EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Reducerea poluării cauzate de deșeurile din industria dioxidului de titan

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Reducerea poluării cauzate de deșeurile din industria dioxidului de titan

Legislația UE privind poluarea cauzată de deșeurile din industria dioxidului de titan este reglementată acum de Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării).

ACT

Directiva 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării).

SINTEZĂ

Deșeurile de dioxid de titan pot cauza poluarea gravă a aerului și a apei. Din acest motiv, Directiva 2010/75/UE dedică un capitol specific deșeurilor de dioxid de titan și stabilește valori-limită stricte pentru emisii.

Interzicerea evacuării deșeurilor

Se interzice evacuarea următoarelor tipuri de deșeuri în corpurile de apă, în mări sau în oceane:

  • deșeurile solide;
  • soluțiile-mamă care rezultă din faza de filtrare după hidroliza soluției de sulfat de titanil provenind din instalații care utilizează procedeul cu sulfat (conținând global mai mult de 0,5 % acid sulfuric liber);
  • deșeurile provenind din instalații care utilizează procedeul cu clor (conținând mai mult de 0,5 % acid clorhidric liber și diferite metale grele);
  • sărurile de filtrare, nămolurile și deșeurile lichide provenite de la tratarea deșeurilor prin aplicarea celor două procese menționate mai sus și care conțin diferite metale grele, neincluzând deșeurile neutralizate, filtrate sau decantate care conțin numai urme de metale grele și care, înainte de orice diluție, au un pH mai mare de 5,5.

Controlul emisiilor în apă

Pentru emisiile în apă sunt stabilite valori-limită (anexa VIII, partea 1).

Prevenirea și controlul emisiilor în aer

Trebuie să se evite emisia de picături de acid provenind de la instalații.

Pentru emisiile în aer sunt stabilite valori-limită (anexa VIII, partea 2).

Monitorizarea emisiilor

Statele membre ale UE trebuie să se asigure că emisiile în apă și aer sunt monitorizate, iar condițiile stabilite în autorizația de funcționare a instalației sunt pe deplin respectate (de exemplu, sunt luate măsuri de prevenire a poluării, sunt aplicate cele mai bune tehnici disponibile (BAT), deșeurile sunt reduse, reciclate sau eliminate în modul cel mai puțin poluant, eficiența energiei este maximizată etc.).

Monitorizarea trebuie să se desfășoare în conformitate cu standardele CEN (sau cu alte standarde recunoscute care garantează obținerea de date de o calitate științifică echivalentă). Specificațiile privind procesul de monitorizare sunt incluse în anexa VIII, partea 3.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2010/75/UE

6.1.2011

7.1.2013

JO L 334, 17.12.2010

Ultima actualizare: 11.08.2014

Top