Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cooperarea științifică și tehnologică dintre UE și Australia

Cooperarea științifică și tehnologică dintre UE și Australia

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul de cooperare științifică și tehnică între Comunitatea Europeană și Australia

Decizia 99/510/CE – încheierea Acordului de modificare a Acordului de cooperare științifică și tehnică dintre Comunitatea Europeană și Australia

Decizia 94/457/CE – încheierea Acordului cu privire la cooperarea științifică și tehnică între Comunitatea Europeană și Australia

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTOR DECIZII?

Acordul stabilește un cadru oficial pentru cooperare în domenii de interes comun, părțile favorizând activități de cercetare și dezvoltare pentru a realiza progrese științifice și/sau tehnologice relevante pentru respectivele domenii de interes. Acordul a fost modificat o dată în 1999, în special în ceea ce privește articolul 4 alineatul (2), adică domeniul de aplicare.

Prin deciziile sale, Consiliul a aprobat încheierea acordului și a modificării ulterioare a acestuia, în numele Comunității Europene (în prezent Uniunea Europeană – UE).

ASPECTE-CHEIE

Activitățile desfășurate în temeiul acordului au la bază un set de principii:

  • avantajul reciproc;
  • schimbul oportun de informații care pot afecta acțiunile participanților în activități de cooperare;
  • protecția eficace și acordarea echitabilă a drepturilor de proprietate intelectuală; și
  • rentabilizarea economică și socială a activităților de cooperare pentru UE și Australia.

Domeniul de aplicare

Domeniile de cooperare sunt definite astfel:

  • Pentru UE, acestea pot include toate activitățile de cercetare de dezvoltare tehnologică și demonstrative vizate de articolul 180 alineatul (a) (punerea în aplicare a programelor de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative, promovând cooperarea cu și între întreprinderi, centre de cercetare și universități) și alineatul (d) (stimularea formării profesionale și a mobilității cercetătorilor din UE) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), acesta din urmă numai în ceea ce privește rețelele dintre operatorii de infrastructură și proiectele de cercetare conexe.
  • Pentru Australia, acestea pot include toate activitățile științifice sau tehnologice finanțate sau desfășurate de Guvernul Australiei, de guvernele statelor și teritoriilor, de autoritățile neguvernamentale, în special sectoarele de cercetare privată și de activitate economică, și de toate unitățile de cercetare interesate.

Activități

Cooperarea poate include următoarele activități:

  • participarea unor persoane fizice și entități juridice*, a unor institute de cercetare și a altor organisme, inclusiv a părților înseși, la proiecte de cercetare puse în aplicare de Australia sau de UE, în conformitate cu procedurile în vigoare pentru fiecare dintre părți;
  • utilizarea în comun a instalațiilor de cercetare în scopul cooperării la proiecte de cercetare;
  • vizite și schimburi de cercetători, de ingineri și de alt personal corespunzător în scopul participării la seminare, simpozioane și ateliere referitoare la activitățile de cooperare din cadrul acestui acord;
  • schimbul de informații precum practicile, actele cu putere de lege și normele administrative și programele referitoare la activitățile de cooperare din cadrul prezentului acord; și
  • alte activități stabilite de comun acord în cadrul Comitetului mixt de cooperare științifică și tehnologică între UE și Australia.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 25 iulie 1994, iar acordul de modificare a acestuia, la 9 decembrie 1999. Acesta se aplică pe o perioadă nedeterminată și poate fi denunțat de către oricare dintre părți în orice moment, cu un preaviz de 12 luni formulat în scris.

CONTEXT

Acordul privind cooperarea științifică și tehnologică (ST) din 1994 a fost primul acord de cooperare ST încheiat de Comunitatea Europeană cu o țară industrializată din afara Europei. Acesta face parte din relațiile bilaterale mai extinse dintre UE și Australia, reglementate în prezent prin Parteneriatul-cadrul UE-Australia din 2008. În 2017 a fost semnat un nou acord-cadru, mai cuprinzător, care se aplică provizoriu în anumite sectoare de la 4 octombrie 2018.

Pentru informații suplimentare, consultați:

Pentru informații suplimentare privind cooperarea cu Australia în domeniul cercetării și inovării (CI), consultați:

TERMENI-CHEIE

Entități juridice: companii, organizații și persoane fizice care au drepturi și obligații legale.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord de cooperare științifică și tehnică între Comunitatea Europeană și Australia (JO L 188, 22.7.1994, pp. 18-25)

Modificările succesive aduse acordului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia 99/510/CE a Consiliului din 29 aprilie 1999 privind încheierea unui Acord de modificare a Acordului de cooperare științifică și tehnică dintre Comunitatea Europeană și Australia (JO L 195, 28.7.1999, p. 31)

Decizia 94/457/CE a Consiliului din 27 iunie 1994 privind încheierea unui Acord cu privire la cooperarea științifică și tehnică între Comunitatea Europeană și Australia (JO L 188, 22.7.1994, p. 17)

DOCUMENTE CONEXE

Acord-cadru între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte (JO L 237, 15.9.2017, pp. 7-35)

Data ultimei actualizări: 26.03.2020

Top