Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024AE0543

    Avizul Comitetului Economic și Social European – Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2009/38/CE în ceea ce privește instituirea și funcționarea comitetelor europene de întreprindere și asigurarea respectării efective a drepturilor la informare și consultare la nivel transnațional (COM(2024) 14 final – 2024/0006(COD))

    EESC 2024/00543

    JO C, C/2024/4664, 9.8.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4664/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4664/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria C


    C/2024/4664

    9.8.2024

    Avizul Comitetului Economic și Social European

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2009/38/CE în ceea ce privește instituirea și funcționarea comitetelor europene de întreprindere și asigurarea respectării efective a drepturilor la informare și consultare la nivel transnațional

    (COM(2024) 14 final – 2024/0006(COD))

    (C/2024/4664)

    Raportoare:

    Sophia REISECKER

    Consilieri

    Aline CONCHON (pentru Grupul II)

    Wolfgang GREIF (pentru raportoarea Grupului II)

    Sesizare

    Parlamentul European, 26.2.2024

    Consiliul Uniunii Europene, 29.2.2024

    Temei juridic

    Articolul 153 alineatele (1) și 2 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Secțiunea competentă

    Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie

    Data adoptării în secțiune

    23.5.2024

    Data adoptării în sesiunea plenară

    30.5.2024

    Sesiunea plenară nr.

    588

    Rezultatul votului (pentru/împotrivă/ abțineri)

    130/100/11

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Pe baza avizelor existente, Comitetul Economic și Social European (CESE) salută măsurile legislative luate de Comisia Europeană pentru revizuirea Directivei 2009/38/CE (1) în ceea ce privește standardele minime pentru înființarea comitetelor europene de întreprindere (CEI) și asigurarea funcționării eficiente a acestora.

    1.2.

    În concordanță cu avizele anterioare, CESE recunoaște obiectivul de a spori aplicarea efectivă și exercitarea drepturilor comitetelor europene de întreprindere de a asigura securitatea juridică prin clarificarea unor concepte centrale ale Directivei privind comitetele europene de întreprindere. Este vorba în special de definiția caracterului transnațional, resursele adecvate disponibile pentru comitetele europene de întreprindere, îmbunătățirea accesului la justiție și creșterea angajamentului statelor membre de a prevedea sancțiuni eficiente și disuasive pentru încălcarea drepturilor comitetelor europene de întreprindere.

    1.3.

    CESE este mulțumit de obiectivele Comisiei de a revizui standardul pentru un proces de informare și consultare mai eficient și mai semnificativ, propunând completarea cerințelor subsidiare, creșterea frecvenței reuniunilor periodice ale comitetului european de întreprindere și introducerea unui răspuns motivat al conducerii la avizele comitetului european de întreprindere. De asemenea, recunoaște consolidarea rolului reprezentanților sindicali ca experți asistenți ai comitetului european de întreprindere.

    1.4.

    CESE sprijină în special modificările importante privind capacitatea comitetelor europene de întreprindere și a membrilor acestora de a-și îndeplini sarcinile. Aceasta se referă în special la resursele care urmează să fie furnizate de conducere, ale căror detalii trebuie stabilite în comun în acordul CEI relevant în ceea ce privește formarea, experții și reprezentarea juridică, precum și clarificările preconizate privind confidențialitatea.

    1.5.

    Deși sprijină în linii mari propunerea Comisiei și subliniază că revizuirea propusă a directivei ar trebui să îmbunătățească rolul CEI ca instrumente pentru o cultură a dialogului social bazată pe încredere în întreprinderi, care promovează competitivitatea și locurile de muncă de calitate, CESE recomandă următoarele:

    1.5.1.

    Pentru a asigura cel mai înalt nivel posibil de securitate juridică în ceea ce privește domeniul de aplicare transnațional al competențelor comitetului european de întreprindere, atât considerentul 12, cât și considerentul 16 al actualei directive privind comitetele europene de întreprindere ar trebui să figureze în partea dispozitivă a acesteia.

    1.5.2.

    Pentru a ține pasul cu schimbările din cultura organizațională, definiția de „întreprindere care exercită controlul” ar trebui modificată astfel încât societățile care vând bunuri sau furnizează servicii prin intermediul unor acorduri de franciză sau de licență să intre, de asemenea, în domeniul de aplicare al directivei.

    1.5.3.

    Pentru a garanta transpunerea și punerea în aplicare corespunzătoare, Comisia trebuie să utilizeze instrumente eficace de monitorizare și punere în aplicare. Comisia ar putea, de asemenea, să ia în considerare crearea unui grup de experți care să sprijine punerea în aplicare.

    1.5.4.

    Pentru a reflecta schimbările climatice, demografia și transformările legate de lipsa de personal calificat, domeniul de aplicare al temelor care trebuie abordate de comitetele europene de întreprindere ar trebui extins prin includerea unor aspecte precum formarea, securitatea și sănătatea în muncă, protecția datelor și tranziția climatică în cerințele subsidiare ale directivei, încurajând includerea lor în domeniul de aplicare al aspectelor care urmează să fie definite în acordurile CEI. În plus, CEI ar trebui să aibă dreptul de a propune subiecte proprii.

    1.5.5.

    În ceea ce privește informațiile furnizate de conducere în mod confidențial, CESE solicită clarificări suplimentare pentru a se asigura că întreprinderile respectă obligațiile legale și că membrii comitetului european de întreprindere pot face schimb de informații cu sindicatele naționale sau locale și cu reprezentanții lucrătorilor.

    1.5.6.

    Pentru a proteja comitetele europene de întreprindere existente și funcționale, CESE solicită să se precizeze în mod clar că „acordurile anterioare directivei privind comitetele europene de întreprindere” pot rămâne neschimbate, atât timp cât acest lucru este convenit între comitetul european de întreprindere și conducerea centrală și că nu există nicio obligație de a renegocia acordurile „obișnuite” privind comitetele europene de întreprindere.

    1.5.7.

    Pentru a garanta standardele în cazul renegocierii „acordurilor anterioare directivei privind comitetele europene de întreprindere”, ar trebui să se aplice o clauză de menținere a nivelului de protecție și să se mențină statu-quo-ul până la încheierea unui nou acord.

    1.5.8.

    Pentru a se asigura că sancțiunile pentru nerespectarea drepturilor comitetelor europene de întreprindere sunt eficiente și suficient de disuasive, obligația impusă statelor membre de a defini sancțiuni financiare adecvate ar trebui să fie proporțională și să se bazeze pe criterii relevante (de exemplu, cifra de afaceri globală a unei întreprinderi), comparabile cu cele prevăzute în RGPD).

    1.5.9.

    În plus, CESE susține extinderea dreptului de a solicita o hotărâre judecătorească de suspendare temporară a unei decizii a întreprinderii până la finalizarea corespunzătoare a procesului de informare și consultare a comitetului european de întreprindere.

    1.6.

    CESE solicită instituțiilor legislative să procedeze rapid la revizuirea Directivei privind comitetele europene de întreprindere, în conformitate cu propunerea Comisiei, ținând seama și de recomandările propuse în prezentul aviz.

    2.   Introducere

    2.1.

    Pe baza avizelor existente, CESE salută măsurile legislative luate de Comisia Europeană pentru revizuirea Directivei 2009/38/CE în ceea ce privește standardele minime pentru înființarea comitetelor europene de întreprindere (CEI) și asigurarea funcționării eficiente a acestora (2).

    2.2.

    Propunerea Comisiei ca răspuns la rezoluțiile conexe ale Parlamentului European (3) este rezultatul unui amplu proces de discuții politice, care a inclus o consultare în două etape a partenerilor sociali, în cadrul căreia partenerii au exprimat puncte de vedere diferite cu privire la necesitatea de a revizui această directivă, ceea ce a determinat Comisia să decidă asupra unei inițiative legislative a UE (4).

    2.3.

    Propunerea Comisiei se bazează pe o evaluare cuprinzătoare și pe studii aprofundate ale situației juridice actuale și ale practicilor comitetelor europene de întreprindere instituite (5). Aceasta oferă propuneri importante de modificări și clarificări juridice menite să dezvolte în continuare efectele pozitive general acceptate ale informării și consultării transfrontaliere a lucrătorilor în cadrul întreprinderilor, precum și pentru o competitivitate comercială continuă a întreprinderilor europene, contribuind la capacitatea acestora de a avea succes pe piață într-un mod profitabil, creând valoare pentru ele însele și pentru societate în general și, în același timp, consolidând încrederea reciprocă între conducere și lucrători.

    2.4.

    CESE și-a exprimat punctele de vedere în mai multe avize adoptate cu o mare majoritate. Astfel, Comitetul (6):

    recunoaște contribuția pozitivă a comitetelor europene de întreprindere la obiectivele economice, sociale și de mediu pe termen lung ale întreprinderilor de-a lungul deceniilor, în special în contextul tranziției digitale și al tranziției verzi;

    subliniază necesitatea de a acorda un rol mai important comitetelor europene de întreprindere, pentru a le îmbunătăți capacitatea de a anticipa schimbările în cazul unor transformări importante ale întreprinderilor și în cadrul proceselor de restructurare transnaționale; și

    în același timp, solicită creșterea substanțială a eficacității și a punerii în aplicare a drepturilor comitetelor europene de întreprindere, ameliorarea sancțiunilor în cazul încălcării drepturilor comitetelor europene de întreprindere și facilitarea unui acces mai bun la justiție.

    2.5.

    În această ordine de idei, CESE ia notă cu satisfacție de faptul că Comisia a luat măsuri obligatorii din punct de vedere juridic pentru a trata elementele detectate și dovedite care pot fi considerate deficiențe din actuala directivă privind comitetele europene de întreprindere, astfel încât:

    să se evite inegalitățile de tratament nejustificate în procedurile de informare și consultare a lucrătorilor la nivel transnațional;

    să se asigure condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi prin oferirea clarității juridice cu privire la conceptele-cheie ale Directivei privind comitetele europene de întreprindere și prin încetarea unei serii de situații cauzate de legi naționale de transpunere prea diverse, precum și abordând coexistența diferitelor tipuri de acorduri privind comitetele europene de întreprindere;

    să se asigure un proces mai eficient și mai semnificativ de informare și consultare a comitetelor europene de întreprindere înainte de adoptarea unei decizii a întreprinderii privind aspectele transnaționale, fără a aduce atingere responsabilităților conducerii și într-un termen rezonabil;

    să se promoveze un mod mai eficient și mai eficace de înființare a comitetelor europene de întreprindere, luând în considerare echilibrul de gen; și

    să se îmbunătățească resursele adecvate disponibile pentru comitetele europene de întreprindere și să se promoveze aplicarea efectivă a directivei pentru a îmbunătăți respectarea acesteia.

    2.6.

    În prezentul aviz, CESE se pronunță în primul rând cu privire la măsura în care pot fi atinse obiectivele stabilite de Comisie în propunerea sa de revizuire a legislației existente și intenționează să pună întrebări deschise și să facă sugestii de completări sau modificări în acest sens.

    3.   Observații generale privind propunerea Comisiei

    3.1.

    CESE este de acord cu opinia Comisiei Europene că dreptul lucrătorilor la informare și consultare în întreprinderi este prevăzut în Carta drepturilor fundamentale a UE (7). Aceste drepturi trebuie implementate în mod cuprinzător și corespunzător și puse în aplicare în mod eficace, iar eficacitatea lor trebuie îmbunătățită în drept și în practică. CESE subliniază în mod clar că, deși comitetele europene de întreprindere au ca scop informarea și consultarea transnațională, ele nu sunt organisme de negociere sau de codeterminare.

    3.2.

    CESE solicită instituțiilor legislative să avanseze rapid în procedura de revizuire a Directivei privind comitetele europene de întreprindere și să pună în aplicare drepturi efective de informare și consultare la nivel transnațional și, în același timp, să asigure calitatea procesului decizional în întreprinderile multinaționale care intră în domeniul de aplicare al directivei.

    3.3.

    CESE este convins că dezvoltarea în continuare a acquis-ului social în conformitate cu punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale va contribui la stimularea infrastructurii democratice a Europei.

    3.4.

    CESE sprijină intenția Comisiei de a stabili un nou standard progresiv pentru un proces de informare și consultare mai eficient și mai semnificativ, propunând completări substanțiale ale cerințelor subsidiare, alături de altele privind frecvența reuniunilor periodice ale comitetelor europene de întreprindere și obligațiile întreprinderilor de a asigura o urmărire adecvată a avizelor comitetului european de întreprindere. De asemenea, ia act de recunoașterea rolului reprezentanților sindicatelor în calitate de experți-observatori ai CEI și de clarificarea faptului că costurile pentru asistența juridică ar trebui incluse în cheltuielile de funcționare care urmează să fie suportate de conducere, care urmează să fie stabilite în comun în acordul CEI relevant.

    3.5.

    CESE recunoaște, de asemenea, intenția Comisiei de a clarifica obligația statelor membre de a prevedea sancțiuni eficiente și disuasive, transferând aceste cerințe esențiale de la considerente în partea dispozitivă a textului juridic al directivei. Acest lucru ar trebui să promoveze aplicarea efectivă a directivei.

    3.6.

    CESE subliniază că informarea și consultarea la nivel european și la nivel național/local sunt procese separate, dar legate între ele. Deși pot viza aceeași măsură, la nivelurile respective pot fi abordate aspecte diferite. Revizuirea nu trebuie să schimbe faptul că Directiva privind comitetele europene de întreprindere nu aduce atingere dispozițiilor legislației naționale privind informarea și consultarea angajaților la nivel local și că, din motive de eficacitate, coerență și securitate juridică, trebuie prevăzute în acordurile CEI metode de corelare a procedurilor naționale cu cele europene.

    3.6.1.

    CESE salută intenția Comisiei de a clarifica prezumția de transnaționalitate în ceea ce privește aspectele care intră sub incidența drepturilor de informare și consultare ale CEI și solicită ca considerentele 12 și 16 din actuala Directivă privind comitetele europene de întreprindere, în care se prevede domeniul de aplicare transnațional al competențelor CEI, să fie transferate către corpul principal al directivei.

    3.7.

    CESE sprijină intenția Comisiei de a clarifica dispoziții ale directivei, cum ar fi cele referitoare la informarea și consultarea eficientă, la conceptul de transnaționalitate, la drepturile membrilor și ale experților comitetului european de întreprindere, la domeniul de aplicare al finanțării comitetului european de întreprindere, la înființarea de comitete speciale de negociere și la participarea la ședințele extraordinare.

    3.7.1.

    CESE sprijină pe deplin obiectivul de a promova înființarea de CEI în întreprinderile cu o dimensiune transnațională și subliniază necesitatea unui sprijin mai solid pentru toți partenerii implicați în practică. Integrarea unui număr mai mare de întreprinderi în domeniul de aplicare al Directivei privind comitetele europene de întreprindere va contribui la creșterea semnificativă a numărului de comitete europene de întreprindere pe piața unică și la integrarea lor în toate sectoarele economiei noastre (comerț, ospitalitate etc.).

    3.7.2.

    Pentru a ține pasul cu schimbările din cultura corporativă, CESE recomandă modificarea definiției „întreprindere care exercită controlul” de la articolul 3 din directivă, astfel încât societățile care vând bunuri sau furnizează servicii prin intermediul unor acorduri de franciză sau de licență să intre, de asemenea, în domeniul de aplicare al directivei.

    3.8.

    CESE regretă că, spre deosebire de directivele anterioare privind comitetele europene de întreprindere, propunerea Comisiei nu mai include un articol separat (8) care să prevadă o evaluare a punerii corecte în aplicare a dispozițiilor revizuite la câțiva ani de la intrarea în vigoare, inclusiv mandatul de a prezenta propuneri adecvate în vederea elaborării ulterioare.

    3.8.1.

    Pentru a garanta transpunerea și punerea în aplicare corespunzătoare, CESE solicită Comisiei să utilizeze instrumente eficace de monitorizare și punere în aplicare. Comisia ar putea, de asemenea, să ia în considerare înființarea unui grup de experți dedicat, alcătuit din reprezentanți ai partenerilor sociali europeni, ai statelor membre și ai Comisiei Europene, pentru a sprijini punerea în aplicare a directivei.

    4.   Observații privind modificări specifice ale propunerii Comisiei

    4.1.

    Domeniul de aplicare al temelor care trebuie abordate de comitetul european de întreprindere: Experiența practică din activitatea comitetelor europene de întreprindere sugerează că gama de teme acoperite de informare și consultare nu ar trebui să fie limitată la lista menționată în cerințele subsidiare. Transformarea actuală a societăților noastre sub efectele combinate ale schimbărilor climatice, ale digitalizării, ale demografiei și ale lipsei de personal calificat necesită intensificarea dialogului social în cadrul întreprinderilor multinaționale. Acest dialog social ar trebui să se concentreze pe teme strategice, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, formare, securitate și sănătate în muncă, protecția datelor și tranziția climatică.

    4.1.1.

    CESE s-ar fi așteptat ca aceste aspecte să fie incluse și în cerințele subsidiare ale directivei modificate privind comitetele europene de întreprindere și să se acorde comitetelor europene de întreprindere dreptul de a propune subiecte proprii. Cu toate acestea, pentru a aborda circumstanțele specifice fiecărei întreprinderi, CESE încurajează partenerii respectivi să definească, de asemenea, subiectele care trebuie abordate în fiecare acord privind comitetele europene de întreprindere.

    4.2.

    Propuneri pentru asigurarea unei informări și consultări eficiente: CESE înțelege scopul clarificării că informațiile trebuie furnizate în timp util, acest lucru trebuind, în principiu, să aibă loc în cadrul ședințelor plenare. CESE ia notă cu satisfacție de noua cerință propusă, ca opiniile exprimate de comitetele europene de întreprindere pe parcursul procesului de consultare să primească un răspuns scris și motivat din partea conducerii centrale înainte ca întreprinderea să ia o decizie cu privire la măsura în cauză. Această cerință, care există deja într-un număr mare de CEI, nu trebuie să aducă atingere responsabilităților conducerii și să fie efectuată într-un termen rezonabil. În acordurile individuale privind comitetul european de întreprindere se pot defini procese de informare și consultare corespunzătoare.

    4.3.

    Numărul de ședințe ale comitetului european de întreprindere: CESE salută faptul că, în cadrul cerințelor subsidiare, Comisia promovează extinderea dialogului social cu comitetele europene de întreprindere, propunând două reuniuni pe an (în loc de una) între comitetele europene de întreprindere și conducerea centrală. Acest lucru ar trebui să garanteze că organizarea a cel puțin două reuniuni periodice va deveni norma în cadrul comitetelor europene de întreprindere instituite.

    4.4.

    Punerea unor resurse adecvate la dispoziția comitetelor europene de întreprindere: CESE susține amendamente privind capacitatea comitetelor europene de întreprindere și a membrilor acestora de a-și îndeplini sarcinile. Este vorba, în special, de furnizarea de resurse de către conducere pentru formare, de expertiză (inclusiv atunci când este asigurată de o organizație sindicală competentă și recunoscută la nivel comunitar), de accesul la justiție și de capacitatea de a asigura legătura cu reprezentanții locali ai angajaților sau, în absența acestora, cu întreaga forță de muncă. Costurile ar trebui notificate în prealabil conducerii, pentru a-i permite să planifice în consecință.

    4.5.

    Promovarea unor comitete europene de întreprindere mai echilibrate din punctul de vedere al genului: CESE salută solicitarea Comisiei de a se ține seama, pe cât posibil, de echilibrul între femei și bărbați în componența comitetelor europene de întreprindere. Prin stabilirea unui obiectiv ambițios, Comisia transmite un mesaj important: femeile trebuie să aibă un rol egal în dialogul social.

    4.6.

    Accesul la justiție: CESE recunoaște propunerile Comisiei de a asigura posibilitatea și capacitatea tuturor celor care au drepturi în temeiul directivei de a-și exercita drepturile. Prin urmare, salută consolidarea obligației statelor membre de a asigura căi de atac efective și accesul la justiție, precum și supravegherea respectării de către acestea a obligației respective. CESE ia notă de abordarea Comisiei privind rolul soluționării alternative a litigiilor, care subliniază că astfel de mecanisme nu pot împiedica sesizarea unei instanțe judecătorești. CESE observă că diferite state membre au dezvoltat mecanisme alternative de soluționare a litigiilor pe baza experienței dobândite în urma mecanismelor de mediere și de conciliere existente pentru litigiile dintre partenerii sociali. Cu respectarea sistemelor naționale de proceduri prealabile de soluționare extrajudiciară, trebuie să se asigure că acest lucru nu încalcă accesul la justiție, garantat de drepturile fundamentale (articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a UE).

    4.7.

    Sancțiuni și măsuri de îmbunătățire a punerii în aplicare: După cum reiese din cercetări și din propria evaluare a Comisiei, într-o serie de state membre, sancțiunile pentru nerespectarea drepturilor comitetelor europene de întreprindere sunt ineficiente, disproporționate și insuficient de disuasive. CESE salută obligația impusă statelor membre de a defini, în conformitate cu articolul 153 din TFUE, sancțiuni financiare adecvate, care ar trebui să fie eficace, suficient de disuasive și proporționale și să țină seama de dimensiunea și situația financiară a întreprinderii.

    4.7.1.

    CESE solicită amenzi proporționale pe baza unor criterii relevante (de exemplu, cifra de afaceri globală a unei întreprinderi), comparabile cu cele prevăzute în alte acte legislative recente ale UE (9). În plus, CESE susține extinderea dreptului de a solicita o hotărâre judecătorească pentru suspendarea temporară a unei decizii a întreprinderii până la finalizarea corespunzătoare a procesului de informare și consultare a comitetului european de întreprindere, așa cum se aplică în unele țări.

    4.8.

    Eliminarea derogărilor și adaptarea acordurilor existente: O serie de acorduri așa-numite voluntare ale CEI încheiate în temeiul articolului 13 din Directiva 94/45/CE privind CEI sau încheiate sau revizuite în perioada de tranziție după adoptarea Directivei 2009/38/CE funcționează bine, însă altele nu funcționează. Nu mai există nicio justificare pentru scutirea a aproximativ 260 de CEI instituite ca acorduri anterioare directivei de la posibilitatea de a aplica standardele stabilite în legislația europeană, la aproape 30 de ani de la adoptarea sa.

    4.8.1.

    Deși se prevede că toate acordurile ar putea fi acoperite de noile standarde, CESE consideră că este esențial să se protejeze comitetele europene de întreprindere care funcționează bine, asigurându-se că pentru aceste organisme o modificare nu este automat obligatorie și că dispozițiile existente care depășesc anexa I modificată a „acordurilor anterioare directivei privind comitetele europene de întreprindere” pot rămâne neschimbate, atât timp cât acest lucru este convenit între comitetul european de întreprindere și conducerea centrală, și că acordurile existente rămân aplicabile în temeiul legislației naționale de transpunere. În cazul renegocierilor „acordurilor anterioare directivei privind comitetele europene de întreprindere”, ar trebui să se aplice o clauză de menținere a nivelului de protecție și ar trebui să se mențină statu-quo-ul până la încheierea unui nou acord. De asemenea, CESE solicită Comisiei să precizeze în mod clar că nu există nicio obligație de renegociere a acordurilor „obișnuite” privind comitetele europene de întreprindere (încheiate în conformitate cu articolele 5 și 6 din directivele anterioare privind comitetele europene de întreprindere), cărora li se va aplica automat directiva modificată.

    4.9.

    Propuneri privind clauzele de confidențialitate: CESE consideră că este util să se solicite conducerii, în orice caz, să informeze comitetele europene de întreprindere cu privire la motivele care justifică confidențialitatea informațiilor comunicate. Sunt necesare măsuri pentru a garanta că drepturile fundamentale la informare și consultare nu sunt subminate de restricții nejustificate în transmiterea informațiilor. Trebuie să se asigure informarea și consultarea corespunzătoare a reprezentanților angajaților, cât și posibilitatea întreprinderii de a lua decizii în mod eficace, precum și păstrarea confidențialității justificate pe tot parcursul procesului.

    4.10.

    CESE solicită să se aducă un plus de claritate prin includerea unei prevederi care să permită membrilor comitetelor europene de întreprindere să facă schimb de informații cu sindicatele naționale sau locale și/sau cu reprezentanții lucrătorilor, pentru a-și îndeplini obligațiile de a menține legătura cu reprezentanții locali. Această clarificare trebuie să țină seama de faptul că este posibil ca deciziile privind confidențialitatea informațiilor luate de conducere să trebuiască să asigure respectarea de către întreprinderi a obligațiilor legale. Orice divulgare și schimb de informații confidențiale către terți face obiectul condițiilor și limitelor prevăzute de legislația UE și de legislația națională.

    Bruxelles, 30 mai 2024.

    Președintele

    Comitetului Economic și Social European

    Oliver RÖPKE


    (1)  Directiva 2009/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 privind instituirea unui comitet european de întreprindere sau a unei proceduri de informare și consultare a lucrătorilor în întreprinderile și grupurile de întreprinderi de dimensiune comunitară (reformare) (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 122, 16.5.2009, p. 28).

    (2)  Această aprobare pozitivă a COM(2024) 14 final este în concordanță cu apelul recent adoptat de Comitet către Comisie de a lua măsuri juridice pentru a spori eficacitatea activității CEI, Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Democrația la locul de muncă” (aviz exploratoriu la solicitarea Președinției spaniole a Consiliului) ( JO C 228, 29.6.2023, p. 43) (punctele 4.1.6 și 4.1.7).

    (3)  Rezoluția Parlamentului European din 16 decembrie 2021 referitoare la democrația la locul de muncă: un cadru european pentru drepturile de participare ale lucrătorilor și revizuirea Directivei Consiliului privind comitetul european de întreprindere (2021/2005(INI)) (JO C 251, 30.6.2022, p. 104), European Parliament resolution of 2 February 2023 with recommendations to the Commission on Revision of European Works Councils Directive (2019/2183(INL)) (JO C 267, 28.7.2023, p. 2).

    (4)  Deși toate organizațiile sindicale care au participat la această consultare a partenerilor sociali europeni au considerat că este necesară o revizuire obligatorie din punct de vedere juridic a legislației privind comitetele europene de întreprindere, pentru a remedia deficiențele directivei, majoritatea organizațiilor patronale s-au opus revizuirii, considerând că legislația existentă este adecvată pentru utilizare și că o reglementare prea detaliată ar putea împiedica eficacitatea proceselor de informare și consultare; nu ar trebui să se impună nicio altă sarcină de reglementare întreprinderilor multinaționale.

    (5)   COM(2018) 292 final, ICF (2023).

    (6)  A se vedea, în special: Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Dialogul social ca pilon important al sustenabilității economice și al rezilienței economiilor, ținând seama de influența unei dezbateri publice animate în statele membre” [aviz exploratoriu] ( JO C 10, 11.1.2021, p. 14), (punctele 5.4 și 5.9); Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Tranziția industrială către o economie europeană verde și digitală: cerințele de reglementare și rolul partenerilor sociali și al societății civile” (aviz exploratoriu) ( JO C 56, 16.2.2021, p. 10); Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Niciun pact verde fără un pact social” (aviz din proprie inițiativă) ( JO C 341, 24.8.2021, p. 23) (punctul 3.9), care se referă la îmbunătățirea punerii în aplicare a Directivei privind comitetele europene de întreprindere; și Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Democrația la locul de muncă” (aviz exploratoriu la solicitarea Președinției spaniole a Consiliului) ( JO C 228, 29.6.2023, p. 43 (punctele 1.6, 4.1.6 și 4.1.7), în care se solicită, cu o majoritate de două treimi, revizuirea Directivei privind comitetele europene de întreprindere (a se vedea amendamentele depuse de membrii Grupului „Angajatori” anexate deciziei, exprimând parțial opoziția fundamentală a reprezentanților angajatorilor față de revizuirea directivei).

    (7)  Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, articolul 27.

    (8)  A se vedea articolul 15 din Directiva 94/45/CE a Consiliului din 22 septembrie 1994 privind instituirea unui comitet European de întreprindere sau a unei proceduri de informare și consultare a lucrătorilor în întreprinderile și grupurile de întreprinderi de dimensiune comunitară (JO L 254, 30.9.1994, p. 64), precum și articolul 15 din Directiva 2009/38/CE.

    (9)  Posibilă referință ar putea fi articolul 83 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).


    ANEXĂ

    Următorul amendament, care a întrunit cel puțin o pătrime din voturile exprimate, a fost respins în timpul dezbaterii [articolul 74 alineatul (3) din Regulamentul de procedură]:

    AMENDAMENTUL 1

    SOC/791 – Comitetul european de întreprindere

    Se înlocuiește întregul aviz prezentat de Secțiunea SOC cu următorul text (explicație/expunere de motive la sfârșitul documentului):

    Amendament

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Un dialog social funcțional și implicarea semnificativă a lucrătorilor, respectând autonomia partenerilor sociali și luând în considerare circumstanțele specifice ale sistemelor pieței forței de muncă ale statelor membre și nevoile specifice întreprinderilor, reprezintă cea mai bună modalitate de a anticipa și de a gestiona schimbările la nivelul locului de muncă.

    1.2.

    CESE consideră că revizuirea directivei, astfel cum a fost propusă de Comisie (1) și, în special, astfel cum a solicitat Parlamentul European, ar complica grav funcționarea comitetelor europene de întreprindere (CEI), iar această revizuire ar putea risca să transforme comitetele europene de întreprindere dintr-un mediu de informare și consultare constructivă la nivel de întreprindere într-o sursă de litigii și incertitudine juridică cu funcționare defectuoasă și împovărătoare, ceea ce ar submina dorința atât de necesară de cooperare și încredere la locul de muncă.

    1.3.

    CESE propune să se permită menținerea acordurilor anterioare directivei, respectând în același timp statutul juridic specific al acestora și fără a le impune cerințe obligatorii.

    1.4.

    CESE consideră că definiția actuală a transnaționalității nu ar trebui modificată, deoarece textul afirmă pe bună dreptate că aspectele pot fi considerate transnaționale numai dacă se referă la cel puțin două societăți sau sedii ale societății sau grupului situate în două state membre diferite.

    1.5.

    CESE salută opinia Comisiei potrivit căreia comitetele europene de întreprindere nu sunt organisme de codecizie și nu ar trebui să întârzie procesul decizional în întreprinderi.

    1.6.

    CESE consideră că directiva nu ar trebui să împiedice întreprinderile să adopte decizii într-un termen rezonabil și rapid, într-un mediu de afaceri în schimbare rapidă, cu respectarea deplină a procedurilor naționale de informare și consultare. CESE subliniază că consultarea, reuniunile și contribuția CEI trebuie să fie posibile și prin intermediul canalelor digitale.

    1.7.

    CESE subliniază că, pentru a proteja informațiile comerciale confidențiale și pentru a asigura buna desfășurare a procesului decizional, deciziile cu privire la natura confidențială a informațiilor trebuie să fie de competența exclusivă a conducerii.

    1.8.

    CESE subliniază că, în temeiul directivei actuale, un expert poate fi consultat și, prin urmare, recurgerea la experți suplimentari ar trebui condiționată de aprobarea prealabilă a conducerii.

    1.9.

    CESE respinge ideea unei gestionări centrale care să acopere costurile reprezentării juridice și ale participării la procedurile administrative sau judiciare. Aceste costuri ar trebui alocate, așa cum este cazul în prezent, în conformitate cu legislația națională.

    1.10.

    CESE regretă abordarea Comisiei de a încuraja intervenția judiciară în locul promovării unor mecanisme alternative de soluționare a litigiilor care pot sprijini soluțiile negociate între partenerii sociali.

    1.11.

    CESE salută propunerea Comisiei privind stabilirea unor sancțiuni eficace, disuasive și proporționale, care vor rămâne în sfera de competență a statelor membre, în conformitate cu practica legislativă a UE din capitolul privind politica socială din Tratatul UE. În mod similar, CESE împărtășește opinia Comisiei de a nu sprijini propunerea de amenzi în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor și dreptul la o hotărâre judecătorească de suspendare temporară a deciziei unei întreprinderi, deoarece aceste măsuri sunt disproporționate în raport cu domeniul de aplicare al directivei și ar putea afecta grav competitivitatea întreprinderilor europene.

    1.12.

    CESE salută abordarea Comisiei de a nu aproba propunerea de rezoluție a Parlamentului European (2) referitoare la extinderea domeniului de aplicare al directivei la întreprinderile independente din punct de vedere structural, cum ar fi cele bazate pe acorduri de franciză.

    1.13.

    Deși nu salută revizuirea propusă, CESE își prezintă opiniile cu privire la o serie de aspecte incluse în propunerea Comisiei și în rezoluția Parlamentului European.

    2.   Introducere: Procesul care a condus la propunerea Comisiei Europene

    2.1.

    CESE a fost dintotdeauna un susținător puternic al dialogului social la toate nivelurile întreprinderilor și ale altor organizații. Un dialog social funcțional și implicarea semnificativă a lucrătorilor, respectând autonomia partenerilor sociali și luând în considerare circumstanțele specifice ale sistemelor pieței forței de muncă ale statelor membre și nevoile specifice întreprinderilor, reprezintă cea mai bună modalitate de a anticipa și de a gestiona schimbările la nivelul locului de muncă și, prin urmare, de a face față provocărilor generate de transformările economice, de mediu și sociale din lumea muncii.

    2.2.

    Întrucât, de-a lungul anilor, mediul de afaceri al întreprinderilor europene s-a deschis și s-a internaționalizat din ce în ce mai mult, pentru a face, astfel, față provocărilor pieței unice și globalizării, întreprinderile au fost nevoite, în general, să adapteze în mod corespunzător sistemele de implicare a lucrătorilor pentru a îndeplini mai bine cerințele la nivel de întreprindere.

    3.

    Comitetele europene de întreprindere au fost create în consecință pentru a oferi o bază solidă de informare și consultare a lucrătorilor din întreprinderile sau grupurile multinaționale. Ca dovadă a acestui fapt, există peste 350 de acorduri voluntare funcționale, încheiate și convenite de partenerii sociali la nivel de întreprindere (3). Aceste acorduri se bazează pe concepte-cheie ale directivei existente, precum și pe practici consacrate la nivel de întreprindere.

    3.1.

    Propunerea Comisiei Europene de revizuire a Directivei privind comitetele europene de întreprindere (comitetele europene de întreprindere sunt denumite aici CEI), solicitată de Parlamentul European (4), în urma solicitărilor sindicatelor europene pentru o astfel de revizuire, este în contradicție puternică cu realitatea actuală și cu feedbackul din partea întreprinderilor în care există CEI. În plus, prezenta propunere nu ține seama de realitățile întreprinderilor și nu este coerentă cu abordarea politică exprimată de Uniunea Europeană care vizează protejarea competitivității întreprinderilor europene și reducerea barierelor de reglementare.

    3.2.

    CESE subliniază că evaluarea impactului realizată de Comisie nu a concluzionat dacă și în ce măsură derogările acordate în temeiul acordurilor voluntare privind comitetele europene de întreprindere încheiate în temeiul articolului 13 din Directiva 94/45/CE inițială privind comitetele europene de întreprindere sau care au fost încheiate sau revizuite în perioada de tranziție care urmează adoptării Directivei 2009/38/CE reformate creează incertitudini juridice sau împiedică informarea și consultarea eficace în cadrul acestor întreprinderi.

    3.3.

    CESE regretă că propunerea Comisiei se bazează pe o evaluare a impactului care ignoră dovezile reale ale întreprinderilor cu privire la funcționarea CEI și, în special, impactul cumulativ al posibilelor noi obligații pentru întreprinderi. CESE face referire la faptul că, deși angajatorii au exprimat îndoieli serioase cu privire la impactul negativ al revizuirii propuse asupra competitivității întreprinderilor europene, Comitetul de control normativ (CCN) a exprimat îndoieli cu privire la concluziile evaluării impactului efectuate de Comisie (5). În plus, CCN a considerat că raportul Comisiei nu este suficient de clar în ceea ce privește domeniul de aplicare, obiectivele și coerența inițiativei cu principiul subsidiarității, inclusiv respectarea deplină a prerogativelor partenerilor sociali și a competențelor statelor membre.

    3.4.

    CESE ia notă de opiniile exprimate în amendamentele prezentate de mai mulți membri ai Grupului I pentru avizul CESE „Democrația la locul de muncă” (6), în care se afirmă în mod clar că există alte modalități decât revizuirea directivei de a promova dialogul social transnațional: „De-a lungul anilor, comitetele europene de întreprindere (CEI) au avut o contribuție pozitivă la obiectivele economice, sociale și de mediu pe termen lung ale întreprinderilor. Pentru a le spori potențialul și eficacitatea, CESE consideră că este necesară promovarea în continuare a unei aplicări și a unor orientări adecvate, bazate pe instrumente practice, cum ar fi analiza comparativă cu cele mai bune practici. În acest context, CESE ia notă de recenta rezoluție a Parlamentului European pentru revizuirea Directivei privind comitetele europene de întreprindere și invită Comisia să ia măsurile adecvate pentru a promova punerea în aplicare corespunzătoare a directivei în timp util.”

    3.5.

    CESE regretă că, în pofida feedbackului concret de pe teren din partea întreprinderilor și a preocupărilor acestora cu privire la un impact negativ evident al modificărilor propuse asupra competitivității întreprinderilor europene, Comisia Europeană a decis să lanseze revizuirea directivei în forma sa actuală, în loc să ia în considerare măsuri de politică alternative.

    4.   Observații generale privind propunerea Comisiei și opiniile Parlamentului European

    4.1.

    CESE consideră că revizuirea directivei, astfel cum a fost propusă de Comisie și, în special, astfel cum a solicitat Parlamentul European, ar complica grav funcționarea CEI, iar această revizuire ar putea risca să transforme comitetele europene de întreprindere dintr-un mediu de informare și consultare constructivă la nivel de întreprindere într-o sursă de litigii și incertitudine juridică cu funcționare defectuoasă și împovărătoare, ceea ce ar submina dorința atât de necesară de cooperare și încredere la locul de muncă.

    4.2.

    Deși recunoaște valoarea opiniilor lucrătorilor ca element important pentru îmbunătățirea calității procesului decizional, CESE subliniază necesitatea de a asigura un proces decizional rapid în întreprinderile multinaționale, care ar trebui să fie sprijinit de structuri funcționale de informare și consultare a lucrătorilor. În acest sens, CESE salută opinia Comisiei potrivit căreia CEI nu sunt organisme de codecizie și nu ar trebui să întârzie procesul decizional în întreprinderi.

    4.3.

    În prezent există CEI în aproximativ 1 000 de întreprinderi, iar alte 2 600 de întreprinderi ar putea fi vizate. Cadrul juridic care reglementează funcționarea CEI abordează aspecte esențiale pentru partenerii sociali și nu ar trebui transformat într-un cadru suprareglementat, bazat pe o abordare foarte juridică, care ar descuraja întreprinderile să creeze noi comitete europene de întreprindere pentru a evita riscurile judiciare.

    4.4.

    Prin urmare, CESE regretă că propunerea Comisiei introduce un set de amendamente care, privite în mod global, ar complica în mod semnificativ funcționarea CEI, subminând astfel competitivitatea întreprinderilor europene. Se poate presupune că aceste consecințe negative vor avea, în multe cazuri, un efect disuasiv în ceea ce privește înființarea unor noi CEI. Adoptarea Directivei privind comitetele europene de întreprindere, astfel cum este propusă în prezent, ar putea, de asemenea, să deterioreze și mai mult atragerea investițiilor întreprinderilor multinaționale din UE în favoarea altor regiuni la nivel mondial.

    4.5.

    Furnizarea de resurse pentru a acționa împotriva unei întreprinderi, cum ar fi cheltuielile de judecată și experții juridici, promovează o abordare judiciară și riscă să transforme CEI din forumuri valoroase de dialog social între angajați și conducere, în organisme foarte conflictuale. În plus, noile dispoziții privind consultările, confidențialitatea și transnaționalitatea riscă să denatureze scopul consultării și informării angajaților și să reducă efectiv cooperarea bazată pe încrederea dintre cele două părți, care este esențială pentru funcționarea CEI.

    5.   Observații specifice cu privire la punctele-cheie ale propunerii Comisiei

    5.1.   Acorduri existente înainte de adoptarea directivei

    5.1.1.

    CESE regretă profund abordarea Comisiei în ceea ce privește acordurile voluntare de informare și consultare încheiate înainte de Directiva 94/45/CE inițială privind CEI sau încheiate sau revizuite în perioada de tranziție care a urmat adoptării Directivei 2009/38/CE reformate, din iunie 2009 până în iunie 2011. Aceste acorduri funcționale ar trebui respectate și nu contestate unilateral. Acordurile anterioare directivei sunt rezultatul negocierilor dintre conducere și reprezentanții lucrătorilor și sunt adaptate în mod specific la nevoile ambelor părți la nivel de întreprindere.

    5.1.2.

    CESE face referire la evaluarea impactului realizată de Comisie, care nu a concluzionat dacă acordurile anterioare directivei ar crea insecuritate juridică sau ar afecta procesele semnificative de informare și consultare în întreprinderi.

    5.1.3.

    Prin urmare, ar fi contrar spiritului dialogului social constructiv și încrederii reciproce dintre angajatori și lucrători în cadrul întreprinderilor să se permită reprezentanților lucrătorilor să pună capăt acordurilor de muncă voluntare și funcționale existente.

    5.1.4.

    CESE propune să se permită menținerea acordurilor anterioare directivei, respectând în același timp statutul juridic specific al acestora și fără a le impune cerințe obligatorii.

    5.2.   Noțiunea de transnaționalitate

    5.2.1.

    Un alt motiv de îngrijorare pentru CESE este conceptul propus de transnaționalitate, care ar putea duce în mod grav la insecuritate juridică, cauzând suprapuneri între procesele naționale și transnaționale de informare și consultare.

    5.2.2.

    Formularea propusă sugerează că prezumția de transnaționalitate se extinde nu numai la cazurile în care se poate presupune în mod rezonabil că acestea afectează lucrătorii din mai multe state membre, ci și la cazurile în care măsurile în sine se referă numai la lucrătorii dintr-un stat membru, dar se poate presupune în mod rezonabil că acestea vor afecta lucrătorii dintr-un alt stat membru. O astfel de structură creează o marjă de incertitudine și este o sursă de litigii, deoarece ar conduce la un control mai strict al deciziilor de gestionare pur naționale în cadrul societăților, în loc să se concentreze asupra cazurilor transfrontaliere reale.

    5.2.3.

    CESE consideră că definiția actuală a transnaționalității nu ar trebui modificată, deoarece textul afirmă pe bună dreptate că aspectele pot fi considerate transnaționale numai dacă se referă la cel puțin două societăți sau sedii ale societății sau grupului situate în două state membre diferite.

    5.3.   Procesul de informare și consultare și definirea informării și consultării

    5.3.1.

    CESE are îndoieli serioase cu privire la unele dintre modificările propuse în cadrul revizuirii, deoarece acestea sunt susceptibile să provoace întârzieri și incertitudini inutile în procesul decizional al întreprinderilor. Articolul 9 propus precizează că consultarea trebuie să permită reprezentanților lucrătorilor să exprime un aviz înainte de adoptarea deciziei și că un astfel de aviz trebuie să primească un răspuns motivat din partea conducerii centrale înainte ca aceasta din urmă să își adopte decizia cu privire la măsura propusă. CESE consideră că procesul propus este formal, împovărător și incompatibil cu metodele de comunicare convenite pe scară largă în cadrul CEI.

    5.3.2.

    CESE consideră că directiva nu ar trebui să împiedice întreprinderile să adopte decizii într-un termen rezonabil și rapid, într-un mediu de afaceri în schimbare rapidă, cu respectarea deplină a procedurilor naționale de informare și consultare. În plus, CESE preferă ca calendarul consultării să fie definit în cadrul fiecărui acord privind comitetele europene de întreprindere, și nu prin norme obligatorii.

    5.3.3.

    CESE subliniază că consultarea, reuniunile și contribuția CEI trebuie să fie posibile și prin intermediul canalelor digitale. Acest lucru este cu atât mai important dacă numărul minim de reuniuni anuale ar fi de două, astfel cum sugerează propunerea Comisiei.

    5.3.4.

    În ceea ce privește aspectele care trebuie abordate de CEI, CESE solicită o flexibilitate maximă pentru ca conducerea și CEI să ajungă la un acord cu privire la aspectele legate de întreprindere.

    5.4.   Confidențialitatea informațiilor privind activitatea economică

    5.4.1.

    În continuare, CESE atrage atenția asupra problemelor legate de protecția informațiilor confidențiale, întrucât propunerea Comisiei ar afecta competitivitatea întreprinderilor, ar putea intra în conflict cu alte cerințe legale (de exemplu, Regulamentul privind abuzul de piață) și ar putea încetini procesul decizional al întreprinderilor.

    5.4.2.

    CESE subliniază că, pentru a proteja informațiile comerciale confidențiale și pentru a asigura buna desfășurare a procesului decizional, deciziile cu privire la natura confidențială a informațiilor trebuie să fie de competența exclusivă a conducerii. Pentru a sublinia și clarifica această prerogativă, CESE solicită ca statelor membre să li se permită să solicite o autorizație administrativă sau judiciară prealabilă, care a fost eliminată de la articolul 8.

    5.5.   Experți și cheltuieli de judecată

    5.5.1.

    Formularea propusă privind experții și cheltuielile de judecată fără aprobarea prealabilă a conducerii este vagă și ar putea conduce la litigii inutile. CESE subliniază că, întrucât directiva existentă permite obținerea de asistență din partea unui expert, nu este necesară, în principiu, modificarea textului. În cazul în care ar fi necesari experți suplimentari, cum ar fi asistența juridică, conducerea ar trebui să fie cea care aprobă rolul și domeniul de activitate al expertului, precum și costurile aferente.

    5.5.2.

    În ceea ce privește cheltuielile judiciare, CESE respinge propunerea ca costurile de reprezentare juridică și de participare la procedurile administrative sau judiciare să fie suportate de conducerea centrală. O astfel de răspundere ar putea conduce la o situație în care societatea trebuie să plătească în avans cheltuielile de judecată ale echipei de negociere a CEI în cadrul unui eventual litigiu împotriva societății. Aceste costuri ar trebui alocate, așa cum este cazul în prezent, în conformitate cu legislația națională.

    5.5.3.

    În plus, întrucât CEI sunt reprezentative pentru toți lucrătorii întreprinderii, participarea sindicatelor la comitetele europene de întreprindere în calitate de consilieri ar trebui să respecte diversele practici industriale din întreaga Europă. Dreptul reprezentanților sindicatelor de a fi prezenți în fiecare comitet european de întreprindere, indiferent de numărul de membri sindicali ai societății, poate fi, în unele cazuri, incompatibil cu practicile naționale.

    5.6.   Mecanismele alternative de soluționare a litigiilor

    5.6.1.

    În ceea ce privește soluționarea litigiilor, CESE regretă abordarea Comisiei prin care se acordă prioritate intervenției Curții în detrimentul mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor. Această abordare subminează structurile de mediere și de conciliere existente și funcționale ale partenerilor sociali naționali. În schimb, utilizarea mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor, cu acces facil și agreate de partenerii sociali ca element autentic al unor sisteme de dialog social funcționale, ar trebui încurajată în statele membre, de către statele membre și cu sprijinul Comisiei Europene.

    5.7.   Sancțiuni

    5.7.1.

    CESE salută propunerea Comisiei privind stabilirea unor sancțiuni eficace, disuasive și proporționale, care vor rămâne în sfera de competență a statelor membre, în conformitate cu practica legislativă a UE din capitolul privind politica socială din Tratatul UE. CESE sugerează ca stabilirea sancțiunilor financiare să se limiteze la cazurile de încălcare clară și intenționată a normelor. În mod similar, CESE împărtășește opinia Comisiei de a nu sprijini propunerea de amenzi în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor și dreptul la o hotărâre judecătorească de suspendare temporară a deciziei unei întreprinderi, deoarece aceste măsuri sunt disproporționate în raport cu domeniul de aplicare al directivei și ar putea afecta grav competitivitatea întreprinderilor europene.

    5.7.2.

    Nu în ultimul rând, CESE salută abordarea Comisiei de a nu aproba propunerea de rezoluție a Parlamentului European referitoare la extinderea domeniului de aplicare al directivei la întreprinderile independente din punct de vedere structural, cum ar fi cele bazate pe acorduri de franciză, întrucât acest tip de acord nu ar trebui luat în considerare pentru a defini „influența dominantă”.

    Expunere de motive

    Textul propus reprezintă un amendament al cărui scop este de a prezenta o opinie divergentă în raport cu un aviz prezentat de secțiune și, prin urmare, trebuie considerat un contraaviz. El prezintă motivele pentru care CESE consideră că propunerea de revizuire a Directivei privind comitetul european de întreprindere – și în special unele propuneri ale Parlamentului European – ar complica în mod semnificativ funcționarea comitetelor europene de întreprindere și ar risca să le transforme din platforme de informare și consultare constructive la nivel de întreprindere în surse de litigii și de incertitudine juridică care nu funcționează corespunzător și sunt împovărătoare.

    Rezultatul votului:

    Voturi pentru:

    104

    Voturi împotrivă:

    125

    Abțineri:

    11


    (1)   Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2009/38/CE în ceea ce privește instituirea și funcționarea comitetelor europene de întreprindere și asigurarea respectării efective a drepturilor la informare și consultare la nivel transnațional, COM (2024) 14 final.

    (2)   Texte adoptate – Revizuirea Directivei privind comitetele europene de întreprindere – joi, 2 februarie 2023 (europa.eu).

    (3)  Astfel cum se arată în studiul Eurofound: „Evoluția unora dintre comitetele europene de întreprindere demonstrează că, în timp, procesele se pot îmbunătăți pe măsură ce se construiește încrederea și atât lucrătorii, cât și angajatorii dobândesc o înțelegere mai clară a valorii adăugate a informării și consultării transnaționale. Această consolidare a relațiilor, crearea unei înțelegeri comune și dezvoltarea unor proceduri eficiente de informare și consultare nu pot, în anumite privințe, să fie reglementate prin lege; ele trebuie menținute în permanență, pentru a nu periclita progresele înregistrate.” https://www.eurofound.europa.eu/en/publications/2022/challenges-and-solutions-case-studies-european-works-councils.

    (4)   https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023-0028_RO.pdf.

    (5)  Avizul Comitetului de control normativ din 30.11.2023, SEC(2024) 35; a se vedea, de exemplu, https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5837-2024-ADD-2/en/pdf.

    (6)   JO C 228, 29.6.2023, p. 43


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4664/oj

    ISSN 1977-1029 (electronic edition)


    Top