EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rolul sportului în promovarea creșterii economice, a ocupării forței de muncă, a incluziunii sociale și a sănătății

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Rolul sportului în promovarea creșterii economice, a ocupării forței de muncă, a incluziunii sociale și a sănătății

Rezoluția Consiliului privind Planul de lucru european pentru sport (2014-2017)

ACT

Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 21 mai 2014 privind Planul de lucru european pentru sport (2014-2017) (2014/C 183/03) (Jurnalul Oficial C 183, 14.6.2014, pp. 12-17)

SINTEZĂ

Rezoluția pune bazele unui plan de lucru pe trei ani al UE pentru sport, pornind de la realizările unui plan de lucru anterior al UE. Rezoluția identifică priorități-cheie și rezultate, precum și posibila contribuție a sportului la realizarea obiectivelor din agenda mai amplă a Europei privind politica economică și socială.

CARE ESTE ROLUL ACESTEI REZOLUȚII?

Rezoluția stabilește trei priorități pentru perioada 2014-2017:

  • protejarea integrității sportului prin combaterea comportamentului ilegal și discriminatoriu;
  • dezvoltarea dimensiunii sociale a sportului;
  • promovarea rolului pe care îl are sportul în societate.

ASPECTE-CHEIE

Guvernele UE au convenit asupra înființării a cinci grupuri de experți. Acestea vizează:

  • 1.

    aranjarea meciurilor (în special eventualele legături cu pariurile);

  • 2.

    buna guvernanță (protejarea copiilor și a adolescenților, procedurile de atribuire folosite în cadrul evenimentelor sportive majore și egalitatea de gen);

  • 3.

    dimensiunea economică a sportului (cum ar fi finanțarea durabilă și moștenirea generată de evenimentele sportive majore în zona de desfășurare a acestora - de exemplu, o infrastructură modernă);

  • 4.

    activitatea fizică benefică pentru sănătate (în special în școli și în contactele cu autoritățile locale și cu sectorul privat);

  • 5.

    dezvoltarea resurselor umane (prin educație, formare, ocuparea forței de muncă și activitatea de voluntariat).

Sunt susținute și alte activități, precum studii, conferințe și dialogul regulat cu părțile interesate din domeniul sportului.

În plus:

  • autoritățile naționale sunt îndemnate să informeze periodic și să consulte părțile interesate din domeniul sportului privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a planului de lucru;
  • guvernele care dețin, prin rotație, președinția de șase luni a Consiliului ar trebui să includă în programul lor de politică obiectivele planului de lucru.

Până în noiembrie 2016 Comisia va prezenta un raport privind progresele înregistrate. Acesta va constitui baza discutării în cadrul Consiliului a unui posibil al treilea plan de lucru în prima jumătate a anului 2017.

În contextul punerii în aplicare a acestui plan de lucru s-au adoptat diferite documente ale Consiliului. Printre acestea se numără și concluziile Consiliului din 2015 care subliniază importanța sportului de masă în dezvoltarea competențelor, în special în rândul tinerilor, Textul arată că sportul, care este în primul rând o activitate de recreere fizică, aduce, de asemenea, valoare adăugată în ceea ce privește o societate mai sănătoasă și, în general, mai favorabilă incluziunii și mai durabilă. Sportul poate dezvolta atitudini și valori sociale pozitive, precum și abilitățile și competențele persoanelor, inclusiv competențe transversale, cum ar fi capacitatea de a gândi critic, de a lua inițiative, de a rezolva probleme și de a lucra în colaborare.

CONTEXT

Potrivit tratatelor privind UE, sportul este un domeniu în care măsurile luate de UE ar trebui să sprijine, să coordoneze și să completeze acțiunile autorităților naționale. De asemenea, UE colaborează îndeaproape cu organizații de la nivel național, european și internațional, cum ar fi Consiliul Europei, Agenția Mondială Antidoping și Organizația Mondială a Sănătății.

ACTE CONEXE

Concluziile Consiliului privind maximizarea rolului sportului de masă în direcția dezvoltării competențelor transversale, în special în rândul tinerilor (JO C 172, 27.5.2015, pp. 8-12)

Data ultimei actualizări: 24.09.2015

Top