EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/315/03

Cerere de propuneri – EAC/01/10 – Programul Tineretul în acțiune 2007-2013

JO C 315, 23.12.2009, p. 3–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.12.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 315/3


CERERE DE PROPUNERI – EAC/01/10

Programul „Tineretul în acțiune” 2007-2013

2009/C 315/03

INTRODUCERE

Prezenta cerere de propuneri se bazează pe Decizia nr. 1719/2006/CE (1) a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2006 de instituire a programului „Tineretul în acțiune” pentru perioada 2007-2013, denumit în continuare „programul Tineretul în acțiune”. Condițiile detaliate ale prezentei cereri de propuneri figurează în Ghidul programului „Tineretul în acțiune” (2007-2013) publicat pe site-ul internet Europa (a se vedea punctul VIII). Ghidul programului constituie parte integrantă din prezenta cerere de propuneri.

I.   Obiective și priorități

Obiectivele generale expuse în decizia de instituire a programului Tineretul în acțiune sunt următoarele:

promovarea cetățeniei active în rândul tinerilor, în general, și a cetățeniei lor europene, în particular;

dezvoltarea solidarității și promovarea toleranței între tineri, în special în vederea consolidării coeziunii sociale în Uniunea Europeană;

favorizarea înțelegerii reciproce între tinerii din diferite țări;

contribuția la îmbunătățirea calității sistemelor de sprijinire a activităților tinerilor și a capacității organizațiilor din cadrul societății civile în domeniul tineretului;

promovarea cooperării europene în domeniul tineretului.

Aceste obiective generale vor fi puse în aplicare la nivelul proiectului luând în considerare următoarele priorități permanente:

cetățenia europeană;

participarea tinerilor;

diversitatea culturală;

incluziunea tinerilor cu mai puține oportunități.

Pe lângă prioritățile permanente menționate anterior, prioritățile anuale din 2010 sunt următoarele:

Anul european de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale

Această prioritate are scopul de a încuraja proiecte care vizează sensibilizarea tinerilor cu privire la responsabilității fiecăruia în lupta contra sărăciei și a marginalizării, precum și promovarea incluziunii grupurilor cu mai puține oportunități. Aceasta se referă, în special, la proiectele care vizează stimularea reflecției tinerilor privind prevenirea, combaterea și consecințele sărăciei; proiectele care abordează problema marginalizării și a diferitelor forme de discriminare, cum ar fi cele pe bază de gen, handicap, etnie, religie, limbă sau de imigrație. În acest context, o atenție specială se va acorda proiectelor care promovează participarea activă a: (a) tinerilor cu handicap, prin încurajarea schimburilor între tinerii cu handicap și tinerii fără handicap, precum și proiectele care vizează subiectul persoanelor cu handicap în societatea noastră; (b) tinerilor care provin din familii de migranți sau care aparțin minorităților etnice, religioase sau lingvistice. În acest context, proiectele care implică tinerii romi sunt încurajate după caz.

Șomajul în rândul tinerilor și promovarea participării active a tinerilor șomeri în societate

Această prioritate este menită să încurajeze proiecte care abordează aspectul șomajului în rândul tinerilor și care vizează stimularea participării active a tinerilor șomeri în societate.

Sensibilizarea și mobilizarea tinerilor privind provocări globale (cum ar fi dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, migrațiile și obiectivele de dezvoltare ale mileniului)

Această prioritate este menită să încurajeze proiecte care vizează sensibilizarea tinerilor cu privire la rolul lor de cetățeni activi într-o lume globalizată, precum și întărirea sentimentului de solidaritate globală și a angajamentului față de problemele actuale.

II.   Structura programului Tineretul în acțiune

Pentru a-și atinge obiectivele, programul Tineretul în acțiune prevede cinci acțiuni operaționale.

Prezenta cerere de propuneri privește sprijinirea următoarelor acțiuni și subacțiuni enumerate în continuare:

Acțiunea 1 – Tineret pentru Europa

Subacțiunea 1.1 – Schimburile de tineri (cu o durată de până la 15 luni): Schimburile care implică tineri oferă posibilitatea grupurilor de tineri din țări diferite să se întâlnească și să învețe despre cultura celorlalți. Grupurile planifică împreună schimbul de experiență alegând o temă de interes comun.

Subacțiunea 1.2 – Inițiative ale tinerilor (cu o durată de la 3 până la 18 luni): Această subacțiune susține proiecte de grup concepute la nivel local, regional și național. De asemenea, sprijină crearea de rețele alcătuite din proiecte similare din diferite țări, pentru a consolida dimensiunea europeană a acestora și pentru a spori cooperarea și schimburile de experiență între tineri.

Subacțiunea 1.3 – Proiecte de democrație participativă (cu o durată de la 3 până la 18 luni): Această subacțiune susține participarea tinerilor la viața democratică a comunității lor locale, regionale sau naționale și la nivel internațional.

Acțiunea 2 – Serviciul european de voluntariat

Această acțiune sprijină participarea tinerilor la diverse forme de activități de voluntariat, atât în Uniunea Europeană cât și dincolo de frontierele sale. În cadrul acestei acțiuni, tinerii iau parte individual sau în grupuri la activități voluntare fără scop lucrativ, neremunerate, care se desfășoară în altă țară decât cea în care au reședința (cu o durată de până la 24 de luni).

Acțiunea 3 – Tineretul în lume

Subacțiunea 3.1 – Cooperarea cu țările vecine Uniunii Europene (cu o durată de până la 15 luni): această subacțiune sprijină proiecte cu țările vecine partenere, și anume schimburile de tineri și proiectele de formare profesională și de creare de rețele în domeniul tineretului.

Acțiunea 4 – Sisteme de sprijin pentru tineret

Subacțiunea 4.3 – Formarea și integrarea în rețea a persoanelor care lucrează în domeniul tineretului și în organizațiile de tineret (cu o durată de la 3 până la 18 luni): această subacțiune sprijină în special schimburile de experiență, de cunoștințe specializate și de bune practici, precum și activitățile care pot facilita stabilirea de proiecte, parteneriate și rețele durabile și de înaltă calitate.

Acțiunea 5 – Sprijin pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului

Subacțiunea 5.1 – Întâlniri între tineri și persoanele responsabile cu politica în domeniul tineretului (cu o durată de la 3 la 9 luni): această subacțiune sprijină cooperarea, seminariile și dialogul structurat între tineri, persoane care lucrează în domeniul tineretului și persoanele responsabile cu politica în domeniul tineretului.

III.   Candidați eligibili

Candidaturile pot fi depuse de către:

organizații fără scop lucrativ sau organizații non-guvernamentale;

organisme publice locale, regionale;

grupuri informale de tineri;

organisme care activează la nivel european în domeniul tineretului;

organizații internaționale fără scop lucrativ;

organizații cu scop lucrativ care organizează evenimente în domeniul tineretului, sportului sau culturii.

Candidații trebuie să aibă reședința legală într-o țară participantă la program sau într-o țară vecină parteneră din Balcanii de Vest.

Cu toate acestea, anumite acțiuni ale programului se adresează unei game mai limitate de promotori. Eligibilitatea promotorilor candidați este, prin urmare, definită în Ghidul programului în mod specific pentru fiecare acțiune/subacțiune.

IV.   Țări eligibile

Programul este deschis participării următoarelor țări:

(a)

statele membre ale Uniunii Europene;

(b)

statele AELS care sunt parte la Acordul SEE, în conformitate cu dispozițiile acordului menționat (Islanda, Lichtenstein și Norvegia);

(c)

țările candidate care beneficiază de o strategie de preaderare, în conformitate cu principiile generale și cu termenii și condițiile generale stabilite prin acordurile-cadru încheiate cu aceste țări cu privire la participarea la programele comunitare (Turcia);

(d)

țările terțe care au semnat acorduri relevante în domeniul tineretului cu Comunitatea.

Cu toate acestea, anumite acțiuni ale programului se adresează unei game mai limitate de țări. Eligibilitatea țărilor este, prin urmare, definită în Ghidul programului în mod specific pentru fiecare acțiune/subacțiune.

V.   Criterii de atribuire

(i)

subacțiunile 1.1, 1.2, 3.1, 4.3 și acțiunea 2:

relevanța pentru obiectivele și prioritățile programului (30 %);

calitatea proiectului și a metodelor propuse (50 %);

profilul participanților și al promotorilor (20 %);

(ii)

subacțiunea 1.3:

relevanța pentru obiectivele și prioritățile programului (30 %);

calitatea conceptului tematic (20 %);

calitatea proiectului și a metodelor propuse (30 %);

profilul și numărul participanților și al promotorilor (20 %);

(iii)

subacțiunea 5.1:

relevanța pentru obiectivele și prioritățile programului (20 %);

relevanța pentru obiectivele politicii UE privind tineretul (20 %);

calitatea proiectului și a metodelor propuse (40 %);

profilul și numărul participanților și al promotorilor (20 %).

VI.   Buget și durată

Programul are un buget general de 885 milioane EUR pentru perioada 2007-2013. Bugetul anual este condiționat de decizia autorităților bugetare.

Buget prevăzut în 2010 pentru următoarele acțiuni și subacțiuni:

Subacțiunea 1.1

Schimburi de tineri

28 826 417

Subacțiunea 1.2

Inițiative ale tinerilor

10 271 681

Subacțiunea 1.3

Proiecte ale tineretului pentru democrație

6 423 262

Acțiunea 2

Serviciul european de voluntariat

43 055 567

Subacțiunea 3.1

Cooperarea cu țările vecine ale Uniunii Europene

8 206 160

Subacțiunea 4.3

Formarea și integrarea în rețea a persoanelor care lucrează în domeniul tineretului și în organizațiile de tineret

14 029 397

Subacțiunea 5.1

Întâlniri între tineri și persoanele responsabile cu politica în domeniul tineretului

4 507 356

VII.   Termene-limită pentru depunerea cererilor

Cererea trebuie depusă în termenul-limită corespunzător datei de începere a proiectului. Pentru proiectele depuse la agențiile naționale există cinci termene-limită pentru depunerea cererilor pe an:

Proiecte care încep între

Termen-limită pentru depunerea cererilor

1 mai și 30 septembrie

1 februarie

1 iulie și 30 noiembrie

1 aprilie

1 septembrie și 31 ianuarie

1 iunie

1 decembrie și 30 aprilie

1 septembrie

1 februarie și 31 iulie

1 noiembrie

Pentru proiectele depuse la Agenția Executivă există trei termene-limită pentru depunerea cererilor pe an:

Proiecte care încep între

Termen-limită pentru depunerea cererilor

1 august și 31 decembrie

1 februarie

1 decembrie și 30 aprilie

1 iunie

1 martie și 31 iulie

1 septembrie

VIII.   Informații suplimentare

Se pot obține informații suplimentare din Ghidul programului „Tineretul în acțiune” disponibil pe următoarele site-uri internet:

http://ec.europa.eu/youth

http://eacea.ec.europa.eu/youth/index_en.htm


(1)  JO L 327, 24.11.2006, p. 30.


Top