptibile să aibă un impact asupra frontierei externe);
  • un strat operațional (rapoarte privind activele proprii ale statelor membre, rapoarte privind planurile operaționale, precum și rapoarte privind informațiile de mediu inclusiv, în mod special, informații meteorologice și oceanografice); și
  • un strat de analiză, bazat pe rapoarte privind analiza riscurilor. Rapoartele de analiză urmăresc să ducă la o mai bună înțelegere a evenimentelor de la frontiera externă, care poate facilita formularea de previziuni privind tendințele, planificarea și desfășurarea operațiunilor de control la frontieră, precum și analiza strategică a riscurilor.
Tablouri situaționale: acestea cuprind informații privind situația la frontierele europene și zona prefrontalieră.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2019/1896 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2019 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1052/2013 și (UE) 2016/1624 (JO L 295, 14.11.2019, pp. 1-131)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/581 al Comisiei din 9 aprilie 2021 privind tablourile situaționale ale Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) (JO L 124, 12.4.2021, pp. 3-39)

Regulamentul (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen) (JO L 77, 23.3.2016, pp. 1-52)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2016/399 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 29.05.2021

Top