Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0762

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2022/2576 în ceea ce privește prelungirea perioadei de aplicare a acestuia

    COM/2023/762 final

    Bruxelles, 28.11.2023

    COM(2023) 762 final

    2023/0444(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2022/2576 în ceea ce privește prelungirea perioadei de aplicare a acestuia


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    1.1Temeiurile și obiectivele propunerii

    De la invadarea neprovocată și nejustificată la scară largă a Ucrainei de către Rusia, aprovizionarea cu gaze a UE de către Rusia a fost perturbată ca o încercare deliberată de a utiliza energia ca armă politică. Rusia este de mulți ani principalul furnizor de gaze al UE. În trecut, UE s-a bazat pe Rusia pentru peste 40 % din aprovizionarea sa cu gaze. Aprovizionarea cu gaze a scăzut în mod constant începând din februarie 2022. Fluxurile de gaze prin conducte din Rusia au reprezentat mai puțin de 10 % din importurile de gaze ale UE în prima jumătate a anului 2023. Douăsprezece state membre au activat primul sau al doilea nivel de criză în conformitate cu clasificarea comună a UE, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2017/1938 privind siguranța furnizării de gaze.

    Acest șoc în materie de aprovizionare a avut un impact semnificativ asupra nivelului și volatilității prețurilor gazelor și energiei electrice, asupra inflației, asupra stabilității financiare și macroeconomice globale a UE și asupra tuturor cetățenilor. În 2022, prețul angro a fost, în medie, de peste cinci ori mai mare decât nivelul din perioada anterioară crizei și chiar s-a ridicat la peste 300 EUR/MWh la apogeul crizei din vara anului 2022. El rămâne, până în prezent, la niveluri semnificativ mai ridicate decât în perioada anterioară crizei, cu o volatilitate puternică. Întreprinderile, în special cele din industriile mari consumatoare de energie, s-au confruntat cu o pierdere a competitivității, în timp ce cetățenii se confruntă cu o putere de cumpărare redusă.

    În acest context, la 19 decembrie 2022, Consiliul a adoptat Regulamentul (UE) 2022/2576 al Consiliului pentru a spori solidaritatea printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, prin indici de referință ai prețurilor fiabili și prin schimburi transfrontaliere de gaze.

    Regulamentul (UE) 2022/2576 prevede un temei juridic temporar în ceea ce privește:

    ·o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze (capitolul II);

    ·măsuri de prevenire a prețurilor excesive ale gazelor și a volatilității intrazilnice excesive pe piețele instrumentelor financiare derivate pe energie (capitolul III) și

    ·măsuri în caz de urgență în sectorul gazelor (capitolul IV).

    Regulamentul (UE) 2022/2576 urmărește să atenueze impactul prețului la gaze prin măsuri care vizează cererea și oferta, asigurarea siguranței aprovizionării pe întreg teritoriul Uniunii Europene și consolidarea solidarității. El conține diferite elemente menite să acționeze, în mod coerent, pentru a evita prețurile foarte ridicate și pentru a consolida solidaritatea și siguranța aprovizionării.

    Prezenta propunere urmărește să prelungească cu un an perioada de aplicare a dispozițiilor Regulamentului (UE) 2022/2576, având în vedere riscurile persistente pentru aprovizionarea cu energie în Uniune.

    Răspunsul Uniunii în cadrul REPowerEU și al inițiativelor ulterioare, inclusiv prin măsurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/2576, a contribuit la atenuarea efectelor invadării Ucrainei de către Rusia asupra aprovizionării cu gaze și a impactului ei ulterior asupra nivelurilor prețurilor, inflației, stabilității financiare și macroeconomice, precum și asupra tuturor cetățenilor.

    Cu toate acestea, piețele mondiale ale gazelor continuă să fie foarte tensionate și se preconizează că echilibrul pieței va rămâne precar în viitorul apropiat. Această situație are consecințe negative asupra prețurilor gazelor care, deși sunt mai mici decât vârful înregistrat în vara anului 2022, rămân de două ori mai mari decât nivelurile anterioare crizei. O serie de riscuri pot, în cazul în care se materializează, să alimenteze teama de penurie care, având în vedere fragilitatea pieței din cauza tensiunilor sale, poate declanșa reacții importante, cu repercusiuni grave asupra prețurilor. Aceste riscuri includ o revenire a cererii asiatice de GNL, reducând disponibilitatea gazelor pe piața mondială a gazelor; o iarnă rece care ar putea duce la o creștere a cererii de gaze cu până la 30 de miliarde de metri cubi; condițiile meteorologice extreme care ar putea afecta stocarea energiei hidroelectrice și producția energiei nucleare din cauza nivelurilor scăzute ale apei și a creșterii ulterioare a cererii de producere a energiei electrice pe bază de gaze; perturbări suplimentare ale infrastructurilor critice; și o deteriorare a mediului geopolitic și a situației amenințărilor în regiunile furnizoare, de exemplu în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

    În cazul în care măsurile relevante ale Uniunii vor înceta să se aplice s-ar modifica situația stabilizată, dar fragilă pe care Uniunea a realizat-o până în prezent și s-ar deteriora reziliența la evoluțiile viitoare probabile, cum ar fi oprirea completă a importurilor din Rusia.

    1.1.1.Principalele elemente ale Regulamentului (UE) 2022/2576

    (1)Agregarea cererii și o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze

    În temeiul Regulamentului (UE) 2022/2576, Comisia a conceput și a pus în aplicare, cu sprijinul unui prestator de servicii, mecanismul „AggregateEU”, care permite agregarea cererii, organizarea unor runde de licitații la care să participe furnizorii internaționali de gaze și corelarea cererii cu ofertele furnizorilor. Mecanismul este deschis participării, în calitate de cumpărători, întreprinderilor stabilite în UE și în părțile contractante la Comunitatea Energiei.

    Regulamentul prevede agregarea obligatorie a cererii prin stabilirea obligației statelor membre de a solicita întreprinderilor naționale să utilizeze prestatorul de servicii pentru a agrega cererea cu volume suficient de mari de gaze. În procesul de agregare a cererii întreprinderile statelor membre trebuie să includă volume echivalente cu cel puțin 15 % din obiectivele de constituire a stocurilor (aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi pentru întreaga Uniune).

    Pentru ca obiectivul diversificării de la furnizarea de gaze din Federația Rusă să nu fie pus în pericol, Regulamentul (UE) 2022/2576 prevede excluderea participării întreprinderilor sau a altor organisme controlate de persoane fizice sau juridice ruse sau a întreprinderilor stabilite în Federația Rusă. În plus, gazele naturale originare din Federația Rusă sunt excluse din mecanismul de agregare a cererii și de achiziționare în comun, inclusiv gazele naturale care intră în statele membre sau în părțile contractante la Comunitatea Energiei prin intermediul unei liste de puncte de intrare.

    Regulamentul (UE) 2022/2576 conține dispoziții menite să asigure o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze în Uniune și solidaritatea energetică între statele membre. Pentru a realiza acest obiectiv, regulamentul urmărește să ofere Comisiei o imagine de ansamblu a viitoarelor licitații sau contracte legate de vânzarea și achiziționarea de gaze. În consecință, întreprinderile din sectorul gazelor naturale sau întreprinderile consumatoare de gaze au obligația de a transmite notificări Comisiei cu privire la orice licitații sau contracte viitoare cu un volum mai mare de 5 TWh/an. Comisia poate apoi să emită recomandări adresate acestor întreprinderi în cazurile în care astfel de licitații sau contracte pot avea un impact negativ asupra mecanismului de achiziționare în comun, asupra funcționării pieței, asupra siguranței aprovizionării sau asupra solidarității.

    (2)Exploatarea eficientă a conductelor și a terminalelor GNL

    De asemenea, Regulamentul (UE) 2022/2576 îmbunătățește funcționarea eficientă a conductelor și a terminalelor GNL.

    Diversificarea surselor de aprovizionare departe de gazul rusesc modifică modelele fluxului de gaze din UE. Prin urmare, rutele de la terminalele de GNL la centrele de consum au devenit mai relevante decât fluxurile est-vest predominante în trecut. Cu toate acestea, astfel de modificări ale fluxurilor de gaze au condus la niveluri deosebit de ridicate de congestionare la punctele de interconectare, în special în nord-vestul Europei.

    Pentru a spori capacitatea de reacție a sistemului de gaze la congestionări și pentru a îmbunătăți flexibilitatea sistemului, articolul 14 din Regulamentul (UE) 2022/2576 conține dispoziții care obligă OST să ofere o capacitate fermă contractată subutilizată pentru toate punctele de interconectare, nu numai pentru cele congestionate, fie prin (i) punerea în aplicare a unei noi proceduri lunare de tipul „folosești sau pierzi” (UIOLI), fie (ii) prin extinderea procedurilor existente cu același obiectiv.

    În plus, devine extrem de important să se optimizeze capacitatea de absorbție a GNL a terminalelor GNL din UE și utilizarea instalațiilor de înmagazinare. În acest scop, participanții la piață au considerat că este necesară o mai mare transparență, în mod similar cu nivelul de transparență existent pentru transportul gazelor prin conducte. Gas Infrastructure Europe (GIE) exploatează două platforme principale care acoperă toate statele membre ale UE, precum și Regatul Unit și Ucraina: inventarul agregat al înmagazinării gazelor (Aggregated Gas Storage Inventory – AGSI) pentru înmagazinarea gazelor și inventarul agregat al înmagazinării GNL (Aggregated LNG Storage Inventory – ALSI) pentru GNL. În urma intrării în vigoare a Regulamentului (UE) 2022/2576 (articolele 12 și 13), noi componente au fost adăugate acestor platforme, printre care informații privind serviciile oferite și condițiile care se aplică acestor servicii, capacități contractate și disponibile de înmagazinare și de instalații GNL, tarife etc. Platformele acoperă în prezent toate terminalele GNL de mari dimensiuni din UE și 98% din instalațiile de înmagazinare din UE. Pe lângă platformele de la nivelul UE, operatorii individuali de înmagazinare și de GNL au fost obligați să asigure a mai mare transparență în ceea ce privește posibilitățile de rezervare a unor capacități secundare. În acest scop, li s-a solicitat să înființeze platforme de rezervare individuale.

    O mai mare transparență permite o imagine de ansamblu mai bună și mai cuprinzătoare a pieței de GNL și a pieței de înmagazinare din UE. Ea conduce totodată la o utilizare mai eficientă a acestor infrastructuri și sporește potențialul de atragere a unor furnizori suplimentari.

    (3)Acțiuni privind nivelul prețurilor gazelor naturale

    Elaborarea unui nou indice de referință suplimentar pentru GNL

    Piața de GNL din UE este încă în curs de consolidare. Stabilirea prețurilor prin indici ai platformelor de comercializare rămâne influențată de aprovizionarea prin conducte și de blocajele existente ale infrastructurii și, prin urmare, nu reflectă întotdeauna cu exactitate prețul la care GNL este importat efectiv în Uniune. De asemenea, întrucât gazele rusești reprezintă încă o parte deloc neglijabilă – deși în scădere – a importurilor UE, din ce în ce mai concentrate în unele zone, piețele gazelor rămân vulnerabile la manipularea aprovizionării cu gaze din Rusia.

    Este necesar să se prevadă prețuri stabile și previzibile pentru importurile de GNL, indispensabile pentru a înlocui deficitele de aprovizionare cauzate de probabila întrerupere a importurilor de gaze din Rusia. Regulamentul 2022/2576 a însărcinat Agenția Europeană pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei („ACER”) să creeze, într-un interval scurt de timp, un instrument obiectiv de evaluare a prețurilor și, în timp, un indice de referință pentru importurile de GNL ale UE, prin colectarea de informații în timp real cu privire la toate tranzacțiile zilnice. ACER a elaborat un astfel de indice de referință, care oferă informații mai cuprinzătoare cumpărătorilor și sporește transparența prețurilor.

    Regulamentul 2022/2576 a conferit ACER competențele necesare pentru a colecta datele referitoare la tranzacții care sunt necesare stabilirii indicelui de referință pentru GNL, pe baza și cu consolidarea sarcinilor și competențelor de care dispunea deja ACER în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie și al Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1348/2014 al Comisiei din 17 decembrie 2014 privind raportarea de date, pentru punerea în aplicare a articolului 8 alineatele (2) și (6) din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind integritatea și transparența pieței angro de energie (denumit în continuare împreună „REMIT”).

    (4)Măsuri de reducere a volatilității prețurilor

    Mecanismul de gestionare a volatilității prețurilor intrazilnice:

    Legislația financiară (MiFID II) impune deja instituirea unui set de mecanisme de către locurile de tranzacționare pentru a limita volatilitatea semnificativă a piețelor financiare, iar ESMA lucrează la modalități de îmbunătățire a funcționării mecanismelor de întrerupere a tranzacționării pentru toate clasele de active, ceea ce va avea un impact pozitiv mai permanent asupra tranzacționării tuturor claselor de active, inclusiv a instrumentelor financiare derivate pe energie. Revizuirea recent încheiată a MiFIR a adăugat, de asemenea, noțiunea de situație de urgență și a conferit ESMA competențe suplimentare în ceea ce privește mecanismele de întrerupere a tranzacționării. Aceste modificări urmează să fie transpuse în legislațiile naționale până în a doua jumătate a anului 2025. Mecanismul de gestionare a volatilității intrazilnice prevăzut în Regulamentul (UE) 2022/2576 a fost introdus astfel încât locurile de tranzacționare să instituie mecanisme de prevenire a variațiilor excesive ale prețurilor în cursul unei zile de tranzacționare, fie prin adaptarea mecanismelor existente de întrerupere a tranzacționării, fie prin crearea unui mecanism suplimentar. Volatilitatea foarte mare de pe piețele gazelor și energiei electrice îngreunează continuarea participării întreprinderilor energetice la aceste piețe și satisfacerea nevoilor lor de hedging, în paralel cu asigurarea siguranței aprovizionării cu energie a consumatorilor finali.

    Prin urmare, Regulamentul (UE) 2022/2576 prevede cerința ca locurile de tranzacționare să instituie un mecanism temporar de gestionare a volatilității intrazilnice, menit să limiteze variațiile mari de preț ale contractelor derivate pe energie pentru aceeași zi de tranzacționare. Locurile de tranzacționare pot pune în aplicare mecanismul de gestionare a volatilității intrazilnice fie prin integrarea acestuia în mecanismele de întrerupere a tranzacționării existente, deja instituite în conformitate cu Directiva 2014/65/UE, fie ca mecanism suplimentar.

    (5)Siguranța aprovizionării

    Extinderea obligației de protecție solidară la centralele electrice critice pe bază de gaze naturale.

    În temeiul Regulamentului (UE) 2017/1938, un stat membru în care centralele electrice pe bază de gaze, cu rol critic în sistemul energetic, pot avea un rol esențial în siguranța aprovizionării cu energie electrică, ar trebui să restricționeze aceste centrale electrice, în detrimentul posibil al securității aprovizionării cu energie electrică a altor state membre, înainte ca statul membru respectiv să poată solicita măsuri de solidaritate în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1938. Pentru a preveni astfel de efecte colaterale negative în producția de energie electrică, Regulamentul (UE) 2022/2576 permite statelor membre să declanșeze o cerere de solidaritate, în anumite limite, în cazul în care centralele electrice pe bază de gaze, necesare asigurării adecvării sistemului de energie electrică, sunt expuse riscului de a nu fi aprovizionate cu volume critice de gaze. Din același motiv, statele membre care acordă ajutor de solidaritate vor avea dreptul să se asigure că funcționarea centralelor lor electrice pe bază de gaze, cu rol critic în sistemul energetic, nu este periclitată atunci când oferă solidaritate unui alt stat membru.

    Reguli implicite pentru solidaritatea bilaterală

    Măsurile specifice din Regulamentul (UE) 2022/2576 au introdus un mecanism implicit între statele membre pentru a garanta că ele se ajută reciproc la aprovizionarea „clienților protejați în virtutea principiului solidarității” (gospodării și, în anumite condiții, încălzire centralizată și servicii sociale esențiale) și a centralelor electrice critice pe bază de gaze, într-o situație de urgență care ar determina un deficit foarte grav de gaze. Normele privind siguranța aprovizionării care rezultă din Regulamentul (UE) 2017/1938 au introdus principiul unei astfel de solidarități, dar utilizarea sa efectivă într-o situație de criză necesită dispoziții juridice, tehnice și financiare detaliate care ar fi trebuit să fie convenite la nivel bilateral între statele membre. Cu toate acestea, până în prezent au fost convenite doar opt din cele 40 de acorduri necesare. Articolele 27 și 28 din Regulamentul (UE) 2022/2576 precizează, așadar, normele și procedurile care se vor aplica automat între statele membre care nu au acorduri bilaterale de solidaritate.

    Ajutorul de solidaritate trebuie acordat pe bază de compensație echitabilă în temeiul articolului 13 din Regulamentul (UE) 2017/1938. Cu toate acestea, eventualele costuri indirecte care rezultă din procedurile judiciare sau de arbitraj după restricționarea industriei vor rămâne limitate la 100 % din prețul gazelor. Motivul este că există un cost al compensațiilor pentru industrie care rezultă din restricționare, fiind parțial acoperit de prețul gazelor și, în cazul în care rămâne o parte din litigiu, această parte este foarte incertă și poate depăși în mare măsură costurile gazului. Prin urmare, incertitudinea cu privire la costurile indirecte ale compensării s-a dovedit a fi un obstacol major pentru ca statele membre să încheie acorduri bilaterale de solidaritate. Cu toate acestea, statele membre vor putea în continuare să convină în privința unor condiții diferite de compensare.

    Obligația actuală de solidaritate, care rezultă din Regulamentul (UE) 2017/1938, se aplică între statele membre care sunt conectate direct sau prin intermediul unei țări terțe. Prezenta propunere de prelungire va menține extinderea acestei obligații la statele membre cu instalații GNL care, chiar dacă nu sunt conectate direct, ar putea oferi ajutor de solidaritate unui stat membru aflat într-o situație de urgență dacă este dotat cu infrastructura necesară pentru a primi GNL.

    1.1.2.Situația actuală: persistă încă dificultăți și riscuri grave pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE

    Răspunsul Uniunii în cadrul RepowerEU și al inițiativelor ulterioare, inclusiv măsurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/2576, au contribuit la atenuarea consecințelor crizei și au pregătit UE pentru o situație degradată în materie de siguranță a aprovizionării cu gaze. În Raportul privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului (UE) 2022/2576, având în vedere situația generală a aprovizionării cu gaze a Uniunii 1 , Comisia a concluzionat că dispozițiile regulamentului au jucat un rol important în stabilizarea situației pieței gazelor și în asigurarea unei aprovizionări adecvate cu gaze a Uniunii și că regulamentul este un element important al setului de instrumente al UE pentru siguranța aprovizionării cu gaze.

    Dacă nu este prelungit, regulamentul va înceta să se aplice la 30 decembrie 2023.

    Cu toate acestea, de la data adoptării prezentei propuneri, persistă dificultăți grave în aprovizionarea cu gaze a Uniunii.

    Din cauza scăderii semnificative a importurilor de gaze prin gazoducte din Rusia în ultimul an, disponibilitatea aprovizionării cu gaze a Uniunii este redusă considerabil în comparație cu perioada anterioară crizei. Având în vedere nivelurile actuale ale importurilor de gaze prin gazoducte, se preconizează că Uniunea va importa din Rusia aproximativ 20 de miliarde de metri cubi prin gazoducte în 2023, iar aceste importuri nefiabile pot fi reduse și mai mult sau oprite. Această cifră ar fi cu circa 110 miliarde de metri cubi mai mică decât în 2021.

    Piețele mondiale ale gazelor rămân foarte tensionate și se preconizează că vor rămâne ca atare pentru o anumită perioadă de timp, întrucât numai o capacitate nouă foarte limitată de lichefiere a GNL la nivel mondial urmează să fie operațională înainte de 2026.

    Această situație are consecințe negative asupra prețurilor gazelor care, deși sunt mai mici decât vârful înregistrat în vara anului 2022 (când prețurile s-au ridicat brusc la peste 300 EUR/MWh), rămân de două ori mai mari decât nivelurile anterioare crizei. În cursul deceniului precedent, prețurile au oscilat într-un interval de 5 EUR/MWh până la 35 EUR/MWh și s-au situat, în medie, la aproximativ 20 EUR/MWh. La începutul toamnei anului 2023, prețurile au variat între 40 EUR/MWh și 50 EUR/MWh. Acest nivel al prețurilor continuă să aibă repercusiuni inevitabile asupra puterii de cumpărare a cetățenilor UE și asupra competitivității întreprinderilor europene.

    Volatilitatea pieței este, de asemenea, o consecință a tensiunilor de pe piață și reprezintă un risc suplimentar pentru economia UE. În vara și toamna anului 2023 s-au înregistrat o serie de episoade de o volatilitate semnificativă, când prețurile au crescut cu peste 50 % în câteva săptămâni. Acest fenomen arată că piețele gazelor sunt încă fragile și pot avea reacții importante la orice șoc neașteptat și brusc asupra ofertei și cererii, așa cum s-a întâmplat în urma grevei de la instalațiile GNL din Australia, a crizei din Orientul Mijlociu și a avarierii Balticconectorului. În aceste condiții, teama de penurie poate declanșa reacții importante, cu repercusiuni grave asupra prețurilor.

    O serie de riscuri pot, în cazul în care se materializează, să alimenteze teama de penurie care, având în vedere fragilitatea pieței din cauza tensiunilor sale, poate declanșa reacții importante, cu repercusiuni grave asupra prețurilor. Printre aceste riscuri se numără: o revenire a cererii asiatice de gaz natural lichefiat (GNL) care reduce și mai mult disponibilitatea gazului pe piața mondială a gazelor, o iarnă rece care ar putea duce la o creștere a cererii de gaze de până la 30 miliarde de metri cubi, condiții meteorologice extreme care ar putea afecta stocarea hidroenergiei sau producția nucleară, care ar necesita recurgerea în mai mare măsură la producția de energie pe bază de gaze și/sau ar declanșa o creștere a cererii de gaze, precum și alte posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze, inclusiv o oprire completă a importurilor de gaze din Rusia sau o perturbare a infrastructurii critice de gaze existente.

    În plus, de la adoptarea raportului privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului (UE) 2022/2576, situația amenințărilor s-a deteriorat. Conflicte armate de mare intensitate afectează în prezent mai multe dintre principalele regiuni de aprovizionare ale UE, pe lângă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei (Azerbaidjan, Orientul Mijlociu).

    Exemplele recente ilustrează probabilitatea și relevanța riscurilor legate de perturbarea infrastructurii critice de gaze. În septembrie 2022, gazoductul NordStream 1 a fost deteriorat de acte de sabotaj într-o asemenea măsură încât, în prezent, nu poate transporta deloc gaze și nu va putea să o facă în viitorul apropiat. În octombrie 2023, Balticconectorul, o conductă importantă care leagă Finlanda de Estonia, a fost avariat. Ancheta examinează dacă avarierea a fost de cauză externă și dacă a fost cauzată de ancora unei nave. Ca urmare a avarierii Balticconectorului, Finlanda nu mai este acum în măsură să îndeplinească criteriul N-1 ca parte a standardului privind infrastructura definit la articolul 5 din Regulamentul (UE) 2017/1938. Criteriul N-1 garantează faptul că statele membre iau măsuri astfel încât, în cazul unei perturbări a infrastructurii unice principale de gaze, ele continuă să aibă capacitatea tehnică de a-și satisface cererea totală dintr-o zi de vârf. Ca urmare a avarierii Balticconectorului, la 27 octombrie 2023, Finlanda și-a ridicat nivelul de criză în temeiul articolului 11 din Regulamentul (UE) 2017/1938 de la „alertă timpurie” la „alertă”, care este ultimul nivel de criză înainte de nivelul de urgență. Acest nou incident de infrastructură ilustrează probabilitatea și relevanța riscurilor legate de noi perturbări ale infrastructurii critice de gaze.

    De asemenea, ar trebui remarcat și faptul că reducerea semnificativă a cererii de gaze naturale (-18 % între august 2022 și septembrie 2023) contribuie la menținerea echilibrului gazelor în UE. Această reducere este rezultatul unor factori economici (de exemplu, prețurile ridicate) și al măsurilor administrative adoptate de statele membre în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1369 privind reducerea coordonată a cererii de gaze și al Regulamentului (UE) 2023/706, care a prelungit această reducere. O posibilă creștere a cererii, ca urmare a unei reveniri a consumului de gaze în sectorul rezidențial, comercial și industrial sau, în cazul în care măsurile administrative care vizează reducerea cererii nu ar fi prelungite în continuare, reprezintă un risc suplimentar care, în situația actuală a piețelor globale tensionate ale gazelor naturale, ar putea să submineze securitatea aprovizionării cu gaze a UE.

    În trei rapoarte ulterioare din decembrie 2022, februarie și iulie 2023, Agenția Internațională a Energiei (AIE) a subliniat în mod constant riscurile pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE și a avertizat împotriva slăbirii eforturilor depuse având în vedere îmbunătățirea situației în comparație cu vârful crizei din vara anului 2022. Potrivit raportului din februarie 2023, „aprovizionarea cu gaze la nivel mondial va rămâne tensionată în 2023, iar echilibrul mondial este supus unei game neobișnuit de largi de incertitudini și de factori de risc exogeni. Aceasta include posibilitatea încetării complete a livrărilor de gaze prin conducte din Rusia către Uniunea Europeană, precum și o reluare a importurilor de GNL din China în conformitate cu contractele pe termen lung privind GNL ale acestei țări și o potențială disponibilitate mai scăzută a ofertei de GNL”. AIE a avertizat că „perspectiva îmbunătățită nu ar trebui să distragă atenția de la măsurile necesare (...) pentru a atenua expunerea Uniunii Europene la riscurile exogene 2 . Ea a elaborat scenarii de criză care includeau oprirea aprovizionării cu gaze din Rusia, aprovizionarea cu GNL în continuare tensionată și creșteri ale cererii legate de condițiile meteorologice, ceea ce ar putea duce la un potențial dezechilibru între cerere și ofertă de 40 miliarde de metri cubi în UE. În raportul ei din iulie 2023, AIE a subliniat că „încă persistă riscurile și incertitudinile înaintea iernii 2023/24 din emisfera nordică” și că „siturile de înmagazinare pline nu reprezintă o garanție împotriva volatilității din timpul iernii și a riscului de reapariție a tensiunilor de pe piață 3 .

    În plus, Rețeaua europeană a operatorilor de transport și de sistem (ENTSOG) și-a publicat Perspectivele anuale de aprovizionare pe timp de iarnă cu o imagine de ansamblu din timpul verii, în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (CE) 715/2009. ENTSOG a concluzionat că, deși situația generală a siguranței aprovizionării în UE s-a îmbunătățit semnificativ, ar putea fi necesare măsuri suplimentare în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării din Rusia. În plus, este necesară o gestionare atentă a instalațiilor de stocare pe parcursul iernii 2023-2024, întrucât un nivel al stocurilor constituite de 46 % este probabil necesar la începutul sezonului de constituire a stocurilor pentru a atinge obiectivul de stocare de 90 % stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/1032 4 .

    În concluzie, având în vedere dificultățile și riscurile grave persistente, situația legată de aprovizionarea cu gaze, deși s-a îmbunătățit în comparație cu vârful crizei din vara anului 2022, rămâne fragilă. Răspunsul Uniunii în cadrul RepowerEU și al inițiativelor ulterioare, inclusiv măsurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/2576, au contribuit la îmbunătățirea situației. În cazul în care măsurile relevante ale Uniunii vor înceta să se aplice s-ar modifica situația stabilizată, dar fragilă pe care Uniunea a realizat-o până în prezent și s-ar deteriora reziliența la evoluțiile viitoare probabile, cum ar fi oprirea completă a importurilor din Rusia.

    Având în vedere aceste dificultăți și riscuri grave persistente pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE și pentru a nu modifica actualul echilibru fragil, este necesar și urgent să se prelungească Regulamentul (UE) 2022/2576. De aceea, prezenta propunere urmărește să prelungească cu încă un an perioada de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2576 pentru a spori solidaritatea printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, prin indici de referință ai prețurilor fiabili și prin transferuri transfrontaliere de gaze. Prelungirea cu un an este necesară și proporțională din cauza naturii persistente a dificultăților grave și a riscurilor suplimentare, precum și incertitudinii situației actuale, care se preconizează că va continua pe parcursul întregului an 2024.

    1.1.3.Motivele prelungirii dispozițiilor regulamentului în situația actuală

    Diferitele dispoziții ale Regulamentul (UE) 2022/2576, pe care prezenta propunere urmărește să le prelungească, sunt necesare pentru a aborda dificultățile și riscurile grave menționate mai sus pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE, din următoarele motive.

    O mai bună coordonare a achizițiilor de gaze (capitolul II - secțiunile 1 și 2)

    În general, agregarea cererii și o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze contribuie la asigurarea unui acces egal al întreprinderilor din toate statele membre, în special al celor din țările fără ieșire la mare sau care nu au acces direct la piețele internaționale, la surse de gaze noi sau suplimentare în situații urgente în care solidaritatea este necesară. Ea poate, în spiritul solidarității, să reducă efectul negativ al supralicitării care determină creșterea prețurilor și, mai ales, să ajute întreprinderile mai mici să beneficieze de condiții de achiziționare mai avantajoase rezultate în urma cererii agregate.

    În temeiul Regulamentului (UE) 2022/2576, Comisia a conceput și a lansat, cu sprijinul unui prestator de servicii, mecanismul de agregare a cererii și de achiziționare în comun sub denumirea „AggregateEU”. Statele membre și întreprinderile din sectorul gazelor naturale, precum și întreprinderile consumatoare de gaze, au participat cu eficacitate la mecanismul de agregare a cererii și de achiziționare în comun instituit prin Regulamentul (UE) 2022/2576 (denumit în continuare „AggregateEU”) și au contribuit la realizarea, până în octombrie 2023, a unei cereri agregate totale de gaze de 44,04 miliarde de metri cubi, echivalentă cu mai mult de trei ori cantitățile obligatorii pentru agregarea cererii. Volumele corespondente din aceeași perioadă s-au ridicat la 34,77 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 10 % din consumul UE în 2022. Acest fapt arată că mecanismul „AggregateEU” a atras un interes semnificativ din partea participanților la piață.

    De asemenea, Comisia a pus în aplicare măsuri de sprijin prevăzute de regulament, inclusiv în ceea ce privește transparența și schimbul de informații, guvernanța Platformei energetice a UE și utilizarea obligatorie a mecanismului „AggregateEU”. În temeiul dispozițiilor din regulament privind transparența și schimbul de informații, Comisia a emis două recomandări până în iulie 2023. În aceste cazuri, Comisia a considerat că este nevoie de o coordonare suplimentară în ceea ce privește licitațiile pentru achiziționarea de gaze, deoarece ar putea îmbunătăți funcționarea achiziționării în comun sau ar putea preveni un impact negativ asupra pieței interne, asupra siguranței aprovizionării sau asupra solidarității energetice.

    În raportul privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului (UE) 2022/2576, Comisia a concluzionat că mecanismul „AggregateEU”, bazat pe dispozițiile din regulament privind agregarea cererii, a oferit cumpărătorilor europeni (întreprinderi stabilite în UE și în părțile contractante la Comunitatea Energiei) oportunități suplimentare de a achiziționa gaze de la furnizori fiabili în condiții competitive, precum și o transparență a pieței privind cererea și oferta, contribuind astfel la scăderea volatilității piețelor.

    Având în vedere cele de mai sus, agregarea cererii și o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze rămân un instrument valoros pentru abordarea dificultăților și riscurilor grave menționate mai sus pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE. Dispozițiile relevante ar trebui, așadar, prelungite cu un an.

    Măsuri de îmbunătățire a utilizării instalațiilor de GNL, a instalațiilor de înmagazinare a gazelor și a conductelor (capitolul II – secțiunea 3)

    Dispozițiile din Regulamentul (UE) 2022/2576 care sporesc transparența în ceea ce privește capacitățile și serviciile disponibile oferite la terminalele GNL și la siturile de înmagazinare a gazelor au facilitat creșterea fluxului de GNL în Uniune și ajustarea fluxurilor de gaze modificate. Situația nu s-a schimbat de la adoptarea regulamentului, întrucât UE trebuie încă să importe volume mari de GNL pentru a compensa aprovizionarea prin conducte din Rusia și va continua să procedeze la fel în viitorul apropiat. Acesta este motivul pentru care este în continuare necesară o mai mare transparență în ceea ce privește terminalele GNL și siturile de înmagazinare.

    Regulamentul (UE) 2022/2576 prevede instituirea unor mecanisme de tipul „folosești sau pierzi” în toate punctele de interconectare din Europa, deși în trecut aceasta a fost doar o cerință pentru anumite puncte de interconectare. Astfel de mecanisme permit sistemului să reacționeze rapid și flexibil la o posibilă congestionare cauzată de modificarea fluxurilor de gaze.

    Măsurile de îmbunătățire a utilizării instalațiilor GNL, a instalațiilor de înmagazinare a gazelor și a conductelor rămân un instrument valoros pentru a face față dificultăților și riscurilor grave menționate mai sus pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE și, prin urmare, dispozițiile relevante ar trebui prelungite cu un an.

    Măsuri de prevenire a prețurilor excesive ale gazelor și a volatilității intrazilnice excesive pe piețele instrumentelor financiare derivate pe energie (capitolul III)

    Din cauza dificultăților de a evalua exactitatea prețurilor GNL predominante pe piață, Regulamentul (UE) 2022/2576 însărcinează Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) să colecteze toate datele privind tranzacțiile legate de livrările de GNL către Uniune necesare pentru a stabili o evaluare zilnică a prețului GNL și un indice de referință zilnic pentru GNL, stabilit ca diferența dintre evaluarea zilnică a prețului GNL și prețul de decontare pentru contractele futures TTF cu scadența cea mai apropiată.

    În ceea ce privește tranzacționarea, Regulamentul (UE) 2022/2576 include o măsură pentru a gestiona volatilitatea excesivă de pe piețele de instrumente financiare derivate pe gaze și energie electrică, menținând în același timp procesele de formare a prețurilor. Mecanismul de limitare a creșterii foarte bruște a prețurilor intrazilnice vizează evitarea volatilității excesive a prețurilor și prevenirea unor creșteri bruște extreme ale prețurilor pe piața instrumentelor financiare derivate pe energie în cursul unei zile de tranzacționare.

    Astfel cum s-a concluzionat în raportul privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului (UE) 2022/2576, întrucât piețele gazelor prezintă în continuare episoade de volatilitate semnificativă, dispozițiile capitolului III din Regulamentul (UE) 2022/2576 pot juca un rol în prevenirea creșterii bruște excesive a prețurilor și în stabilizarea pieței. Episoadele de volatilitate pronunțată observate în vara și toamna anului 2023 întăresc concluzia că piețele gazelor sunt încă fragile și vulnerabile la creșteri bruște extreme ale prețurilor. Mecanismul de gestionare a volatilității intrazilnice ar putea rămâne un instrument valoros pentru a face față dificultăților și riscurilor grave menționate mai sus pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE și, prin urmare, dispozițiile relevante ar trebui prelungite cu un an.

    Măsuri în caz de urgență în sectorul gazelor (capitolul IV)

    Regulamentul (UE) 2022/2576 a completat temporar Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze, în special prin aplicarea implicită a mecanismului de solidaritate în absența unor acorduri bilaterale, precum și prin extinderea mecanismului de solidaritate la gazele naturale lichefiate (GNL) și la volumele critice de gaze (VCG) pentru energia electrică. În plus, a fost adăugată o dispoziție pentru a facilita reducerea cererii de către clienții protejați, precum și o dispoziție pentru a garanta fluxurile transfrontaliere.

    În decembrie 2022, Comisia a efectuat un exercițiu comun de „simulare” a solidarității împreună cu statele membre ale UE și ENTSOG, care a testat normele și procedurile de urgență, precum și mecanismul de solidaritate. În plus, Comisia a transmis un chestionar Grupului de coordonare pentru gaz pentru a colecta opinii, de exemplu, cu privire la dispozițiile prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/1576. Rezultatele exercițiului de simulare și chestionarul sunt detaliate mai mult în Raportul privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului 2022/2576.

    Pe baza constatărilor raportului privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului (UE) 2022/2576 și noua situație a amenințărilor, Comisia concluzionează că conceptele prezentate în capitolul IV rămân esențiale pentru atenuarea posibilelor crize ale gazelor și pentru reducerea costurilor colective ale unei astfel de crize, precum și pentru facilitarea eforturilor actuale sau viitoare de reducere a cererii. În special, absența acordurilor bilaterale este o vulnerabilitate structurală care persistă, ceea ce înseamnă că este necesară o prelungire a normelor implicite. Volumele critice de gaze pentru producerea de energie electrică rămân, de asemenea, esențiale pentru a evita ca o potențială criză a gazelor să se răsfrângă asupra sistemului de energie electrică. Valorile pentru volumele critice de gaze din anexa I rămân valabile pentru perioada de aplicare prelungită a regulamentului până la sfârșitul anului 2024.

    În plus, peisajul aprovizionării din UE s-a schimbat în mod semnificativ, GNL fiind principala sursă de aprovizionare în 2023. Prin urmare, solidaritatea ar trebui extinsă în continuare astfel încât să includă statele membre cu instalații GNL, pentru a reflecta această realitate schimbată. În cele din urmă, conceptele de consum neesențial al consumatorilor protejați și garanții suplimentare pentru fluxurile transfrontaliere într-o situație de urgență au fost evaluate ca fiind concepte benefice pentru prevenirea și atenuarea crizelor și, prin urmare, dispoziții utile care trebuie prelungite.

    1.2Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

    Instrumentul propus stabilește măsuri temporare, proporționale și extraordinare. Acesta completează legislația și inițiativele actuale relevante ale UE, care garantează o aprovizionare sigură cu gaze pentru cetățeni și protecția clienților împotriva perturbărilor majore ale aprovizionării. El contribuie, de asemenea, la obiectivul diversificării aprovizionării cu gaze naturale.

    Dispozițiile Regulamentului (UE) 2022/2576 sunt în concordanță cu inițiativele existente, cum ar fi Comunicarea „REPowerEU”, propunerea de „Pachet privind decarbonizarea pieței hidrogenului și a gazelor” și „Regulamentul privind reducerea cererii”, împreună cu comunicarea aferentă intitulată „Să economisim gazele pentru siguranță la iarnă”. Ele vin în completarea legislației UE privind piața internă și siguranța aprovizionării.

    Regulamentul (UE) 2022/2576 consolidează și completează Regulamentul (UE) 2017/1938 privind siguranța furnizării de gaze. Acesta din urmă include deja o obligație de a asigura solidaritatea, precum și noțiunea de clienți protejați în virtutea principiului solidarității, care include gospodăriile și, în anumite circumstanțe, serviciile sociale esențiale și încălzirea centralizată. Regulamentul (UE) 2022/2576 extinde această obligație de solidaritate pentru a proteja aprovizionarea cu volume critice a centralelor electrice pe bază de gaze și o operaționalizează printr-un mecanism implicit în cazul în care nu există acorduri de solidaritate convenite la nivel bilateral, care se aplică în prezent și statelor membre cu instalații GNL.

    Propunerea reflectă, de asemenea, pe deplin obiectivul Regulamentului (UE) 2022/1369 privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze, de a reduce în mod proactiv cererea de gaze pentru a atenua potențialele întreruperi ale aprovizionării cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Reducerea cererii rămâne un pilon esențial al răspunsului nostru în materie de siguranță a aprovizionării, iar propunerea consolidează acest pilon prin aceea că permite statelor membre să realizeze economii din consumul neesențial al clienților protejați, protejând totodată consumatorii vulnerabili.

    Regulamentul (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 conține, la punctul 2.2.5 din anexa 1, dispoziții privind un mecanism pe termen lung de tip „folosești sau pierzi”. Aceste dispoziții au fost adoptate pentru a preveni blocarea capacităților de transport de către participanții la piață în perioadele în care aceștia nu pot sau nu intenționează să le utilizeze. Din cauza situației de criză, Regulamentul 2022/2576 reduce povara administrativă și asigură aplicarea acestor dispoziții. În special, el reduce de la șase luni la o lună durata la care se poate licita capacitatea neutilizată.

    Ca urmare a invadării la scară largă a Ucrainei de către Rusia, UE a prezentat planul REPowerEU cu scopul de a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia, cât mai curând posibil și cel târziu până în 2027. Pentru a realiza acest deziderat, planul REPowerEU prezintă Platforma energetică a UE și a anunțat un mecanism de agregare a cererii și de achiziționare în comun. Regulamentul 2022/2576, ale cărui dispoziții urmărește să le prelungească prezenta propunere, a instituit un astfel de mecanism. Inițiativa propusă este pe deplin coerentă cu obiectivele stabilite în REPowerEU.

    Prezenta propunere de prelungire a perioadei de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2576 este, prin urmare, complementară dispozițiilor existente și inițiativelor recente din sectorul energetic, garantând siguranța aprovizionării cu gaze, contribuind la stabilizarea pieței și la ținerea sub control a prețurilor, precum și la diversificarea aprovizionării cu gaze.

    În cele din urmă, prezenta propunere vine în completarea eforturilor Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), care a emis, la 12 octombrie 2023, orientări în materie de supraveghere privind calibrarea mecanismelor de întrerupere a tranzacționării, astfel cum a fost mandatată prin Directiva 2014/65/UE, care vizează consolidarea funcționării acestor mecanisme de întrerupere a tranzacționării pentru toate clasele de active.

    1.3Coerența cu alte domenii de politică ale Uniunii

    Pactul verde european

    Regulamentul (UE) 2022/2576, ale cărui dispoziții urmărește să le prelungească prezenta propunere, vizează consolidarea fundamentală a siguranței aprovizionării și abordarea problemei prețurilor ridicate și volatile ale energiei. El este, de asemenea, în concordanță cu obiectivul pe termen mai lung al Pactului verde. Dispozițiile privind agregarea cererii și achizițiile în comun, care stabilesc modalități de achiziționare a gazelor într-un mod mai coordonat sunt, de asemenea, în linie cu traiectoria de decarbonizare indicată în Pactul verde și în REPowerEU.

    Politica privind piața internă

    Propunerea este compatibilă cu normele privind piața internă a energiei. Funcționarea piețelor transfrontaliere ale energiei este esențială pentru a asigura siguranța aprovizionării într-o situație de deficit de aprovizionare.

    Politica în domeniul concurenței

    Normele privind agregarea cererii și achizițiile în comun pot fi aplicate într-un mod compatibil cu normele UE în materie de concurență, care permit achiziționarea în comun de către întreprinderi concurente în anumite condiții și care sunt aplicate în funcție de condițiile predominante de pe piață.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    2.1Temeiul juridic

    Temeiul juridic pentru prezentul instrument este articolul 122 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Deficitul actual de aprovizionare cu gaze constituie o dificultate gravă în aprovizionarea cu un anumit produs energetic, în conformitate cu articolul 122 din TFUE. Așa cum s-a arătat mai sus, persistă încă dificultăți și riscuri grave pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE. Din cauza scăderii semnificative a importurilor de gaze prin gazoducte din Rusia în ultimul an, disponibilitatea aprovizionării cu gaze a Uniunii este redusă considerabil în comparație cu perioada anterioară crizei. Piețele mondiale ale gazelor rămân foarte tensionate și se preconizează că vor rămâne ca atare pentru o anumită perioadă de timp, întrucât numai o capacitate nouă foarte limitată de lichefiere a GNL la nivel mondial urmează să fie operațională înainte de 2026. În vara și toamna anului 2023 s-au înregistrat o serie de episoade marcate de o volatilitate semnificativă care arată că piețele gazelor sunt încă fragile și pot avea reacții importante la orice șoc neașteptat și brusc asupra ofertei și cererii, așa cum s-a întâmplat în urma grevei de la instalațiile GNL din Australia, a crizei din Orientul Mijlociu și a avarierii Balticconectorului.

    O serie de riscuri pot, în cazul în care se materializează, să alimenteze teama de penurie care, având în vedere fragilitatea pieței din cauza tensiunilor sale, poate declanșa reacții importante, cu repercusiuni grave asupra prețurilor. Printre aceste riscuri se numără o revenire a cererii asiatice de gaz natural lichefiat (GNL) care reduce disponibilitatea gazului pe piața mondială a gazelor, condiții meteorologice extreme care ar putea afecta stocarea hidroenergiei sau producția nucleară care ar necesita recurgerea în mai mare măsură la producția de energie pe bază de gaze, precum și alte posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze, inclusiv o oprire completă a importurilor de gaze din Rusia sau o perturbare a infrastructurii critice de gaze existente.

    Prin urmare, este nevoie urgentă de măsuri continue pentru acțiuni mai coordonate și imediate, pentru a fi mai bine pregătiți pentru alte posibile întreruperi ale furnizării de gaze și pentru perioade de volatilitate a pieței în cursul anului următor. Măsurile care urmează să fie continuate în cadrul instrumentului pentru o perioadă limitată de timp permit tuturor statelor membre și participanților la piață să se pregătească și să abordeze în mod coordonat eventualele deficite suplimentare de aprovizionare și volatilitatea pieței. Măsurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/2576 care urmează să fie prelungite sunt adoptate în spiritul solidarității între statele membre. De exemplu, agregarea cererii și achizițiile în comun pot consolida solidaritatea Uniunii prin sprijinirea în special a întreprinderilor care achiziționau anterior gaze exclusiv sau în principal de la furnizori ruși, ajutându-le să se aprovizioneze de la furnizori alternativi de gaze naturale în condiții competitive. În plus, evaluările prețurilor și marjele de referință publicate în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2576 sunt esențiale pentru a asigura o mai mare solidaritate între statele membre în ceea ce privește achiziționarea de cantități limitate de GNL. Mai mult, Regulamentul (UE) 2022/2576 stabilește măsuri temporare, pentru cazul unei situații de urgență în sectorul gazelor, pentru distribuția transfrontalieră echitabilă a gazelor, pentru garantarea furnizării gazelor pentru cei mai importanți consumatori și asigurarea acordării ajutorului de solidaritate transfrontalier. Astfel se garantează că o criză localizată a gazelor nu se răspândește în mai multe state membre.

    Prin urmare, este justificat ca instrumentul propus să se întemeieze pe articolul 122 alineatul (1) din TFUE.

    2.2Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Dispozițiile Regulamentului (UE) 2022/2576 și prelungirea propusă a acestora sunt în deplină conformitate cu principiul subsidiarității. Având în vedere amploarea și efectul semnificativ al dificultăților și riscurilor grave pentru siguranța aprovizionării cu gaze a UE, este necesară o acțiune la nivelul UE. Este necesară o abordare la nivelul UE prin agregarea cererii și o mai bună coordonare a aprovizionării și o utilizare mai eficientă a terminalelor GNL, a depozitelor și a conductelor de gaze, într-un spirit de solidaritate, pentru a reduce la minimum riscul unor potențiale perturbări majore. Acest lucru poate fi reglementat în mod eficient la nivelul UE, și nu la nivel național.

    Măsurile de prevenire a prețurilor excesive la gaze și a volatilității intrazilnice excesive pe piața instrumentelor financiare derivate pe energie necesită, de asemenea, acțiuni la nivelul UE, având în vedere caracterul integrat al piețelor gazelor și al piețelor conexe din punct de vedere financiar.

    O abordare coordonată la nivelul UE este, de asemenea, necesară în ceea ce privește măsurile de siguranță a aprovizionării. Această coordonare este esențială pentru a se asigura că statele membre au posibilitatea de a răspunde eficient și prompt la cererile de solidaritate. Deși statele membre vor avea în continuare posibilitatea de a încheia acorduri bilaterale de solidaritate, vor fi în vigoare norme implicite până la încheierea unor astfel de acorduri, permițând astfel tuturor statelor membre ale UE să beneficieze de solidaritate. Acest lucru va garanta, în cele din urmă, că furnizarea de solidaritate bilaterală nu este obstrucționată de lipsa unor acorduri administrative și financiare între statele membre și va permite totodată statelor membre să completeze normele implicite cu condițiile negociate.

    Având în vedere natura fără precedent a crizei aprovizionării cu gaze și efectele transfrontaliere ale acesteia, precum și nivelul de integrare a pieței interne a energiei din UE, acțiunea la nivelul Uniunii este justificată, deoarece statele membre individuale nu pot aborda în mod eficace riscul unor dificultăți economice grave cauzate de creșterile bruște ale prețurilor sau de perturbările semnificative ale aprovizionării. Numai acțiunea continuă la nivelul UE, motivată de spiritul de solidaritate dintre statele membre, poate asigura faptul că perturbările aprovizionării și volatilitatea pieței nu conduc la prejudicii de durată pentru cetățeni și pentru economie.

    Având în vedere amploarea și efectele sale, măsura poate fi realizată mai eficient la nivelul Uniunii. Prin urmare, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității stabilit la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    2.3Proporționalitatea

    Dispozițiile regulamentului și prelungirea propusă a acestora respectă principiul proporționalității. Măsura este proporțională cu amploarea și cu natura problemelor definite, precum și cu realizarea obiectivelor stabilite.

    Având în vedere situația geopolitică fără precedent și amenințarea semnificativă la adresa cetățenilor și a economiei UE, există o nevoie clară de acțiune coordonată. Măsurile prevăzute în propunere nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor lor și sunt proporționale cu obiectivele respective.

    Mai precis, dispozițiile privind agregarea cererii și achiziționarea în comun pe care prezenta propunere urmărește să le prelungească urmează, în general, să fie puse în aplicare în mod voluntar, cu doar o excepție limitată în ceea ce privește participarea obligatorie la agregarea cererii pentru un anumit volum de gaze. Întreprinderile private rămân pe deplin libere să încheie sau nu contractele de furnizare a gazelor.

    Extinderea solidarității la centralele electrice pe bază de gaze, cu rol critic în sistemul energetic, impune restricții operatorilor pieței, necesare pentru asigurarea siguranțe aprovizionării cu gaze într-o situație de reducere a furnizării de gaze și de creștere a cererii în timpul sezonului de iarnă. Ele se bazează pe măsurile existente prevăzute de Regulamentul (UE) 2022/1369 și de Regulamentul (UE) 2017/1938, menite să sporească eficacitatea măsurilor respective în circumstanțele actuale.

    Obligația operatorilor pieței de a furniza ACER informații privind tranzacțiile cu GNL este aliniată la obligațiile existente ale operatorilor de piață în temeiul REMIT, iar ACER va păstra confidențialitatea informațiilor comerciale sensibile.

    Măsura de limitare a volatilității prețurilor intrazilnice stabilește cerințe pentru locurile de tranzacționare și pentru traderi pentru a permite întreprinderilor energetice să participe în continuare la piețele gazelor și energiei electrice și să își satisfacă nevoile de hedging, garantând astfel siguranța aprovizionării cu energie a consumatorilor finali. În același timp, dispozițiile regulamentului lasă la latitudinea locurilor de tranzacționare să stabilească metoda de calcul aplicabilă pentru determinarea limitelor de preț în raport cu un preț de referință.

    Durata prelungirii este proporțională din cauza persistenței dificultăților grave legate de aprovizionarea cu energie și a riscurilor rezultate în ceea ce privește prețurile și siguranța aprovizionării, care se preconizează că vor continua cel puțin pe parcursul întregului an 2024, deoarece mai multe schimbări structurale ale condițiilor pieței sunt așteptate abia în decursul anului 2025.

    2.4Alegerea instrumentului

    Având în vedere amploarea crizei energetice și a impactului social, economic și financiar al acesteia, dispozițiile pe care prezenta propunere urmărește să le prelungească sunt cuprinse într-un regulament cu domeniu de aplicare general și cu aplicabilitate directă și imediată. Prin urmare, este necesar ca prelungirea perioadei de aplicare a acestor dispoziții să se realizeze tot prin adoptarea unui regulament.

    3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI

    3.1Consultările părților interesate

    Având în vedere nevoia urgentă de a pregăti propunerea de prelungire a Regulamentului (UE) 2022/2576 astfel încât să poată fi adoptată la timp de către Consiliu, nu s-a putut efectua o consultare a părților interesate. Cu toate acestea, aspectele legate de punerea în aplicare a regulamentului, inclusiv necesitatea aplicării în continuare a dispozițiilor acestuia, au fost discutate în cadrul forurilor relevante, cum ar fi Comitetul director ad-hoc și Grupul consultativ pentru industrie.

    3.2Evaluarea impactului

    Prezenta propunere de prelungire a „Regulamentului privind solidaritatea în sectorul gazelor” este o măsură de urgență luată în temeiul articolului 122 alineatul (1) din TFUE pentru a aborda dificultățile și riscurile grave persistente la adresa siguranței aprovizionării cu gaze a UE. Din acest motiv, nu a putut fi efectuată o evaluare a impactului. Cu toate acestea, propunerea se bazează pe concluziile raportului privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului (UE) 2022/2576.

    3.3Drepturi fundamentale

    Nu a fost identificat niciun impact negativ asupra drepturilor fundamentale. Măsurile din cadrul acestui instrument nu vor afecta drepturile clienților clasificați ca fiind protejați în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1938, printre care se numără toți clienții casnici. Instrumentul va permite atenuarea riscurilor asociate penuriei de gaze care, în caz contrar, ar avea repercusiuni majore asupra economiei și a societății.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Implicațiile bugetare se limitează la necesitatea de a finanța prelungirea contractului de servicii dintre Comisie și furnizorul de servicii care operează platforma de agregare a cererii „AggregateEU”.

    Impactul bugetar asupra bugetului UE asociat prezentei propuneri vizează, de asemenea, resursele umane și alte cheltuieli administrative ale Direcției Generale (DG) Energie a Comisiei Europene, precum și ale ACER. Propunerea intenționează să prelungească dispozițiile care au stabilit o arhitectură consolidată a siguranței aprovizionării cu gaze naturale, aducând noi obligații ce revin statelor membre și, în consecință, conferă un rol consolidat DG Energie într-o gamă largă de domenii, și anume:

    Gestionarea globală și punerea în aplicare a regulamentului (3 ENI);

    Lucrări de constituire a consorțiului pentru achiziționarea de gaze care să se încadreze în legislația concurenței, necesitând schimburi cu industria de profil (2 ENI);

    Evaluarea cererilor de alocări ale statelor membre în ceea ce privește volumele critice mai mari de gaze; monitorizarea cererilor de solidaritate; facilitarea punerii în aplicare a acordurilor de solidaritate (1 ENI);

    Asistență administrativă (2 ENI);

    Propunerea stabilește, de asemenea, noi sarcini pentru ACER de a colecta date privind tranzacțiile cu GNL în scopul stabilirii unui indice de referință pentru GNL (5 ENI).

    Prezenta propunere nu necesită resurse bugetare suplimentare față de cele deja alocate în contextul adoptării Regulamentului (UE) 2022/2576 și prevăzute în fișa financiară care însoțește Regulamentul (UE) 2022/2576.

    5.ELEMENTE DIVERSE

    5.1Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

    Modificările propuse sunt specifice, au un domeniu de aplicare limitat și sunt luate pentru a prelungi cu un an perioada de aplicare a dispozițiilor Regulamentului 2022/2576.

    La articolul 31, se propune modificarea perioadei de aplicare a regulamentului, din 30 decembrie 2023 (data care rezultă de la un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului 2022/2576) în 31 decembrie 2024.

    2023/0444 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2022/2576 în ceea ce privește prelungirea perioadei de aplicare a acestuia

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 122 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2022/2576 al Consiliului 5 a fost adoptat având în vedere criza aprovizionării cu gaze cauzată de invadarea neprovocată și nejustificată la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și necesitatea unei reacții din partea Uniunii prin măsuri temporare din spirit de solidaritate între statele membre. Regulamentul urmărește să atenueze impactul prețului la gaze prin măsuri care vizează cererea și oferta de gaze, asigurând siguranța aprovizionării pe întreg teritoriul Uniunii și consolidând solidaritatea.

    (2)Regulamentul (UE) 2022/2576 prevede un cadru juridic temporar referitor la o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, măsuri de prevenire a prețurilor excesive ale gazelor și a volatilității intrazilnice excesive de pe piețele instrumentelor financiare derivate pe energie și măsuri în caz de urgență în sectorul gazelor.

    (3)Perioada de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2576 a fost inițial limitată până la 30 decembrie 2023.

    (4)În conformitate cu articolul 30 din Regulamentului (UE) 2022/2576, Comisia a efectuat o reexaminare a regulamentului menționat ale cărei rezultate sunt sintetizate în raportul privind principalele constatări ale reexaminării Regulamentului din 28 septembrie 2023 (denumit în continuare „raportul”) 6 . Raportul a concluzionat că Regulamentul (UE) 2022/2576 a jucat un rol important în stabilizarea situației pieței gazelor și în asigurarea aprovizionării adecvate cu gaze a Uniunii și că el este un element important al setului de instrumente care vizează siguranța aprovizionării cu gaze a Uniunii.

    (5)Regulamentul (UE) 2022/2576 instituie o platformă de agregare a cererii și cere statelor membre să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că întreprinderile din sectorul gazelor naturale și întreprinderile consumatoare de gaze aflate sub jurisdicția lor participă la procesul de agregare a cererii organizat de prestatorul de servicii ca unul dintre mijloacele posibile de îndeplinire a obiectivelor de constituire de stocuri menționate în Regulamentul (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului 7 , modificat prin Regulamentul (UE) 2022/1032. Statele membre și întreprinderile din sectorul gazelor naturale, precum și întreprinderile consumatoare de gaze au participat cu eficacitate la mecanismul de agregare a cererii și de achiziționare în comun instituit prin Regulamentul (UE) 2022/2576 (denumit în continuare „AggregateEU”) și au contribuit la realizarea, până în octombrie 2023, a unei cereri agregate totale de gaze de 44,04 miliarde de metri cubi, echivalentă cu mai mult de trei ori cantitățile obligatorii pentru agregarea cererii. Acest fapt arată că mecanismul „AggregateEU” a atras un interes semnificativ din partea participanților la piață.

    (6)Raportul a concluzionat că mecanismul „AggregateEU” a oferit oportunități suplimentare cumpărătorilor europeni de a-și procura gaze de la furnizori de încredere în condiții competitive, precum și o transparență a pieței privind cererea și oferta, contribuind astfel la scăderea volatilității piețelor.

    (7)În ceea ce privește normele de supraveghere a pieței, Regulamentul (UE) 2022/2576 impune locurilor de tranzacționare în care sunt tranzacționate instrumente financiare derivate pe mărfuri energetice, ca pentru fiecare instrument financiar derivat pe mărfuri energetice tranzacționat în acest loc, să instituie un mecanism de gestionare a volatilității intrazilnice bazat pe o limită superioară și o limită inferioară a prețurilor (denumite în continuare „limite de preț”) care definește prețurile peste și sub care ordinele nu pot fi executate (denumit în continuare „mecanismul de gestionare a volatilității intrazilnice”). Raportul a constatat că piețele gazelor încă mai înregistrează o volatilitate semnificativă și că mecanismul de gestionare a volatilității intrazilnice poate juca un rol în prevenirea creșterilor bruște excesive ale prețurilor și în stabilizarea pieței.

    (8)Potrivit Regulamentului (UE) 2022/2576, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) trebuie să publice evaluări zilnice ale prețurilor gazelor naturale lichefiate (GNL) și indicele zilnic de referință pentru GNL pe baza datelor de piață privind GNL referitoare la tranzacțiile pe care ACER trebuie să le colecteze și să le prelucreze sistematic. Evaluările prețurilor GNL și indicele de referință pentru GNL au oferit pieței o mai mare transparență, sporind astfel capacitatea actorilor de pe piață de a asigura aprovizionarea cu GNL la prețuri competitive. Raportul a constatat că evaluarea prețului GNL și valoarea de referință pentru GNL s-au dovedit utile pentru stabilizarea pieței.

    (9)Regulamentul (UE) 2022/2576 prevede o serie de dispoziții privind siguranța aprovizionării și solidaritatea în cazul unei situații de urgență în sectorul gazelor, pentru a coordona mai bine organizarea măsurilor de solidaritate energetică într-o situație de urgență. Capitolul său IV a completat temporar Regulamentul (UE) 2017/1938, în special prin aplicarea implicită a mecanismului de solidaritate în absența unor acorduri bilaterale, precum și prin extinderea mecanismului de solidaritate la GNL și la volumele critice de gaze pentru energia electrică. În plus, a fost adăugată o dispoziție pentru a facilita reducerea cererii de către clienții protejați, precum și o măsură pentru a garanta fluxurile transfrontaliere. Raportul a concluzionat că dispozițiile temporare privind siguranța aprovizionării și solidaritatea s-au dovedit a fi utile pentru prevenirea și atenuarea unei crize a gazelor și pentru facilitarea eforturilor de reducere a cererii.

    (10)Concluzia raportului potrivit căreia există încă dificultăți grave în ceea ce privește siguranța aprovizionării cu energie a Uniunii rămâne valabilă. Situația globală de pe piața gazelor naturale rămâne foarte tensionată. Prețurile gazelor naturale sunt în continuare considerabil mai mari decât înainte de criză, cu consecințe inevitabile asupra puterii de cumpărare a cetățenilor Uniunii și asupra competitivității întreprinderilor din Uniune. Volatilitatea pieței este un alt aspect al situației actuale. Episoadele recente de volatilitate semnificativă din vara și din toamna anului 2023, cauzate de evenimente precum greva de la instalațiile GNL australiene sau avarierea Balticconectorului, arată că piețele sunt încă fragile și vulnerabile la șocuri, chiar și relativ mici, care afectează cererea și oferta. Criza actuală din Orientul Mijlociu constituie un risc geopolitic suplimentar semnificativ, cu un impact potențial asupra prețurilor și asupra aprovizionării cu gaze. În aceste condiții, teama de penurie poate declanșa reacții importante, cu repercusiuni grave asupra prețurilor.

    (11)Din cauza scăderii semnificative a importurilor de gaze prin gazoducte din Rusia în ultimul an, disponibilitatea aprovizionării cu gaze a Uniunii este redusă considerabil în comparație cu perioada anterioară crizei. Având în vedere nivelurile actuale ale importurilor de gaze prin gazoducte, se preconizează că Uniunea va importa din Rusia aproximativ 20 de miliarde de metri cubi prin gazoducte, în cazul în care aceste importuri nefiabile nu vor fi perturbate în totalitate. Această cifră ar fi cu aproximativ 110 miliarde de metri cubi mai mică decât în 2021. Această reducere constituie un risc de apariție a unor deficite de gaze în Uniune.

    (12)Piețele mondiale ale gazelor naturale sunt în prezent foarte tensionate și se preconizează că vor rămâne tensionate o anumită perioadă de timp. Aprovizionarea cu GNL la nivel mondial a crescut doar modest în ultimii doi ani din cauza creșterii limitate a capacității de lichefiere, a întreruperilor de la principalele instalații de export și a scăderii ofertei de gaze brute de la instalațiile de GNL. O capacitate nouă semnificativă de lichefiere a GNL este în plan să devină disponibilă abia în cursul anului 2025. Prin urmare, echilibrul pieței rămâne precar în viitorul apropiat. Această situație are consecințe negative asupra prețurilor gazelor care, deși sunt mai mici decât vârful înregistrat în vara anului 2022, rămân de două ori mai mari decât nivelurile anterioare crizei.

    (13)Având în vedere actualele condiții de piață tensionate, prețurile ar putea crește brusc din nou ca urmare a unor evenimente imprevizibile și a unor șocuri bruște, cum ar fi o revenire a cererii asiatice de GNL care reduce disponibilitatea gazelor pe piața mondială a gazelor, o iarnă rece care ar putea duce la o creștere a cererii de gaze de până la 30 de miliarde de metri cubi, condiții meteorologice extreme care ar putea afecta stocarea hidroenergiei și producția nucleară din cauza nivelurilor scăzute ale apei și creșterea ulterioară a cererii de producere a energiei electrice pe bază de gaze, noi perturbări ale infrastructurilor critice, după actele de sabotaj împotriva conductelor NordStream din septembrie 2022 și avarierea conductei Balticconector în octombrie 2023, precum și o deteriorare a mediului geopolitic și a situației amenințărilor în regiunile furnizoare, de exemplu în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

    (14)Având în vedere actualul echilibru strâns dintre cerere și ofertă, chiar și perturbarea moderată a aprovizionării cu gaze sau chiar simpla amenințare a unor astfel de perturbări ar putea avea un impact dramatic asupra pieței gazelor și ar putea cauza prejudicii grave și de durată economiei și cetățenilor Uniunii.

    (15)Criza actuală expune întreaga Uniune riscului de a fi confruntată cu o penurie de energie și cu prețuri ridicate la energie. Dificultățile grave persistente care afectează în continuare siguranța aprovizionării cu gaze a Uniunii, precum și orice noi dificultăți suplimentare și nivelul prețurilor gazelor pot avea un impact negativ asupra situației economice, a competitivității industriale și a puterii de cumpărare a cetățenilor.

    (16)Întrucât Uniunea este o piață unică, penuria de gaze într-un stat membru ar avea consecințe grave în toate celelalte state membre, din cauza deficitului fizic de aprovizionare cu gaze, a volatilității prețurilor sau a perturbării lanțurilor industriale ca urmare a unor posibile restricționări ale unor industrii specifice dintr-un stat membru. În plus, în spiritul solidarității toate statele membre pot contribui la reducerea în continuare a riscurilor de penurie de energie și pot ajuta la limitarea volatilității prețurilor gazelor.

    (17)Prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2576 constituie o măsură excepțională și limitată în timp, ca răspuns la dificultățile grave persistente și noi în aprovizionarea cu energie, care implică un risc de criză iminentă. Prelungirea va reduce în mod clar volatilitatea piețelor și va spori solidaritatea.

    (18)Necesitatea de a acționa este urgentă. Neprelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului 2022/2576, care va înceta să se aplice la 30 decembrie 2023, ar risca să modifice situația stabilizată, dar fragilă pe care Uniunea a realizat-o până în prezent și ar deteriora reziliența la evoluțiile viitoare probabile, cum ar fi oprirea completă a importurilor de gaze din Rusia. Prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2576 este, de asemenea, în concordanță cu „Planul RepowerEU” 8 , care a fost menit să protejeze cetățenii și economia Uniunii împotriva prețurilor excesive și a deficitelor de aprovizionare cu energie.

    (19)Tensiunile persistente în ceea ce privește aprovizionarea cu energie justifică o prelungire a dispozițiilor privind agregarea cererii și achiziționarea în comun din Regulamentul (UE) 2022/2576, întrucât ele contribuie la asigurarea unui acces mai echitabil al întreprinderilor din statele membre la surse de gaze noi sau suplimentare. Ele contribuie, de asemenea, la asigurarea unor condiții mai bune decât cele care s-ar fi putut aplica întreprinderilor care achiziționează gazele naturale prin intermediul furnizorului de servicii, contribuind astfel la securitatea aprovizionării.

    (20)Prelungirea dispozițiilor privind agregarea cererii și achiziționarea în comun ar consolida solidaritatea Uniunii în ceea ce privește achiziționarea și distribuția de gaze. În spirit de solidaritate, disponibilitatea prelungită a agregării cererii și a achiziționărilor în comun va sprijini în special întreprinderile care achiziționau anterior gaze exclusiv sau în principal de la furnizori ruși, ajutându-le să se aprovizioneze de la furnizori sau producători alternativi de gaze naturale în condiții avantajoase.

    (21)Pentru a sprijini participanții la piață pe parcursul acestui sezon de iarnă și al următorului sezon de constituire a stocurilor de gaze ar trebui asigurată continuitatea funcționării mecanismului de agregare a cererii și de achiziționare în comun („AggregateEU”). Ea include posibilitatea de a prelungi contractul actual cu prestatorul de servicii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 9 .

    (22)Având în vedere avantajele pentru consumatori, stabilitatea prețurilor și siguranța aprovizionării cu energie, se justifică, de asemenea, o prelungire a dispozițiilor care instituie un mecanism de gestionare a volatilității intrazilnice, o evaluare a prețurilor și un indice de referință pentru GNL.

    (23)Având în vedere riscurile persistente pentru stabilitatea aprovizionării cu gaze prezentate mai sus, este, de asemenea, oportun să se prelungească cu încă un an dispozițiile pentru situația de urgență în sectorul gazelor (capitolul IV), în conformitate cu constatările din raport privind efectul pozitiv al dispozițiilor. Valorile pentru volumele critice de gaze din anexa I rămân valabile pentru perioada de aplicare prelungită a regulamentului până la sfârșitul anului 2024.

    (24)Aplicarea prelungită a Regulamentului (UE) 2022/2576 ar trebui să fie temporară, să intre în vigoare la 31 decembrie 2023 pentru a asigura aplicarea continuă a dispozițiilor relevante și să dureze un an, și anume până la 31 decembrie 2024. Prelungirea cu un an este necesară și proporțională din cauza naturii persistente a dificultăților grave legate de aprovizionarea cu energie și a riscurilor rezultate în ceea ce privește prețurile și siguranța aprovizionării, care se preconizează că vor continua cel puțin pe parcursul întregului an 2024. Prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2576 nu ar trebui să introducă obligații suplimentare în plus față de prelungirea temporară, în special în ceea ce privește măsurile luate de statele membre pentru a asigura participarea la agregarea cererii.

    (25)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2022/2576 trebuie să se aplice până la 31 decembrie 2024.

    (26)Întrucât obiectivul prezentului regulament nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

    (27)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2022/2576 trebuie modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Modificări aduse Regulamentului (UE) 2022/2576

    Regulamentul (UE) 2022/2576 se modifică după cum urmează:

    (1)La articolul 31, al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Se aplică până la 31 decembrie 2024.”

    (2)În anexa I, nota de subsol (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „Cifrele din anexa I tabelele (a) și (b) se bazează pe datele din evaluarea adecvării pentru perioada de iarnă în temeiul articolului 9 din Regulamentul (UE) 2019/941, efectuată de Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), cu excepția Maltei, pentru care producția de energie electrică se bazează exclusiv pe livrări de GNL, fără a deține capacități de înmagazinare semnificative. Având în vedere specificitatea gazului cu putere calorică inferioară, valorile pentru Țările de Jos din acest tabel ar trebui înmulțite cu un factor de conversie de 37,89 împărțit la 35,17. Tabelul (a) din anexa I reprezintă volumele lunare individuale calculate de ENTSO-E pentru perioada decembrie 2022-martie 2023; cifrele din anexa I tabelul (b) pentru perioada aprilie 2023-decembrie 2024 reprezintă media valorilor din perioada decembrie 2022-martie 2023.”

    (3)În anexa I tabelul (b), prima teză se înlocuiește cu următorul text:

    „Volumele maxime critice de gaze pentru siguranța alimentării cu energie electrică în temeiul articolului 23 pentru perioada aprilie 2023-decembrie 2024 (valori în milioane de metri cubi):”

    Articolul 2

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare la 31 decembrie 2023.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    COM(2023) 547 final.
    (2)     https://www.iea.org/reports/background-note-on-the-natural-gas-supply-demand-balance-of-the-european-union-in-2023  
    (3)     https://iea.blob.core.windows.net/assets/f45a2340-8479-4585-b26e-ec5e9b14feca/GlobalGasSecurityReview2023IncludingtheGasMarketReportQ32023.pdf .
    La începutul lunii noiembrie 2023, stocurile de gaze din UE au atins un nivel record, depășind nivelul de capacitate de 99 %.
    (4)     SO0052-23_Winter Supply Outlook 2023-24 with Summer 2024 Overview.pdf (entsog.eu)
    (5)    Regulamentul (UE) 2022/2576 al Consiliului din 19 decembrie 2022 privind consolidarea solidarității printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, prin indici de referință ai prețurilor fiabili și prin schimburi transfrontaliere de gaze (JO L 335, 29.12.2022, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2576/oj ).
    (6)    COM(2023) 547 final.
    (7)    Regulamentul (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2017 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010 (JO L 280, 28.10.2017, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/1938/oj).
    (8)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Planul REPowerEU, COM(2022)230 final, 18.5.2022.
    (9)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1046/oj).
    Top