Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cerințe de etichetare ecologică și etichetare energetică - aparate frigorifice de uz casnic

Cerințe de etichetare ecologică și etichetare energetică - aparate frigorifice de uz casnic

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice

Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 în ceea ce privește etichetarea energetică a aparatelor frigorifice

CARE ESTE ROLUL ACESTOR REGULAMENTE?

Regulamentul (UE) 2019/2019 al Comisiei stabilește cerințele în materie de etichetare ecologică* pentru vânzarea sau punerea în funcțiune, a rețelei de alimentare*, a aparatelor frigorifice* cu o capacitate cuprinsă între 10 și 1 500 de litri.

Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 stabilește reguli privind etichetarea și furnizarea de informații suplimentare despre aceste aparate frigorifice.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul (UE) nr. 2019/2019:

  • prezintă în anexa II datele la care intră în vigoare cerințele de proiectare ecologică - 1 martie 2021 în primă instanță și măsuri mai stricte începând cu 1 martie 2024. Acestea acoperă:
    • eficiența energetică;
    • aspecte funcționale;
    • eficiența resurselor;
    • informații pentru instalatori și utilizatori finali;
  • stabilește procedura de evaluare a conformității și, în anexa III, metodele și calculele de măsurare care trebuie urmate.

Autoritățile naționale trebuie să aplice procedurile de verificare prevăzute în anexa IV la efectuarea verificărilor de supraveghere a pieței.

Producătorii, importatorii sau reprezentanții lor autorizați nu trebuie să ofere spre vânzare produse capabile să fie detectate atunci când sunt testate și să își schimbe performanța în consecință.

Anexa V prezintă repere indicative bazate pe produsele și tehnologiile cu cele mai bune performanțe disponibile pentru aparatele frigorifice în ceea ce privește indicele de eficiență energetică și emisiile de zgomot.

Regulamentul abrogă Regulamentul (CE) nr. 643/2009 de la 1 martie 2021.

Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 stabilește obligații cu privire la:

  • furnizori pentru a se asigura că:
    • fiecare aparat frigorific are o etichetă tipărită în formatul prevăzut în anexa III;
    • parametrii fișei cu informații despre produs, din anexa V, și conținutul documentației tehnice (anexa VI) sunt încărcate în baza de date a produsului;
    • reclamele vizuale pentru un anumit model conțin clasa de eficiență energetică și gama de clase disponibile în conformitate cu anexele VII și VIII;
    • materialul promoțional tehnic, inclusiv pe internet, pentru un anumit model care descrie parametrii specifici, include clasa de eficiență energetică a aparatului și gama de clase disponibile conform anexei VII;
    • dealerii primesc pentru fiecare aparat frigorific o etichetă electronică în formatul anexei III și o fișă electronică de informare a produsului, astfel cum este prevăzută în anexa V;
  • dealeri pentru a se asigura că:
    • fiecare aparat frigorific pus în vânzare, inclusiv la târguri, poartă o etichetă vizibilă, furnizată de furnizori în conformitate cu anexa III;
    • în cazul vânzării la distanță, eticheta și fișa cu informații despre produs să respecte anexele VII și VIII;
    • reclamele vizuale, inclusiv pe internet, pentru un model specific conțin clasa de eficiență energetică și gama de clase conform anexei VII;
    • materialul promoțional tehnic, inclusiv pe internet, pentru un anumit model care descrie parametrii specifici include clasa de eficiență energetică a aparatului și gama de clase disponibile conform anexei VII;
  • platforme de găzduire de internet pentru a se asigura că:
    • eticheta electronică și fișa electronică de informare a produsului furnizată de dealer sunt afișate în mod clar, conform anexei VIII, pe toate aparatele frigorifice vândute direct prin intermediul site-ului.

Autoritățile naționale aplică procedura de verificare prevăzută în anexa IX la efectuarea verificărilor de supraveghere a pieței.

Clasa de eficiență energetică se bazează pe un indice prevăzut în anexa II.

Comisia Europeană trebuie să revizuiască regulamentul în lumina progresului tehnologic la șase ani de la intrarea în vigoare. De asemenea, trebuie să ia în considerare aspectele privind economia circulară și să introducă pictograme pentru compartimente care pot reduce risipa alimentară și pentru consumul anual de energie.

Regulamentul abrogă Regulamentul (UE) nr. 1060/2020 de la 1 martie 2021.

Niciuna dintre reglementări nu se aplică:

  • dulapurilor frigorifice de depozitare de uz profesional și dulapurilor frigorifice de răcire și congelare rapidă, cu excepția congelatoarelor cu sertare de uz profesional;
  • aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă;
  • aparatelor frigorifice mobile;
  • aparatelor a căror funcție principală nu este depozitarea produselor alimentare prin refrigerare.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTELE?

Ambele se aplică de la 1 martie 2021.

CONTEXT

Directiva 2009/125/CE stabilește un cadru pentru a stabili cerințele de etichetare energetică a produselor cu impact energetic. Comisiei îi revine sarcina să stabilească acestea pentru produsele vândute și comercializate pe scară largă în UE și care au un impact semnificativ asupra mediului. Regulamentul (UE) 2017/1369 stabilește un cadru pentru a stabili cerințele de etichetare energetică pentru produsele cu impact energetic, pentru a permite consumatorilor să aleagă produse mai eficiente pentru a-și reduce consumul de energie.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Proiectare ecologică: o politică de îmbunătățire, printr-o mai bună proiectare, a performanțelor ecologice ale produselor, în special a eficienței energetice, pe toată durata ciclului de viață al produselor respective.
Rețeaua de alimentare: alimentarea cu energie electrică obținută de la tensiunea de 230 volți.
Aparat frigorific: un dulap izolat termic cu unul sau mai multe compartimente controlate la temperaturi specifice, răcit prin convecție naturală sau forțată.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (UE) 2019/2019 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 643/2009 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, pp. 187-208)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a aparatelor frigorifice și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1060/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, pp. 102-133)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, pp. 1-23)

Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, pp. 10-35)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/125/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 31.10.2019

Top