Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Planul UE de protecție a resurselor de apă

Planul UE de protecție a resurselor de apă

La 15 noiembrie 2012, Comisia Europeană a prezentat un plan de salvgardare a resurselor de apă ale Europei. Planul stabilește o strategie bazată pe trei direcții și menită să garanteze calitatea și sustenabilitatea acestei resurse-cheie în întreaga Uniune până în 2015.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Plan de salvgardare a resurselor de apă ale Europei [COM(2012) 673 - nepublicată în Jurnalul Oficial]

SINTEZĂ

Apa este esențială pentru viața umană, natură și economie. În ultimele trei decenii, UE a luat măsuri pentru a asigura un înalt standard de calitate a apei în întreaga Europă. În pofida unor succese incontestabile, există în continuare o serie de probleme legate de calitatea apei, poluare și deficitul de apă. Sunt necesare eforturi mai susținute pentru ca Uniunea să atingă obiectivul stabilit în țlegislația mai amplă adoptată în 2000, și anume o stare bună a apelor pentru toate lacurile, râurile, cursurile de apă și apele subterane până în 2015.

Planul de salvgardare a resurselor de apă ale Europei prezintă cum se poate realiza acest obiectiv, prin identificarea obstacolelor și a modalităților de înlăturare a acestora. Planul subliniază că o protecție adecvată a resurselor de apă este esențială nu numai pentru mediu și sănătate, ci și pentru bunăstarea noastră economică. O industrie energică și inovatoare a apei își poate aduce o contribuție semnificativă la dezvoltare și la crearea de locuri de muncă.

Planul nu prezintă o abordare bazată pe o singură direcție, ci identifică trei strategii diferite pe care autoritățile și factorii de decizie politică de la nivel național și regional le pot implementa pentru a îmbunătăți gestionarea apelor.

Prima strategie evidențiază necesitatea de a îmbunătăți modul de punere în aplicare a actualei legislații și politici a UE în domeniul apei. Acest lucru ar putea fi realizat prin refacerea zonelor umede și a câmpiilor inundabile pentru a îmbunătăți retenția apei sau printr-o aplicare mai riguroasă a principiului poluatorul plătește. O utilizare mai răspândită a contoarelor ar asigura, de asemenea, că utilizatorii plătesc apa în funcție de consum.

A doua cale ar necesita ca factorii de decizie să acorde o mai mare atenție obiectivelor globale ale politicii UE în domeniul apei la punerea în aplicare a altor politici, de la agricultură și pescuit până la energie și transporturi, sau la alocarea fondurilor pentru proiectele de infrastructură.

În sfârșit, planul evidențiază necesitatea de a îmbunătăți eficiența utilizării apei, eventual prin stabilirea unor obiective naționale, prin reducerea pierderilor, care în unele cazuri ajung la 50%, precum și prin dezvoltarea unor standarde ale UE pentru refolosirea apei. De exemplu, îmbunătățirea eficienței utilizării apei în clădirile de locuințe ar putea determina o reducere cu 10% a consumului.

Planul reprezintă un aport major la țprogramul extins al UE privind eficiența utilizării resurselor și la Strategia generală Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Astfel, acesta va marca politica UE în domeniul apei pe termen lung.

ACTE CONEXE

Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei [Jurnalul Oficial L 327, 22.12.2000]

Comunicare a Comisiei: Europa 2020 - O strategie europeană pentru creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii [COM(2010)2020 - nepublicată încă în Jurnalul Oficial]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Foaie de parcurs către o Europă eficientă din punct de vedere energetic [COM(2011)571 final - nepublicată încă în Jurnalul Oficial]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Raport cu privire la revizuirea politicii europene privind deficitul de apă și seceta [COM(2012) 672 - nepublicată în Jurnalul Oficial]

Ultima actualizare: 09.12.2013

Top