This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Combating doping in recreational sport
Combaterea dopajului în cadrul sporturilor recreative
Combaterea dopajului în cadrul sporturilor recreative
Combaterea dopajului în cadrul sporturilor recreative
Statele membre ale UE elaborează diverse inițiative pentru combaterea problemei tot mai grave a dopajului în cadrul sporturilor recreative.
ACT
Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 10 mai 2012 privind combaterea dopajului în cadrul sporturilor recreative (2012/C 169/03)
SINTEZĂ
Statele membre ale UE au convenit să elaboreze diverse inițiative pentru combaterea dopajului în cadrul sporturilor recreative.
Dopajul constituie o problemă tot mai gravă în sporturile recreative, în sporturile de competiție destinate amatorilor și chiar în afara sferei sporturilor. În sporturile recreative, principalul obiectiv al măsurilor antidoping este de a proteja sănătatea populației care practică sporturi de întreținere și integritatea mediilor sportive destinate recreerii.
Statele membre ale UE recunosc că dopajul în sporturile recreative și în mediile acestor sporturi, cum ar fi centrele de fitness, reprezintă o problemă în întreaga UE, care afectează în special tinerii și amenință sănătatea persoanelor care recurg la dopaj și persoanele din imediata apropiere a acestora.
De asemenea, statele observă că dopajul afectează integritatea sporturilor recreative și este corelat cu fenomene sociale negative, cum ar fi traficul ilegal cu substanțe dopante.
Există cunoștințe limitate privind dopajul în sporturile recreative, atât la nivelul UE, cât și la nivel internațional.
Printre inițiativele convenite de către statele membre ale UE se numără:
Statele membre ale UE au însărcinat un Grup de experțiAntidopajla nivelul UEțe să recenzeze cele mai bune practici în combaterea dopajului în cadrul sporturilor recreative din statele membre ale UE, printre altele în raport cu prevenirea, educarea, controlulțe și măsurile conexe, precum și refacerea în urma abuzului de substanțe. Grupul de experți lucrează la elaborarea unui set de recomandări privind combaterea dopajului în cadrul sporturilor recreative care să poată fi aplicate atât la nivelul UE, cât și la nivel național.
De asemenea, statele membre ale UE au solicitat Comisiei Europene să inițieze un studiu în scopul dezvoltării unei baze de elemente concrete pentru politicile destinate combaterii dopajului în cadrul sporturilor recreative, inclusiv prin colectarea de informații privind utilizarea de substanțe dopante în cadrul sporturilor recreative în statele membre ale UE.
Statele au solicitat Comisiei Europene să promoveze și să sprijine schimbul de cele mai bune practici în această privință și au propus următoarele domenii:
REFERINȚE
Act |
Intrarea în vigoare |
Termen de transpunere în legislația statelor membre |
Jurnalul Oficial |
Concluziile Consiliului din 10 mai 2012 |
- |
- |
JO C 169 din 15.6.2012 |
Ultima actualizare: 04.02.2014