COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 26.7.2024
COM(2024) 323 final
2024/0184(NLE)
Propunere de
DECIZIE A CONSILIULUI
privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului membrilor Consiliului Oleicol Internațional (IOC) în ceea ce privește aderarea Republicii San Marino la Acordul internațional din 2015 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă
EXPUNERE DE MOTIVE
1.Obiectul propunerii
Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul Consiliului membrilor Consiliului Oleicol Internațional (IOC) în ceea ce privește aderarea guvernului Republicii San Marino la Acordul internațional cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă („acordul”).
2.Contextul propunerii
2.1.Acordul internațional cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă
Acordul internațional cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă („acordul”) urmărește (i) luarea de măsuri în vederea uniformizării legislațiilor naționale și internaționale privind caracteristicile fizico-chimice și organoleptice ale uleiurilor de măsline, ale uleiurilor din resturi de măsline și ale măslinelor de masă, cu scopul de a elimina orice fel de obstacole din calea schimburilor comerciale, (ii) desfășurarea de activități în materie de analiză fizico-chimică și organoleptică pentru a îmbunătăți cunoașterea caracteristicilor referitoare la compoziția și la calitatea produselor oleicole, cu scopul de a reuni norme internaționale și (iii) consolidarea rolului Consiliului Oleicol Internațional în calitate de forum de excelență pentru comunitatea științifică internațională în sectorul măslinelor și uleiului de măsline.
Versiunea reînnoită a acordului a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Uniunea Europeană este parte la acord.
2.2.Consiliul membrilor
Consiliul membrilor Consiliului Oleicol Internațional („Consiliul membrilor”) este autoritatea supremă și organul decizional al IOC, exercită toate competențele și îndeplinește toate funcțiile necesare pentru realizarea obiectivelor acordului menționat. Ca parte la acord, Uniunea Europeană este membru al IOC și este reprezentată în Consiliul membrilor. Deciziile Consiliului membrilor cu privire la aderarea unui nou membru se iau prin consens. În temeiul articolului 10 alineatul (4) litera (b) din acord, în cazul în care nu se poate ajunge la un consens în termenul stabilit de președintele Consiliului membrilor, se solicită membrilor să voteze. Decizia este considerată adoptată dacă în favoarea sa a votat cel puțin o majoritate a membrilor reprezentând minimum 86 % din cotele-părți de participare ale membrilor.
În prezent, IOC are 21 de membri, iar Uniunea Europeană deține 659 de cote-părți de participare dintr-un total de 1 000.
2.3.Actul avut în vedere al Consiliului membrilor
În urma cererii oficiale a Republicii San Marino din 21 martie 2024 de a adera la acord, se preconizează că în cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului membrilor sau în cadrul unei proceduri de adoptare a deciziilor de către Consiliul membrilor prin schimb de corespondență, Consiliul membrilor va adopta o decizie privind aderarea Republicii San Marino.
Scopul actului avut în vedere este de a stabili condițiile de aderare a Republicii San Marino în conformitate cu articolul 29 din acord.
Actul avut în vedere va deveni obligatoriu pentru părți prin modificarea echilibrului decizional din cadrul Consiliului membrilor, atunci când deciziile nu sunt adoptate prin consens în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din acord.
3.Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii
Cu toate că sectorul uleiului de măsline și al măslinelor de masă rămâne modest în Republica San Marino, există o lungă tradiție de producție și de consum al uleiului de măsline și măslinelor de masă. Terenul agricol din San Marino a fost raportat ca reprezentând 38,3 % din suprafața totală de teren în 2021, cu o producție anuală de ulei de măsline de aproximativ 90 de tone.
Având în vedere tradiția de lungă a durată a Republicii San Marino în sectorul uleiului de măsline, aderarea Republicii San Marino va consolida, în anumite condiții, IOC, în special în ceea ce privește uniformizarea legislației naționale și internaționale referitoare la caracteristicile produselor oleicole, pentru a elimina orice fel de obstacole din calea schimburilor comerciale. Această aderare corespunde obiectivelor politicii Uniunii în ceea ce privește standardele de comercializare a produselor agricole, prevăzute în partea II titlul II din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.
O decizie care urmează să fie adoptată de Consiliul membrilor va stabili condițiile de aderare a Republicii San Marino în ceea ce privește cotele-părți de participare la IOC și termenul-limită de depunere a instrumentului de aderare.
Cotele-părți de participare ale membrilor, care sunt utilizate pentru a se stabili contribuțiile financiare și drepturile de vot, se calculează în conformitate cu o formulă prevăzută la articolul 11 din acord. Uniunea se va asigura că această formulă este utilizată la definirea cotelor-părți de participare ale Republicii San Marino.
Uniunea va sprijini orice termen-limită pentru depunerea instrumentului de aderare care ar permite Republicii San Marino să adere la acord în curând. În cazul în care depunerea instrumentului este întârziată, Uniunea poate sprijini, în deciziile ulterioare care urmează să fie adoptate de Consiliul membrilor, prelungirea perioadei de depunere a instrumentului.
Ținând seama de procesul decizional din cadrul Consiliului membrilor IOC, poziția Uniunii este necesară pentru stabilirea condițiilor de aderare a Republicii San Marino.
4.Temei juridic
4.1.Temeiul juridic procedural
4.1.1.Principii
Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”
Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii”.
4.1.2.Aplicarea la cazul în speță
Consiliul membrilor este un organism instituit printr-un acord, și anume prin Acordul internațional cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă.
Actul pe care Consiliul membrilor este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere are efecte juridice în special deoarece va influența echilibrul decizional din cadrul Consiliului membrilor, atunci când deciziile nu sunt adoptate prin consens în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din acord.
Actul avut în vedere nu aduce modificări sau completări cadrului instituțional al acordului.
Prin urmare, temeiul juridic procedural al deciziei propuse este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.
4.2.Temeiul juridic material
4.2.1.Principii
Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. Dacă actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.
4.2.2.Aplicarea la cazul în speță
Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la politica comercială comună.
Prin urmare, temeiul juridic material al propunerii de decizie este articolul 207 din TFUE.
4.3.Concluzie
Temeiul juridic al deciziei propuse trebuie să fie articolul 207 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.
2024/0184 (NLE)
Propunere de
DECIZIE A CONSILIULUI
privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului membrilor Consiliului Oleicol Internațional (IOC) în ceea ce privește aderarea Republicii San Marino la Acordul internațional din 2015 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
întrucât:
(1)Acordul internațional din 2015 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat în numele Uniunii în conformitate cu Decizia (UE) 2016/1892 a Consiliului la 18 noiembrie 2016, sub rezerva încheierii sale la o dată ulterioară. Acordul a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 1 ianuarie 2017, în conformitate cu articolul 31 alineatul (2) din acord, și a fost încheiat de Uniune prin Decizia (UE) 2019/848 a Consiliului din 17 mai 2019.
(2)În temeiul articolului 29 din acord, Consiliul membrilor Consiliului Oleicol Internațional („Consiliul membrilor”) trebuie să stabilească condițiile aderării unui guvern la acord.
(3)Guvernul Republicii San Marino a solicitat în mod oficial să adere la acord. Prin urmare, în cursul unei viitoare sesiuni sau în cadrul unei proceduri de adoptare a deciziilor de către Consiliul membrilor prin schimb de corespondență, Consiliul membrilor trebuie să fie invitat să stabilească condițiile aderării Republicii San Marino în ceea ce privește cotele-părți de participare la IOC și termenul-limită de depunere a instrumentului de aderare.
(4)Având în vedere că Republica San Marino își dezvoltă sectoarele măslinelor în ceea ce privește consumul și are intenția de a-și dezvolta producția, aderarea acestei țări ar putea consolida, în anumite condiții, IOC, în special în ceea ce privește uniformizarea legislației naționale și internaționale referitoare la caracteristicile produselor oleicole, pentru a elimina orice fel de obstacole din calea schimburilor comerciale.
(5)Este necesar să se stabilească poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul Consiliului membrilor, întrucât deciziile care urmează să fie adoptate vor avea efecte juridice asupra Uniunii prin faptul că au efecte asupra echilibrului decizional din cadrul Consiliului membrilor în cazul în care deciziile nu sunt adoptate prin consens în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din acord,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii, în cadrul Consiliului membrilor Consiliului Oleicol Internațional în cursul unei viitoare sesiuni a acestuia sau în cadrul unei proceduri pentru adoptarea deciziilor de către Consiliul membrilor prin schimb de corespondență, în ceea ce privește condițiile aderării guvernului Republicii San Marino la acord este stabilită în anexă.
Articolul 2
Prezenta decizie se adresează Comisiei.
Adoptată la Bruxelles,
Pentru Consiliu
Președintele