EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul de la Bonn – combaterea poluării Mării Nordului cu hidrocarburi și alte substanțe periculoase, inclusiv poluarea atmosferică provocată de navigație

Acordul de la Bonn – combaterea poluării Mării Nordului cu hidrocarburi și alte substanțe periculoase, inclusiv poluarea atmosferică provocată de navigație

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul de cooperare pentru combaterea poluării Mării Nordului cu hidrocarburi și alte substanțe periculoase (Acordul de la Bonn)

Decizia 84/358/CEE – încheierea Acordului de la Bonn

Decizia (UE) 2021/176 – încheierea amendamentelor la Acordul de la Bonn în ceea ce privește extinderea domeniului său de aplicare și privind aderarea Spaniei la acord

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTOR DECIZII?

  • Acordul instituie un sistem de cooperare între părțile sale contractante în vederea combaterii poluării Mării Nordului cu hidrocarburi și alte substanțe periculoase.
  • Decizia 84/358/CEE încheie acordul în numele Comunității Economice Europene (în prezent UE).
  • În 2019, părțile contractante au convenit asupra aderării Spaniei și asupra extinderii domeniului de aplicare al acordului la poluarea aerului de către nave, așa cum este reglementat în anexa VI a Convenției internaționale pentru prevenirea poluării de către nave (Convenția MARPOL) a Organizației Maritime Internaționale. Decizia (UE) 2021/176 marchează încheierea de către UE cu privire la extinderea domeniului de aplicare al acordului și la aderarea Spaniei.

ASPECTE-CHEIE

Părțile contractante

Părțile contractante ale Acordului de la Bonn, așa cum au fost modificate recent în 2021, sunt Guvernele Belgiei, Danemarcei, Franței, Germaniei, Irlandei, Țărilor de Jos, Norvegiei, Spaniei, Suediei și Regatului Unit, precum și Uniunea Europeană.

Zonele maritime reglementate de acord

Acordul se referă la Marea Nordului în sens larg și abordările sale la nivel mai larg – una dintre cele mai aglomerate zone maritime din lume. De la aderarea Spaniei la acord, acesta vizează:

  • Marea Nordului propriu-zisă, la sud de latitudinea 61° 0'00,00" N;
  • Strâmtoarea Skagerrak, a cărei limită sudică este delimitată la est de Skaw de latitudinea 57° 44'43,00" N;
  • Golful Biscaya, delimitat la sud și vest de linia definită în partea I a anexei la acord;
  • alte ape, care cuprind Marea Irlandei, Marea Celtică, Marea Malin, Great Minch, Little Minch, o parte a Mării Norvegiei și părți ale Atlanticului de Nord-Est, limitate la vest și la nord de linia definită în partea II a anexei la acord.

Domeniul de aplicare

Pe baza unui contract anterior, semnat în 1969, care viza poluarea ca urmare a unor deversări de petrol brut, Acordul de la Bonn din 1984 a vizat de asemenea deversări de alte substanțe periculoase care poluează sau amenință să polueze marea în regiunea Mării Nordului.

În 2019, părțile contractante au decis să modifice acordul pentru a viza cooperarea cu privire la supravegherea în ceea ce privește cerințele anexei VI ale Convenției MARPOL. Anexa VI introduce limite mai stricte ale conținutului de sulf pentru combustibilii marini în zone de control al emisiilor de oxid de sulf (care includ Marea Nordului). Directiva (UE) 2016/802 privind reducerea conținutului de sulf din anumiți combustibili lichizi încorporează în legislația UE modificările principale aduse legislației internaționale cu privire la poluarea aerului de către nave (a se vedea sinteza).

Domenii de activitate

Părțile contractante convin:

  • coopereze activ între ele;
  • elaboreze și să stabilească împreună orientări pentru aspectele practice, operaționale și tehnice ale acțiunilor comune;
  • partajeze informații cu privire la:
    • organizația națională care combate tipul de poluare vizat de acord;
    • autoritatea competentă responsabilă cu primirea și transmiterea rapoartelor privind poluarea respectivă și cu abordarea chestiunilor privind măsuri de asistență reciprocă;
    • mijloacele, la nivelul fiecărei țări, prin care se evită sau se combate poluarea în cauză, care ar putea fi puse la dispoziția acțiunilor de asistență internațională;
    • noi modalități prin care poluarea în cauză poate fi evitată și noi măsuri eficiente de a o combate;
    • incidente majore de poluare de acest gen cu care s-au confruntat.

Raportarea incidentelor și asistența reciprocă

  • Părțile contractante convin să se notifice reciproc cu privire la orice accident sau la prezența hidrocarburilor sau a altor substanțe periculoase în regiunea Mării Nordului care ar putea constitui o amenințare gravă pentru coasta sau interesele conexe ale oricărei alte părți contractante. Împreună, acestea au elaborat un format standard de notificare pentru raportarea incidentelor de poluare.
  • O parte care se confruntă cu un incident de poluare poate solicita asistență celorlalte părți. Ca regulă generală, partea contractantă solicitantă rambursează părților contractante care îi oferă asistență costurile oricăror acțiuni întreprinse.

Punerea în aplicare

Părțile contractante pun în aplicare acordul prin:

  • menținerea zonelor lor de responsabilitate sub supraveghere cu privire la amenințări de poluare marină, inclusiv coordonarea supravegherii aeriene și prin satelit;
  • alertarea reciprocă cu privire la orice amenințare;
  • adoptarea unor abordări operaționale comune, astfel încât să se poată baza unele pe altele pentru a atinge standardele necesare de prevenție și de curățare;
  • sprijinirea reciprocă (la solicitare) în cadrul operațiunilor de răspuns;
  • partajarea de cercetare și dezvoltare;
  • efectuarea de exerciții comune.

Bugetul și secretariatul

Fiecare parte contractantă contribuie cu 2,5 % la cheltuielile anuale ale acordului, iar soldul de cheltuieli se împarte între părțile contractante (altele decât UE) direct proporțional cu produsul lor național brut.

Secretariatul acordului se află la Londra.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul de la Bonn din 1984 a intrat în vigoare la 28 iunie 1984.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acordul de cooperare pentru combaterea poluării Mării Nordului cu hidrocarburi și alte substanțe periculoase (Acordul de la Bonn) (JO L 188, 16.7.1984, pp. 9-16)

Decizia 84/358/CEE a Consiliului din 28 iunie 1984 privind încheierea Acordului de cooperare pentru combaterea poluării Mării Nordului cu hidrocarburi și alte substanțe periculoase (JO L 188, 16.7.1984, pp. 7-8)

Decizia (UE) 2021/176 a Consiliului din 5 februarie 2021 privind încheierea amendamentelor la Acordul de cooperare pentru combaterea poluării Mării Nordului cu hidrocarburi și alte substanțe periculoase (Acordul de la Bonn) în ceea ce privește extinderea domeniului de aplicare al acordului respectiv și privind aderarea Regatului Spaniei la acordul respectiv (JO L 54, 16.2.2021, pp. 1-2)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva (UE) 2016/802 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind reducerea conținutului de sulf din anumiți combustibili lichizi (JO L 132, 21.5.2016, pp. 58-78)

Data ultimei actualizări: 26.04.2021

Top