Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2014/373/12

    Cerere de exprimare a interesului – Comitetul științific pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională la agenți chimici (SCOEL) – Componența în timpul celui de-a șaselea mandat

    JO C 373, 21.10.2014, p. 14–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.10.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 373/14


    Cerere de exprimare a interesului

    Comitetul științific pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională la agenți chimici (SCOEL)

    Componența în timpul celui de-a șaselea mandat

    (2014/C 373/12)

    1.   Obiectul cererii

    În urma adoptării Deciziei 2014/113/UE a Comisiei (1), Comisia lansează o cerere de exprimare a interesului adresată oamenilor de știință care doresc își depună candidatura pentru a obține calitatea de membru în Comitetul științific pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională la agenți chimici (SCOEL) în cursul celui de-a șaselea său mandat.

    Membri SCOEL vor fi numiți cu titlu personal pentru un mandat de trei ani.

    Este de așteptat ca cel de-al șaselea mandat al SCOEL să înceapă la începutul anului 2015.

    2.   Misiunea SCOEL

    SCOEL a fost inițial instituit prin Decizia 95/320/CE a Comisiei (2) pentru a evalua efectele asupra sănătății ale expunerii profesionale la agenți chimici. Această decizie a fost abrogată recent prin Decizia 2014/113/UE, prin intermediul căreia metodele de lucru ale SCOEL sunt mai concordante cu normele comune ale Comisiei aplicabile grupurilor de experți. În acest sens, noua decizie impune o nouă procedură de selecție a membrilor, prin intermediul unei cereri deschise de exprimare a interesului, pentru a asigura transparența și egalitatea de șanse pentru experții științificii care dispun de calificare și specializare înaltă. Ea subliniază, de asemenea, importanța continuă a aplicării principiilor etice de excelență, independență și imparțialitate ca bază pentru activitatea SCOEL.

    În conformitate cu articolul 3 din Directiva 98/24/CE a Consiliului (3), SCOEL are misiunea de a furniza Comisiei recomandări și avize științifice cu privire la o gamă largă de substanțe chimice prioritare. Aceste recomandări și avize sunt utilizate de către Comisie pentru a dezvolta politica UE privind protecția sănătății lucrătorilor, în special pentru a stabili valori-limită în caz de expunere profesională la substanțe chimice la nivelul UE, în temeiul Directivei 98/24/CE și a Directivei 2004/37/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4). SCOEL evaluează relația dintre efectele substanțelor chimice periculoase asupra sănătății și nivelul expunerii profesionale prin intermediul unei evaluări științifice independente a celor mai recente date științifice disponibile.

    Recomandările SCOEL trebuie să fie fiabile și valabile din punct de vedere științific, inovatoare, bine fundamentate, clare și ușor de înțeles și trebuie produse printr-un proces echilibrat, obiectiv și clar definit.

    Sarcina principală a SCOEL este de a recomanda valori-limită în caz de expunere profesională la care sănătatea să nu fie afectată, prin evaluarea efectelor expunerii la substanțe din aer. Nivelurile recomandate trebuie să fie stabilite astfel încât să se asigure că expunerea, chiar și atunci când este repetată în mod regulat pe tot parcursul vieții profesionale, nu va conduce la efecte adverse asupra sănătății la oamenii care sunt expuși la substanțele chimice și/sau la descendenții lor în orice moment (în măsura în care se poate prevedea în prezent). Pentru unele efecte adverse (în special genotoxicitatea, carcinogenitatea și sensibilizarea căilor respiratorii), s-ar putea să nu fie posibil, pe baza cunoștințelor actuale, să se identifice un prag de expunere care să confere siguranță. În aceste cazuri, SCOEL poate calcula o serie de niveluri de expunere asociate cu riscurile estimate.

    În plus față de recomandările referitoare la valorile-limită de expunere profesională la substanțe din aer, SCOEL trebuie, de asemenea, să furnizeze recomandări privind valorile-limită biologice sau valorile orientative biologice, precum și să completeze valorile-limită de expunere profesională recomandate de el cu detalii suplimentare, cum ar fi absorbția cutanată, capacitatea de sensibilizare și carcinogenitatea, dacă este cazul.

    Avizele științifice referitoare la aspecte din sfera protecției sănătății și a siguranței lucrătorilor trebuie să fie organizate în conformitate cu principiile celor mai bune practici de evaluare a riscurilor și trebuie să se bazeze pe principiile etice de excelență, independență, imparțialitate și transparență. Acestea sunt prezentate în Comunicarea Comisie privind „Obținerea și utilizarea expertizei de către Comisie: principii și orientări. Îmbunătățirea cunoștințelor pentru politici mai bune” (5).

    Informații privind activitățile SCOEL și, în particular, privind metodologia pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională, precum și lista de recomandări adoptate pot fi consultate la adresa:

    http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=148&langId=en&intPageId=684

    3.   Rolul membrilor SCOEL

    Membri SCOEL trebuie să fie experți științifici cu calificări înalte, specializați și independenți, în diferite domenii legate de agenții chimici, incluzând, în particular, chimia, toxicologia, epidemiologia, medicina muncii și igiena industrială. Ei trebuie să aibă, de asemenea, competențe generale referitoare la stabilirea valorilor-limită de expunere profesională.

    Membrii SCOEL trebuie să participe la reuniunile SCOEL de cel puțin patru ori pe an și să contribuie activ la discuțiile științifice, să examineze documente și să facă observații în legătură cu acestea, precum și să acționeze în calitate de „președinte” și/sau de „raportor” (persoana responsabilă de un dosar specific).

    Membrilor SCOEL li se va solicita să îndeplinească următoarele sarcini:

    să contribuie la pregătirea, discutarea și adoptarea recomandărilor științifice privind valorile-limită de expunere profesională, fie în calitate de „raportor”, fie în sprijinul acestuia;

    să contribuie la avizele științifice privind aspecte legate de agenți chimici, la solicitarea din partea Comisiei;

    să ofere consiliere cu privire la desfășurarea și organizarea activităților științifice ale SCOEL.

    Documentele de lucru ale SCOEL sunt redactate în limba engleză, iar reuniunile se desfășoară, de asemenea, în limba engleză. Reuniunile implică lucrări pregătitoare minuțioase, inclusiv lectură prealabilă, evaluare critică și redactare de documente.

    Solicitanții trebuie să-și exprime angajamentul ca, în cazul în care vor fi desemnați, vor participa activ la activitățile SCOEL.

    Membrii SCOEL vor avea dreptul la o indemnizație specială, în conformitate cu Decizia 2014/113/UE, cu o valoare maximă de 450 EUR pentru fiecare zi lucrătoare completă petrecută cu activități legate de participarea lor la reuniuni. Cheltuielile de călătorie și diurnele participanților la activitățile SCOEL se rambursează de către Comisie în conformitate cu dispozițiile în vigoare (6).

    4.   Componența SCOEL

    Astfel cum se precizează la articolul 3 din Decizia 2014/113/UE, SCOEL va fi alcătuit din maximum 21 de experți individuali, selectați dintr-o listă de candidați eligibili, întocmită după evaluarea cererilor eligibile transmise ca urmare a prezentei cereri de exprimare a interesului.

    5.   Procedura de selecție

    Procedura de selecție va consta în două etape:

    (i)

    verificarea eligibilității cererilor;

    (ii)

    evaluarea îndeplinirii de către solicitanți a criteriilor de selecție și întocmirea unei liste cu cei mai potriviți candidați.

    Comitetul de selecție va fi format din reprezentanți ai serviciilor relevante ale Comisiei.

    Fiecare candidatură va fi evaluată de cel puțin doi membri ai comitetului de selecție în ceea ce privește eligibilitatea și respectarea criteriilor de selecție. În cursul procesului de selecție, Comisia va lua în considerare, de asemenea, independența experților (în particular, orice potențial conflict de interese) și va asigura o distribuție echilibrată în ceea ce privește proveniența geografică și sexul membrilor SCOEL.

    Cerințele

    A.   Criteriile de eligibilitate

    Fiecare cerere va fi verificată pe baza următoarelor criterii de eligibilitate:

    (i)

    diplomă universitară într-un domeniu științific relevant pentru activitatea SCOEL;

    (ii)

    cel puțin zece (10) ani de experiență profesională într-un domeniu relevant pentru activitatea SCOEL, dobândită după obținerea diplomei menționate la punctul (i);

    (iii)

    cetățenie UE;

    (iv)

    capacitatea de a lucra în limba engleză: candidații care vor fi selectați trebuie să fie în măsură citească în engleză, precum și să raporteze în engleză, atât în scris, cât și verbal (7), întrucât engleza este limba în care este redactată vasta majoritate a literaturii științifice relevante în contextul internațional.

    B.   Criteriile de selecție

    Candidaturile care îndeplinesc cerințele de eligibilitate vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii de selecție.

    (i)   Domenii specifice de cunoștințe științifice

    La selectarea candidaților, Comisia va încerca să realizeze echilibrul maxim între cunoștințele științifice din următoarele domenii:

    chimie, toxicologie, epidemiologie, medicina muncii, mediu și sănătate, științele expunerii, pneumologie, dermatologie, sistem nervos, toxicitatea pentru reproducere, genotoxicitate/carcinogenitate, patologie, igiena muncii, monitorizare biologică, metodologii analitice și experiență în stabilirea unor limite de expunere profesională la substanțe chimice sau cunoștințe din alte discipline științifice relevante pentru activitatea SCOEL.

    (ii)   Domenii relevante de experiență și competențe

    Candidații vor fi evaluați din punctul de vedere al următoarelor domenii de experiență și competențe:

    evaluarea efectelor expunerii profesionale la substanțe chimice asupra sănătății umane;

    experiența profesională într-un mediu științific multidisciplinar, de preferință în context internațional;

    documente științifice publicate referitoare la subiecte relevante pentru elaborarea de propuneri științifice pentru valorile-limită în caz de expunere profesională;

    calitatea de membru în comitete științifice naționale sau internaționale responsabile de elaborarea unor recomandări științifice sau de stabilirea unor valori-limită în caz de expunere profesională la substanțe chimice;

    contribuirea, în calitate de colaborator, la activitatea unor comitete științifice naționale sau internaționale responsabile de elaborarea unor recomandări științifice sau de stabilirea unor valori-limită în caz de expunere profesională la substanțe chimice;

    gestionarea aspectelor științifice din cadrul unor proiecte.

    Candidații cu experiență în evaluarea efectelor expunerii la substanțe chimice asupra sănătății umane în alte domenii cum ar fi alimentele, mediul sau protecția consumatorilor pot fi, de asemenea, luați în considerare.

    6.   Desemnarea membrilor

    Comisia va desemna membri în funcție de rezultatele procedurii de selecție, asigurând o distribuție geografică echilibrată a membrilor comitetului, în conformitate cu articolul 3 din Decizia 2014/113/UE.

    Numele membrilor desemnați se publică în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Datele cu caracter personal vor fi colectate, prelucrate și publicate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

    Înainte de desemnare, Comisia își rezervă dreptul de a verifica documentele și certificatele pentru a confirma acuratețea și eligibilitatea candidaturii.

    Membrii SCOEL vor avea un mandat de trei ani.

    Candidații care îndeplinesc condițiile de obținere a calității de membru, dar care nu sunt desemnați, vor rămâne pe lista de candidați, astfel cum se prevede la articolul 4.2 din Decizia 2014/113/UE.

    7.   Principii etice

    Astfel cum se precizează la articolul 9 din Decizia 2014/113/UE, un aviz științific al SCOEL trebuie să se bazeze pe principiile etice de independență, transparență și confidențialitate.

    1.   Independența

    Membrii SCOEL se angajează să acționeze independent de orice influență externă. Ei nu își deleagă responsabilitățile niciunei alte persoane.

    Ei întocmesc o declarație de angajament prin care se angajează să acționeze în interesul public și declară absența sau existența oricăror interese directe sau indirecte care le-ar putea afecta independența.

    Serviciile Comisiei constată și decid cu privire la relevanța oricărui interes declarat.

    2.   Transparența

    SCOEL trebuie să se asigure că recomandările și avizele sale prezintă în mod clar raționamentul aplicat în luarea deciziilor, conform descrierii din metodologia sa.

    3.   Confidențialitatea

    Membrii SCOEL nu trebuie să divulge informații pe care le află în cursul activității lor în cadrul SCOEL, al atelierelor tematice, al grupurilor de lucru sau al altor activități care decurg din Decizia 2014/113/UE. Această cerință este suplimentară celor prevăzute la articolul 339 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la articolul 12 din Decizia 2014/113/UE.

    Membrii SCOEL trebuie să semneze o declarație de confidențialitate la începutul fiecărui mandat.

    8.   Egalitatea de șanse

    Comisia veghează cu atenție la aplicarea principiilor egalității de tratament în procedurile sale.

    9.   Transmiterea candidaturilor

    Oamenii de știință interesați să candideze sunt invitați să completeze și să transmită formularul de candidatură online, care este disponibil la adresa:

    http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SCOEL

    Solicitanții sunt rugați să completeze formularul lor de candidatură în engleză, în scopul facilitării procedurii de selecție.

    O candidatură va fi considerată admisibilă doar dacă include:

    un formular de candidatură completat;

    un curriculum vitae care, de preferință, nu depășește trei pagini (de încărcat în formularul de candidatură la punctul relevant);

    o listă cu publicațiile științifice ale candidatului în domenii relevante pentru activitatea SCOEL (de încărcat în formularul de candidatură la punctul relevant);

    o declarație pe propria răspundere a solicitantului, o declarație de angajament și o declarație privind orice potențiale conflicte de interese (incluse la finalul formularului de candidatură).

    Într-o etapă ulterioară pot fi solicitate documente justificative.

    Comisia va informa cât mai curând posibil candidații cu privire la rezultatul procedurii de selecție.

    10.   Termen pentru trimiterea candidaturilor

    Termenul pentru trimiterea candidaturilor pentru a obține calitatea de membru în SCOEL este data de 15.12.2014 (GMT + 1). Se vor lua în considerare doar cererile completate în mod corespunzător online și transmise prin intermediul site-ului internet al cărei adresă este menționată mai sus.

    Candidații sunt sfătuiți insistent să nu aștepte până în ultimele zile înainte de termen, întrucât traficul de internet intens sau o problemă cu conexiunea la internet i-ar putea pune în situația să nu poată trimite cererea lor la timp. Cererile candidaților nu vor fi acceptate după expirarea termenului.


    (1)  JO L 62, 4.3.2014, p. 18.

    (2)  JO L 188, 9.8.1995, p. 14.

    (3)  JO L 131, 5.5.1998, p. 11.

    (4)  JO L 158, 30.4.2004, p. 50.

    (5)  COM(2002) 713 final din 11 decembrie 2002.

    (6)  Decizia Comisiei C(2007) 5858. Reglementarea privind indemnizarea persoanelor din afara Comisiei convocate să participe la reuniuni în calitate de experți.

    (7)  Ca orientare, „Capacitatea de a lucra în limba engleză” corespunde nivelului B2 sau mai înalt, astfel cum este precizat în documentul de referință al Consiliului Europei pentru portofoliul lingvistic european („Cadrul european comun de referință: învățare, predare și evaluare”). Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați http://europass.cedefop.europa.eu/en/resources/european-language-levels-cefr

    (8)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


    Top