EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0151

RAPORT AL COMISIEI Raportul pe 2023 al Comisiei Europene privind emisiile de CO2 generate de transportul maritim

COM/2024/151 final

Bruxelles, 8.4.2024

COM(2024) 151 final

RAPORT AL COMISIEI

Raportul pe 2023 al Comisiei Europene privind emisiile de CO2 generate de transportul maritim

{SWD(2024) 87 final}


Raportul pe 2023 al Comisiei Europene privind emisiile de CO2 generate de transportul maritim

1.Introducere

Transportul maritim joacă un rol esențial în economia UE și este unul dintre modurile de transport cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Totuși, acest mod de transport reprezintă, de asemenea, o sursă majoră și tot mai mare de emisii de gaze cu efect de seră. Acesta este cel de al cincilea raport anual privind emisiile de dioxid de carbon (CO 2) generate de navele care intră și pleacă din porturile din Spațiul Economic European (SEE), date colectate în temeiul Regulamentului UE privind monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transportul maritim, adoptat în 2015 1 (Regulamentul MRV al UE cu privire la transportul maritim). Regulamentul reprezintă o parte esențială a acțiunii UE de combatere a schimbărilor climatice în sectorul transportului maritim.

Prezentul raport acoperă primele cinci cicluri de conformitate (și anume datele colectate pentru perioada 2018-2022) și se bazează pe rapoartele anterioare 2 . Acesta permite compararea datelor, precum și analizarea tendințelor în ceea ce privește emisiile și eficiența energetică de-a lungul anilor. Prezentul raport analizează, de asemenea, caracteristicile și eficiența energetică a navelor, contribuind la o mai bună înțelegere a tendințelor în ceea ce privește emisiile de CO2 generate de transportul maritim.

2.Dezvoltarea de politici

Ca parte a pachetului pentru realizarea Pactului verde european, Parlamentul European și Consiliul au adoptat în 2023 o serie de măsuri pentru a se asigura că sectorul transportului maritim contribuie la îndeplinirea ambițiilor UE în materie de climă:

-revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) 3 a extins domeniul de aplicare al EU ETS pentru a acoperi emisiile de CO2 generate de navele mari care intră în porturile UE începând cu 1 ianuarie 2024, indiferent de pavilionul pe care îl arborează;

-Regulamentul FuelEU în domeniul maritim 4 va garanta că intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de energia utilizată la bordul navelor va scădea treptat în timp și va obliga navele de pasageri și navele portcontainer să utilizeze alimentarea cu energie electrică de la mal atunci când sunt acostate la chei în principalele porturi ale UE, începând din 2030;

-Regulamentul privind infrastructura pentru combustibili alternativi 5 impune porturilor maritime care primesc un număr minim de nave mari de pasageri sau de nave portcontainer să furnizeze energie electrică de la mal acestor nave până în 2030;

-revizuirea Directivei privind energia din surse regenerabile 6 a introdus obiective sectoriale mai ambițioase în sectorul transporturilor, inclusiv obiective secundare în ceea ce privește biocombustibilii avansați și combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică pentru acest sector 7 .

Orizont Europa 8 sprijină punerea în aplicare cu succes a obiectivelor de politică ale măsurilor menționate mai sus, prin cercetare și inovare. În acest context, parteneriatul pentru transportul pe apă cu emisii zero 9 , cu un buget de 3,8 miliarde EUR, a fost creat pentru a prezenta soluții cu emisii zero pentru toate tipurile principale de nave și servicii înainte de anul 2030.

Respectarea noilor obligații care decurg din extinderea EU ETS la transportul maritim și din Regulamentul FuelEU în domeniul maritim se va baza pe sistemul de monitorizare, raportare și verificare instituit prin Regulamentul MRV al UE, care a fost revizuit în mai 2023 10 . Revizuirea modifică normele, în măsura în care este necesar, pentru a extinde ETS la transportul maritim și pentru a include în sistem alte emisii decât cele de CO2 [metan (CH4) și protoxid de azot (N2O)]. Noile norme de monitorizare și raportare se vor aplica începând cu perioada de raportare 2024.

Comisia se angajează, de asemenea, să sprijine acțiunile globale de încurajare a decarbonizării sectorului, în special în cadrul Organizației Maritime Internaționale (OMI), unde UE a sprijinit și a salutat rezultatul revizuirii, în iulie 2023, a strategiei inițiale a OMI de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care a stabilit obiectivul de zero emisii nete generate de nave până în 2050 sau în jurul anului 2050.

La nivel internațional, Comisia, în numele UE, a colaborat în continuare cu 23 de țări din afara UE în cadrul inițiativei „Misiunea inovare” pentru accelerarea inovării în domeniul energiei curate, care include misiunea de transport maritim cu emisii zero.

3.Emisiile de CO2 în 2022, comparativ cu 2021: invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și redresarea economică după pandemia de COVID-19

Călătoriile monitorizate pentru anul de raportare 2022 au emis în atmosferă 135,5 milioane de tone de CO2. Aceste emisii au fost cu 7,1 % mai mari decât cele raportate în 2021 și cu 7,9 % mai mici decât cele raportate înainte de pandemia de COVID-19 în 2019 (totuși, cifra din 2019 a inclus emisiile legate de Regatul Unit 11 ). Emisiile raportate pentru 2022 au fost generate de o flotă de aproape 12 800 de nave, cel mai mare număr înregistrat până în prezent pentru o singură perioadă de raportare (cu 6,5 % mai mare decât în 2021).

Această creștere totală a emisiilor de CO2 pentru perioada 2021-2022 ascunde disparități semnificative între diferitele tipuri de nave, care reflectă principalele tendințe economice care au afectat anul 2022 și, în special, consecințele invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În 2022, 9 dintre cele 15 tipuri de nave au raportat emisii mai mari decât cele din 2021.

-Pe grupuri de nave, navele de pasageri (+ 172 %), navele transportatoare de gaz natural lichefiat (GNL) (+ 59 %) și vrachierele (+ 13 %) au înregistrat cele mai mari creșteri ale emisiilor în comparație cu cele din 2021. Acestea au fost determinate de numărul tot mai mare de nave care raportează și de nivelurile mai ridicate de activitate. 

-Creșterea emisiilor generate de navele de pasageri reflectă redresarea (totală sau parțială) a sectorului după anii pandemiei de COVID-19. Creșterea generată de navele transportatoare de GNL reflectă cantitatea record de GNL importat în UE în 2022.

-Activitatea vrachierelor a fost afectată în special de impactul sancțiunilor și al riscurilor geopolitice, care au afectat tendințele transportului maritim la nivel mondial și au mărit distanțele parcurse pentru multe mărfuri, inclusiv pentru produsele energetice.

-În schimb, cea mai vizibilă reducere a emisiilor de CO2 a fost înregistrată de navele portcontainer, care au emis cu aproximativ 2,9 milioane de tone de CO2 mai puțin în 2022 decât în 2021 (- 7,6 %), ca urmare a scăderii activității în porturile navelor portcontainer din UE, a scăderii distanței medii parcurse (- 3,9 %) și a reducerii vitezei medii a navelor portcontainer active (‑ 4,7 %).

-În 2022, emisiile de CO2 generate de tancurile petroliere s-au situat, de asemenea, la cel mai scăzut nivel înregistrat din 2018 încoace, în principal din cauza impactului sancțiunilor.

Contribuția relativă a majorității tipurilor de nave la emisiile totale raportate a rămas, în general, stabilă în perioada 2018-2022, chiar și în primul an al pandemiei de COVID-19 (2020) și în anii care au urmat retragerii Regatului Unit din UE (2021 și 2022).

S-a confirmat că navele portcontainer, tancurile petroliere și vrachierele au fost cele mai mari emițătoare în 2022. Acestea au fost responsabile pentru aproximativ 55 % din totalul emisiilor raportate în 2022. Numai navele portcontainer au fost responsabile pentru 28 % din totalul emisiilor de CO2. Se disting două tipuri de nave (navele de pasageri și navele transportatoare de GNL), care au înregistrat variații anuale considerabile în ultimele trei perioade de raportare.

Distribuția emisiilor totale de CO2 ale flotei între diferitele tipuri de călătorii și la dană, înregistrată în 2022, a fost aproape aceeași ca în 2021. Călătoriile care încep sau se încheie în afara SEE au reprezentat cea mai mare parte a emisiilor de CO2 (aproximativ două treimi). Călătoriile între două porturi din SEE au reprezentat aproximativ un sfert din totalul emisiilor de CO2, în concordanță cu ponderea observată în 2021 după retragerea Regatului Unit din UE. Emisiile de CO2 care apar atunci când navele se află la dană în porturile SEE au reprezentat aproximativ 6 % din totalul emisiilor. Aceste cote sunt în concordanță cu volumul fluxurilor de intrare și de ieșire înregistrate de datele Eurostat.

În ceea ce privește consumul de combustibil, navele monitorizate au consumat peste 43 de milioane de tone de combustibil în 2022. Datele privind consumul de combustibil pentru 2022 au confirmat tendințele stabilite pentru perioada 2018-2021, și anume trecerea la păcură ușoară, GNL și motorină, care a urmat introducerii limitei OMI din 2020 privind conținutul de sulf al păcurii utilizate la bordul navelor. Compoziția mixului de combustibili din 2022, în comparație cu cea din 2021, evidențiază o scădere (de la 26 % la 22 %) a ponderii păcurii ușoare și creșterea utilizării păcurii grele (de la 48 % la 50 %). În 2022 s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al consumului de GNL de către flotă (cu aproximativ 32 % mai mare decât în 2021), consum alimentat de creșterea activității navelor transportatoare de GNL, combinată cu adoptarea accelerată a utilizării GNL de către navele portcontainer. Consumul de combustibili nefosili pentru nave a rămas neglijabil, la fel ca în toți anii precedenți.

4.Flota monitorizată: rute maritime, viteză și timp petrecut pe mare

Conform datelor Eurostat, volumul total al fluxurilor comerciale de intrare în 2022 a crescut cu 2,5 % și a fost aproape identic cu cel din 2019. În comparație cu 2021, numărul intrărilor din Statele Unite (coasta de est), Egipt, Norvegia, China, Regatul Unit, Brazilia și Canada (coasta de est) a crescut în 2022, în timp ce numărul intrărilor din Rusia (Marea Neagră și Marea Baltică), Nigeria și Turcia a scăzut. Volumul total al fluxurilor de ieșire din 2022 a scăzut cu 1,4 % și a fost aproape identic cu cel din 2019. În principal, ieșirile către China și Regatul Unit au scăzut în 2022, dar totalul ieșirilor este încă dominat de fluxul de ieșire către Regatul Unit.

Datele MRV pentru perioada 2018-2022 evidențiază faptul că variația vitezei a fost minoră pentru majoritatea tipurilor de nave. Totuși, trebuie remarcat faptul că, în urma creșterii vitezei medii în 2020 și 2021, navele portcontainer au înregistrat în 2022 o scădere cu 4,7 % a vitezei medii față de 2021. Acesta a fost un factor determinant al reducerii emisiilor totale pentru acest tip de navă în 2022 (- 7,6 % față de 2021).

În perioada 2021-2022, timpul mediu petrecut pe mare a scăzut pentru 6 dintre cele 15 tipuri de nave, dar a crescut pentru 8 tipuri de nave. Dintre tipurile de nave care au înregistrat un timp mediu mai lung pe mare în 2022, navele de pasageri, navele transportatoare de GNL și vrachierele au petrecut cel mai lung timp total pe mare din 2018 încoace. Acest lucru indică faptul că s-a înregistrat o redresare în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 și că eforturile UE de a-și diversifica importurile de energie au fost, cel puțin parțial, încununate de succes.

5.Eficiența tehnică și operațională a flotei monitorizate

Analiza grafică a principalilor indicatori de eficiență tehnică și operațională arată că nu au avut loc schimbări semnificative în perioada 2018-2022. În plus, exhaustivitatea și corectitudinea datelor raportate, care s-au îmbunătățit în cursul acestei perioade, sunt confirmate de creșterea valorilor de corelare a datelor între principalii indicatori de eficiență tehnică și operațională 12 și dimensiunea navelor care raportează în temeiul Regulamentului MRV al UE cu privire la transportul maritim.

Navele au raportat un indice nominal de eficiență energetică mai bun în 2022, cumulat la nivelul flotei (o îmbunătățire cu 5,6 % față de 2021), iar dimensiunea lor medie a crescut cu 5,7 % față de perioada 2018-2021.

6.Punerea în aplicare a Regulamentului MRV al UE cu privire la transportul maritim în 2022

În ceea ce privește punerea în aplicare a Regulamentului MRV al UE cu privire la transportul maritim, rezultatele din 2022 confirmă îmbunătățirea continuă a calității datelor. Totuși, punctualitatea în transmiterea datelor a scăzut după îmbunătățiri considerabile în primii patru ani de raportare.

(1)

 Regulamentul (UE) 2015/757 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul maritim și de modificare a Directivei 2009/16/CE (JO L 123, 19.5.2015, p. 55).

(2)

 Comunicarea C(2020) 3184 final, Raportul anual pe 2019 al Comisiei Europene privind emisiile de CO2 generate de transportul maritim,  https://climate.ec.europa.eu/document/download/676175fd-f8db-40fb-b37a-cc7323c680a2_en?filename=c_2020_3184_en.pdf , Comunicarea C(2021) 6022 final, Raportul anual pe 2020 al Comisiei Europene privind emisiile de CO2 generate de transportul maritim, 8cd736dc-d508-408c-8cf7-9317048d1ff0_en (europa.eu) , Comunicarea C(2022) 5759 final, Al treilea raport anual al Comisiei Europene privind emisiile de CO2 generate de transportul maritim (perioada 2018-2020), https://climate.ec.europa.eu/document/download/06c406a8-df93-4e38-b7ca-9a6929d5bddb_en?filename=c_2022_5759__en.pdf și Comunicarea C(2023) 1585 final, Al patrulea raport anual al Comisiei Europene privind emisiile de CO2 generate de transportul maritim (perioada 2018-2021), 01688bd2-e5a5-48cd-97b7-415fb99666fa_en (europa.eu) .

(3)

 Prin Directiva (UE) 2023/959, JO L 130, 16.5.2023, p. 134, http://data.europa.eu/eli/dir/2023/959/oj .

(4)

 Regulamentul (UE) 2023/1805, JO L 234, 22.9.2023, p. 48, http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1805/oj .

(5)

 Regulamentul (UE) 2023/1804, JO L 234, 22.9.2023, p. 1, http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1804/oj .

(6)

 Directiva (UE) 2023/2413, JO L 2023/2413, 31.10.2023, ELI:  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202302413 .

(7)

 Propunerea Comisiei de revizuire a Directivei privind impozitarea energiei (Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003) este încă examinată de colegiuitori la momentul redactării prezentului document.

(8)

 Regulamentul (UE) 2021/695, JO L 170, 12.5.2021,  https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2021/695/oj .

(9)

Decizia C(2021) 4113 a Comisiei din 14.6.2021 privind aprobarea și semnarea a unsprezece memorandumuri de înțelegere pentru parteneriate europene programate în comun în domeniul cercetării și inovării.

(10)

 Regulamentul (UE) 2023/957, JO L 130, 16.5.2023, p. 105, http://data.europa.eu/eli/reg/2023/957/oj .

(11)

Nu a fost posibil să se recalculeze datele istorice înainte de 2021, astfel încât să se excludă emisiile care rezultă din aplicarea Regulamentului MRV al UE cu privire la transportul maritim în Regatul Unit. Acest lucru se întâmplă deoarece legislația nu obligă companiile de transport maritim să raporteze emisiile la nivel de călătorie. Prin urmare, în întregul raport, cifrele prezentate pentru anii de raportare de după 2020 se bazează pe datele raportate, care exclud aplicarea regulamentului în cazul Regatului Unit (dar numai în cazul țărilor SEE, inclusiv UE-27). În schimb, datele raportate pentru anii de raportare 2018, 2019 și 2020 includ aplicarea regulamentului în cazul Regatului Unit, care este considerat ca făcând parte din SEE (UE-28).

(12)

Indicele nominal de eficiență energetică (EEDI) și valoarea estimată a indicelui (EIV) sunt evaluate pentru a determina eficiența tehnică a navelor. Indicatorul privind eficiența energetică în exploatare (EEOI) și rata anuală de eficiență (AER) sunt evaluate pentru a determina eficiența lor operațională.

Top