Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Măsuri privind pescuitul și acvacultura în zona Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Produsele de pescuit și acvacultură în zona Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM)' for an updated information about the subject.

Măsuri privind pescuitul și acvacultura în zona Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1343/2011 privind unele dispoziții referitoare la pescuitul în zona Acordului CGPM (Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană) și măsurile de gestionare pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește normele pentru măsurile de conservare, gestionare, exploatare, monitorizare, comercializare și executare pentru produsele pescărești și de acvacultură stabilite de Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM) și aplicate în Marea Mediterană, în Marea Neagră și în apele conexe.
  • Acesta se aplică tuturor activităților de pescuit comercial și de acvacultură, precum și activităților de pescuit recreativ în cazurile în care se precizează acest lucru, desfășurate de către nave de pescuit ale UE și cetățeni ai UE.
  • Regulamentul a fost modificat prin Regulamentele (UE) 2015/2102 și (UE) 2019/982, în general pentru a extinde măsurile de conservare, gestionare și control ca reacție la evoluția situației din apele respective.

ASPECTE-CHEIE

Zone de pescuit cu acces restricționat

S-au stabilit zone de pescuit cu acces restricționat pentru a proteja habitatele peștilor esențiali, ecosistemele marine vulnerabile și habitatele sensibile de mare adâncime.

Pescuitul cu drage remorcate și traule este interzis în următoarele zone de pescuit de mare adâncime cu acces restricționat:

  • Lophelia reef off Capo Santa Maria di Leuca;
  • The Nile delta area cold hydrocarbon seeps;
  • The Eratosthenes Seamount.

Pescuitul cu traule de fund este interzis în următoarele zone restricționate din Strâmtoarea Siciliei:

  • East of Adventure Bank;
  • West of Gela Basin;
  • East of Malta Bank.

Restricții suplimentare

  • zona Gropii Jabuka/Pomo din Marea Adriatică: restricții sezoniere la pescuitul cu plasă și limitarea pescuitului la navele autorizate;
  • restricții în Golful Lion;
  • restricții spațiale sau temporale în Marea Alboran și în Golful Gabès;
  • interdicție temporară și alte măsuri în Marea Neagră în timpul sezonului de reproducere de calcan în Marea Neagră;
  • restricții privind capacitatea flotelor de pescuit și restricții în materie de pescuit pentru pagel argintiu în Marea Alboran;
  • interzicerea, din 1 ianuarie până în 14 august, a pescuitului de corifenă utilizând dispozitive de concentrare a peștilor;
  • o dimensiune minimă de referință pentru conservare pentru câinele de mare din Marea Neagră.

Restricții privind uneltele de pescuit

Regulamentul descrie restricții privind:

  • dimensiunea ochiurilor de plasă și pescuitul cu traule și setci fixe în Marea Neagră;
  • pescuitul cu drage remorcate și traule.

Conservarea și exploatarea durabilă a coralului roșu

Regulamentul descrie norme și restricții privind:

  • autorizațiile de pescuit;
  • adâncimea minimă pentru recoltare;
  • diametrul bazal minim al coloniilor;
  • uneltele de recoltare permise: numai ciocane, de utilizat de către persoane autorizate;
  • restricții temporare;
  • înregistrarea capturilor;
  • debarcarea capturilor numai în porturile desemnate;
  • interdicția transbordărilor pe mare.

Capturi accidentale

În cazul capturilor accidentale, următoarele specii trebuie eliberate vii și nevătămate, pe cât posibil:

  • păsări marine;
  • țestoase marine;
  • foci-călugăr;
  • cetacee;
  • speciile de rechini și pisici-de-mare protejate.

Orice captură accidentală trebuie înregistrată într-un jurnal de bord, cu informații privind circumstanțele, inclusiv tipul de unelte.

Gestionarea stocurilor de pești pelagici mici în Marea Adriatică

Capacitatea de pescuit de referință pentru peștii pelagici mici este stabilită pe baza numărului de nave înscrise pe lista oficială a țărilor UE în cauză. Autoritățile naționale trebuie să se asigure că capacitatea totală a flotei nu depășește în niciun moment această capacitate de pescuit de referință.

Registrul navelor autorizate

Înaintea datei de 1 decembrie a fiecărui an, fiecare țară a UE trebuie să transmită o listă a navelor cu o lungime mai mare de 15 metri aflate sub pavilionul său și înmatriculate pe teritoriul său pe care le autorizează să pescuiască în zona acordului CGPM.

Autorizații de pescuit

Listele navelor în activitate care dețin autorizații de pescuit trebuie comunicate în ceea ce privește: pagelul argintiu din Marea Alboran, stocurile demersale din Strâmtoarea Siciliei, calcanul din Marea Neagră, coralul roșu, corifena, pescuitul în zona Gropii Jabuka/Pomo.

Inspecții în Strâmtoarea Siciliei

Regulamentul introduce un sistem de inspecție și supraveghere comună internațională în apele internaționale din Strâmtoarea Siciliei și stabilește în detaliu procedurile de urmat pentru desfășurarea inspecțiilor și pentru constatarea încălcărilor.

Navele din afara UE

Țările UE pot refuza accesul navelor din afara UE la serviciile portuare, inclusiv la serviciile de realimentare cu combustibil și de reaprovizionare, dacă nava nu îndeplinește cerințele acestui regulament sau dacă este neautorizată.

Cooperarea și informarea

Comisia Europeană și țările UE trebuie să facă schimb de informații cu secretarul executiv al CGPM, în special prin utilizarea bazelor de date relevante și prin solicitarea cooperării și cooperarea pentru promovarea punerii în aplicare eficiente a regulamentului.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul (UE) nr. 1343/2011 se aplică de la 19 ianuarie 2012.

Normele de modificare se aplică de la 28 noiembrie 2015 [Regulamentul (UE) 2015/2102 privind exploatarea durabilă a coralului roșu și măsurile de reducere a capturilor accidentale de păsări marine, țestoase marine, foci-călugăr și cetacee] și 10 iulie 2019 [Regulamentul (UE) 2019/982 de reducere la minimum a capturilor accidentale de anumite specii marine sensibile și a impacturilor negative ale pescuitului asupra mediului habitatelor marine].

CONTEXT

A se vedea, de asemenea:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1343/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2011 privind unele dispoziții referitoare la pescuitul în zona Acordului CGPM (Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană) și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului privind măsurile de gestionare pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană (JO L 347, 30.12.2011, pp. 44-61)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1343/2011 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2019/982 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1343/2011 privind unele dispoziții referitoare la pescuitul în zona Acordului CGPM (Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană) (JO L 164, 20.6.2019, pp. 1-22)

Regulamentul (UE) 2015/2102 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1343/2011 privind unele dispoziții referitoare la pescuitul în zona Acordului CGPM (Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană) (JO L 308, 25.11.2015, pp. 1-10)

Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului din 21 decembrie 2006 privind măsurile de gestionare pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2847/93 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1626/94 (JO L 409, 30.12.2006, pp. 11-85)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 22.10.2019

Top