EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 52023PC0722

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun

COM/2023/722 final

Bruxelles, 22.11.2023

COM(2023) 722 final

2023/0408(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a pozițiilor care urmează să fie adoptate în numele Uniunii în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, care se desfășoară în Panama City în perioada 27 noiembrie-30 noiembrie 2023.

2.CONTEXTUL PROPUNERII

2.1.Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun

Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun (denumit în continuare „protocolul”) este un protocol la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru controlul tutunului (denumită în continuare „convenția”). Protocolul vizează eliminarea tuturor formelor de comerț ilicit cu produse din tutun printr-un pachet de măsuri pe care le vor lua țările în cooperare unele cu altele: este o soluție globală la o problemă globală. Protocolul a fost elaborat ca răspuns la creșterea comerțului ilicit, adesea transfrontalier, cu produse din tutun, care cauzează pierderi substanțiale de venituri publice și, în același timp, contribuie la finanțarea activităților infracționale internaționale. Protocolul a intrat în vigoare la 25 septembrie 2018.

Uniunea Europeană și 18 dintre statele sale membre sunt părți la convenție 1 .

2.2.Reuniunea părților

Reuniunea părților (Meeting of the Parties – „MOP”) este un organism instituit prin protocol, a cărui sarcină este de a monitoriza periodic punerea în aplicare a protocolului și de a lua deciziile necesare pentru a promova punerea în aplicare efectivă a acestuia. MOP poate adopta modificări la protocol. În acest scop, MOP promovează, printre altele, schimbul de informații și asistență pentru a consolida cooperarea internațională în vederea combaterii comerțului ilicit cu produse din tutun. MOP adoptă, în plus, rapoarte periodice privind punerea în aplicare a protocolului.

Sesiunile uzuale ale MOP au loc o dată la 2 ani. În conformitate cu Regulamentul de procedură al MOP, secretariatul convenției (denumit în continuare „secretariatul”) sprijină atât activitatea convenției, cât și activitatea protocolului. Secretariatul ar trebui să transmită părților ordinea de zi provizorie împreună cu alte documente justificative (care conțin adesea proiecte de decizii) pentru fiecare punct de pe ordinea de zi cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea MOP. 2 În cadrul MOP, deciziile privind chestiunile bugetare și financiare sunt luate prin consens. Pentru toate celelalte decizii, ar trebui depuse toate eforturile pentru a se ajunge la un acord prin consens. În ultimă instanță, deciziile privind chestiunile de fond sunt luate cu o majoritate de trei pătrimi din voturile părților care sunt prezente și care votează, iar deciziile privind aspectele procedurale ar trebui luate cu votul majorității părților care sunt prezente și care votează 3 .

2.3.    Acte avute în vedere în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților

În noiembrie 2023, în cadrul celei de a treia sesiuni („MOP3”), se preconizează că MOP va discuta și va adopta decizii cu privire la posibilele modificări ale Regulamentului de procedură al MOP și la procesul de numire a șefului secretariatului.

3.POZIȚIILE CARE URMEAZĂ SĂ FIE ADOPTATE ÎN NUMELE UNIUNII

Se preconizează că MOP va lua anumite decizii care îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate „decizii cu efecte juridice” în sensul articolului 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

În ceea ce privește discuția preconizată cu privire la posibile modificări ale Regulamentului de procedură al MOP, Uniunea ar trebui să sprijine modificările care vizează simplificarea lucrărilor din cadrul MOP, organizarea de sesiuni virtuale ale MOP și definirea mai clară a participării Biroului MOP la numirea șefului secretariatului convenției, precum și modificarea care introduce posibilitatea desemnării unui șef interimar al secretariatului, atunci când este necesar. În plus, Uniunea ar trebui să propună prelungirea termenului în care secretariatul trebuie să distribuie documentele oficiale ale conferinței la 120 de zile sau cel puțin 90 de zile – pentru documentele esențiale – înainte de începerea MOP, în locul termenului actual de 60 de zile. Acest lucru va facilita pregătirea adecvată a pozițiilor Uniunii în viitor.

În ceea ce privește numirea șefului secretariatului, Uniunea ar trebui să sprijine îmbunătățirea procesului de selecție și numire a șefului secretariatului 4 , în special pentru a simplifica procesul de reînnoire o singură dată a mandatului, respectând în același timp criteriile obiective de performanță. În acest context, Uniunea ar trebui să sprijine și îmbunătățirea criteriilor de selecție a candidaților pentru postul de șef al secretariatului, care ar trebui să includă și aspectele legate de protocol.

Este posibil ca aceste poziții să necesite ajustări suplimentare în timpul coordonării de la fața locului în cadrul celei de a treia sesiuni a MOP în funcție de pozițiile celorlalte părți și de evoluțiile conexe din cadrul respectivei MOP, precum și în funcție de deciziile luate de conferința părților („COP”) la convenție care va avea loc în perioada 20-25 noiembrie 2023.

4.TEMEI JURIDIC

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din TFUE prevede adoptarea unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Conceptul „acte cu efecte juridice” include actele care produc efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 5 .

4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

MOP este un organism creat printr-un acord, și anume Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun.

Anumite acte pe care se preconizează că le va adopta MOP la cea de a treia sesiune a sa constituie acte cu efecte juridice, deoarece sunt obligatorii sau au vocația de a influența în mod decisiv conținutul legislației Uniunii.

Decizia avută în vedere referitoare la posibile modificări ale Regulamentului de procedură al MOP constituie un act cu efecte juridice, având în vedere caracterul obligatoriu al Regulamentului de procedură și faptul că MOP este un organism cu competențe decizionale în cadrul protocolului 6 . Modificările Regulamentului de procedură al MOP ar fi obligatorii pentru părțile la protocol (și, prin urmare, și pentru Uniune) într-un mod echivalent cu acordul principal.

Decizia avută în vedere referitoare la modificarea procedurii de numire a șefului secretariatului este, de asemenea, o decizie cu efecte juridice. În primul rând, funcțiile șefului secretariatului depășesc funcțiile pur administrative și includ o influență asupra politicii și activității de fond a protocolului. În consecință, numirea șefului secretariatului ar constitui o decizie cu efecte juridice în sensul articolului 218 alineatul (9) din TFUE. Această concluzie se extinde apoi și la deciziile MOP de modificare a procedurii de numire a șefului secretariatului, care constituie decizii de natură organizațională cu impact asupra procesului decizional care vizează deciziile cu efecte juridice (și anume cele referitoare la numirea șefului secretariatului).

Actele avute în vedere nu completează și nu modifică cadrul instituțional al acordului.

Întrucât se consideră că aceste două decizii preconizate a fi adoptate în cadrul celei de a treia sesiuni a MOP au efecte juridice, temeiul juridic procedural adecvat pentru propunerea de decizie a Consiliului de stabilire a pozițiilor Uniunii în cadrul celei de a treia sesiuni a MOP pentru aceste două puncte de pe ordinea de zi este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant. În cazul în care actul avut în vedere este de natură organizațională, temeiul juridic material al deciziei de stabilire a poziției Uniunii ar trebui, în principiu, să fie același cu temeiul juridic al deciziei Consiliului de încheiere a acordului prin care a fost înființat organismul.

4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

Principalele obiective și conținutul Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun se referă la diferite domenii complementare, și anume piața internă, în special libera circulație a produselor accizabile, comerțul exterior și politica comercială comună, precum și cooperarea vamală. Dat fiind că actul avut în vedere este de natură organizațională, temeiurile juridice materiale ale deciziei propuse sunt articolele 33, 113, 114 și 207 din TFUE, și anume aceleași temeiuri juridice materiale ca cele ale Deciziei (UE) 2016/1749 a Consiliului din 17 iunie 2016 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru controlul tutunului, cu excepția dispozițiilor sale care intră sub incidența părții a treia titlul V din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolele 33, 113, 114 și 207 din TFUE, coroborate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2023/0408 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special

articolele 33, 113, 114 și 207, coroborate cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun (denumit în continuare „protocolul”) a fost încheiat de Uniune în temeiul Deciziei 2016/1749 a Consiliului 7 și a intrat în vigoare la 25 septembrie 2018.

(2)În temeiul articolului 33 alineatul (5) din protocol, reuniunea părților („MOP”) poate lua deciziile necesare pentru a promova punerea efectivă în aplicare a protocolului.

(3)În cadrul celei de a treia sesiuni, care va avea loc în perioada 27-30 noiembrie 2023, se preconizează că MOP va adopta anumite acte cu efecte juridice. Prin urmare, este adecvat să se stabilească pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii în cadrul celei de a treia sesiuni a MOP în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE.

(4)Pentru a permite pregătirea și prezentarea corespunzătoare a pozițiilor Uniunii, Uniunea ar trebui să propună o modificare a Regulamentului de procedură al MOP care să prevadă obligația secretariatului de a distribui documentele oficiale ale reuniunii cu 120 de zile înainte de fiecare MOP.

(5)În scopul simplificării lucrărilor din cadrul MOP și al organizării sesiunilor virtuale ale MOP, precum și pentru a oferi posibilitatea de a desemna un șef interimar al secretariatului, Uniunea ar trebui, în plus, să sprijine modificările propuse ale Regulamentului de procedură al MOP care au aceste obiective.

(6)Uniunea ar trebui să sprijine îmbunătățirea procesului de selecție și numire a șefului secretariatului convenției, în special pentru a simplifica reînnoirea o singură dată a mandatului, respectând în același timp criteriile obiective de performanță,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun trebuie să fie conforme cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

În funcție de evoluțiile din cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun și al celei de a zecea sesiuni a Conferinței părților la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru controlul tutunului, reprezentanții Uniunii, în consultare strânsă cu statele membre, pot conveni, în cadrul reuniunilor de coordonare la fața locului, asupra ajustării pozițiilor menționate la articolul 1, fără a mai fi necesară o nouă decizie a Consiliului.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Decizia (UE) 2016/1749 a Consiliului din 17 iunie 2016 privind încheierea, în numele Uniunii  Europene, a Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția­cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru controlul tutunului, cu excepția dispozițiilor sale care intră sub incidența părții a treia titlul V din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, JO L 268, 1.10.2016, p. 1.
(2)    Articolul 8 din Regulamentul de procedură al reuniunii părților (protocol).
(3)    Articolul 50 din Regulamentul de procedură al reuniunii părților (protocol).
(4)    Procedura a fost stabilită prin deciziile FCTC/COP8 (8) și FCTC/MOP1 (12).
(5)    Hotărârea din 7 octombrie 2014 în cauza C-399/12, Germania/Consiliu ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(6)    A se vedea secțiunea 2.2 de mai sus.
(7)    Decizia (UE) 2016/1749 a Consiliului din 17 iunie 2016 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția­cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru controlul tutunului, cu excepția dispozițiilor sale care intră sub incidența părții a treia titlul V din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, JO L 268, 1.10.2016, p. 1.
Επάνω

Bruxelles, 22.11.2023

COM(2023) 722 final

ANEXĂ

la

Propunerea de DECIZIE A CONSILIULUI

privind pozițiile care urmează să fie adoptate în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun


ANEXĂ

Poziția Uniunii cu privire la punctele 7.6 „Posibile modificări ale Regulamentului de procedură” și 7.7 „Numirea șefului secretariatului convenției”, care urmează să fie discutate în cadrul celei de a treia sesiuni a reuniunii părților („MOP”) la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun (denumit în continuare „protocolul”), care are loc în Panama în perioada 27-30 noiembrie 2023.

I. Posibile modificări ale Regulamentului de procedură al reuniunii părților (documentul FCTC/MOP/3/13)

Uniunea:

1.Sprijină modificările propuse pentru simplificarea și raționalizarea lucrărilor din cadrul MOP, cum ar fi acceptarea aprobării stenogramelor după încheierea sesiunii (articolul 60) sau introducerea posibilității generale de difuzare în direct prin internet a punctelor de pe ordinea de zi a sesiunilor MOP, sub rezerva aprobării de către MOP la începutul fiecărei sesiuni [articolul 15 noua literă (b)].

2. Convine asupra clarificării, fără a modifica Regulamentul de procedură al MOP, a faptului că stenogramele sesiunilor plenare sunt înțelese ca incluzând fișiere audio (articolul 60). 

3. Sprijină modificarea legată de organizarea sesiunilor virtuale ale MOP [articolul 15 noua litera (c)]; cu toate acestea, sesiunile virtuale nu ar trebui să se limiteze strict la circumstanțe excepționale, luând astfel în considerare și necesitatea de a asigura un echilibru în raport cu costurile de mediu ale sesiunilor cu prezență fizică ori de câte ori este posibil.

4.Sprijină modificarea prin care se definește mai clar participarea membrilor Biroului MOP la numirea șefului secretariatului, precum și modificarea care prevede posibilitatea de a desemna un șef interimar al secretariatului, atunci când este necesar (articolul 24b).

5. Sprijină modificarea legată de prezența mass-mediei acreditate la sesiunile publice [articolul 2 alineatul (13)], deoarece această modificare conduce la o mai bună coerență între articolele 2 și 32.

6. Sprijină corectarea neconcordanțelor, inclusiv eliminarea cuvântului „rezoluție” (articolul 60) și alinierea dispozițiilor privind „organizațiile economice regionale” (articolele 2 și 29).

7. Propune o modificare a articolului 8, care obligă în prezent secretariatul să distribuie părților ordinea de zi provizorie, împreună cu alte documente ale conferinței, cu cel puțin șaizeci de zile înainte de deschiderea sesiunii. Această perioadă ar trebui prelungită până la 120 de zile înainte de deschiderea sesiunii, pentru a permite organizațiilor de integrare economică regională și țărilor federale să își pregătească și să își stabilească pozițiile în mod corespunzător. Ar trebui să se asigure cel puțin o perioadă de 90 de zile pentru documentele conferinței care vizează decizii MOP obligatorii din punct de vedere juridic pentru părți sau cu implicații politice ori juridice importante.

[poziție alternativă: Uniunea Europeană poate fi de acord cu orice prelungire suplimentară a perioadei actuale de distribuire a documentelor, care este în prezent de 60 de zile înainte de deschiderea sesiunii, și cel puțin pentru documentele conferinței care vizează decizii MOP obligatorii din punct de vedere juridic pentru părți sau cu implicații politice ori juridice importante.]

II. Numirea șefului secretariatului convenției: raportul Biroului (documentul FCTC/MOP/3/14)

Uniunea:

(1)Mulțumește Biroului pentru raportul care conține recomandări comune ale Biroului COP și ale Biroului MOP în vederea îmbunătățirii procesului de selecție și numire a șefului secretariatului și a criteriilor de selecție a candidaților pentru funcția de șef al secretariatului.

(2)Sprijină îmbunătățirile propuse ale procesului de selecție și numire a șefului secretariatului, instituite prin deciziile FCTC/COP8 (8) și FCTC/MOP1 (12), inclusiv modificările menite să simplifice reînnoirea o singură dată a mandatului șefului secretariatului pentru o perioadă suplimentară de patru ani, cu condiția ca performanța acestuia să fie evaluată și considerată în prealabil ca fiind pozitivă.

(3)Sprijină și îmbunătățește criteriile de selecție a candidaților pentru postul de șef al secretariatului; cu toate acestea, Uniunea ar trebui să solicite ca la criteriile de selecție să fie adăugate aspecte legate de protocolul la CCCT. În special, criteriile documentare 1 ar trebui să includă pregătire solidă, cunoștințe și experiență substanțială în combaterea comerțului ilicit, iar criteriile documentare 2 ar trebui să includă experiență în combaterea comerțului ilicit și legături strânse cu comunitatea internațională antifraudă.

* * *

Επάνω