Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Siguranță sporită în UE: cooperarea polițienească și gestionarea crizelor

Siguranță sporită în UE: cooperarea polițienească și gestionarea crizelor

Regulamentul (UE) nr. 513/2014 stabilește normele pentru un instrument de finanțare al Uniunii Europene care, ca parte a Fondului pentru securitate internă (FSI), vizează cooperarea polițienească, prevenirea și combaterea criminalității și gestionarea crizelor.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 513/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, în cadrul Fondului pentru securitate internă, a instrumentului de sprijin financiar pentru cooperarea polițienească, prevenirea și combaterea criminalității și gestionarea crizelor și de abrogare a Deciziei 2007/125/JAI a Consiliului.

SINTEZĂ

Cunoscut ca regulamentul privind FSI și poliția, acest instrument are obiectivul de a contribui la un nivel ridicat de securitate în UE. Pentru atingerea acestui obiectiv, instrumentul va sprijini acțiuni legate de prevenirea criminalității, combaterea criminalității transfrontaliere, grave și organizate, inclusiv a terorismului, și consolidarea cooperării dintre autoritățile de aplicare a legii și alte autorități din țările UE, cu Europol și cu alte organisme din UE, precum și cu organizațiile din țările terțe și organizațiile internaționale relevante.

De asemenea, instrumentul va sprijini acțiuni pentru consolidarea capacității țărilor din UE și a UE de a gestiona eficace riscurile și situațiile de criză legate de securitate, precum și de a se pregăti și a proteja persoanele și infrastructurile critice (de exemplu, energia electrică, apa, transporturile) împotriva atacurilor teroriste și a altor incidente legate de securitate.

Obiective operaționale

1.

Consolidarea capacității statelor membre de prevenire a criminalității și de combatere a criminalității transfrontaliere.

2.

Promovarea cooperării dintre autoritățile de aplicare a legii din țările UE (poliție, vamă etc.) și dintre țările UE și Europol.

3.

Dezvoltarea schemelor de instruire, inclusiv privind competențele tehnice și profesionale și cunoașterea obligațiilor în materie de respectare a drepturilor omului.

4.

Dezvoltarea măsurilor, garanțiilor, mecanismelor și bunelor practici pentru identificarea rapidă, protecția și sprijinul martorilor și a victimelor infracționalității.

5.

Consolidarea capacității administrative și operaționale a statelor membre de protejare a infrastructurii critice.

6.

Facilitarea elaborării rapide a unor evaluări cuprinzătoare și exacte în situații de criză, coordonarea măsurilor de răspuns și împărtășirea informațiilor secrete sau sensibile.

7.

Dezvoltarea de abordări integrate pe baza aprecierilor comune și împărtășite în situații de criză și consolidarea înțelegerii reciproce a diverselor definiții privind nivelurile de amenințare stabilite de țările UE și de țările partenere.

Printre exemplele de acțiuni eligibile se numără:

acțiuni de îmbunătățire a cooperării polițienești, inclusiv echipe comune de anchetă;

activități de comunicare;

mentenanța sistemelor informatice de la nivelul UE și de la nivel național, în special în domeniul securității informatice și al criminalității informatice;

proiecte care au legătură cu țările din afara UE și care se desfășoară în asemenea țări.

Țările participante vor întocmi programe naționale în vederea atingerii obiectivelor fondului și le vor înainta spre aprobare Comisiei Europene. Orice alocare a resurselor între obiective trebuie să fie proporțională cu provocările și cu nevoile cu care se confruntă țara respectivă.

Bugetul

Bugetul programului pentru perioada 2014-2020 este stabilit la suma de 1,004 miliarde EUR, defalcată după cum urmează (în prețuri curente):

662 de milioane EUR pentru programele țărilor UE (regulamentul conține prevederi detaliate privind modalitatea de alocare între acestea);

342 de milioane EUR pentru acțiuni ale UE, pentru asistență de urgență și pentru asistență tehnică la inițiativa Comisiei Europene.

Punerea în aplicare

Regulamentul (UE) nr. 514/2014 conține principalele norme și proceduri de punere în aplicare a acestui fond.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 513/2014

21.5.2014

-

JO L 150, 20.5.2014

ACTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 514/2014 al parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de stabilire a dispozițiilor generale privind Fondul pentru azil, migrație și integrare, precum și instrumentul de sprijin financiar pentru cooperarea polițienească, prevenirea și combaterea criminalității și gestionarea crizelor (JO L 150, 20 mai 2014).

Ultima actualizare: 10.08.2014

Top