EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Valorificarea cercetării și inovării europene

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Valorificarea cercetării și inovării europene

Această comunicare a Comisiei Europene privind cercetarea și inovarea ca surse de reînnoire a creșterii analizează modalitățile de intensificare a impactului cercetării și inovării (C-I), care joacă un rol important în susținerea creșterii economice viitoare în Europa. Comunicarea se concentrează asupra modului în care țările UE pot crește calitatea investițiilor în acest domeniu. În plus, documentul arată că potențialul de creștere al Europei stă în dezvoltarea de noi produse și servicii și că Europa este bine poziționată pentru a valorifica acest potențial.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Cercetarea și inovarea ca surse de reînnoire a creșterii [COM(2014) 339 final, 10.6.2014 - nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Făcând referire la strategia Europa 2020 și la recentele analize anuale ale creșterii, comunicarea recomandă ca guvernele să prioritizeze cheltuielile care favorizează creșterea, în special cu privire la C-I - chiar în condițiile în care acestea depun eforturi de reducere a deficitelor și a datoriilor naționale (consolidare fiscală).

Investițiile respective trebuie să fie însoțite de reforme ale sistemelor de C-I în vederea creșterii calității, eficienței și impacturilor cheltuielilor publice pentru C-I. Comunicarea subliniază importanța consolidării efectului de levier al cheltuielilor publice pentru C-I asupra investițiilor realizate de companii și recomandă adaptarea reformelor C-I la caracteristicile fiecărei țări.

Țările UE ar trebui să se concentreze pe trei domenii principale de reformă:

  • 1.

    îmbunătățirea calității dezvoltării de strategii și a procesului de elaborare de politici: de exemplu, crearea unei strategii C-I globale, gestionate la cel mai înalt nivel politic, concomitent cu axarea pe un număr limitat de puncte forte și oportunități (specializare inteligentă);

  • 2.

    îmbunătățirea calității programelor, a concentrării resurselor și a mecanismelor de finanțare: de exemplu, concentrarea mai accentuată a programelor naționale de C-I asupra provocărilor societale și asupra rezolvării preocupărilor cetățenilor; alocarea de fonduri pe bază concurențială; creșterea relevanței și a accesibilității programelor C-I pentru întreprinderi;

  • 3.

    optimizarea calității instituțiilor publice care desfășoară activități de cercetare și inovare: de exemplu, încurajarea instituțiilor care beneficiază de finanțare publică pentru C-I să fie mai întreprinzătoare și să caute noi oportunități/parteneriate cu companiile, precum și să atragă cei mai buni cercetători.

Pentru a ajuta țările UE să elaboreze reforme reușite privind C-I, Comisia se va baza pe experiența dobândită în cadrul inițiativei emblematice intitulate „Uniunea inovării” și al Spațiului European de Cercetare, exploatând facilitățile disponibile în Orizont 2020.

Comunicarea afirmă că succesul inovării depinde de calitatea politicilor publice, dar și de un mediu inovator puternic. Documentul evidențiază reușitele UE în materie de C-I, cum ar fi lansarea Uniunii inovării, dar afirmă că sunt necesare eforturi suplimentare în domenii precum aprofundarea pieței unice, consolidarea capacității de inovare a sectorului public, facilitarea accesului la finanțe, dezvoltarea competențelor oamenilor și promovarea cercetării de frontieră, (adică a cercetării în domenii noi și emergente, care poate fi interdisciplinară și poate implica abordări neconvenționale).

Data ultimei actualizări: 23.09.2014

Top