Europass – sprijinirea învățării și a muncii în Europa
SINTEZĂ PRIVIND:
Decizia (UE) 2018/646 privind un cadru comun pentru furnizarea unor servicii mai bune pentru aptitudini și calificări (Europass)
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?
Decizia actualizează serviciul Europass pentru a ajuta oamenii să își comunice aptitudinile, calificările și experiența folosind modele de documente standardizate. Obiectivul este de a răspunde nevoilor în continuă evoluție ale:
- utilizatorilor individuali, cum ar fi cursanții, persoanele în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, lucrătorii și voluntarii;
- părților interesate relevante, cum ar fi furnizorii de educație, de formare și de activități pentru tineret, furnizorii de orientare profesională, serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă, sindicatele, organizațiile de tineret și factorii de decizie politică.
Europass are la bază instrumente bazate pe web și informații disponibile relevante. Utilizarea sa este complet facultativă.
Această decizie abrogă Decizia nr. 2241/2004/CE.
ASPECTE-CHEIE
Europass utilizează o platformă online pentru a furniza:
- instrumente bazate pe web pentru:
- documentarea și descrierea informațiilor cu caracter personal în diferite formate, inclusiv modele de CV;
- documentarea și descrierea aptitudinilor* și a calificărilor dobândite prin muncă sau prin educație;
- evaluarea și autoevaluarea aptitudinilor;
- accesul la modele de suplimente Europass*;
- informații sau linkuri către:
- oportunități de învățare;
- calificări, precum și cadrele și sistemele acestora;
- posibilități de validare a învățării non-formale și informale;
- practici de recunoaștere reciprocă în diferite țări;
- orientare referitoare la învățare și carieră pentru cei care caută asemenea oportunități în străinătate;
- resurse puse la dispoziție de activități și agenții pertinente de la nivelul UE;
- aptitudini și calificări utile unui resortisant al unei țări din afara UE care sosește sau își are reședința pe teritoriul UE.
Platforma online, instrumentele bazate pe web și conținutul:
- sunt ușor de utilizat, sigure și accesibile persoanelor cu dizabilități;
- permit reutilizarea de către autoritățile naționale și alte părți interesate;
- le permit utilizatorilor să stocheze date, cum ar fi un profil personal;
- sunt disponibile în toate limbile oficiale ale UE;
- permit servicii de autentificare pentru documente digitale.
Suplimentele Europass:
- sunt eliberate de către autoritățile naționale folosind modelul relevant;
- sunt întocmite și actualizate de către Comisia Europeană în strânsă cooperare cu guvernele naționale, cu părțile interesate, cu Consiliul Europei și cu Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO);
- se eliberează gratuit, de preferință în format electronic, în limba națională (sau, atunci când este posibil, într-o altă limbă europeană);
- nu înlocuiesc diplomele sau certificatele originale și nu reprezintă o recunoaștere oficială a acestora.
Comisia:
- gestionează platforma online;
- asigură participarea activă a autorităților naționale și a părților interesate la punerea în aplicare și dezvoltarea sistemului;
- facilitează schimbul de bune practici;
- se asigură că utilizatorii și părțile interesate au la dispoziție activități de promovare, de orientare și de informare la nivelul întregii UE;
- trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare până la 23 mai 2023 și, ulterior, la fiecare cinci ani.
Autoritățile naționale ale țărilor UE sunt responsabile de punerea în aplicare a sistemului și de asigurarea sprijinirii și a vizibilității acestuia, inclusiv de linkurile către site-urile naționale relevante.
Sistemul Europass:
DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?
Se aplică de la 22 mai 2018.
CONTEXT
La 10 iunie 2016, Comisia a publicat o comunicare intitulată „O nouă agendă pentru competențe în Europa”. Rolul acesteia era de a spori vizibilitatea și comparabilitatea competențelor, pentru a ajuta persoanele fizice să își aleagă mai bine cariera.
Una dintre cele 10 propuneri din comunicare a fost de a actualiza cadrul Europass inițial adoptat în 2004 (Decizia nr. 2241/2004/CE). Acesta conține un set de cinci modele menite să ajute oamenii că își identifice aptitudinile și calificările pentru a crea CV-uri și portofolii.
Europass se dorește a fi cunoscut și accesibil tuturor utilizatorilor potențiali, inclusiv persoanelor cu studii mai puține, persoanelor vârstnice, șomerilor de lungă durată și persoanelor cu dizabilități, dar și persoanelor cu studii înalte și persoanelor cu competențe digitale.
Din 2005 s-au descărcat peste 93 de milioane de modele de documente și s-au creat online peste 60 de milioane de CV-uri Europass.
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
Aptitudini: ceea ce o persoană știe, înțelege și poate să facă în urma învățării formale, informale sau non-formale.
Suplimente Europass: documente, precum diplome și certificate, eliberate de către autoritatea competentă.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Decizia (UE) 2018/646 a Parlamentului European și a Consiliului din 18 aprilie 2018 privind un cadru comun pentru furnizarea unor servicii mai bune pentru aptitudini și calificări (Europass) și de abrogare a Deciziei nr. 2241/2004/CE (JO L 112, 2.5.2018, pp. 42-50)
DOCUMENT CONEX
Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – O nouă agendă pentru competențe în Europa: Să lucrăm împreună pentru consolidarea capitalului uman, a capacității de inserție profesională și a competitivității [COM(2016) 381 final, 10.6.2016]
Data ultimei actualizări: 28.06.2019