Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2013/075A/01

    Anunț de concurs general — EPSO/AD/249/13

    JO C 75A, 14.3.2013, p. 1–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.3.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    CA 75/1


    ANUNȚ DE CONCURS GENERAL

    EPSO/AD/249/13

    (2013/C 75 A/01)

    Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) organizează un concurs general care constă într-o selecție pe bază de dosare și în susținerea unor examene, în vederea constituirii unei liste de rezervă pentru recrutarea de administratori (1).

    ADMINISTRATORI (AD 7)

    în următoarele domenii:

    1.

    MACROECONOMIE

    2.

    ECONOMIE FINANCIARĂ

    Concursul are ca obiect constituirea de liste de rezervă pentru ocuparea unor posturi vacante din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

    Înainte de a vă depune candidatura, trebuie să citiți cu atenție Ghidul aplicabil concursurilor generale, publicat în Jurnalul Oficial C 270 A din 7 septembrie 2012, precum și pe site-ul internet al EPSO.

    Acest ghid, care face parte integrantă din anunțul de concurs, vă va ajuta să înțelegeți regulile privind procedurile și modalitățile de înscriere.

    CUPRINS

    I.

    CADRU GENERAL

    II.

    NATURA ATRIBUȚIILOR

    III.

    CONDIȚII DE ADMITERE

    IV.

    TESTE DE ACCES

    V.

    ADMITEREA LA CONCURS ȘI SELECȚIA PE BAZĂ DE DOSARE

    VI.

    ETAPA „CENTRU DE EVALUARE”

    VII.

    LISTE DE REZERVĂ

    VIII.

    CUM VĂ PUTEȚI DEPUNE CANDIDATURA?

    ANEXE

    I.   CADRU GENERAL

    1.

    Numărul candidaților care vor fi înscriși pe lista de rezervă

    Domeniul 1 = 37

    Domeniul 2 = 27

    2.

    Observații

    Acest concurs este organizat pentru două domenii. Nu vă puteți înscrie decât la unul dintre acestea.

    Această alegere trebuie făcută în momentul înscrierii electronice și nu va putea fi modificată după ce ați confirmat și validat, pe cale electronică, actul dumneavoastră de candidatură.

    II.   NATURA ATRIBUȚIILOR

    Profilurile specifice sunt descrise în anexă.

    III.   CONDIȚII DE ADMITERE

    La data stabilită ca termen-limită pentru înscrierea electronică, trebuie să îndepliniți toate condițiile generale și specifice enumerate în cele ce urmează:

    1.

    Condiții generale

    (a)

    să fiți cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene;

    (b)

    să beneficiați de drepturile cetățenești;

    (c)

    să vă fi îndeplinit toate obligațiile care vă revin în temeiul legislației privind serviciul militar;

    (d)

    să prezentați garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor avute în vedere.

    2.

    Condiții specifice

    2.1.

    Titluri și diplome

    A se vedea punctul 2 din anexe.

    2.2.

    Experiență profesională

    A se vedea punctul 3 din anexe.

    2.3.

    Cunoștințe lingvistice (2)

     

    limba 1

    Limba principală

    Cunoașterea temeinică a uneia dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene

    și

     

    limba 2

    A doua limbă, obligatoriu diferită de limba 1

    Cunoașterea satisfăcătoare a limbii engleze, franceze sau germane.

    În conformitate cu hotărârea pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Marea Cameră) în cauza C-566/10 P, Republica Italiană/Comisia, instituțiile Uniunii trebuie să precizeze motivele pentru care restrâng alegerea celei de a doua limbi în acest concurs la un număr limitat de limbi oficiale ale Uniunii.

    Prin urmare, se aduce la cunoștința candidaților faptul că opțiunile privind a doua limbă în cadrul prezentului concurs au fost definite în funcție de interesul serviciului. Conform acestui criteriu, persoanele nou-recrutate trebuie să fie imediat operaționale și să poată comunica cu eficacitate în activitatea lor zilnică. În caz contrar, funcționarea efectivă a instituțiilor ar fi grav afectată.

    Pe baza unei vechi practici a instituțiilor Uniunii în ceea ce privește limbile utilizate pentru comunicarea internă și luând în considerare necesitățile serviciilor în ceea ce privește comunicarea externă și gestionarea dosarelor, limbile engleză, franceză și germană sunt în continuare cel mai frecvent folosite. Mai mult, atunci când candidații au posibilitatea de a opta pentru a doua limbă, engleza, franceza și germana sunt limbile cel mai frecvent alese de candidați. Acest lucru confirmă actualele standarde educaționale și profesionale, în baza cărora se poate considera că pentru posturile din cadrul instituțiilor Uniunii candidații stăpânesc cel puțin una dintre aceste limbi. Prin urmare, în scopul de a asigura un echilibru între interesul serviciului, pe de o parte, și nevoile și capacitățile candidaților, pe de altă parte, și ținând seama de domeniul specific care face obiectul prezentului concurs, organizarea testelor în aceste trei limbi este justificată, pentru a se asigura că, indiferent de prima lor limbă oficială, toți candidații stăpânesc cel puțin una dintre aceste trei limbi oficiale la nivel operațional. Mai mult, în scopul asigurării egalității de tratament, toți candidații, inclusiv cei ai căror primă limbă oficială este una dintre aceste trei limbi, trebuie să susțină testul în a doua limbă, aleasă dintre aceste trei limbi. Evaluarea competențelor specifice permite astfel instituțiilor Uniunii să determine capacitatea candidaților de a-și îndeplini imediat atribuțiile într-un mediu apropiat de cel în care își vor desfășura activitatea. Aceste dispoziții nu aduc atingere formării lingvistice ulterioare care are drept scop dobândirea capacității de a lucra într-o a treia limbă, în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) din Statutul funcționarilor.

    IV.   TESTE DE ACCES

    Testele de acces pe calculator vor fi organizate numai dacă numărul de candidați înscriși depășește un anumit prag. Pragul va fi stabilit de directorul EPSO în calitate de autoritate împuternicită să facă numiri (AIPN), după încheierea perioadei de depunere a candidaturilor. Pragul poate varia de la un domeniu la altul și veți fi informat în această privință prin intermediul contului dumneavoastră EPSO.

    Comisia de evaluare stabilește nivelul de dificultate a testelor și aprobă conținutul pe baza propunerilor făcute de EPSO.

    1.

    Invitație

    Veți fi invitat să susțineți testele dacă ați validat candidatura dumneavoastră la timp (a se vedea titlul VIII).

    Vă atragem atenția că:

    1.

    prin validarea candidaturii dumneavoastră, declarați că îndepliniți condițiile generale și specifice de la titlul III;

    2.

    pentru a participa la teste, trebuie să rezervați o dată; această rezervare trebuie neapărat să fie efectuată în termenul care vă va fi comunicat prin intermediul contului EPSO.

    2.

    Tipul și punctajul testelor

    Serie de teste bazate pe întrebări cu variante multiple de răspuns, care vizează evaluarea aptitudinilor și a competențelor dumneavoastră generale în materie de:

    Testul (a)

    raționament verbal

    punctaj: de la 0 la 20 de puncte;

    punctaj minim obligatoriu: 10 puncte.

    Testul (b)

    raționament numeric

    punctaj: de la 0 la 10 puncte.

    Testul (c)

    raționament abstract

    punctaj: de la 0 la 10 puncte.

     

    Punctajul minim obligatoriu este de 10 puncte pentru testele (b) și (c) luate împreună.

    3.

    Limba în care se desfășoară testele

    limba 1

    V.   ADMITEREA LA CONCURS ȘI SELECȚIA PE BAZĂ DE DOSARE

    1.   Procedură

    Examinarea îndeplinirii condițiilor generale și specifice și selecția pe bază de dosare se efectuează mai întâi pe baza informațiilor furnizate de dumneavoastră în actul de candidatură.

    (a)

    Răspunsurile dumneavoastră la întrebările privind îndeplinirea condițiilor generale și specifice vor fi analizate pentru a se stabili dacă figurați pe lista candidaților care întrunesc toate condițiile de admitere la concurs.

    În cazul în care testele de acces sunt organizate în prealabil, examinarea condițiilor generale și specifice este efectuată în ordine descrescătoare a punctajelor obținute pe domeniu și până la atingerea numărului, stabilit de AIPN, de candidați care:

    au obținut atât punctajele minime obligatorii, cât și cele mai bune punctaje la testele de acces; și

    îndeplinesc condițiile de admitere la concurs.

    În cazul în care pe ultimul loc se află mai mulți candidați care au obținut același punctaj, toți candidații respectivi vor fi luați în considerare pentru faza selecției pe bază de dosare. Actele de candidatură electronică ale candidaților care au obținut un punctaj sub acest prag nu vor fi examinate.

    (b)

    Ulterior, pentru candidații care îndeplinesc condițiile de admitere la concurs, comisia de evaluare efectuează o selecție pe bază de dosare în scopul identificării candidaților care au calificările cele mai pertinente (în special, diplome și experiență profesională) în raport cu natura atribuțiilor și criteriile de selecție descrise în prezentul anunț de concurs. Această selecție se efectuează exclusiv pe baza informațiilor furnizate de dumneavoastră în secțiunea „Evaluare a talentului” (FR — évaluateur de talent, EN — talent screener, DE — Talent Filter) și se derulează în două etape:

    o primă selecție pe bază de dosare se efectuează exclusiv pe baza răspunsurilor bifate în secțiunea „Evaluare a talentului” (FR — évaluateur de talent, EN — talent screener, DE — Talent Filter) din actul de candidatură și a ponderii fiecărei întrebări. În funcție de importanța acordată fiecărui criteriu prezentat la punctul 4 din anexe, comisia de evaluare stabilește această pondere (de la 1 la 3) înainte de a trece la examinarea candidaturilor. Ulterior, actele de candidatură electronice ale candidaților care au obținut cel mai mare număr de puncte vor face obiectul unei a doua selecții;

    numărul dosarelor examinate în cadrul acestei a doua selecții corespunde, pentru fiecare domeniu, unui număr de aproximativ 9 ori mai mare decât numărul candidaților care vor fi înscriși pe lista de rezervă, număr menționat în prezentul anunț de concurs. Comisia de evaluare examinează răspunsurile candidaților și acordă un punctaj de la 0 la 4 pentru fiecare răspuns. Punctajele, înmulțite cu ponderea fiecărei întrebări, sunt adunate pentru a obține un punctaj global.

    Comisia de evaluare stabilește apoi un clasament al candidaților în funcție de aceste punctaje globale. Numărul candidaților invitați (3) la etapa „centru de evaluare” va fi, pentru fiecare domeniu, de cel mult 3 ori mai mare decât numărul candidaților care vor fi înscriși pe lista de rezervă. Acest număr va fi publicat pe site-ul internet al EPSO (http://blogs.ec.europa.eu/eu-careers.info/).

    2.   Verificarea informațiilor furnizate de candidați

    La finele etapei „centru de evaluare” și în baza rezultatelor obținute în această etapă, informațiile furnizate de candidați în actul de candidatură electronic vor fi verificate de EPSO în ceea ce privește condițiile generale și de comisia de evaluare în ceea ce privește condițiile specifice, pe baza documentelor justificative prezentate de candidați. În cadrul evaluării pe bază de dosare, documentele justificative vor fi luate în considerare numai pentru a confirma răspunsurile date deja în secțiunea „Evaluare a talentului” (FR — évaluateur de talent, EN — talent screener, DE — Talent Filter). Dacă în urma acestei verificări reiese că informațiile (4) nu pot fi coroborate în baza documentelor justificative pertinente, candidații respectivi vor fi excluși din concurs.

    Verificarea se efectuează, în ordine descrescătoare a punctajelor, pentru candidații care au obținut punctajele minime obligatorii și cele mai bune punctaje pentru ansamblul elementelor (d), (e), (f) și (g) ale etapei „centru de evaluare”. De asemenea, candidații trebuie să fi obținut punctajul minim obligatoriu la testele de aptitudini (a), (b) și (c). Această verificare se efectuează până când se atinge numărul de candidați care pot fi înscriși pe lista de rezervă și care îndeplinesc efectiv toate condițiile de admitere. Documentele justificative ale candidaților care depășesc acest număr nu vor fi examinate.

    VI.   ETAPA „CENTRU DE EVALUARE”

    1.

    Invitația de a participa la etapa „centru de evaluare”

    Dacă vă numărați printre candidații (5):

    care, în baza declarațiilor date în momentul înscrierii electronice, îndeplinesc condițiile de admitere generale și specifice de la titlul III;

    și

    care au obținut unul dintre cele mai bune punctaje în urma selecției pe bază de dosare,

    veți fi invitat să participați la etapa „centru de evaluare” (6) care se va desfășura, în principiu, la Bruxelles pe durata uneia sau a două zile.

    2.

    Centrul de evaluare

    Veți participa la trei tipuri de evaluare:

    aptitudini în materie de raționament, în măsura în care acestea nu au fost deja evaluate cu ocazia testelor de acces organizate în prealabil: testele (a), (b) și (c);

    competențe specifice: elementul (d);

    competențe generale: elementele (e), (f) și (g);

    aptitudinile dumneavoastră în materie de ra ționament vor fi evaluate prin intermediul următoarelor teste (7):

    (a)

    test de raționament verbal;

    (b)

    test de raționament numeric;

    (c)

    test de raționament abstract;

    competenț ele dumneavoastră specifice în domeniu vor fi evaluate prin intermediul următorului element (7):

    (d)

    interviu structurat cu privire la competențele în domeniu și pe baza răspunsurilor furnizate în sec țiunea „Evaluare a talentului” (FRévaluateur de talent, ENtalent screener, DETalent Filter) din actul de candidatură;

    competenț ele dumneavoastră general e  (8) vor fi evaluate prin intermediul următoarelor elemente (7):

    (e)

    studiu de caz;

    (f)

    exercițiu de grup;

    (g)

    interviu structurat cu privire la competențele generale.

    Fiecare dintre aceste competențe generale va fi testată după modelul următor:

     

    Studiu de caz

    Exercițiu de grup

    Interviu structurat

    Analizarea și rezolvarea problemelor

    x

    x

     

    Comunicare

    x

     

    x

    Calitate și rezultate

    x

     

    x

    Învățare și dezvoltare

     

    x

    x

    Stabilirea priorităților și organizare

    x

    x

     

    Perseverență

     

    x

    x

    Lucru în echipă

     

    x

    x

    Aptitudini de conducere

     

    x

    x

    3.

    Limbile în care se desfășoară etapa „centru de evaluare”

    Limba 1 pentru testele (a), (b) și (c).

    Limba 2 pentru elementele (d), (e), (f) și (g).

    4.

    Punctaj și pondere

    Aptitudini în materie de raționament:

    (a)

    verbal: de la 0 la 20 de puncte;

    punctaj minim obligatoriu: 10 puncte;

    (b)

    numeric: de la 0 la 10 puncte;

    (c)

    abstract: de la 0 la 10 puncte;

    punctaj minim obligatoriu pentru testele (b) și (c) luate împreună: 10 puncte.

    Testele (a), (b) și (c) sunt eliminatorii, însă punctele obținute la acestea nu vor fi adunate cu punctele obținute la celelalte elemente din etapa „centru de evaluare”.

    Competențe specifice [elementul (d)]:

    de la 0 la 100 de puncte;

    punctaj minim obligatoriu: 50 de puncte;

    pondere: 55 % din punctajul global.

    Competențe generale [elementele (e), (f) și (g)]:

    de la 0 la 80 de puncte pentru toate competențele generale luate împreună (10 puncte pentru fiecare competență);

    punctaj minim obligatoriu:

     

    3 puncte pentru fiecare competență;

    și

     

    40 de puncte pentru cele 8 competențe generale luate împreună

    pondere: 45 % din punctajul global.

    VII.   LISTE DE REZERVĂ

    1.

    Înscrierea pe lista de rezervă

    Comisia de evaluare înscrie numele dumneavoastră pe lista de rezervă:

    dacă vă numărați printre candidații (9) care au obținut punctajele minime obligatorii la toate elementele (a)-(g) luate împreună și unul dintre cele mai mari punctaje la elementele (d), (e), (f) și (g) luate împreună ale etapei „centru de evaluare” (a se vedea numărul candidaților care vor fi înscriși pe lista de rezervă, titlul I, punctul 1);

    ș i dacă, în baza documentelor justificative, îndepliniți toate condițiile de admitere.

    2.

    Clasament

    Liste întocmite pentru fiecare domeniu și în ordine alfabetică.

    VIII.   CUM VĂ PUTEȚI DEPUNE CANDIDATURA?

    1.

    Înscriere electronică

    Trebuie să vă înscrieți pe cale electronică, urmând procedura indicată pe site-ul internet al EPSO și, în special, în Instrucțiunile pentru înscriere.

    Termen-limită (inclusiv validarea): 16 aprilie 2013, ora 12.00 (după-amiaza), ora Bruxelles-ului.

    2.

    Dosarul de candidatură

    Dacă vă număra ți printre candidații admiși în etapa „centru de evaluare”, trebuie să aduceți (10) la centrul de evaluare dosarul dumneavoastră de candidatură complet (actul de candidatură electronic semnat și documentele justificative).

    Modalită ți: a se vedea punctul 6.1 din Ghidul aplicabil concursurilor generale.


    (1)  Orice trimitere, în prezentul anunț, la o persoană de sex masculin se înțelege ca fiind făcută și la o persoană de sex feminin.

    (2)  A se vedea Cadrul european comun de referință pentru limbi (CECR) — Nivel minim obligatoriu: limba 1 = C1/limba 2 = B2. (http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/CEF/LanguageSelfAssessmentGrid.csp)

    (3)  Candidații care nu au fost invitați la etapa „centru de evaluare” vor primi rezultatele evaluării lor, precum și ponderea stabilită de comisia de evaluare pentru fiecare întrebare.

    (4)  Aceste informații vor fi verificate, pe baza documentelor justificative, înainte de constituirea listei de rezervă (a se vedea titlul VII punctul 1 și titlul VIII punctul 2).

    (5)  În cazul în care pe ultimul loc se află mai mulți candidați care au obținut același punctaj, toți candidații respectivi vor fi invitați să participe la etapa „centru de evaluare”.

    (6)  Din motive organizatorice, testele de raționament și studiul de caz [elementul (e)] ar putea fi organizate în centre de testare situate în statele membre, independent de celelalte elemente ale etapei „centru de evaluare”.

    (7)  Conținutul acestei etape este validat de către comisia de evaluare.

    (8)  Aceste competențe sunt definite la punctul 1.2 din Ghidul aplicabil concursurilor generale.

    (9)  În cazul în care pe ultimul loc se află mai mulți candidați care au obținut același punctaj, toți candidații respectivi vor fi înscriși pe lista de rezervă.

    (10)  Data la care veți fi invitat la centrul de evaluare vă va fi comunicată în timp util prin intermediul contului dumneavoastră EPSO.


    ANEXA I

    DOMENIUL 1 — MACROECONOMIE

    1.   Natura atribuțiilor

    Acest concurs general este organizat pentru recrutarea de administratori (AD 7) în domeniul macroeconomiei, cu accent pe supraveghere multilaterală și la nivel de țară și pe analiză și elaborare de politici.

    Responsabilitățile principale constau în:

    supravegherea evoluțiilor și politicilor macroeconomice ale statelor membre, ale zonei euro și ale Uniunii Europene;

    elaborarea și punerea în aplicare a programelor de ajustare macroeconomică;

    analiza empirică și/sau modele de simulare pe care să se bazeze formularea și evaluarea politicilor economice, inclusiv în domenii cum ar fi finanțele publice, reformele structurale și instituțiile și piețele financiare;

    conceperea de cadre și de instrumente analitice pentru analiza evoluțiilor economice și a performanțelor politicilor;

    pregătirea previziunilor economice ale Comisiei Europene;

    asigurarea legăturii cu instituțiile economice și financiare internaționale, cu autoritățile publice și cu alte părți interesate în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de supraveghere în domeniul economic și de ajustare economică;

    în contextul funcțiilor descrise mai sus, elaborarea de documente analitice, juridice și de politică atât pentru uz intern, cât și în vederea publicării.

    2.   Calificări

    Un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare în domeniul economiei de cel puțin patru ani, absolvit cu diplomă.

    SAU

    Un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare în domeniul economiei de cel puțin trei ani, absolvit cu diplomă, urmat de o experiență profesională de cel puțin un an relevantă pentru natura atribuțiilor descrise la punctul 1.

    NB: Experiența profesională de cel puțin trei ani face parte integrantă din calificare și nu va putea fi luată în considerare în calculul numărului de ani de experiență profesională cerut mai jos.

    3.   Experiență profesională

    O experiență profesională de minimum 6 ani în macroeconomie.

    Această experiență profesională este considerată relevantă numai dacă a fost dobândită după obținerea diplomei care permite accesul candidatului la concurs.

    4.   Criterii de selecție

    În cadrul selecției pe bază de dosare, comisia de evaluare va lua în considerare criteriile următoare:

    1.

    un grad (altele decât un doctorat) sau un certificat în plus față de cele cerute pentru a avea acces la concurs (astfel cum este descris la punctul 2 de mai sus) în unul dintre următoarele domenii: economie, analiză cantitativă, finanțe și macroeconomie aplicată;

    2.

    un doctorat în unul dintre următoarele domenii: economie, analiză cantitativă, finanțe și macroeconomie aplicată;

    3.

    experiență profesională de cel puțin 2 ani în domeniul economiei internaționale și/sau al instituțiilor financiare;

    4.

    experiență profesională de cel puțin 2 ani în administrații publice naționale cu atribuții în domeniul elaborării și punerii în aplicare a politicilor economice, fiscale sau monetare;

    5.

    experiență profesională de cel puțin 2 ani în instituții universitare, de politici și de cercetare științifică (specializate în domeniul economiei sau al politicilor economice);

    6.

    publicații în reviste economice în domeniile analizei cantitative și modelării;

    7.

    publicații în reviste economice în domeniul macroeconomiei;

    8.

    experiență în elaborarea de rapoarte tehnice și de altă natură privind tendințele macroeconomice, supravegherea și previziunile;

    9.

    experiență în elaborarea de rapoarte tehnice și de altă natură privind efectele economice ale reformelor structurale și politicile de îmbunătățire a competitivității;

    10.

    experiență în elaborarea de rapoarte tehnice și de altă natură privind finanțele publice și guvernanța economică europeană;

    11.

    experiență de cel puțin 2 ani în econometrie aplicată, cum ar fi analiza seriilor temporale și analiza de regresie pe bază de eșantioane;

    12.

    experiență în elaborarea și/sau utilizarea modelelor macroeconomice (de exemplu, modelele DSGE);

    13.

    experiență profesională în ceea ce privește conceperea și punerea în aplicare a unui program de ajustare economică.


    ANEXA II

    DOMENIUL 2 — ECONOMIE FINANCIARĂ

    1.   Natura atribuțiilor

    Acest concurs general este organizat pentru recrutarea de administratori (AD 7) în domeniul economiei financiare, cu accent pe supraveghere multilaterală și la nivel de țară, precum și pe analiză și elaborare de politici.

    Responsabilitățile principale constau în:

    supravegherea și analiza funcționării piețelor financiare sau a unor segmente de piață din statele membre, zona euro și Uniunea Europeană, inclusiv stabilirea existenței unor posibile disfuncționalități ale pieței și manipularea prețurilor;

    analizarea și evaluarea viabilității, performanței și sustenabilității instituțiilor și piețelor financiare din statele membre, inclusiv din cele cu un program de ajustare economică;

    analiză (teoretică, empirică sau bazată pe modele) care să sprijine elaborarea și evaluarea politicilor legate de reglementarea piețelor financiare, a instituțiilor financiare și a infrastructurii financiare;

    dezvoltarea și aplicarea de metode, instrumente și proceduri pentru prelucrarea și interpretarea datelor financiare, monetare și economice; aceasta include date privind garanțiile financiare care ar putea presupune utilizarea de tehnici cantitative avansate de măsurare și de evaluare;

    conceperea, negocierea și punerea în aplicare a instrumentelor financiare sau a vehiculelor cu scop special (cum ar fi sistemele de garantare cu titluri de creanță sau instrumentele de partajare a riscului) pentru a sprijini punerea în aplicare a politicilor UE;

    asigurarea legăturii cu instituțiile economice și financiare internaționale, cu autoritățile publice și cu alte părți interesate în punerea în aplicare a supravegherii economice a piețelor financiare, inclusiv supravegherea în cadrul programelor de ajustare economică;

    în contextul responsabilităților descrise mai sus, elaborarea de documente analitice, juridice și de politică pentru uz intern și extern.

    2.   Calificări

    Un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare în domeniul economiei sau al finanțelor de cel puțin patru ani, absolvit cu diplomă.

    SAU

    Un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare în domeniul economiei sau al finanțelor de cel puțin trei ani, absolvit cu diplomă, urmat de o experiență profesională de cel puțin un an, relevantă pentru natura atribuțiilor descrise la punctul 1.

    NB: Experiența profesională de cel puțin trei ani face parte integrantă din calificare și nu va putea fi luată în considerare în calculul numărului de ani de experiență profesională cerut mai jos.

    3.   Experiență profesională

    Experiență profesională în domeniul analizei sectorului financiar de minimum 6 ani.

    Această experiență profesională este considerată relevantă numai dacă a fost dobândită după obținerea diplomei care permite accesul candidatului la concurs.

    4.   Criterii de selecție

    În cadrul selecției pe bază de dosare, comisia de evaluare va lua în considerare criteriile următoare:

    1.

    un grad (altele decât un doctorat) sau un certificat în plus față de cele cerute pentru a avea acces la concurs (astfel cum este descris la punctul 2 de mai sus) în unul dintre următoarele domenii: economie financiară, economie, finanțarea întreprinderilor, analiză cantitativă, statistici, economie aplicată sau matematică pentru finanțe;

    2.

    un doctorat în unul dintre următoarele domenii: economie financiară, economie, finanțarea întreprinderilor, analiză cantitativă, statistici, economie aplicată sau matematică pentru finanțe;

    3.

    experiență profesională de cel puțin 2 ani în sectorul bancar și/sau în alte instituții financiare;

    4.

    experiență profesională de cel puțin 2 ani într-o administrație publică sau într-o instituție internațională cu responsabilități în materie de supraveghere micro- sau macroprudențială;

    5.

    experiență profesională de cel puțin 2 ani într-o administrație publică sau într-o instituție internațională care concepe, administrează și pune în aplicare politici de stabilitate financiară;

    6.

    experiență profesională de cel puțin 2 ani în instituții universitare și de cercetare științifică specializate în domeniul finanțelor și al economiei;

    7.

    experiență de cel puțin 2 ani în analizarea viabilității și a performanței instituțiilor financiare;

    8.

    publicații în reviste economice, în special în domeniul economiei financiare cantitative, al stabilității financiare și al finanțării întreprinderilor;

    9.

    experiență în elaborarea de rapoarte tehnice și de altă natură privind evoluțiile de pe piața financiară, stabilitatea financiară și tendințele în sectorul bancar;

    10.

    experiență de cel puțin 2 ani în econometrie aplicată, cum ar fi analiza seriilor temporale și analiza de regresie pe bază de eșantioane;

    11.

    experiență în elaborarea și/sau utilizarea modelelor macroeconomice (de exemplu, modelele DSGE);

    12.

    experiență profesională în ceea ce privește conceperea și punerea în aplicare a unui program de ajustare economică.


    Top