Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în UE

Îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul vizează armonizarea calendarului de decontare și a decontării efective a titlurilor de valoare în Uniunea Europeană (UE) și a normelor aplicabile depozitarilor centrali de titluri de valoare (CSD-uri)*.
  • Acesta este menit să sporească siguranța și eficiența sistemului, în special pentru tranzacțiile în interiorul UE.
  • Regulamentul a fost modificat de mai multe ori, cel mai recent prin Regulamentul (UE) 2022/2554, legea privind reziliența operațională digitală (cunoscută sub denumirea de DORA), care urmărește să se asigure că sectorul financiar este capabil să rămână rezilient în cazul unei perturbări operaționale grave (a se vedea sinteza).

ASPECTE-CHEIE

  • Dintre elementele introduse de regulament se remarcă următoarele:
    • Perioade de decontare mai scurte: în general, decontarea ar trebui să aibă loc cel târziu a doua zi lucrătoare după data încheierii tranzacției.
    • O obligație de a înregistra prin înscriere în cont* toate titlurile de valoare admise la tranzacționare sau tranzacționate în locurile de tranzacționare.
    • Cerințe organizaționale, cerințe în materie de conduită în afaceri și cerințe prudențiale stricte pentru CSD-uri.
    • Un regim de disciplină în materie de decontare pentru a face față cazurilor de neexecutare a decontării. CSD-urile trebuie să gestioneze un sistem de sancțiuni în fonduri bănești și sunt supuse unor cerințe de raportare privind cazurile de neexecutare a decontării. Participanții fac obiectul unor cumpărări impuse obligatorii.
    • Un sistem de pașaport care permite CSD-urilor autorizate să își furnizeze serviciile în întreaga UE, sub rezerva anumitor cerințe aplicabile pașaportului.
    • Cerințe prudențiale și de supraveghere sporite pentru CSD-uri și alte instituții care furnizează servicii de tip bancar care sprijină decontarea titlurilor de valoare.
  • Autoritățile naționale din statele membre ale UE:
  • CSD-urile trebuie, în special:
    • să dispună de un sistem robust de guvernanță, o structură organizatorică clară, mecanisme de control intern, inclusiv proceduri administrative și contabile riguroase;
    • să se asigure că personalul de conducere superioară are o bună reputație și o experiență suficientă;
    • să înființeze comitete de utilizatori pentru fiecare sistem de decontare a titlurilor de valoare pe care îl gestionează;
    • să păstreze pentru o perioadă de cel puțin 10 ani toate evidențele referitoare la serviciile prestate și la activitățile desfășurate;
    • să rămână pe deplin răspunzătoare de orice lucrări externalizate;
    • să dea dovadă de transparență, făcând publice prețurile și comisioanele aferente serviciilor de bază oferite;
    • să dețină capital suficient pentru a fi protejate în mod corespunzător împotriva riscurilor operaționale, juridice, de custodie, de investiții și comerciale;
    • să obțină autorizații suplimentare înainte de a furniza orice servicii auxiliare de tip bancar;
    • ca urmare a adoptării DORA [de modificare a Regulamentului (UE) nr. 2022/2554], să identifice sursele de risc operațional, atât interne, cât și externe, și să reducă la minimum impactul acestora, inclusiv prin implementarea de instrumente, procese și politici TIC adecvate.
  • CSD-urile dintr-o țară din afara UE pot să își desfășoare activitatea în UE, inclusiv prin intermediul unei sucursale în UE, cu condiția îndeplinirii anumitor condiții.
  • AEVMP menține un registru public cu fiecare CSD autorizat.
  • AEVMP va elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a specifica riscurile operaționale, altele decât cele legate de TIC, cu care se confruntă CSD-urile.
  • Autoritățile competente ale statelor membre au competența de a impune sancțiuni administrative adecvate și alte măsuri pentru o încălcare.
  • Pentru a avea un cadru legislativ clar și coerent pentru tranzacționare și decontare, Regulamentul (UE) nr. 909/2014 se bazează pe multe dintre definițiile și conceptele din Directiva 2014/65/UE [piețele de instrumente financiare (MiFID II) – a se vedea sinteza]. Regulamentul a fost modificat pentru a lua în considerare modificarea datei de aplicare a MiFID II. Aceasta a însemnat că normele stabilite în MiFID I (Directiva 2004/39/CE) s-au aplicat până la noua dată de intrare în vigoare a MiFID II.
  • Comisia Europeană a adoptat, de asemenea, mai multe acte delegate în completarea Regulamentului (UE) nr. 909/2014:
    • Regulamentul delegat (UE) 2017/389 privind parametrii pentru calcularea sancțiunilor în fonduri bănești pentru decontările neexecutate și operațiunile CSD-urilor din statele membre gazdă;
    • Regulamentul delegat (UE) 2017/390 în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la anumite cerințe prudențiale pentru depozitarii centrali de titluri de valoare și instituțiile de credit desemnate care oferă servicii auxiliare de tip bancar;
    • Regulamentul delegat (UE) 2017/391 în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru detalierea conținutului raportărilor referitoare la decontarea internalizată;
    • Regulamentul delegat (UE) 2017/392 cu privire la standarde tehnice de reglementare în materie de autorizare, supraveghere și cerințe operaționale pentru depozitarii centrali de titluri de valoare;
    • Regulamentul delegat (UE) 2018/1229 în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la disciplina în materie de decontare, care, la rândul său, a fost modificat prin Regulamentele delegate (UE) 2020/1212, (EU) 2021/70 și (UE) 2022/1930.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

  • Cerințele de a înregistra prin înscriere în cont [articolul 3 alineatul (1)] se aplică de la 1 ianuarie 2023 titlurilor de valoare transferabile emise după dată menționată, iar de la 1 ianuarie 2025 tuturor titlurilor de valoare transferabile.
  • Normele din regulament privind data decontării [articolul 5 alineatul (2)] se aplică de la 1 ianuarie 2015.
  • Regimul de disciplină în materie de decontare [articolul 6 alineatele (1)-(4) și articolul 7 alineatele (1)-(13)] se aplică de la 1 februarie 2022.

CONTEXT

  • În mod tradițional, CSD-urile au fost reglementate la nivel național.
  • Decontările transfrontaliere implică riscuri și costuri mai mari pentru investitori decât operațiunile naționale. În același timp, această categorie de tranzacții este în creștere.
  • Principalul obiectiv al regulamentului este de a spori siguranța și eficiența decontării titlurilor de valoare și ale infrastructurilor de decontare în UE. În acest scop, regulamentul prevede un set comun de standarde prudențiale, organizaționale și de conduită în afaceri pentru a fi utilizate în întreaga UE, care ar trebui să joace un rol important în finanțarea economiei.
  • Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Depozitarii centrali de titluri de valoare. Persoanele juridice care gestionează un sistem de decontare a titlurilor de valoare și care furnizează cel puțin servicii pentru înregistrarea inițială a titlurilor de valoare într-un sistem de înscriere în cont și/sau pentru deschiderea și administrarea conturilor de titluri de valoare la nivelul cel mai înalt.
Înscriere în cont. Când deținerea unui titlu de valoare este înregistrată în format electronic, iar nu sub formă de certificat.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (JO L 257, 28.8.2014, pp. 1-72).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 909/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2022/2554 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2022 privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 909/2014 și (UE) 2016/1011 (JO L 333, 27.12.2022, pp. 1-79).

Regulamentul delegat (UE) 2018/1229 al Comisiei din 25 mai 2018 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la disciplina în materie de decontare (JO L 230, 13.9.2018, pp. 1-53).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) 2017/389 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește parametrii pentru calcularea sancțiunilor în fonduri bănești pentru decontările neexecutate și operațiunile CSD-urilor în statele membre gazdă (JO L 65, 10.3.2017, pp. 1-8).

Regulamentul delegat (UE) 2017/390 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la anumite cerințe prudențiale pentru depozitarii centrali de titluri de valoare și instituțiile de credit desemnate care oferă servicii auxiliare de tip bancar (JO L 65, 10.3.2017, pp. 9-43).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) 2017/391 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru detalierea conținutului raportărilor referitoare la decontarea internalizată (JO L 65, 10.3.2017, pp. 44-47).

Regulamentul delegat (UE) 2017/392 al Comisiei din 11 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la standarde tehnice de reglementare în materie de autorizare, supraveghere și cerințe operaționale pentru depozitarii centrali de titluri de valoare (JO L 65, 10.3.2017, pp. 48-115).

Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, pp. 349-496).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 28.11.2023

Top