Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Plan de acțiune pentru o strategie maritimă în zona Oceanului Atlantic

Plan de acțiune pentru o strategie maritimă în zona Oceanului Atlantic

În 2013, Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune privind zona Oceanului Atlantic. Obiectivul acestuia este de a revitaliza economia maritimă și marină a țărilor din acest bazin maritim (Franța, Irlanda, Portugalia, Spania și Regatul Unit) încurajându-i potențialul economic și ecologic.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Plan de acțiune pentru o strategie maritimă în zona Oceanului Atlantic - Realizarea unei creșteri inteligente, sustenabile și favorabile incluziunii [COM(2013) 279 final,13.5.2013]

SINTEZĂ

În 2013, Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune privind zona Oceanului Atlantic. Obiectivul acestuia este de a revitaliza economia maritimă și marină a țărilor din acest bazin maritim (Franța, Irlanda, Portugalia, Spania și Regatul Unit) încurajându-i potențialul economic și ecologic.

CARE ESTE ROLUL ACESTUI PLAN DE ACȚIUNE?

Acesta reprezintă o continuare a strategiei UE pentru zona Oceanului Atlantic, care a fost adoptată de Comisia Europeană în 2011, și a strategiei de creștere albastră, care a fost adoptată în 2012. Planul prezintă modalități în care părțile interesate (autorități publice, întreprinderi, grupuri civice, cercetători etc.) din cele cinci țări ale UE cuprinse în acest bazin maritim pot colabora pentru a promova creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă, garantând totodată stabilitatea ecologică și de mediu a zonei.

ASPECTE-CHEIE

Reușita planului de acțiune depinde de combinarea eforturilor în trei domenii, pentru a permite economiei albastre să-și valorifice potențialul:

  • Investiții: acestea trebuie să fie orientate spre inovare, capacități tehnologice și strategii de specializare inteligentă, IMM-urile fiind deosebit de importante. Este posibil să fie necesare și investiții în infrastructură precum tehnologia specifică navelor și infrastructura marină, cum ar fi porturile și porturile de agrement.
  • Cercetare: guvernanța oceanelor, exploatarea și administrarea sustenabilă a resurselor marine, siguranța maritimă și protecția mediului marin necesită nu doar date și înțelegerea modului în care funcționează și interacționează ecosistemele, ci și capacitatea de a crea modele, de a face previziuni și de a anticipa.
  • Înalte competențe: dacă se dorește valorificarea potențialului economiei albastre, trebuie abordată problema penuriei de forță de muncă înalt calificată cu care se confruntă anumite sectoare ale industriei marine și maritime. Acest lucru se poate face atât prin specializarea forței de muncă existente, cât și prin atragerea tinerilor în acest sector.

Au fost identificate patru priorități:

  • 1.

    Încurajarea spiritului antreprenorial și a inovării prin:

    • creșterea capacității zonei Oceanului Atlantic de a inova;
    • îmbunătățirea competențelor atât în sectoarele tradiționale, cum ar fi industria construcțiilor navale, acvacultura și pescuitul, cât și în sectoarele emergente, cum ar fi biotehnologia marină sau energiile regenerabile.
  • 2.

    Protejarea, garantarea și dezvoltarea potențialului pe care îl are mediul marin și costier din zona Atlanticului, de exemplu, prin:

    • creșterea siguranței și securității navigatorilor, a populațiilor din zonele de coastă, a bunurilor și a ecosistemelor;
    • dezvoltarea unei capacități de observare și previziune pentru ocean;
    • contribuția adusă la dezvoltarea unor instrumente și strategii pentru abordarea problemelor legate de schimbările climatice la nivel global;
    • sprijinirea protecției mediului marin și acțiuni în vederea atingerii unei „stări ecologice bune” în apele Oceanului Atlantic până în 2020;
    • dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a fezabilității tehnice, a viabilității economice și a impactului pe care îl are asupra mediului extracția de minerale;
    • examinarea modalităților de a accelera implementarea producției sustenabile de energii regenerabile offshore (de exemplu platforme eoliene offshore).
  • 3.

    Îmbunătățirea accesibilității și a conectivității prin:

  • 4.

    Crearea unui model de dezvoltare regională sustenabil și favorabil incluziunii prin:

    • încurajarea unei mai bune cunoașteri a problemelor sociale din zona Oceanului Atlantic;
    • conservarea și promovarea patrimoniului cultural al Atlanticului.

Prioritățile de investiții și cercetare identificate în planul de acțiune pot fi luate în considerare în vederea acordării de finanțare din partea UE.

Sunt disponibile informații suplimentare pe site-ul Direcției Generale Afaceri Maritime și Pescuit a Comisiei Europene.

ACTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social și Comitetul Regiunilor: Elaborarea unei strategii maritime pentru zona Oceanului Atlantic [COM(2011) 782 final, 21.11.2011]

Data ultimei actualizări: 30.09.2015

Top