Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bugetul UE: modul de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Bugetul UE: modul de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii' for an updated information about the subject.

Bugetul UE: modul de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014 privind punerea în aplicare a sistemului de resurse proprii ale UE

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

ASPECTE-CHEIE

Resursele proprii ale UE furnizează principalele venituri ale acesteia. Cheltuielile anuale ale UE trebuie să fie acoperite complet de veniturile anuale ale acesteia.

Există trei tipuri de resurse proprii:

  • 1.

    resurse proprii tradiționale care constau în principal în taxele vamale aplicate importurilor din afara UE și în cotizațiile pentru zahăr. Țările UE rețin 25% din sume drept costuri de colectare;

  • 2.

    resurse proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată (TVA) – o cotă uniformă de 0,3% este colectată din baza standard a TVA la nivelul UE a fiecărei țări a UE;

  • 3.

    resursele proprii bazate pe venitul național brut (VNB) – fiecare țară a UE transferă către UE un procentaj standard din VNB.

Controlul și supravegherea

În ceea ce privește resursele proprii tradiționale, țările UE trebuie:

  • să efectueze verificări și cercetări privind constatarea și punerea la dispoziție a resurselor proprii respective;
  • să ia măsuri suplimentare de control, la cererea Comisiei.

Comisia se poate implica în aceste inspecții și poate efectua ea însăși inspecții la fața locului.

În ceea ce privește resursele proprii bazate pe VNB, Comisia trebuie:

  • să verifice anumite estimări, calcule și baze statistice utilizate de fiecare țară a UE;
  • să aibă acces la anumite proceduri statistice și la statistici de bază.

Inspecțiile Comisiei

  • Regulamentul autorizează Comisia să numească funcționari pentru efectuarea inspecțiilor în numele acesteia.
  • Informațiile obținute sunt secret profesional, iar datele cu caracter personal sunt protejate de dreptul intern al țării inspectate, precum și de legislația relevantă a UE privind protecția datelor.
  • Rezultatele inspecțiilor efectuate de agenții Comisiei trebuie să fie furnizate țării UE în cauză în termen de trei luni.

Rapoarte

Țările UE sunt invitate:

  • să transmită Comisiei o descriere a cazurilor de fraudă sau de nereguli care implică drepturi de peste 10 000 EUR privind resursele proprii tradiționale;
  • să prezinte Comisiei rapoarte anuale detaliate referitoare la inspecțiile acestora privind resursele proprii tradiționale, inclusiv rezultatele și datele globale.

Comisia elaborează:

  • un raport de sinteză pentru țările UE pe baza rapoartelor anuale furnizate de acestea;
  • un raport pentru Consiliu și Parlamentul European, la fiecare trei ani, cu privire la funcționarea măsurilor de organizare a controlului privind resursele proprii tradiționale.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică din 1 ianuarie 2014.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Solduri: în acest caz, termenul se referă la calcularea diferenței dintre suma pe care o țară a UE o primește de la bugetul UE și cea pe care o plătește la acesta.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 168, 7.6.2014, pp. 29-38)

DOCUMENTE CONEXE

Decizia 2014/335/UE, Euratom a Consiliului din 26 mai 2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 168, 7.6.2014, pp. 105-111)

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (reformare) (JO L 168, 7.6.2014, pp. 39-52)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE, Euratom) nr. 609/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 28.02.2019

Top