Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Reducerea gazelor cu efect de seră produse de om (gaze fluorurate)

Reducerea gazelor cu efect de seră produse de om (gaze fluorurate)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul este conceput pentru a atenua schimbările climatice și pentru a proteja mediul prin reducerea emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră (gaze F), care sunt gaze cu efect de seră produse de om cu un efect de încălzire globală de până la 23 000 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon.
  • Acesta vizează reducerea emisiilor de gaze fluorurate ale Uniunii Europene (UE) cu două treimi până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2014.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul:

  • acoperă hidrofluorocarburile (HFC)*, perfluorocarburile (PFC)* hexafluorurile de sulf (SF6)*;
  • stabilește norme cu privire la izolarea, utilizarea, recuperarea și distrugerea gazelor F;
  • stabilește o limită anuală generală cu privire la impactul HCF asupra climei, care urmează a fi redusă treptat între 2015 și 2030.

De asemenea, acesta stabilește următoarele obligații:

  • Se interzice eliberarea voluntară de gaze F dacă aceasta nu este necesară tehnic pentru utilizarea preconizată a unui produs. Producătorii trebuie să depună toate eforturile pentru a limita emisiile în timpul producției, al transportului și al stocării gazelor F.
  • Operatorii de echipamente care conțin gaze F trebuie să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a preveni orice scurgere. Aceștia trebuie să se asigure că echipamentele sunt verificate în mod regulat în vederea detectării scurgerilor. Cerințele variază în funcție de impactul potențial asupra climei sau de faptul dacă echipamentele sunt ermetice.
  • Comisia Europeană trebuie să prezinte un raport privind impactul regulamentului până la 31 decembrie 2022.

Programe de certificare și formare

  • Autoritățile naționale sunt responsabile pentru instituirea unor programe de certificare și de formare pentru întreprinderile și persoanele fizice implicate în instalarea, asigurarea service-ului, întreținerea, repararea sau dezafectarea echipamentelor care conțin gaze F, precum și în recuperarea gazelor F.

Interzicerea produselor care conțin gaze F

  • Din 2015 până în 2025, regulamentul introduce treptat interdicții cu privire la vânzarea de noi elemente, cum ar fi anumite categorii de frigidere și congelatoare, sisteme de climatizare, spume și aerosoli care conțin gaze F, în cazul în care există alternative mai sigure și mai puțin poluante.

Limite anuale pentru HFC

  • Regulamentul urmărește să reducă în timp impactul asupra climei al utilizării HFC. Limita anuală a HCF introduse pe piață în 2030 este de 21 % din nivelurile din 2009-2012.
  • Pentru a asigura respectarea limitelor, Comisia alocă producătorilor și importatorilor cote anuale. Depășirea acestora este interzisă.

Raportarea

  • Producătorii, importatorii, exportatorii, utilizatorii de intermediari de sinteză și întreprinderile care distrug gazele F trebuie să raporteze anual Comisiei.
  • Importatorii de echipamente care conțin gaze F trebuie să facă același lucru și, începând din 2017, trebuie să prezinte dovezi privind contabilizarea cantităților de HCF conținute de echipamentele importate.

Amendamentul de la Kigali la Protocolul de la Montreal

  • Regulamentul asigură, de asemenea, respectarea de către UE a obligațiilor sale internaționale în temeiul Amendamentului de la Kigali la Protocolul de la Montreal.
  • Amendamentul de la Kigali a adăugat HFC pe lista substanțelor reglementate în temeiul Protocolului de la Montreal (a se vedea sinteza). Acesta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019. Se preconizează că eliminarea treptată a HFC va permite economisirea a aproximativ 80 de gigatone de echivalent CO2 până în 2050 și va avea o contribuție semnificativă la combaterea schimbărilor climatice.
  • Toate cele 198 de părți la Protocolul de la Montreal au convenit să ia măsuri pentru a-și reduce treptat producția și utilizarea de HFC. Prima măsură de reducere urma să fie luată de UE și de alte țări dezvoltate în 2019. Majoritatea țărilor în curs de dezvoltare vor începe reducerea treptată în 2024.

Abrogare

Regulamentul (UE) nr. 517/2014 a fost abrogat de Regulamentul (UE) 2024/573 (a se vedea sinteza) începând din 12 decembrie 2024.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2015.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

HFC. Utilizate ca agenți frigorifici, solvenți de curățare și agenți spumanți (precum cei folosiți la extinctoare).
PFC. Utilizate la fabricarea semiconductorilor, ca solvenți de curățare și ca agenți spumanți.
SF6. Utilizate la întrerupătoarele de înaltă tensiune și la producția de magneziu.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 (JO L 150, 20.5.2014, pp. 195-230).

DOCUMENTE CONEXE

Decizia (UE) 2017/1541 a Consiliului din 17 iulie 2017 privind încheierea în numele Uniunii Europene a Amendamentului de la Kigali la Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon (JO L 236, 14.9.2017, pp. 1-2).

Amendament la Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon (JO L 236, 14.9.2017, pp. 3-13).

Data ultimei actualizări: 08.03.2024

Top