Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Pericolele prezentate de radiațiile ionizante (începând din 2018)

Pericolele prezentate de radiațiile ionizante (începând din 2018)

Acest act legislativ reunește într-un singur text cinci directive individuale și stabilește norme de securitate de bază pentru a proteja persoanele împotriva pericolelor pe care le poate prezenta expunerea la radiații ionizante.

ACT

Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante și de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom.

SINTEZĂ

În mod normal, dozele de radiații ionizante sunt atât de mici, încât nu există efecte adverse asupra sănătății. Ulterior pot apărea însă asemenea efecte, în special cancerul. Pentru a reduce pericolul la minimum, o directivă a Uniunii Europene (UE), adoptată în decembrie 2013, a introdus norme de securitate noi.

Acestea au la bază aproape două decenii de cercetări internaționale în domeniul radioprotecției, realizate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de Organizația Mondială a Sănătății, de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și de alte organisme internaționale. Normele respective reprezintă un progres semnificativ într-o varietate amplă de domenii: medical, industrial, al generării de energie și al gestionării deșeurilor.

Obiectivul

Scopul actului legislativ este de a proteja sănătatealucrătorilor , a populației, a pacienților și a altor persoane prin garantarea unui prag de protecție uniform. Directiva se aplică tuturor situațiilor posibile de expunere planificată, existentă, accidentală sau de urgență. Guvernele UE pot aplica norme de bază mai exigente dacă doresc.

Publicarea dozelor maxime sau în caz de urgență

Directiva prevede publicarea dozelor de radiație maxime, astfel încât populația să poată verifica dacă a primit, din diferite surse, o doză peste limita legală. De asemenea, există prevederi privind informarea în cazul unei urgențe radiologice. Această informare trebuie să acopere datele și prognozele meteorologice, mișcările aerului și depunerile la sol, ratele dozelor ambientale și nivelurile de contaminare a alimentelor esențiale.

Toate persoanele care locuiesc pe o rază de 50 km de o instalație care prezintă risc și care ar putea fi afectate trebuie să fie informate de către autoritățile naționale cu privire la măsurile de protejare a sănătății pe care să le ia în caz de urgență.

Eliminare

Directiva conține măsuri privind eliminarea materialelor radioactive și depozitarea temporară sau definitivă a deșeurilor radioactive, precum și expunerea lucrătorilor la radiațiile cosmice ca urmare a exploatării aeronavelor sau a navelor spațiale sau ca urmare a zborurilor frecvente.

Scutire

Radiațiile ionizante emise de echipamentele medicale nu fac obiectul acestui act legislativ, ci al Directivei privind dispozitivele medicale (93/42/CEE).

Abrogare

Directivele 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom se abrogă începând din 6 februarie 2018.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2013/59/Euratom

6.2.2014

6.2.2018

JO L 13, 17.1.2014.

Ultima actualizare: 11.08.2014

Top