Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

IPA II: instrumentul de asistență pentru preaderare al UE pentru perioada 2014-2020

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

IPA II: instrumentul de asistență pentru preaderare al UE pentru perioada 2014-2020

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 231/2014 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Această fază secundară a Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA II) vizează să vină în ajutorul țărilor care doresc să adere la UE în demersul implementării unor reforme cuprinzătoare pentru a deveni membre ale Uniunii. Acest lucru se va realiza, în principal, prin alinierea normelor și politicilor cu standardele și practicile UE.

ASPECTE-CHEIE

Principalul obiectiv al IPA II este de a sprijini beneficiarii în adoptarea și punerea în aplicare a reformelor politice, instituționale, juridice, administrative, sociale și economice în vederea aderării la UE.

Sprijin

Asistența se concentrează în special pe un număr selectat de domenii de politică ce vor ajuta beneficiarii să îndeplinească progresiv criteriile de aderare la UE.

Sprijinul ajută țările:

  • să își consolideze instituțiile democratice și statul de drept;
  • să reformeze sistemul judiciar și administrația publică;
  • să respecte drepturile fundamentale și să promoveze egalitatea de gen, toleranța și incluziunea socială;
  • să sprijine cooperarea regională, macroregională și transfrontalieră, precum și dezvoltarea teritorială;
  • să accelereze dezvoltarea economică și socială, axându-se în mod special pe întreprinderile mici și mijlocii;
  • să gestioneze politicile interne ale UE după aderare.

Beneficiari

IPA II va permite continuarea susținerii țărilor candidate și potențial candidate, și anume Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Kosovo*, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Abordare eficientă și flexibilă

  • Pentru mai multă eficiență, asistența este orientată în mai mare măsură către rezultate, flexibilă și adaptată nevoilor specifice. Coerența dîntre asistența financiară și progresele generale înregistrate în punerea în aplicare a strategiei de preaderare va fi consolidată.
  • Aceasta se va realiza prin:
    • asigurarea de stimulente pentru țările care înregistrează progrese în domeniul reformelor naționale și, în cazul unei performanțe insuficiente, prin realocarea fondurilor;
    • abordarea mai îndeaproape a nevoilor beneficiarilor și o mai bună luare în considerare a capacităților tehnice și administrative ale acestora;
    • mobilizarea mai multor fonduri și valorificarea sinergiilor cu instituțiile financiare internaționale, fondurile UE acționând ca un catalizator pentru investiții în infrastructura locală.

Buget și punere în aplicare

Regulamentul (UE) nr. 231/2014 stabilește bugetul IPA II pentru 2014-2020 la 11,699 miliarde de euro. Multe dintre normele și procedurile pentru punerea în aplicare a prezentului program pot fi găsite în Regulamentul (UE) nr. 236/2014 (a se vedea sinteza), un regulament transversal care aliniază și simplifică punerea în aplicare a tuturor instrumentelor externe ale UE.

Comisia Europeană a adoptat un act de punere în aplicare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 447/2014. Acesta stabilește condiții uniforme pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 231/2014 și norme detaliate care pun în aplicare Regulamentul (UE) nr. 236/2014 în ceea ce privește:

  • metode de implementare;
  • managementul financiar;
  • monitorizarea, evaluarea și raportarea;
  • transparența și vizibilitatea asistenței pentru IPA II, precum și
  • reguli specifice pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul politic „cooperare regională și teritorială” și asistență în cadrul programelor de dezvoltare rurală în domeniul politic „agricultură și dezvoltare rurală”.

Regulamentul (UE) nr. 447/2014 a fost modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/891 pentru a alinia normele de implementare ale programelor de cooperare transfrontalieră finanțate în cadrul IPA II cu măsuri specifice ca răspuns la pandemia de COVID-19. Acesta permite:

  • la cererea autorității de gestionare, o rată de cofinanțare de 100 % care se aplică cheltuielilor declarate în cererile de plată în cursul exercițiului contabil începând cu 1 iulie 2020 și până la 30 iunie 2021 pentru una sau mai multe axe prioritare;
  • în prima zi a exercițiului contabil începând cu 1 iulie 2021 și până la 30 iunie 2022, rata de cofinanțare trebuie să revină automat la nivelul la care a fost în ziua în care cererea de modificare a ratei de cofinanțare a fost înaintată Comisiei;
  • pentru programele de cooperare transfrontalieră dintre una sau mai multe țări ale UE și unul sau mai mulți beneficiari ai IPA II, autoritatea de gestionare poate transfera în perioada de programare o sumă de până la 8 % din alocarea de la 1 februarie 2020 a unei priorități și nu mai mult de 4 % din bugetul programului către o altă prioritate a aceluiași program. Astfel de transferuri nu trebuie să afecteze anii anteriori și vor fi considerate a nu fi substanțiale și acestea nu necesită o decizie a Comisiei pentru modificarea programului. Totodată, acestea trebuie să respecte toate cerințele de reglementare și să fie aprobate în prealabil de către comitetul mixt de monitorizare. Țara UE în cauză trebuie să notifice Comisiei planul de finanțare revizuit.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Acesta se aplică de la 1 ianuarie 2014.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) (JO L 77, 15.3.2014, pp. 11-26)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 447/2014 al Comisiei din 2 mai 2014 privind normele specifice de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) (JO L 132, 3.5.2014, pp. 32-52)

Modificările succesive aduse Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 447/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de stabilire a normelor și procedurilor comune pentru punerea în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe (JO L 77, 15.3.2014, pp. 95-108)

A se vedea versiunea consolidată.


*Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244 (1999), precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

Data ultimei actualizări: 20.08.2020

Top