Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/142/09

    Cerere de propuneri – Banca Europeană de Investiții propune trei noi sponsorizări EIBURS în cadrul „Cercetare universitară”

    JO C 142, 1.6.2010, p. 30–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.6.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 142/30


    Cerere de propuneri – Banca Europeană de Investiții propune trei noi sponsorizări EIBURS în cadrul „Cercetare universitară”

    2010/C 142/09

    Banca Europeană de Investiții își desfășoară majoritatea relațiilor instituționale cu universitățile prin intermediul Acțiunii „Cercetare universitară”, compusă din trei programe diferite:

    EIBURS, programul BEI de sponsorizare a cercetării universitare (University Research Sponsorship Programme);

    STAREBEI (STAges de REcherche BEI), un program de finanțare a tinerilor cercetători care lucrează în cadrul unor proiecte comune BEI-universități; și

    Rețelele universitare BEI, un mecanism de cooperare pentru rețelele universitare cu relevanță deosebită în sprijinirea obiectivelor Grupului BEI.

    EIBURS oferă subvenții centrelor de cercetare universitare implicate în subiecte și teme de cercetare de interes major pentru bancă. Sponsorizările BEI, de până la 100 000 EUR pe an pe o perioadă de 3 ani, sunt acordate, printr-o procedură competitivă, facultăților sau centrelor de cercetare interesate asociate universităților din Uniunea Europeană, din statele în curs de aderare sau din statele aderente, care au o competență recunoscută în domeniile selectate de către BEI, pentru ca acestea să-și poată extinde activitățile în aceste domenii. Propunerea câștigătoare va atrage după sine desfășurarea unor activități variate (cercetare, organizarea de cursuri și seminarii, stabilirea de contacte, difuzarea rezultatelor etc.), care vor face obiectul unui acord contractual cu banca.

    Pentru anul universitar 2010-2011, în cadrul programului EIBURS au fost selectate trei noi direcții de cercetare:

    —   Evaluarea randamentului creditelor acordate IMM-urilor europene

    Practicienii au o înțelegere limitată a relației dintre randamentul creditelor pentru IMM-uri la nivel micro și situația macroeconomică cu care se confruntă acestea. Centrul de cercetare universitar care va primi sprijin prin EIBURS urmează să elaboreze un program de cercetare axat pe analizarea impactului modificărilor înregistrate de factorii macroeconomici asupra indicatorilor-cheie ai randamentului creditelor acordate IMM-urilor din Europa. Printre altele, va fi studiat impactul modificărilor privind creșterea economică la nivel local și global, dobânzile și cursurile de schimb asupra arieratelor, neplății, pierderilor și rambursărilor anticipate, luând în calcul totodată gradul de contaminare între regiuni și țări și efectele operațiunilor din diverse industrii.

    Grupul BEI, prin filiala sa FEI, arhivează date detaliate cu privire la randamentul împrumuturilor grupate și individuale pentru IMM-uri. Aceste date ar putea fi puse la dispoziția cercetătorilor, dar propunerile trebuie să includă surse suplimentare de informații/baze de date care vor fi utilizate.

    Proiectul poate cuprinde orice activitate suplimentară pe care centrul universitar este dispus să o întreprindă în baza sponsorizării acordate pentru acest domeniu de cercetare, inclusiv:

    organizarea de cursuri și seminarii;

    realizarea de baze de date suplimentare;

    anchete.

    —   Istoria finanțării europene pentru infrastructură

    Confruntate cu deficite fiscale mari, multe guverne europene caută forme de parteneriate public-private (PPP) ca modalități de îndeplinire a promisiunilor de îmbunătățire a infrastructurii de furnizare a serviciilor publice, evitând totodată îndatorarea excesivă a sectorului public. În multe țări, în industriile de rețea se aplică de câțiva ani modele de privatizare și reglementare.

    Cicluri îndelungate de proprietate și investiții publice și private în infrastructură pot fi observate în mai multe țări europene. Contractele de concesiune existau încă pe vremea grecilor antici, fiind utilizate pe scară largă de romani și primind o formă modernă prin Codul lui Napoleon. Cele mai multe lucrări de infrastructură din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea (canale, căi ferate, linii de telegraf, rețele de alimentare cu apă, gaz, electricitate) au fost construite cu capital privat, adesea cu subvenții publice explicite sau implicite sau cu alte modalități de sprijin. Multe au fost preluate ulterior în proprietate publică. Istoria diferitelor servicii de infrastructură ilustrează cum poate evolua relația dintre inovarea tehnologică, serviciile de infrastructură și sfera financiară în diverse contexte. Dezbaterile din trecut, soluțiile alternative și rezultatele pe termen lung pentru actorii implicați au toate rezonanță în prezent.

    În acest context, BEI solicită propuneri de cercetare care să vizeze:

    explorarea tendințelor la nivel macro pe termen lung în domeniul finanțării pentru infrastructură, rezultatele în ceea ce privește îmbunătățirile durabile ale serviciilor publice, precum și relevanța acestora pentru dezbaterile contemporane;

    realizarea de studii de caz privind inovarea tehnologică și financiară în anumite proiecte și sectoare de infrastructură, în special cele cu o natură paneuropeană;

    clasificarea și analizarea istoriei diferitelor programe publice, private și mixte de finanțare a construcției și exploatării lucrărilor de infrastructură în diferite sectoare și în diverse contexte juridice și de strategie națională.

    Sunt solicitate candidaturi din partea universităților europene, atât singure, cât și în parteneriat, care să propună un program de cercetare pe tema de mai sus. În cadrul programului EIBURS, candidatul selectat sau candidații selectați vor fi eligibili pentru o subvenție de până la 300 000 EUR pe o perioadă de trei ani, pentru finanțarea de cercetări noi în domenii ale istoriei finanțării infrastructurii europene relevante pentru dezbaterile actuale referitoare la politici. Sunt încurajate în special propunerile de cercetare bazate pe o abordare cantitativă și calitativă, interdisciplinară (de exemplu, istorie, inginerie, economie, finanțe) și care presupun colaborarea dintre universitari din diferite țări europene.

    Majoritatea fondurilor trebuie utilizate pentru angajarea de noi cercetători tineri la nivel de doctorat, care să se concentreze asupra unor subiecte specifice. Dacă este cazul, cercetătorii pot avea ocazia să colaboreze cu experții din sectorul infrastructurii din cadrul Băncii Europene de Investiții din Luxemburg. În plus, anumite fonduri trebuie utilizate pentru acțiuni de popularizare și pentru crearea unei rețele care să-i pună în legătură pe experții în istoria anumitor sectoare de infrastructură din diferite țări.

    —   Impactul economic al legislației: O evaluare economică a impactului Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

    Una dintre componentele-cheie ale proiectelor de gestionare a deșeurilor solide este infrastructura necesară pentru reciclarea și/sau recuperarea deșeurilor de ambalaje. În conformitate cu Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, industria ambalajelor trebuie să recicleze și să recupereze ambalajele pe care le comercializează, dar statele membre sunt responsabile pentru atingerea țintelor de reciclare și recuperare enunțate în directivă.

    Subiectul cercetării constă în examinarea impactului economic pe care îl au obligațiile juridice ce decurg din directiva menționată mai sus asupra diverșilor actori implicați: autorități publice, participanți pe piață și cetățeni.

    Trebuie evaluată eficiența economică a măsurilor impuse de directivă din perspectiva analizei cost-beneficiu. Trebuie abordate aspecte precum rata rentabilității economice măsurată în raport cu îmbunătățirea protecției mediului și distribuția costurilor (Punerea în aplicare a directivei presupune din partea cetățenilor UE suportarea unor prețuri mai mari pentru bunurile ambalate, tarife sau taxe mai mari pentru gestionarea deșeurilor sau ambele modalități? Beneficiile economice în ceea ce privește protecția mediului sunt satisfăcătoare în comparație cu strategiile alternative? Reglementările adoptate s-au dovedit eficiente în atingerea obiectivelor stabilite?).

    Cercetarea trebuie să acopere un eșantion reprezentativ de state membre ale UE.

    Proiectul poate cuprinde orice activitate suplimentară pe care centrul universitar este dispus să o întreprindă în baza sponsorizării acordate pentru acest domeniu de cercetare, inclusiv:

    organizarea de cursuri și seminarii;

    realizarea de baze de date;

    anchete.

    Termenul de prezentare a propunerilor este 10 septembrie 2010. Propunerile depuse după acest termen nu vor fi luate în considerare. Propunerile se vor trimite pe adresa:

    Copie electronică:

    universities@eib.org

    Și

    Copie imprimată:

    EIB-Universities Research Action

    100, boulevard Konrad Adenauer

    2950 Luxembourg

    LUXEMBOURG

    În atenția doamnei Luísa Ferreira, coordonator.

    Pentru informații mai detaliate cu privire la procesul de selecție al EIBURS și celelalte programe și mecanisme, vizitați: http://www.eib.org/universities


    Top