Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0515

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind existența unui deficit excesiv în Polonia

    COM/2024/515 final

    Bruxelles, 8.7.2024

    COM(2024) 515 final

    2024/0170(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind existența unui deficit excesiv în Polonia


    2024/0170 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind existența unui deficit excesiv în Polonia

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 126 alineatul (6),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere observațiile prezentate de Polonia,

    întrucât:

    1.În conformitate cu articolul 126 din TFUE, statele membre trebuie să evite deficitele publice excesive.

    2.Pactul de stabilitate și de creștere (PSC) are la bază obiectivul unor finanțe publice solide ca mijloc de consolidare a condițiilor de realizare a stabilității prețurilor și a unei creșteri susținute, durabile și favorabile incluziunii, bazată pe stabilitatea financiară, sprijinind astfel realizarea obiectivelor Uniunii privind creșterea economică durabilă și ocuparea forței de muncă.

    3.Procedura de deficit excesiv (PDE) prevăzută la articolul 126 din TFUE, clarificată prin Regulamentul (CE) nr. 1467/97 al Consiliului privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv ( 1 ) (care face parte din Pactul de stabilitate și de creștere) prevede adoptarea unei decizii privind existența unui deficit excesiv. Protocolul nr. 12 privind PDE, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la TFUE, prevede dispoziții suplimentare referitoare la punerea în aplicare a procedurii de deficit excesiv. Regulamentul (CE) nr. 479/2009 al Consiliului ( 2 ) prevede norme și definiții detaliate pentru aplicarea dispozițiilor respective. Cadrul reformat de guvernanță economică al UE, care a intrat în vigoare la 30 aprilie 2024, include Regulamentul (UE) 2024/1264 al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1467/97 al Consiliului. Reforma a menținut normele procedurii aplicabile deficitelor excesive ca urmare a nerespectării criteriului deficitului, în linii mari neschimbate, în timp ce pentru statele membre cu o pondere a datoriei publice de peste 60 % din PIB, procedura aplicabilă deficitelor excesive din cauza nerespectării criteriului datoriei se va concentra asupra abaterii de la traiectoria cheltuielilor nete care va fi stabilită de Consiliu în temeiul Regulamentului (UE) 2024/1263, pe baza planurilor bugetare structurale pe termen mediu care urmează să fie prezentate de statele membre. Prezenta decizie a Consiliului se referă doar la depășirea raportului dintre deficitul public și produsul intern brut (PIB) în raport cu valoarea de referință de 3 % din PIB.

    4.În conformitate cu articolul 126 alineatul (5) din TFUE, în cazul în care Comisia consideră că există un deficit excesiv într-un stat membru sau că un astfel de deficit se poate produce, aceasta trebuie să adreseze un aviz statului membru în cauză și să informeze Consiliul în acest sens. Luând în considerare raportul său adoptat în temeiul articolului 126 alineatul (3) din TFUE și avizul adoptat de Comitetul economic și financiar în temeiul articolului 126 alineatul (4) din TFUE, Comisia a concluzionat că în Polonia există un deficit excesiv. În consecință, la 8 iulie 2024, Comisia a adresat Poloniei un astfel de aviz și a informat Consiliul în acest sens. ( 3 )

    5.În conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din TFUE, Consiliul trebuie să ia în considerare eventualele observații ale statului membru în cauză, înainte de a decide, după o evaluare globală, dacă există sau nu un deficit excesiv. În cazul Poloniei, evaluarea globală conduce la concluziile expuse în cele ce urmează.

    6.Conform datelor validate de Eurostat la 22 aprilie 2024 ( 4 ), deficitul public al Poloniei a atins 5,1 % din PIB în 2023, iar datoria publică a fost de 49,6 % din PIB. Raportul Comisiei întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3) din TFUE a considerat că depășirea în 2023 a deficitului peste valoarea de referință de 3 % din PIB prevăzută în tratat nu este excepțională, deoarece nu rezultă nici dintr-un eveniment neobișnuit, nici dintr-o recesiune economică gravă în sensul Pactului de stabilitate și de creștere. În 2023, PIB-ul real al Poloniei a crescut cu 0,2 % din PIB, după o creștere a PIB-ului de 5,6 % în 2022. De asemenea, depășirea valorii de referință prevăzute în tratat nu este temporară, pe baza previziunilor din primăvara anului 2024 ale Comisiei, în care se preconizează că deficitul public va rămâne peste valoarea de 3 % din PIB în 2024 și 2025. Pe scurt, deficitul pentru 2023 a depășit valoarea de referință de 3 % din PIB prevăzută în tratat și nu a fost apropiată de aceasta. Depășirea nu este considerată excepțională, astfel cum este definită în tratat și în Pactul de stabilitate și de creștere, și nu este temporară. Prin urmare, prima facie, criteriul deficitului, astfel cum este definit în tratat și în Regulamentul (CE) nr. 1467/97, nu este îndeplinit.

    7.Pe baza datelor notificate către Eurostat, se preconizează că deficitul public al Poloniei va atinge 5,1 % din PIB în 2024. ( 5 ) Previziunile Comisiei din primăvara anului 2024 ( 6 ) indică un deficit de 5,4 % din PIB, care depășește și nu se apropie de valoarea de referință de 3 % din PIB prevăzută în tratat. Creșterea deficitului în comparație cu 2023 reflectă în principal creșterea cheltuielilor, în special creșterea cheltuielilor pentru consolidarea capacității de apărare, inclusiv investițiile în echipamente militare și infrastructură și cheltuielile militare curente, precum și noile beneficii sociale, printre care o creștere a alocațiilor familiale, o creștere a salariilor cu 30 % pentru profesori și o creștere salarială de 20 % pentru funcționarii din administrația publică.

    8.În conformitate cu cerințele articolului 126 alineatul (3) din TFUE, Comisia a analizat, de asemenea, toți factorii relevanți în raportul său întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3) din TFUE. În conformitate cu articolul 2 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97, ori de câte ori ponderea datoriei publice în PIB nu depășește valoarea de referință, în etapele care conduc la adoptarea deciziei privind existența unui deficit excesiv vor fi luați în considerare factorii relevanți. În ansamblu, factorii relevanți examinați în raport în temeiul articolului 126 alineatul (3) din TFUE sunt evaluați ca prezentând o imagine mixtă. Luarea în considerare a acestor factori relevanți nu modifică concluzia potrivit căreia criteriul deficitului prevăzut în tratat nu este îndeplinit.

    9.Având în vedere termenul de 20 septembrie 2024 pentru prezentarea planului bugetar-structural național pe termen mediu în conformitate cu articolul 36 din Regulamentul (UE) 2024/1263, Consiliul ia act de faptul că următoarea etapă a procedurii, și anume recomandarea Comisiei de recomandare a Consiliului în temeiul articolului 126 alineatul (7) din TFUE privind corectarea deficitului excesiv, va avea loc împreună cu avizele Comisiei privind proiectele de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (UE) nr. 473/2013. Această abordare permite asigurarea coerenței între cerințele bugetare din cadrul procedurii de deficit excesiv și traiectoria de ajustare stabilită în planurile bugetar-structurale pe termen mediu. Pentru a permite o astfel de coerență, evitând în același timp o lacună în materie de supraveghere în cadrul procedurii de deficit excesiv, este necesară prezentarea în timp util a planurilor bugetar-structurale pe termen mediu ale statelor membre. Acest calendar este excepțional și legat de tranziția către noul cadru și, prin urmare, nu stabilește un precedent. De asemenea, Consiliul ia act de faptul că, în absența prezentării în timp util a planului pe termen mediu, recomandarea Comisiei de recomandare a Consiliului în temeiul articolului 126 alineatul (7) va lua în considerare traiectoria de referință transmisă de Comisie statului membru și stabilită în conformitate cu Regulamentul (UE) 2024/1263.

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    În urma unei evaluări globale rezultă că în Polonia există un deficit excesiv din cauza nerespectării criteriului deficitului.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Republicii Polone.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    (1) ()    JO L 209, 2.8.1997, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1997/1467/2024-04-30 .
    (2) ()    JO L 145, 10.6.2009, p. 1.
    (3) ()    Toate documentele privind PDE pentru Polonia sunt disponibile la adresa: https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-and-fiscal-governance/stability-and-growth-pact/corrective-arm-excessive-deficit-procedure/closed-excessive-deficit-procedures/poland_en .
    (4) ()    Eurostat Euro Indicators, publicație din 22 aprilie 2024. A se vedea: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/w/2-22042024-AP .
    (5) ()    Deficitul planificat, astfel cum a fost raportat către Eurostat în contextul notificării bugetare din primăvara anului 2024. A se vedea: https://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/edp-notification-tables .
    (6) ()    Previziunile economice europene – primăvara anului 2024, European Economy Institutional Paper, nr. 286, 15 mai 2024.
    Top