This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document C2008/071/02
Culture (2007-2013) — Call for proposals — EACEA/05/08 — Special actions of cultural cooperation with and in third countries
Cultură (2007-2013) — Cerere de propuneri — EACEA/05/08 — Acțiuni speciale de cooperare culturală cu și în țările terțe
Cultură (2007-2013) — Cerere de propuneri — EACEA/05/08 — Acțiuni speciale de cooperare culturală cu și în țările terțe
JO C 71, 18.3.2008, p. 2–3
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
18.3.2008 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 71/2 |
CULTURĂ (2007-2013)
Cerere de propuneri — EACEA/05/08
Acțiuni speciale de cooperare culturală cu și în țările terțe
(2008/C 71/02)
1. Temeiul juridic
Această cerere de propuneri are la bază Decizia nr. 1855/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a programului Cultură (2007-2013) (1) (denumit în continuare „programul”).
2. Obiective și descriere
Programul face parte din angajamentul în curs al Uniunii Europene pentru dezvoltarea domeniului cultural aparținând europenilor și bazat pe un patrimoniu cultural comun, prin dezvoltarea cooperării culturale între creatori, actori și instituții culturale din țările care iau parte la program, în scopul de a încuraja crearea cetățeniei europene.
Programul prevede intervenția comunitară pentru susținerea „acțiunilor speciale”, iar în acest cadru se poate acorda sprijin pentru cooperarea cu țări terțe și organizații internaționale.
Mai exact, programul poate fi deschis cooperării cu țările terțe care au încheiat acorduri de cooperare sau asociere cu Comunitatea, cu condiția ca aceste acorduri să cuprindă clauze culturale, și aceasta în baza stipulării unor alocări suplimentare și a unor proceduri specifice.
3. Scopul cererii de propuneri
Pentru a realiza obiectivele programului, această cerere de propuneri urmărește să sprijine proiectele de cooperare culturală care vizează schimburile culturale între țările care iau parte la program și țara terță selectată, Brazilia.
Proiectele de cooperare sunt bianuale (2008-2010) și vor presupune cooperarea culturală cu organizațiile țărilor terțe selectate și/sau vor implica activități culturale desfășurate în Brazilia.
Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (denumită în continuare „Agenția Executivă”) răspunde de punerea în practică a cererii de propuneri.
4. Bugetul disponibil și durata proiectului
Bugetul total acordat în cadrul acestei cereri de propuneri este de 1 milion EUR.
Procentul de cofinanțare comunitară nu va depăși 50 % din costurile eligibile asociate cu fiecare proiect (plafon maxim de 200 000 EUR pe proiect).
Durata maximă a proiectului este de 24 de luni.
5. Criterii de eligibilitate și criterii de selecție
Solicitanții eligibili trebuie să fie organizații culturale publice sau private cu statut juridic, a căror activitate principală să se desfășoare în sfera culturală și care să poată demonstra o experiență de cel puțin 2 ani în domeniul conceperii și gestionării de proiecte culturale la nivel internațional, în special în Brazilia. Aceste organizații trebuie să fie implicate atât în conceperea, cât și punerea în aplicare a proiectului, și de asemenea să aibă o contribuție financiară semnificativă și reală la bugetul proiectului. Aceste organizații trebuie să asigure cel puțin 50 % din bugetul total al proiectului.
Organizațiile trebuie să aibă sediul social într-una din țările participante la program (2). De asemenea, trebuie să aibă capacitate financiară și operațională de a realiza proiectele de cooperare.
Proiectele eligibile vor corespunde cu proiecte culturale bianuale de cooperare care presupun cooperarea a cel puțin trei (3) operatori culturali din cel puțin trei (3) țări eligibile diferite. De asemenea, proiectele eligibile trebuie să implice cel puțin un partener asociat din Brazilia. Cooperarea trebuie să fie susținută de o declarație de parteneriat semnată între operatorii culturali europeni și partenerul (partenerii) asociat (asociați) din Brazilia. Cel puțin 50 % din activitățile desfășurate în cadrul proiectelor de cooperare culturală trebuie să se desfășoare pe teritoriul țării terțe vizate (respectiv Brazilia). S-ar putea acorda prioritate proiectelor de cooperare cu partenerii asociați care au sediul social în Brazilia.
6. Criterii de atribuire
Atribuirea unei subvenții nu depinde doar de examinarea criteriilor de eligibilitate, excludere și selecție. Decizia se stabilește pe baza criteriilor de atribuire.
Criteriile de atribuire pot fi prevăzute după cum urmează:
1. |
măsura în care proiectul poate genera o reală valoare adăugată europeană; |
2. |
măsura în care proiectul poate crea o dimensiune de cooperare internațională concretă; |
3. |
calitatea parteneriatului între operatorii culturali europeni și partenerul (partenerii) asociat (asociați) în țara terță selectată; |
4. |
măsura în care proiectul poate demonstra un nivel corespunzător de inovație și creativitate; |
5. |
măsura în care activitățile pot genera un impact durabil; |
6. |
măsura în care rezultatele activităților propuse vor fi comunicate și promovate în mod corespunzător — vizibilitate. |
7. Termenul pentru depunerea cererilor
1 iunie 2008.
8. Informații suplimentare
Caietul de sarcini care completează cererea de propuneri EACEA/05/08 reprezintă parte integrantă din această cerere. Cererile trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute în caietul de sarcini și trebuie depuse folosind formularele de cerere prevăzute în acest scop.
Caietul de sarcini, pachetul informațional și toate formularele relevante sunt disponibile pe site-ul web al Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură: http://eacea.ec.europa.eu
(1) JO L 372, 27.12.2006, p. 1.
(2) Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene; țările SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia); țările candidate (Croația, FYROM și Turcia); Serbia.