EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Programul de acțiune pentru domeniul vamal în Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 (Vamă 2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Programul Vamă – cooperarea în domeniul vamal' for an updated information about the subject.

Programul de acțiune pentru domeniul vamal în Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 (Vamă 2020)

Acest regulament stabilește un program de susținere și modernizare a uniunii vamale a UE prin intensificarea cooperării dintre autoritățile vamale.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 1294/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a unui program de acțiune pentru domeniul vamal în Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 (Vamă 2020) și de abrogare a Deciziei nr. 624/2007/CE.

SINTEZĂ

Programul de cooperare Vamă 2020 al UE se derulează în perioada 2014-2020 și are la bază programe de acțiune multianuale anterioare pentru domeniul vamal. Obiectivul general al programului este de a sprijini funcționarea și modernizarea uniunii vamale prin intermediul cooperări dintre țările participante, autoritățile lor vamale și funcționarii acestora.

Concret, programul urmărește să sprijine autoritățile vamale în protejarea intereselor financiare și economice ale UE și ale țărilor UE, inclusiv lupta împotriva fraudei și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. De asemenea, programul are ca obiectiv sprijinirea autorităților vamale în eforturile acestora de a spori siguranța și securitatea, de a proteja cetățenii și mediul, precum și de a îmbunătăți capacitatea administrativă și a consolida competitivitatea întreprinderilor europene.

Cum funcționează programul și ce efecte poate avea

Orientarea programului Vamă 2020 se va face prin programe de lucru anuale adoptate de Comisia Europeană. Acțiunile sale sunt finanțate prin granturi, contracte de achiziții publice sau rambursarea cheltuielilor experților externi.

Aceste acțiuni sunt destinate funcționarilor din administrațiile vamale ale țărilor UE, dar sunt deschise și pentru omologii acestora din țările candidate și potențial candidate care participă la program, precum și pentru țările partenere în cadrul politicii de vecinătate, cu anumite condiții.

Printre obiectivele operaționale ale programului se numără:

  • dezvoltarea, îmbunătățirea, exploatarea și sprijinirea sistemelor europene de informații pentru vămi;
  • identificarea, dezvoltarea, partajarea și aplicarea de bune practici de lucru și proceduri administrative;
  • consolidarea competențelor și aptitudinilor funcționarilor vamali;
  • îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile vamale și organizațiile internaționale, țările din afara UE, alte autorități guvernamentale, inclusiv autoritățile UE și cele naționale de supraveghere a pieței, precum și întreprinderile și organizațiile care le reprezintă.

Bugetul și acțiunile eligibile

Programul pentru 2014-2020 are un buget de 523 de milioane EUR. Printre exemplele de acțiuni eligibile se numără:

  • seminarii, ateliere și grupuri de proiect;
  • vizite de lucru pentru a le permite funcționarilor să dobândească sau să își dezvolte expertiza sau cunoștințele în domeniul vamal;
  • activități de monitorizare efectuate de echipe formate din funcționari ai Comisiei și funcționari de la nivel național pentru a analiza practicile vamale, pentru a identifica dificultățile privind punerea în aplicare și, după caz, pentru a formula sugestii în vederea adaptării normelor și a metodelor de lucru ale UE;
  • activități de consolidare a capacității administrative și de tehnologie a informațiilor și inițiative comune de formare;
  • studii.

Se așteaptă ca activitățile din cadrul programului Vamă 2020 să contribuie la îndeplinirea strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, în special în ceea ce privește Agenda digitală pentru Europa.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 1294/2013

1.1.2014

-

JO L 347, 20.12.2013

Data ultimei actualizări: 26.06.2014

Top