EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0739

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește limitele maxime pentru reziduurile de tiacloprid din sau de pe anumite produse

COM/2023/739 final

Bruxelles, 24.11.2023

COM(2023) 739 final

2023/0422(NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește limitele maxime pentru reziduurile de tiacloprid din sau de pe anumite produse

(Text cu relevanță pentru SEE)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 stabilește, în conformitate cu principiile generale enunțate în Regulamentul (CE) nr. 178/2002, în mod particular necesitatea asigurării unui nivel înalt de protecție a consumatorilor și dispoziții armonizate la nivelul Uniunii cu privire la limitele maxime (LMR) aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produsele alimentare și hrana pentru animale de origine vegetală și animală. El recunoaște faptul că, în ceea ce privește produsele alimentare și hrana pentru animale care sunt fabricate în afara Uniunii, pot fi aplicate în mod legal diferite practici agricole vizând utilizarea produselor de protecție a plantelor, astfel încât uneori se obțin niveluri alee reziduurilor de pesticide care sunt diferite de cele rezultate în urma utilizărilor aplicate în mod legal în Uniune. Prin urmare, regulamentul prevede posibilitatea de a solicita stabilirea LMR-urilor pentru produsele importate (și anume, toleranțe la import) prin furnizarea unui dosar științific cuprinzător care ia în considerare aceste utilizări și reziduurile rezultate și care este evaluat de un stat membru și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). De asemenea, LMR-urile stabilite la nivel internațional de Comisia Codex Alimentarius sunt și ele luate în considerare la stabilirea LMR-urilor, ținând seama de bunele practici agricole corespunzătoare.

Pentru substanța activă tiacloprid, concluziile EFSA privind evaluarea inter pares 1 au identificat domenii de preocupare majoră în ceea ce privește contaminarea apelor subterane cu metaboliți ai tiaclopridului pentru una sau mai multe utilizări reprezentative care satisfac criteriile de aprobare prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009. În consecință, aprobarea substanței nu a fost reînnoită prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/23 al Comisiei 2 . În plus, tiaclopridul este clasificat, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului, ca substanță toxică pentru reproducere din categoria 1B.

Statele membre au trebuit să retragă autorizațiile acordate produselor de protecție a plantelor care conțin tiacloprid ca substanță activă până la 3 august 2020. Perioada maximă de grație permisă de un stat membru în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 a expirat la 3 februarie 2021.

În conformitate cu articolul 14 alineatul (1) litera (a), coroborat cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 396/2005, în urma nereînnoirii aprobării tiaclopridului, Comisia a elaborat un proiect de regulament pentru a reduce LMR-ul lui până la limita de cuantificare (LOQ). Cu toate acestea, sunt posibile unele excepții pentru anumite toleranțe la import și LMR-uri Codex (CXL-uri), în particular în cazul în care ele au fost revizuite recent și au fost considerate sigure de EFSA3. LMR-urile respective au fost menținute în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) litera (g) și cu articolul 14 alineatul (2) literele (a), (c) și (e) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

Comisia a propus statelor membre un proiect de regulament, care a fost discutat în detaliu în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale în cadrul reuniunilor sale din 13 – 14 februarie 2023, 10 – 11 mai 2023 și 18 – 19 septembrie 2023.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Abordarea urmată este în concordanță cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 396/2005.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

În conformitate cu avizul motivat favorabil adoptat de EFSA și în temeiul articolului 14 alineatul (1) litera (a) și al articolului 49 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005, un proiect de regulament al Comisiei a fost pregătit și transmis SCoPAFF (a se vedea capitolul 1). În conformitate cu articolul 45 alineatul (4) din regulamentul respectiv, procedura de reglementare cu control se aplică în conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468 a Consiliului.

Alegerea instrumentului

Proiectul de regulament al Comisiei, menționat mai sus, prin care se propune revizuirea LMR-urilor pentru tiacloprid, a fost transmis Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, la 18 – 19 septembrie 2023, în vederea obținerii unui aviz. Comitetul nu a emis niciun aviz privind proiectul de regulament al Comisiei, întrucât nu a fost atinsă o majoritate calificată nici în favoarea măsurilor propuse, nici împotriva acestora.

În consecință, în temeiul articolului 5a din Decizia 1999/468/CE a Consiliului, coroborat cu articolul 45 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005, Comisia transmite Consiliului și Parlamentului un proiect de regulament al Consiliului privind măsurile care trebuie luate. Consiliul hotărăște cu privire la măsurile propuse cu o majoritate calificată, în termen de o lună de la data la care îi parvine. În cazul în care Consiliul se opune măsurilor cu majoritate calificată, măsurile nu se adoptă. În cazul în care Consiliul preconizează să adopte măsurile, el le transmite fără întârziere Parlamentului European. În absența unui aviz al Consiliului, regulamentul este retrimis Comisiei, care îl transmite fără întârziere Parlamentului European pentru examinare. În cazul în care Parlamentul nu se opune măsurilor, acestea se adoptă de către Comisie. În cazul în care Parlamentul se opune măsurilor, acestea nu se adoptă de către Comisie.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Nu sunt prevăzute evaluări ex post, consultări cu părțile interesate și evaluări ale impactului pentru prezentul regulament de punere în aplicare în contextul Regulamentului (CE) nr. 396/2005.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Regulamentul nu are niciun impact asupra bugetului.

5.ALTE ELEMENTE

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Prezentul regulament intenționează să reducă toate LMR-urile existente pentru tiacloprid până la LOD ca urmare a nereînnoirii aprobării autorizației sale, cu excepția unor LMR-uri bazate pe utilizări în țări din afara UE. LMR-urile pentru tiacloprid în papaia și ceai corespund toleranțelor la import care au fost confirmate de EFSA ca fiind sigure pentru consumatori în 2023 3 . LMR-urile pentru tiacloprid în fructe cu coajă lemnoasă, gutui, moșmoni, moșmoni japonezi, caise, cireșe (dulci), prune, căpșuni, mure, mure de câmp, alte fructe mici și bace, kiwi, cartofi, tomate, vinete, pepeni galbeni, pepeni verzi, orez, grâu, produse de origine animală (porcine, bovine, ovine, cabaline, păsări de crescătorie și alte animale de fermă) provenite din țesuturi (mușchi, ficat, rinichi și organe comestibile), lapte și ouă corespund CXL-urilor care au fost considerate sigure pentru consumatori3.

2023/0422 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește limitele maxime pentru reziduurile de tiacloprid din sau de pe anumite produse

(Text cu relevanță pentru SEE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE 4 , în special articolul 14 alineatul (1) litera (a) și articolul 49 alineatul (2),

întrucât:

(1)Limitele maxime pentru reziduurile („LMR-uri”) de tiacloprid au fost stabilite în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

(2)În conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/23 al Comisiei 5 , aprobarea substanței active tiacloprid nu a fost reînnoită, ca urmare a preocupărilor critice identificate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) în ceea ce privește contaminarea apelor subterane cu metaboliți ai tiaclopridului 6 . În plus, tiaclopridul este clasificat, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului 7 , ca substanță toxică pentru reproducere din categoria 1B 8 .

(3)Toate autorizațiile pentru produsele de protecție a plantelor care conțin substanța activă tiacloprid au fost revocate, din cauza riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea umană utilizarea tiaclopridului și contaminarea apelor subterane. Prin urmare, este adecvat să se elimine LMR-urile existente bazate pe bunele practici agricole în relație cu autorizațiile respective stabilite pentru această substanță în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005, în conformitate cu articolul 17 din regulamentul respectiv, în coroborare cu articolul său 14 alineatul (1) litera (a).

(4)În conformitate cu articolul 43 din Regulamentul (CE) nr. 396/2005, Comisia a solicitat autorității să emită un aviz motivat în care să evalueze riscurile pe care actualele LMR-uri bazate pe toleranțele la import și LMR-urile Codex (CXL-uri) pentru tiacloprid le pot genera pentru consumatori, având în vedere cele mai recente date disponibile privind consumul și prezența sau absența datelor de confirmare necesare pentru a remedia lacunele în materie de date identificate în cursul revizuirii LMR-urilor în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 396/2005 9 .

(5)Autoritatea a concluzionat că LMR-urile stabilite pentru reziduurile de tiacloprid din papaia și ceai au fost derivate din toleranțele la import, care au fost susținute de date și sunt considerate sigure pentru consumatori 10 . Prin urmare, este necesar ca aceste LMR-uri să fie menținute în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

(6)Pentru reziduurile de tiacloprid din fructe cu coajă lemnoasă, gutui, moșmoni, moșmoni japonezi, caise, cireșe (dulci), prune, căpșuni, mure, mure de câmp, alte fructe mici și bace, kiwi, cartofi, tomate, vinete, pepeni galbeni, pepeni verzi, orez, grâu, produse de origine animală (porcine, bovine, ovine, cabaline, păsări de crescătorie și alte animale de fermă) provenite din țesuturi (mușchi, ficat, rinichi și organe comestibile), lapte și ouă LMR-urile existente corespund valorilor CXL-urilor, iar autoritatea a concluzionat că sunt considerate sigure pentru consumatori7; prin urmare, este necesar ca și ele să fie menținute în conformitate cu principiile prevăzute la articolul 14 alineatul (2) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

(7)Pentru zmeură, castraveți, dovlecei, semințe de rapiță, semințe de muștar și semințe de bumbac, este adecvat să se reducă LMR-urile existente până la valorile CXL corespunzătoare, cu privire la care autoritatea a concluzionat că sunt sigure pentru consumatori7; prin urmare, este necesar ca și ele să fie reduse. Autoritatea a evaluat datele de confirmare transmise pentru a remedia lacunele în materie de date identificate în cursul revizuirii LMR în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 396/2005 și a concluzionat că cerințele în materie de date au fost îndeplinite sau nu au mai fost necesare7. Prin urmare, pentru a se evita orice îndoială, este necesar ca notele de subsol respective, care indică lipsa de informații referitoare la trialuri privind reziduurile, la metabolismul în plantele de cultură cu semințe tratate și la metodele analitice pentru diferite produse, să fie eliminate.

(8)Autoritatea a identificat un risc pentru sănătatea consumatorilor în cazul LMR-urilor pentru piersici și ardei grași/gogoșari7. Prin urmare, este adecvat să se reducă LMR-urile pentru aceste produse până la LOD-urile specifice produselor respective.

(9)Pentru reziduurile de tiacloprid admise în baza bunelor practici agricole care nu mai sunt autorizate în UE, este adecvat să se reducă LMR-urile respective stabilite în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 până la limita de detecție („LOD”) specifică produselor, în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005, coroborat cu articolul 17 din regulamentul respectiv.

(10)Comisia a consultat laboratoarele de referință ale Uniunii Europene pentru reziduurile de tiacloprid cu privire la necesitatea de a adapta anumite LOD-uri. Laboratoarele respective au propus LOD-uri specifice produselor, care sunt realizabile din punct de vedere analitic pentru toate produsele.

(11)Partenerii comerciali ai Uniunii au fost consultați cu privire la noile LMR-uri prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului, iar observațiile lor au fost luate în considerare. În particular, LMR-urile pentru grăsimea provenită de la porcine, bovine, ovine, caprine, ecvine și alte animale terestre de crescătorie au fost aliniate la cele pentru mușchi, pentru care au fost puse în aplicare CXL-urile respective, pentru a reflecta proporția de mușchi și grăsime din „carne (de la mamifere, altele decât mamiferele marine)”.

(12)Prin urmare, este necesar ca Regulamentul (CE) nr. 396/2005 să fie modificat în consecință.

(13)Pentru a permite comercializarea, prelucrarea și consumarea în condiții de normalitate în cazul produselor respective, este necesar ca prezentul regulament să nu se aplice niciunui produs care a fost produs sau importat în Uniune înainte ca noile LMR-uri să devină aplicabile și pentru care se menține un nivel înalt de protecție a consumatorilor. Acest deziderat este valabil pentru toate produsele, cu excepția piersicilor și ardeilor grași/gogoșarilor.

(14)Înainte ca LMR-urile modificate să devină aplicabile este necesar să se permită trecerea unei perioade rezonabile de timp pentru a permite statelor membre, țărilor terțe și operatorilor din sectorul alimentar să se pregătească pentru îndeplinirea noilor cerințe care vor rezulta din modificarea LMR-urilor.

(15)Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale nu a emis un aviz în termenul stabilit de președintele său. Prin urmare, este necesar ca măsurile prevăzute în prezentul regulament să fie adoptate de Consiliu.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Regulamentul (CE) nr. 396/2005, astfel cum era formulat înainte de modificarea adusă prin prezentul regulament, continuă să se aplice produselor care au fost produse sau importate în Uniune înainte de [Oficiul pentru Publicații: vă rugăm să introduceți data – 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], cu excepția piersicilor și a ardeilor grași/gogoșarilor.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la [Oficiul pentru Publicații: vă rugăm să introduceți data – 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament].

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

Președintele

(1)    EFSA Journal 2019. Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance thiacloprid (Concluzia evaluării inter pares a evaluării riscului utilizării ca pesticid a substanței active tiacloprid). EFSA Journal 2019;17(3):5595. doi: 10.2903/j.efsa.2019.5595.
(2)    JO L 8, 14.1.2020, p. 8.
(3)    Declarația Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară privind evaluarea riscului alimentar pe termen scurt (acut) și evaluarea datelor de confirmare în cazul anumitor limite maxime pentru reziduurile (LMR-uri) de tiacloprid. EFSA Journal 2023;21(3):7888.
(4)    JO L 70, 16.3.2005, p. 1.
(5)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/23 al Comisiei din 13 ianuarie 2020 privind nereînnoirea aprobării substanței active tiacloprid, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare, și de modificare a anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei (JO L 8, 14.1.2020, p. 8).
(6)    Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară: Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance thiacloprid (Concluzia reexaminării inter pares a riscului utilizării ca pesticid a substanței active tiacloprid). EFSA Journal 2019;17(3):5595.
(7)    Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).
(8)    Regulamentul (UE) 2017/776 al Comisiei din 4 mai 2017 de modificare, în vederea adaptării la progresul tehnic și științific, a Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor (JO L 116, 5.5.2017, p. 1).
(9)    Regulamentul (UE) 2015/1200 al Comisiei din 22 iulie 2015 de modificare a anexelor II și III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește limitele maxime de reziduuri aplicabile substanțelor amidosulfuron, fenhexamid, kresoxim-metil, tiacloprid și trifloxistrobin din sau de pe anumite produse (JO L 195, 23.7.2015, p. 1).
(10)    Declarația Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară privind evaluarea riscului alimentar pe termen scurt (acut) și evaluarea datelor de confirmare în cazul anumitor limite maxime pentru reziduurile (LMR-uri) de tiacloprid. EFSA Journal 2023;21(3):7888.
Top

Bruxelles, 24.11.2023

COM(2023) 739 final

ANEXĂ

la

Propunerea de REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește limitele maxime pentru reziduurile de tiacloprid din sau de pe anumite produse



ANEXĂ

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 se modifică după cum urmează:

(1)coloana referitoare la tiacloprid se înlocuiește cu următorul text:

Reziduuri de pesticide și limite maxime pentru reziduuri (mg/kg)

Număr 
de cod

Grupe și exemple de produse individuale cărora 
li se aplică LMR (a)

Tiacloprid

0100000

FRUCTE PROASPETE sau CONGELATE; NUCI

 

0110000

Fructe citrice

0,01*

0110010

Grepfruturi

 

0110020

Portocale

 

0110030

Lămâi

 

0110040

Lămâi verzi „lime”

 

0110050

Mandarine

 

0110990

Altele (2)

 

0120000

Fructe nucifere

0,02*

0120010

Migdale

 

0120020

Nuci de Brazilia

 

0120030

Anacard

 

0120040

Castane

 

0120050

Nuci de cocos

 

0120060

Alune

 

0120070

Nuci de Macadamia

 

0120080

Nuci de Pecan

 

0120090

Semințe de pin

 

0120100

Fistic

 

0120110

Nuci comune

 

0120990

Altele (2)

 

0130000

Fructe sămânțoase

 

0130010

Mere

0,01*

0130020

Pere

0,01*

0130030

Gutui

0,7

0130040

Moșmoni

0,7

0130050

Moșmoni japonezi

0,7

0130990

Altele (2)

0,01*

0140000

Fructe sâmburoase

 

0140010

Caise

0,5

0140020

Cireșe

0,5

0140030

Piersici

0,01*

0140040

Prune

0,5

0140990

Altele (2)

0,01*

0150000

Bace și fructe mici

 

0151000

(a) struguri de masă și de vin

0,01*

0151010

Struguri de masă

 

0151020

Struguri de vin

 

0152000

(b) căpșuni

1

0153000

(c) fructe de rug

1

0153010

Mure

 

0153020

Mure de câmp

 

0153030

Zmeură

 

0153990

Altele (2)

 

0154000

(d) alte bace și fructe mici

1

0154010

Afine

 

0154020

Merișoare

 

0154030

Coacăze (roșii, albe sau negre)

 

0154040

Agrișe

 

0154050

Măceșe

 

0154060

Dude

 

0154070

Păducel spaniol

 

0154080

Boabe de soc

 

0154990

Altele (2)

 

0160000

Fructe diverse

 

0161000

(a) cu coajă comestibilă

0,01*

0161010

Curmale

 

0161020

Smochine

 

0161030

Măsline de masă

 

0161040

Kumquat

 

0161050

Carambola

 

0161060

Kaki

 

0161070

Prună de Java

 

0161990

Altele (2)

 

0162000

(b) cu coajă necomestibilă, mici

 

0162010

Kiwi

0,2

0162020

Litchi

0,01*

0162030

Fructele pasiunii

0,01*

0162040

Smochine indiene (limba-soacrei)

0,01*

0162050

Fructul Chrysophyllum cainito

0,01*

0162060

Plaqueminier (kaki de Virginia)

0,01*

0162990

Altele (2)

0,01*

0163000

(c) cu coajă necomestibilă, mari

 

0163010

Avocado

0,01*

0163020

Banane

0,01*

0163030

Mango

0,01*

0163040

Papaia

0,5

0163050

Rodii

0,01*

0163060

Fructe de Annona cherimola

0,01*

0163070

Guave

0,01*

0163080

Ananas

0,01*

0163090

Fructul arborelui de pâine

0,01*

0163100

Durian

0,01*

0163110

Soursop

0,01*

0163990

Altele (2)

0,01*

0200000

LEGUME PROASPETE sau CONGELATE

 

0210000

Legume rădăcinoase și cu tuberculi

 

0211000

(a) cartofi

0,02

0212000

(b) legume rădăcinoase și cu tuberculi tropicale

0,01*

0212010

Manioc

 

0212020

Batale

 

0212030

Igname

 

0212040

Arorut

 

0212990

Altele (2)

 

0213000

(c) alte legume rădăcinoase și cu tuberculi cu excepția sfeclei de zahăr

0,01*

0213010

Sfecle

 

0213020

Morcovi

 

0213030

Țeline de rădăcină

 

0213040

Hrean

 

0213050

Topinamburi

 

0213060

Păstârnaci

 

0213070

Pătrunjel rădăcină

 

0213080

Ridichi

 

0213090

Barba-caprei

 

0213100

Gulie furajeră

 

0213110

Napi

 

0213990

Altele (2)

 

0220000

Legume bulboase

0,01*

0220010

Usturoi

 

0220020

Ceapă

 

0220030

Ceapă eșalotă

 

0220040

Ceapă verde

 

0220990

Altele (2)

 

0230000

Legume fructoase

 

0231000

(a) solanacee

 

0231010

Tomate

0,5

0231020

Ardei

0,01*

0231030

Vinete

0,7

0231040

Bame

0,01*

0231990

Altele (2)

0,01*

0232000

(b) cucurbitacee cu coaja comestibilă

 

0232010

Castraveți

0,3

0232020

Cornișoni

0,01*

0232030

Dovlecei

0,3

0232990

Altele (2)

0,01*

0233000

(c) cucurbitacee cu coaja necomestibilă

 

0233010

Pepeni galbeni

0,2

0233020

Dovleci

0,01*

0233030

Pepeni verzi

0,2

0233990

Altele (2)

0,01*

0234000

(d) porumb zaharat

0,01*

0239000

(e) alte legume fructoase

0,01*

0240000

Brasicacee

0,01*

0241000

(a) varză cu inflorescență

 

0241010

Broccoli

 

0241020

Conopidă

 

0241990

Altele (2)

 

0242000

(b) varză cu căpățână

 

0242010

Varză de Bruxelles

 

0242020

Varză cu căpățână

 

0242990

Altele (2)

 

0243000

(c) varză pentru frunze

 

0243010

Varză chinezească

 

0243020

Varză fără căpățână

 

0243990

Altele (2)

 

0244000

(d) gulii

 

0250000

Legume cu frunze și plante aromatice

0,01*

0251000

(a) lăptuci și alte salate similare, inclusiv brasicacee

 

0251010

Fetică

 

0251020

Lăptucă

 

0251030

Scarolă (cicoare cu frunze întregi)

 

0251040

Creson

 

0251050

Barbarea verna

 

0251060

Rucolă

 

0251070

Muștar vânăt

 

0251080

Frunze și lăstari de Brassica spp.

 

0251990

Altele (2)

 

0252000

(b) spanac și similare (frunze)

 

0252010

Spanac

 

0252020

Iarbă-grasă

 

0252030

Sfeclă pentru pețiol și frunze

 

0252990

Altele (2)

 

0253000

(c) frunze de viță-de-vie

 

0254000

(d) năsturel

 

0255000

(e) cicoare witloof

 

0256000

(f) plante aromatice

 

0256010

Asmățui

 

0256020

Arpagic

 

0256030

Frunze de țelină

 

0256040

Pătrunjel

 

0256050

Salvie

 

0256060

Rozmarin

 

0256070

Cimbru

 

0256080

Busuioc

 

0256090

Frunze de dafin

 

0256100

Tarhon

 

0256990

Altele (2)

 

0260000

Leguminoase

0,01*

0260010

Fasole (păstăi)

 

0260020

Fasole (boabe)

 

0260030

Mazăre (păstăi)

 

0260040

Mazăre (boabe)

 

0260050

Linte

 

0260990

Altele (2)

 

0270000

Legume cu tulpină (proaspete)

0,01*

0270010

Sparanghel

 

0270020

Cardon

 

0270030

Țelină

 

0270040

Fenicul

 

0270050

Anghinare

 

0270060

Praz

 

0270070

Rubarbă

 

0270080

Lăstari de bambus

 

0270090

Miez de palmier

 

0270990

Altele (2)

 

0280000

Ciuperci

0,01*

0280010

Ciuperci de cultură

 

0280020

Ciuperci sălbatice

 

0280990

Mușchi și licheni

 

0290000

Alge

0,01*

0300000

LEGUME PĂSTĂI

0,01*

0300010

Fasole

 

0300020

Linte

 

0300030

Mazăre

 

0300040

Lupin

 

0300990

Altele (2)

 

0400000

SEMINȚE ȘI FRUCTE OLEAGINOASE

 

0401000

Semințe oleaginoase

 

0401010

Semințe de in

0,02*

0401020

Arahide

0,02*

0401030

Semințe de mac

0,02*

0401040

Semințe de susan

0,02*

0401050

Semințe de floarea-soarelui

0,02*

0401060

Semințe de rapiță

0,5

0401070

Boabe de soia

0,02*

0401080

Semințe de muștar

0,5

0401090

Semințe de bumbac

0,02*

0401100

Semințe de dovleac

0,02*

0401110

Șofrănel

0,02*

0401120

Limba mielului

0,02*

0401130

Camelină

0,02*

0401140

Cânepă

0,02*

0401150

Ricin

0,02*

0401990

Altele (2)

0,02*

0402000

Fructe oleaginoase

0,02*

0402010

Măsline pentru ulei

 

0402020

Nuci de palmier

 

0402030

Fructe de palmier pentru ulei

 

0402040

Kapok

 

0402990

Altele (2)

 

0500000

CEREALE

 

0500010

Orz

0,01*

0500020

Hrișcă

0,01*

0500030

Porumb

0,01*

0500040

Mei

0,01*

0500050

Ovăz

0,01*

0500060

Orez

0,02

0500070

Secară

0,01*

0500080

Sorg

0,01*

0500090

Grâu

0,1

0500990

Altele (2)

0,01*

0600000

CEAI, CAFEA, INFUZII ȘI CACAO

 

0610000

Ceai (Camellia sinensis frunze și codițe uscate, fermentat sau nu)

10

0620000

Boabe de cafea

0,05*

0630000

Infuzii (uscate)

0,05*

0631000

(a) flori

 

0631010

Flori de mușețel

 

0631020

Flori de hibiscus

 

0631030

Petale de trandafir

 

0631040

Flori de iasomie

 

0631050

Tei pucios

 

0631990

Altele (2)

 

0632000

(b) frunze

 

0632010

Frunze de căpșun

 

0632020

Frunze de rooibos

 

0632030

Maté

 

0632990

Altele (2)

 

0633000

(c) rădăcini

 

0633010

Rădăcină de valeriană

 

0633020

Rădăcină de ginseng

 

0633990

Altele (2)

 

0639000

(d) alte infuzii

 

0640000

Cacao (boabe fermentate)

0,05*

0650000

Roșcove

0,05*

0700000

HAMEI (deshidratat), inclusiv granulele de hamei și pudra neconcentrată

0,05*

0800000

CONDIMENTE

 

0810000

Semințe

0,05*

0810010

Anason

 

0810020

Chimen negru

 

0810030

Semințe de țelină

 

0810040

Semințe de coriandru

 

0810050

Semințe de chimen

 

0810060

Semințe de mărar

 

0810070

Semințe de fenicul

 

0810080

Schinduf

 

0810090

Nucșoară

 

0810990

Altele (2)

 

0820000

Fructe și bace

0,05*

0820010

Piper de Jamaica

 

0820020

Piper de anason (piper de Sichuan)

 

0820030

Chimen

 

0820040

Cardamom

 

0820050

Fructe de ienupăr

 

0820060

Piper, negru și alb

 

0820070

Păstăi de vanilie

 

0820080

Tamarin

 

0820990

Altele (2)

 

0830000

Scoarță

0,05*

0830010

Scorțișoară

 

0830990

Altele (2)

 

0840000

Rădăcini sau rizomi

 

0840010

Lemn-dulce

0,05*

0840020

Ghimbir (10)

 

0840030

Curcuma (șofran de India)

0,05*

0840040

Hrean (11)

 

0840990

Altele (2)

0,05*

0850000

Muguri

0,05*

0850010

Cuișoare

 

0850020

Capere

 

0850990

Altele (2)

 

0860000

Stigmate de flori

0,05*

0860010

Șofran

 

0860990

Altele (2)

 

0870000

Tegumente accesorii

0,05*

0870010

Nucșoară

 

0870990

Altele (2)

 

0900000

PLANTE UTILIZATE ÎN PRODUCȚIA ZAHĂRULUI

0,01*

0900010

Sfeclă de zahăr

 

0900020

Trestie de zahăr

 

0900030

Rădăcini de cicoare

 

0900990

Altele (2)

 

1000000

PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ - ANIMALE TERESTRE

 

1010000

Carne, preparate din carne, organe comestibile, sânge, grăsimi animale; proaspete, refrigerate sau congelate, sărate, în saramură, uscate sau afumate sau transformate în făinuri; alte produse transformate având pe bază de aceste produse, precum cârnații și preparatele alimentare

 

1011000

(a) porcine

 

1011010

Carne

0,1

1011020

Carne fără grăsime sau macră

0,07

1011030

Ficat

0,5

1011040

Rinichi

0,5

1011050

Organe comestibile

0,5

1011990

Altele (2)

0,01*

1012000

(b) bovine

 

1012010

Carne

0,1

1012020

Grăsime

0,07

1012030

Ficat

0,5

1012040

Rinichi

0,5

1012050

Organe comestibile

0,5

1012990

Altele (2)

0,01*

1013000

(c) ovine

 

1013010

Carne

0,1

1013020

Grăsime

0,07

1013030

Ficat

0,5

1013040

Rinichi

0,5

1013050

Organe comestibile

0,5

1013990

Altele (2)

0,01*

1014000

(d) caprine

 

1014010

Carne

0,1

1014020

Grăsime

0,07

1014030

Ficat

0,5

1014040

Rinichi

0,5

1014050

Organe comestibile

0,5

1014990

Altele (2)

0,01*

1015000

(e) animale din specia cabaline, asini sau catâri

 

1015010

Carne

0,1

1015020

Grăsime

0,07

1015030

Ficat

0,5

1015040

Rinichi

0,5

1015050

Organe comestibile

0,5

1015990

Altele (2)

0,01*

1016000

(f) păsări de curte – pui, gâște, rațe, curci și bibilici –, struți, porumbei

 

1016010

Carne

0,02

1016020

Grăsime

0,01*

1016030

Ficat

0,02

1016040

Rinichi

0,02

1016050

Organe comestibile

0,02

1016990

Altele (2)

0,01*

1017000

(g) alte animale terestre de crescătorie

 

1017010

Carne

0,1

1017020

Grăsime

0,07

1017030

Ficat

0,5

1017040

Rinichi

0,5

1017050

Organe comestibile

0,5

1017990

Altele (2)

0,01*

1020000

Lapte și smântână, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau îndulcitori, unt și alte grăsimi derivate din lapte, brânză și caș

0,05

1020010

Bovine

 

1020020

Ovine

 

1020030

Caprine

 

1020040

Cai

 

1020990

Altele (2)

 

1030000

Ouă de pasăre, proaspete, conservate sau congelate; ouă fără coajă și gălbenușuri de ouă, proaspete, deshidratate, preparate în apă sau la abur, puse în forme, congelate sau altfel conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori

0,02*

1030010

Pui

 

1030020

Rață

 

1030030

Gâscă

 

1030040

Prepeliță

 

1030990

Altele (2)

 

1040000

Miere (7)

0,05*

1050000

Amfibieni și reptile

0,01*

1060000

Melci

0,01*

1070000

Alte produse derivate din animale terestre

0,01*

1100000

PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ - PEȘTI, PRODUSE PE BAZĂ DE PEȘTE ȘI ORICE ALTE PRODUSE PESCĂREȘTI DE MARE SAU DE APĂ DULCE (8)

 

1200000

PRODUSE SAU PĂRȚI DIN ACESTEA UTILIZATE EXCLUSIV PENTRU PRODUCȚIA HRANEI PENTRU ANIMALE (8)

 

1300000

PRODUSE ALIMENTARE PRELUCRATE (9)

 

(*) Indică limita inferioară de determinare analitică

(a) Pentru lista completă cu produse de origine vegetală și animală cărora li se aplică LMR-uri, vă rugăm să consultați anexa I

Top